Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Önkormányzati hírek (archívum)

Tartalom:
2021-2022-es tanév
2020-2021-es tanév
2019-2020-as tanév
2018-2019-es tanév
2017-2018-as tanév
2016-2017-es tanév
2015-2016-os tanév
2014-2015-ös tanév

Önkormányzati hírek 2021-2022-es tanév

Sportnap

2022. június 10.

Az idei sportnap tervezett programját átírta az esős időjárás. Bár pénteken délelőtt szerencsére sütött a nap, így az iskola előtti udvarra tervezett program megvalósítása elé nem gördített akadályt semmi, de a Városligetbe sajnos nem tudtak kimenni a felsősök, mert sáros és vizes volt a talaj. Azért szerencsére így is jól telt a nap. Az alsósok a kis tornateremben sorversenyt tartottak, a tornaszobában egy akadálypálya feladatait hajtották végre, az aulában pedig hulahoppkarikával végeztek játékos feladatokat. Az udvaron egy szlalompálya várta őket, amelyen futva, rollerrel vagy kerékpárral haladtak végig. A felsősök évfolyamonként küzdöttek meg egymással a zsinórlabda versenyen. A nap folyamán minden diák kapott egy rostos üdítőt, melyet Terézváros önkormányzata támogatásával vásároltunk.


Terézváros Kiváló Diákja

2022. június 7.

Terézváros önkormányzata minden tanév végén megjutalmazza azokat a diákokat, akik fővárosi, országos vagy nemzetközi tanulmányi vagy sportversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el. Az idei tanévben iskolánk diákjai közül 32 tanuló érdemelte ki a kitüntető címet és jutalmat.
A díjazottak neve ide kattintva olvasható.


Kirándulás Százhalombattára

2022. május 12.
         

A Ki mi tud? képzőművészeti kategóriájában kiállításra érdemes alkotást készítő tanulók – 17 fő - Százhalombattára látogattak el a Régészeti Parkba. Történelmi akadályverseny keretében megismerték a területen 4000 éve élt bronzkori emberek lakóházait, a paticsfal készítésének módját, a lakó- és közösségi épületek berendezési tárgyait és a kor emberének mindennapi életét. Ügyességi feladatok tették változatossá a sétát. A látogatás középpontjában a kor temetkezési szokásainak és jellegzetes temetkezési módjának, egy halomsírnak a megismerése állt. A gyerekek sétálhattak egy mezítlábas ösvényen is. Nagyon élvezték a kézműves foglakozást, amelyen elsajátították a poncolás – lemezdomborítás - technikáját. Fáradtan, de vidáman és élményekkel gazdagoda tért vissza a különbusszal a kis csapat az iskolába.
A program Terézváros önkormányzatának támogatásával valósult meg.


Kirándulás Esztergomba

2022. május 11.
         

Az iskolai Ki mit tud? vetélkedő előadóművészet kategóriájának győztesei, összesen 38 diák vehetett részt az esztergomi kiránduláson. Odafelé a vonatból csodálhatták a gyerekek a táj szépségeit. A visszaúton már nem annyira nézelődtek, inkább a nap során szerzett élményeikről beszélgettek. Élményből pedig volt bőven. Először a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (közkeletű nevén: Duna Múzeum) állandó kiállítását tekintették meg, amely interaktív, játékos, a gyerekek számára is érthető és élvezhető formában mutatja be a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket a témában, valamint két csoportban múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. A kisebbek üdvözlőlapot alkottak a környezetvédelem témakörében, a nagyobbak pedig rendhagyó kémiaórán vettek részt, amelyen a víz tulajdonságit ismerhették meg kísérleteken keresztül. Kora délután a csoport városnéző kisvonattal járta be Esztergom utcáit, főleg a bazilika környékét, sőt, a Mária Valéria hídon át – a gyerekek legnagyobb örömére – rövid kiruccanást tett a csapat Párkányba is.
A program Terézváros önkormányzatának anyagi támogatásával valósult meg.


Karácsonyi kézműveskedés

2021. december 11.

Az adventi készülődés jegyében telt a december 11-ei tanítási nap. Az osztályok díszítették, csinosították a termeket a maguk alkotta díszekkel, és karácsonyfát állítottak. A díszítésre szánt anyagokat és kellékeket a Terézvárosi Tudástér Alapítvány vásárolta meg az osztályoknak. Az erre szánt pénzösszeget Terézváros Önkormányzata biztosította a Környezeti nevelés, ezen belül pedig a jeles napok méltó megünneplésének támogatására. Szebbnél szebb alkotások születtek, az iskola karácsonyfája az aulában pedig minden osztálytól külön, egyedi díszt kapott.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Mikulás-nap

2021. december 6.
    

Iskolánkba is megérkezett a Mikulás. Puttonyában egészséges és finom gyümölcslevet hozott a jó gyerekeknek. És mivel nálunk minden gyermek nagyon jó, így mindenki megkaphatta a Mikulás zsákjából az ajándékot, melynek kiosztásában krampuszok segítettek. A gyümölcslé beszerzésében Terézváros önkormányzata sietett a Mikulás segítségére.


Karácsonyi kézműveskedés

2021. november 30.

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány mintegy 100.000 Ft értékben vásárolt a Winkler Iskolaszertől a karácsonyi kézműves foglalkozásokhoz felhasználható anyagokat, eszközöket. Az anyagi forrást az alapítvány részére Terézváros Önkormányzata biztosította a környezeti nevelés (jeles napok) támogatására.


Csodálatos ősz az erdei iskolában

2021. november

November második hetében az 5.b és a 7.c osztály mehetett Dunabogdányba Terézváros Önkormányzatának jóvoltából. Az erdei iskolában a legnagyobb élményt a közös játékok, a baráti beszélgetések, nevetgélések jelentették.

Lehetett focizni, kosarazni, biliárdozni, számháborúzni, asztali focizni, és voltak, akik vidáman bújócskáztak. A visegrádi bobpályán örömmel csúsztak le a fiúk és a lányok, még azt is elfeledtette velük ez a remek program, hogy előtte mennyire elfáradtak a túrától. Bezzeg Éva néni jól bírta a gyaloglást, neki meg sem kottyant ez a kis kirándulás.

Szerdán reggel elindultak a tábor tagjai Esztergomba, hogy meglátogassák a Duna Múzeumot és a Bazilikát, ahol helyi múzeumpedagógusok és idegenvezetők érdekességeket mutattak a gyerekeknek. Az esti totón tesztelhette mindenki a nap során megszerzett tudását. Másnap a Kisoroszi révnél favizsgálatot végeztek a csapatok, a hetedikesek megmérték a Duna sebességét is, végül a táborban gyönyörű tűzzománc képeket készítettek a résztvevők.

Az erdei iskola hetének záróprogramja az eredményhirdetés volt, amikor a feladatok során megszerzett „dunakavicsokat” válthatták be a nyertesek különböző díjakra. Mindenki reméli, hogy lesz még alkalma eljutni ebbe a remek táborba.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Erdőismereti foglalkozás

2021. november

Novemberben további két osztály (3.a és 4.b) vehetett részt Terézváros önkormányzata jóvoltából erdőismereti foglalkozáson a Gyerrmekvasúton. A programról az októberi hírek között részletesen beszámoltunk.


Színházlátogatás

2021. november 15.

Terézváros önkormányzata támogatásával a 4.a és az 5.a osztály a Hatszín Teátrumban megtekintette „Az úgy volt” c. előadást. Köszönjük a lehetőséget!


Kerti kiülő és kültéri hangosító berendezés

2021. november
    

Terézváros Önkormányzata anyagi támogatásával a Terézvárosi Tudástér Alapítvány vásárolt egy kerti kiülőt a tetőkertbe, ill. egy kültéri hangosító berendezést.

A kerti kiülő lehetőséget teremt arra, hogy a tetőkertben akár foglalkozásokat is lehessen tartani jó idő esetén, ugyanis a jövőben több ilyen pad beszerzését tervezzük.

A hangosító berendezés pedig lehetővé teszi, hogy az iskola előtt területen is tarthassunk kisebb rendezvényeket, hiszen most már rendelkezésünkre áll a megfelelő technikai háttér.


Élen a tanulásban, élen a sportban

2021. november 2.

Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot írt ki „Élen a tanulásban, élen a sportban” címmel,
melyre az általános iskolák felső tagozatos diákjai is jelentkezhetnek.

A pályázati feltételek ide kattintva olvashatók.
Pályázati adatlap letöltése.
Adatkezelési tájékoztató letöltése.


Erdőismereti foglalkozás

2021. október 22.

Az elmúlt napokban több osztályunk (3.b, 4.a, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b) vehetett részt Terézváros önkormányzata támogatásának köszönhetően erdőismereti foglalkozáson a Gyermekvasúton.

A gyerekek először elsétáltak Hűvösvölgy Gyermekvasút végállomástól a hárshegyi állomásig. Útközben megismerkedtek az erdő élővilágával és az ökológiai összefüggésekkel. Hárshegyen felszálltak a Gyermekvasút erdőismereti foglalkozásra berendezett kocsijába, ahol csoportokban tevékenykedhettek interaktív módon. A berendezett kocsival felutaztak Széchenyi-hegyre, majd visszatértek Hűvösvölgy végállomásra. Közben elvégezték a feladatokat, ill. előadást hallgattak meg a látottakkal, tanultakkal kapcsolatban. A foglalkozás során növényeket határoztak meg, madarakat azonosítottak, állatnyomokat, illatokat, hangokat ismertek fel és a gyógynövények hatásaival ismerkedtek. Emellett még kézműveskedésre is volt lehetőség.

A program során rengeteg új ismeretre tettek szert a gyerekek, és nagyon jól érezték magukat a csodálatos környezetben, az erdőben.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Természettudományi Múzeum

2021. október

Iskolánk felső tagozatos osztályai, összesen 197 tanuló, szeptemberben és októberben a Természettudományi Múzeumba látogattak el. Megtekintették a múzeum állandó kiállításait, és különböző, életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelő múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, így például a „A világ rovarszemmel”, „Miről árulkodnak a csontok?”, „Állati hangok”, Szimbolikus állatok – állati szimbolika” és Az erdő világa című foglalkozásokon. A programok Terézváros Önkormányzatának támogatásával a környezeti nevelés témakörhöz kapcsolódóan valósultak meg. A támogatást iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány kapta.


Dunabogdányi erdei iskola

2021. szeptember 20-24.

A második évfolyam tanulói erdei iskolában, Dunabogdányban töltöttek egy hetet szeptember 20-24. között. Nagy izgalommal várták az utazást a szülők, gyerekek egyaránt, mert sokan most voltak először távol szüleiktől. Délelőttönként tanórák voltak, délutánonként a tábor környékével ismerkedtek. Sétáltak a Duna-parton, futóverseny volt a Kálvária-dombra. A Heim sütődében mindenki saját igénye szerint választhatott finomságot. Hajókázásra is sor került a napsütötte folyón. Nagy sikere volt a tűzzománc nyakék készítésének. (lásd a képen) Szép, kreatív alkotások születtek. Szerda este „lehullottak a csillagok az égről”: elemlámpával keresték a gyerekek az üdülő területén a 240 db papírcsillagot. A legügyesebb kisgyerek 18 darabot talált. Utolsó este Bingót játszottak, és 2 táncot tanultak meg. Jövőre is szívesen eltöltenének 5 napot Dunabogdányban. A táborozási lehetőséget köszönjük Terézváros önkormányzatának.


Iskolakezdő ajándék

2021. szeptember 21.
 

Az elsős és ötödikes kisdiákok a tanévkezdés alkalmából Terézváros önkormányzatának ajándékaként egy iskolakezdő csomagot kaptak.Önkormányzati hírek 2020-2021-es tanév

Sport- és egészségnap

2021. május 28.

Május 28-án sport- és egészségnapot tartottunk. Ezen a napon az osztályok önálló programokat szerveztek. Az időjárás kegyes volt, így több osztály diákjainak változatos kültéri programokban volt részük (Állatkert, Városliget, Duna-part, Olimpia park, Szilas-patak, Árpád-kilátó). Voltak, akik az iskolában szerveztek sportversenyeket, labdajátékokat a tanulóknak. Ezen a napon minden diák kapott egy doboz üdítőitalt, melyet a Terézváros önkormányzata által biztosított keretből vásároltunk.


Terézváros Ifjú Tehetsége önkormányzati támogatás

2021. február 17.

Terézváros Önkormányzata a 2020/21-es tanévben is meghirdeti a kerületben lakó diákok részére a "Terézváros Ifjú Tehetsége" önkormányzati támogatásról szóló pályázatot.

A Pályázati felhívás a „Terézváros Ifjú Tehetsége” támogatásra letölthető:
Adobe Acrobat formátumban (PDF)

A pályázati adatlap letölthető:
Adobe Acrobat formátumban (PDF)


Sakk

2020. október
     

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból óriás kerti sakk figurákat, 28 db Sakkpalota sakk készletet, 2 db Sakkpalota demonstrációs táblát, mágneses sakkfigurákat és Sakkpalota dobókockákat vásárolt.


Robotika oktatás

2020. szeptember

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból 4db Lego Mindstorms készletet vásárolt az informatika órákon megvalósuló robotika oktatáshoz.


Tanévnyitó

2020. szeptember 1.

Ebben az évben már a tanévnyitó ünnepség is rendhagyó körülmények között zajlott. Az aulában kizárólag az első osztályosok vettek részt az iskolai rendezvényen. Őket elkísérhették szüleik is. A 3.b osztály diákjai készültek egy kis műsorral, amelyben felidézték az iskolai élet vidám pillanatait és a tavalyi év karanténban töltött heteit is. Majd Martikán Beatrix, az intézmény vezetője köszöntötte a kis elsősöket és szüleiket. Elmondta azt is, hogy Terézváros önkormányzata a sok éves hagyományt követve tanévkezdő csomagot küldött az elsős (és ötödikes) tanulóknak, és hogy az iskola alapítványa is apró ajándékkal (sulifüzettel) kedveskedett minden diáknak. A többi évfolyam tanulóit az iskolarádión keresztül köszöntötte az igazgatónő, majd az osztályok megnézhették a 3.b műsorát, amelyet korábban videóra vettek.Önkormányzati hírek 2019-2020-as tanév

Terézváros kiváló diákja

2020. június

Terézváros Önkormányzata az idei tanévben is elismerte azoknak a diákoknak a kiemelkedő teljesítményét, akik a tanév során fővárosi, országos és nemzetközi sportversenyek első három helyezettjeként végeztek. Iskolánk 21 diákja részesült a kitüntetésben.

Bán Adrienn 8.b
Berkes Amanda 8.a
Bodor Ivána 7.a
Bősz Anna Krisztina 7.b
Fábián Panna Laura 5.b
Fehér Noémi 2.b
Füzi Lilla 8.b
Hudák Marcell János 7.a
Jackson Szófia Valéria 8.b
Körmendi Janka 8.b
Körmendi Soma 5.b
Luo Han 6.b
Pap Krisztina Viktória 5.b
Paput Szíra Kata 5.a
Péter Szonja 5.b
Rodriguez Dayumat Zach Mathew 4.a
Sas Veronika Luca 8.a
Steinbacher Gabriella 3.a
Yan Gaohaotong 4.a
Zaborecz Fanni 6.b
Zenobio Greta 5.b


Kirándulás Aggtelekre

2019. december 5.

December 5-én a 4.a osztály jutalomkirándulásra indult különbusszal Aggtelekre, mivel október 12-én, szombaton fölléptek a Terézvárosi búcsúban furulyás műsorszámukkal. A kirándulás alkalmával az Aggteleki Nemzeti Parkban töltöttek egy napot, ahol túrát tettek a Baradla-barlangban. Sok érdekességet hallhattak a gyerekek a barlang keletkezéséről, a cseppkövek születéséről. Igazi meglepetés volt számukra, hogy a felfedezőút közben, feladatok teljesítése után, a barlangba érkezett a Mikulás. Az Óriások termében énekekkel köszöntötték a gyerekek őt, és cserébe mindenki Mikulás-csomagot kapott. A barlangtúrát követően a nemzeti park oktatóközpontjában rövid kézműves foglalkozáson is részt vettek, majd különböző állati maradványokat ismerhettek meg. Sok élménnyel és rengeteg fényképpel tértek vissza Budapestre. A kirándulást egy 2019. májusában Terézváros Önkormányzatától kapott támogatásból finanszíroztuk alapítványunk által.
Fotók megtekintése


Alpesi erdei iskola Ausztriában

2019. október 2-7.

A már hagyományos ausztriai erdei táborozásunkra idén október elején került sor. Utazásunk célja a német nyelv gyakorlása, Ausztria, azon belül is Karintia tartomány természeti szépségeinek, kulturális kincseinek, hagyományainak megismerése volt. Iskolánk 38 felső tagozatos tanulója 3 tanár kíséretében utazott el Obervellachba.


Délelőttönként a gyerekek osztrák tanárok által vezetett nyelvórákon vettek részt. Utána vagy a városban maradtunk és a gyerekek csoportokban feladatokat oldottak meg a város főterén sétálva, például interjút készítettek helyi emberekkel, információkat kerestek meg előre megadott kérdésekhez, vagy estig tartó kirándulásra indultunk a bennünket körbe vevő Hohe Tauern Nemzeti Parkba, és ehhez kapcsolódóan kaptak a gyerekek feladatokat.

Nagyon változatos programokon vettünk részt. A teljesség igénye nélkül néhány programunk: Még az odautazás napján megálltunk Klagenfurtnál, és ellátogattunk a Minimundusba (a világ sok nevezetes épületének kicsinyített mása látható egy gyönyörű parkban), ill. egy hüllőparkba (Reptilienzoo). A néhány ott töltött nap alatt két szurdoktúrán is részt vettünk (Raggaschlucht, Groppensteiner Schlucht). Sétát tettünk Gmündben, ahol felkerestük a várat, sétáltunk a gyönyörű középkori művészvárosban, felkerestük a Porsche Múzeumot, majd egy magashegyi úton busszal felmentünk Ausztria legnagyobb völgyzáró gátjához (Maltatal). Elmentünk Malnitzba, ahol a nemzeti park látogatóközpontja található. Itt a gyerekek interaktív kiállítás keretében ismerkedtek meg a nemzeti park növény- és állatvilágával, valamint egyéb természeti kincseivel. Gleccservasúttal felmentünk a Mölltal-gleccserre, ahol még hógolyózni is tudtunk. Utaztunk magashegyi vasúttal (Kaiserburgbahn), ellátogattunk egy alpesi állatparkba, ahol többek között szarvasok, őzek között sétáltunk. Hajóztunk a Millstätt-i tavon, majd meglátogattuk a városban található bencés kolostor apátságát. Felkerestük az Affenberget, a makákó majmok birodalmát, ahol Európában egyedülálló módon közöttünk mászkáltak és mutatták be tudományukat a majmok. Részt vettünk egy nagyon különleges ragadozó madár bemutatón, ahol még kőszáli sast is láttunk vadászat közben (Landskron várában).

Az idei utazásunk annyiban volt különleges, hogy az obervellach-i polgármester meghívására részt vettünk a városka szüreti fesztiválján (Erntedankfest). Az osztrák népviseletbe öltözött emberek hagyományosan feldíszített szüreti kocsik között felvonulása felejthetetlen élményt jelentett mindannyiunknak. Magyar népzenei, néptánc műsorunkat a város főterén felállított színpadon adtuk elő óriási sikerrel. Jövőre is várnak vissza bennünket!

Utazásunkat Terézváros Önkormányzata jelentős összeggel támogatta.

Fotók megtekintéseDunabogdány

2019. szeptember 23-27.

Testvériskolai  "Chat" program: Zadar - Terézváros

22 horvát és 22 magyar diák, valamint tanáraik részvételével zajlott az idén már negyedszer megszervezett testvériskolai program, melyet Terézváros Önkormányzata finanszírozott a résztvevőknek. A vendég diákok Horvátországból, Zadar városából érkeztek. Ez a tengerparti város Terézváros testvérvárosa. A hetedik évfolyamos gyerekek a Dunabogdányi Gyermeküdülőben tölthettek együtt egy vidám hetet a horvát vendégekkel. A cserediák program célja a nyelvgyakorlás, valamint a testvérváros és ezen keresztül a másik ország kultúrájának, történelmének kölcsönös megismerése.Tanévnyitó ünnepély

2019. szeptember 2.

Tanévnyitó ünnepélyünket szeptember 2-án, hétfőn reggel nyolc órakor tartottuk. Az első osztályos kisdiákok a negyedik osztályosok hangszeres muzsikájára vonultak be tanítóikkal. A műsort a 4.a osztály tanulói adták elő. Zenével, tánccal és versekkel idézték fel a nyár emlékezetes pillanatait, és köszöntötték az elsős kisdiákokat. A műsor végén közösen énekeltük el a „Sulidalt”. Martikán Beatrix igazgatónő ünnepélyesen megnyitotta az új tanévet. Vendégeink, Czuppon Zsolt, a terézvárosi önkormányzat városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottságának elnöke és Császárné Csóka Ilona, a humán bizottság elnöke köszöntötte a tanulókat és szüleiket, és felhívta a figyelmet az önkormányzat által biztosított különböző támogatásokra, pályázati lehetőségekre. Az ünnepség végén az első és ötödik osztályosok megkapták Terézváros Önkormányzatának ajándékát, egy hátizsákot, ill. egy tarisznyát mindenféle hasznos iskolaszerrel.
Fotók megtekintése


Lenti tábor

2019. augusztus 12-16.

Idén ismét azt az örömteli hírt kaptuk, hogy a Terézvárosi Önkormányzat jóvoltából néhány tanulónk eljuthat Terézváros testvérvárosába, Lentibe. Kilenc tanuló kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a táborozáson. A tanulók az 5.a, a 6.a, a 6.b és a 8.b osztályból kerültek kiválasztásra. Az öt nap alatt ismételten változatos programokon vehettek részt a gyerekek, ismeretségek, barátságok szövődtek a kerület más iskoláiból érkezettekkel.

Programjaink:

Augusztus 12. hétfő:

Az indulás napján Balatonbogláron megszakítottuk az utunkat, ahol a kalandparkba látogattunk. Itt a gyerekek hófánkozhattak, falat mászhattak, bobozhattak. Majd felmentünk a Gömbkilátóba, ahonnan gyönyörű kilátásban volt részünk. A nagy melegben jól esett utána megmártózni a Balatonban. Vacsoraidőre értünk Lentibe, ahol vendéglátóink nagyon finom vacsorával vártak minket, és Horváth László polgármester úr is köszöntötte a táborozókat. Mi pedig az „Újra itt van a nagy csapat” kezdetű dallal üdvözöltük vendéglátóinkat. Az este az ismerkedés, barátkozás jegyében telt.

Augusztus 13. kedd:

Szokás szerint a polgármester ajándékaként a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban tölthettünk el egy remek napot, bár az időjárás nem volt strandolásra alkalmas. Így a fürdőigazgató engedélyezte, hogy a fedett élményfürdőt használhassa kis csapatunk. Késői ebédet követően közös fagylaltozás volt a program, majd elindultunk a Zselici Csillagparkba, ahol sajnos a borús ég miatt a távcsöves bemutatóra nem került sor, viszont a Planetáriumban nagyon érdekes csillagászati előadást láthattunk. Sok új információt hallhattunk a bolygókról, a csillagokról, csillagképekről, de még a horoszkópokról is. Késő éjjel értünk vissza a szállásra.

Augusztus 14. szerda:

Reggeli után Szlovénia felé vettük az útirányt, hogy Dobronakban az orchideákban gyönyörködhessük, illetve Lendva mellett felmászhassunk a Vinárium 240 lépcsőjén (voltak, akik lifttel mentek), hogy ráláthassunk a közeli gyönyörű szőlőültetvényekre, valamint távolba tekintve 4 országra: Szlovéniára, Horvátországra, Ausztriára és Magyarországra.

Ebéd után Lentivel ismerkedtek a gyerekek. Kérdések segítségével kellett a csapatoknak rájönniük, hogy mely helyszíneket kell a városban felkeresniük, és szelfivel igazolniuk, hogy valóban ott jártak. Az utolsó állomás a fagyizó volt, ahol egy-egy gombóc fagyi volt a jutalom.

Augusztus 15. csütörtök
Ezt a napot Kaszón töltöttük, ahol kisvasúttal felkerestük a Baláta-tavat, és a helyi idegenvezető mesélt nekünk az erdő és a láp érdekességeiről. Itt olyan tiszta a levegő, hogy a zúzmó is megtelepszik. A hidegcsomag elfogyasztása után a gyerekek birtokba vehették a játszóteret. Majd végigmentünk a lombkorona-tanösvényen is. Ezen a programon velünk tartott a Hatoscsatorna stábja is.

A Lentibe való visszaérkezést követően játékos vetélkedővel töltöttük az estét.

Vacsora után a pénteki focimeccsre készültünk. A fiúk edzettek a focipályán, a lányok pom-pom táncot tanultak.

Augusztus 16. péntek:

Pénteken reggel kis bemelegítés után néptáncot tanultunk a Kerka néptáncegyüttes tagjaitól, és egy rövid táncbemutatót is láthattunk tőlük. Majd a helyi futballpályára mentünk, ahol a táboros csapat Lenti város fiúcsapatával játszott barátságos mérkőzést. A lányok a mérkőzés szünetében pom-pom tánccal szórakoztatták a jelenlévőket. A meccs második félidejét a polgármester úr vezette, aki ezután kis ajándékkal búcsúzott el tőlünk.

A dél körüli ebédet a szokásos búcsú-fagyizás követte, majd Budapest felé vettük az irányt.

Ezúttal is köszönetünket fejezzük ki mind Terézváros, mind Lenti Önkormányzatának és polgármesterének, hogy ezt az 5 napos táborozást a tartalmas programokkal biztosította számunkra. Bízunk benne, hogy jövő nyáron is lesz ilyen lehetőségünk.

Fotók megtekintéseÖnkormányzati hírek 2018-2019-es tanév

Tanévzáró ünnepély

2019. június 18.

Június 18-án délután tartottuk meg tanévzáró ünnepélyünket. A tanulók és szüleik megtekinthették a 4. b osztály műsorát, melyben a diákok szavalattal, énekkel és tánccal búcsúztatták a tanévet, és idézték fel a nyár vidám pillanatait. Az ünnepélyen Czuppon Zsolt képviselő úr, a terézvárosi önkormányzat városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottságának elnöke is üdvözölte a tanulókat és szüleiket. Martikán Beatrix igazgatónő kiosztotta a kitűnő tanulmányi eredményt elért tanulók okleveleit és a jutalomkönyveket, végezetül pedig bezárta a 2018/19-es tanévet a diákok nagy örömére. Az évzáró ünnepség az iskola dalának közös eléneklésével ért véget.

Itt olvasható Terézváros önkormányzatának cikke az iskolai évzáróról.


Terézváros Kiváló Diákja

2019. június 17.

Június 17-én délután rendezte meg Terézváros Önkormányzata a „Terézváros Kiváló Diákja” kitüntetések átadási ünnepségét iskolánk aulájában. Hassay Zsófia polgármester asszony mondott köszöntőt az ünnepségen megjelenteknek. Iskolánk néhány kiváló diákja tartott rövid műsort, így Hadházi-Borsos Zsigmond 4. b osztályos tanuló szavalta el azt a verset, mellyel az országos angol nyelvű vers- és prózamondó versenyen első helyezést ért el, majd pedig Kalmanovits Dorka és Sas Veronika Luca 7. a osztályos tanulók dunántúli népdalcsokrot énekeltek, akik produkciójukkal a „Tiszán innen, Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítő Verseny fővárosi fordulóján arany minősítést, országos fordulóján ezüst minősítést értek el. Majd az oklevelek és jutalmak ünnepélyes átadására került sor, melyeket Hassay Zsófia polgármester asszony és Simonffy Márta alpolgármester asszony adtak át a gyermekeknek. Iskolánkból 43 diák részesült kitüntetésben, azok, akik fővárosi, országos és nemzetközi tanulmányi- és/vagy sportversenyeken az első három helyezés valamelyikét hozták el. Büszkék vagyunk diákjaink kiváló eredményeire.

A hatoscsatorna beszámolója

Terézvárosi Magazin 2019.06.17. hatoscsatorna
Ez történt a héten
Téma: Idén is jutalmazták a terézvárosi kiváló diákokat


Angol est 2019

2019. június 6.

Június 6-án, csütörtökön tartottuk meg Angol estünket, melyen az iskola angolos osztályainak diákjai adtak műsort a nézőközönség soraiban helyet foglaló hozzátartozóiknak. A programot a nyolcadikosok angol keringője nyitotta meg, majd az osztályok bemutatták vidám, zenés-táncos produkciójukat. Az alsós osztályok skót és ír néptáncot is színpadra vittek. A csoportos műsorszámok között meghallgathatta a közönség az országos angol nyelvű szavalóverseny díjat nyert diákjainak verseit, és két angol dalt is elénekeltek hangszeres kísérettel a gyerekek. A tanárok nagysikerű produkciója után egy vidám dal közös eléneklésével zárult a műsor. Az est hátralévő részében a MÉZ zenekar szórakoztatta a publikumot, megtáncoltatva gyereket és felnőttet egyaránt. Mindenki lelkesen tanulta és járta a skót táncokat. A gyerekek legjobban a tombolahúzást várták, és nagy örömmel fogadták a szponzorok, ill. a szülők által felajánlott nyereményeket. A program megvalósulását a Terézvárosi Tudástér Alapítvány segítette a Terézváros önkormányzata által kiírt tavaszi civil pályázaton elnyert pénzzel.
Fotók megtekintése


Jutalomkirándulás Százhalombatta

2019. május 27.

Jutalomkirándulás
2019. május 27. Százhalombatta

Iskolánk tanulói jutalomkiránduláson vettek részt Százhalombattán, a Régészeti Parkban.
Azok a diákok utazhattak ide, akik kiemelkedő közösségi munkát végeztek a tanév során, 3-8. osztályosok. Velük tartottak a történelem csapatverseny helyezettjei is, és a verseny különdíjasai, így három Bajza utcai fiút is vendégül láttunk. A Régészeti Parkban vezetők vártak rájuk, a gyerekeket csoportokba osztva kalauzolták ki a Földvárba, ahol maguk az ásatások folynak már évek óta. Itt megtudhatták, milyen fontos szerepe volt a bronzkori és vaskori települések életében a Duna közelségének. Csodás kilátás nyílt a folyóra. Visszatérve a Parkba, bevezették őket egy múzeumnak kiépített halomba, mely temetkezési helyül szolgált. Egy kb.15 perces kisfilm mutatta be a temetkezési szokásokat, a halom főbb részeit. Innen továbbindultak a rekonstruált lakóházakhoz, megismerhették a régi használati tárgyakat, a házak körül kialakított kis kertekben termelt, már a vaskorban ismert növényeket. Végül kézműves foglalkozások keretében ősi ékszereket, gyűrűt és nyakláncot készítettek, valamint bőrszütyőt, amibe új kincseiket tehették. Mivel az időjárás kegyes volt, és csak a visszaindulás előtt eredt el az eső, még egy kis jelenkori fogócskára-bújócskára is maradt idő a Park zöld gyepén. Mindenkinek nagy élmény volt a kirándulás. Köszönjük Terézváros Önkormányzata támogatását, melyből a program megvalósulhatott.
Fotók megtekintése


Környezeti nevelés

2019. május

A Terézvárosi Önkormányzat környezetvédelmi és környezeti nevelési tanácsnok asszonyától, Matokanovic Lídiától a környezeti nevelésre kapott pályázati támogatásból virágládákat tálcával, általános tápoldatot, virágföldet, ültető cserepeket, permetezőt, gumikesztyűket vásároltunk kertészkedéshez a napközis, tanulószobás és alsó tagozatos diákok részére, valamint álcahálót a tetőteraszra, hogy a tűző nap ellenére foglalkozásokat tarthassunk ott.


Zadar

2019. május 5-10.

Idén harmadszor vettek részt 7-8. osztályos diákjaink abban a testvérvárosi programban, mely a horvátországi Zadar egy általános iskolájának diákjaival, Terézváros Önkormányzatának támogatásával valósult meg. A szeptemberi dunabogdányi angol tábor után májusban a magyar gyerekek vendégeskedtek Zadarban. Szállásuk közvetlenül a tengerparton, a yachtkikötő mellett található Youth Hostel Zadar volt. Az este a horvát kollégák által összeállított érdekes feladatsorok megoldásával telt, irányított kérdések és témák segítségével mindenki mindenkivel szóba elegyedett angol nyelven, majd kisebb csoportokba verődve elevenítették fel az őszi dunabogdányi élményeket. A Zadarban és környékén eltöltött hét nap rendkívül gazdag programokban bővelkedett. A csoport ellátogatott a horvát gyerekek iskolájába, ahol megtekintették az éppen akkor zajló iskolanapot, német, olasz és angol nyelven láthattak rövidebb-hosszabb jeleneteket és táncos produkciókat. Többször jártak Zadar belvárosában, ahol vegyes csoportokat alkotva feladatlapok segítségével fedezték fel a város nevezetességeit, és az esti foglalkozásokon adtak számot tudásukról. A múzeumok közül talán a híres Üvegmúzeumnak volt a legnagyobb sikere, ahol betekintettek az üvegkészítés és -alakítás fortélyaiba. Ellátogattak a zadari egyetemre, ahol egy ír és egy amerikai lektor tartott képes beszámolót hazájáról, kérdésekkel és feladatokkal a hallgatóságot is bevonva. Nem hiányozhatott a programból a horvát történelem egyik legfontosabb és legszebb városa, Nin. Az egyik horvát pedagógus angol nyelven ismertette a város múltját. A két évvel ezelőtti nagy vihar és áradás nyomai még mindig látszanak, a középkori kőhíd és a gyönyörű, boltíves bejárat teljes újjáépítésre szorul. A szigeten megtekintették a római kori emlékeket, a középkori királyi magánkápolnát, sőt a jó akusztika és a horvát vendéglátók kedvéért a magyar diákok elénekelték iskolánk indulóját, amellyel nagy tetszést arattak. Még egy kis sétára is maradt idő az óvárosban. A történelmi séta Benkovac település vára és a rómaiak által alapított Asseria város romjai között fejeződött be. A látnivalókról sok fénykép készült részben az élmények megörökítésére, részben az esti foglalkozások anyagához kapcsolódva. A Vrana-tavi madárrezervátumban Horvátország legnagyobb tavának madárvilágával találkozhattak. Távcsővel közelebbről is megtekintették az itt honos madarakat, például a kormoránokat, amelyek csapatostul ültek a fákon, és szárnyaikat szárították. A Városházán a polgármester úr fogadta és köszöntötte a csoportot. Méltatta a program jelentőségét, eddigi eredményeit, és biztosította a jelenlévőket annak folytatásáról. A vendégek a város nevezetességeihez kötődő ajándékot kaptak, majd ők is köszönetet mondtak az eddigi támogatásért, a színvonalas, érdekes és tartalmas programokért és a szíves vendéglátásért. Péntek délelőtt mindenki az angol nyelven írott naplóján dolgozott, mivel itthon beszámolóval tarkított tabló és kisfilm készül az élményekről. Délután egy horvát - magyar focimeccsekre is sor került, majd az esti búcsúpartin a horvát tanárok értékelték a csoportok egész heti munkáját, összegezték az eredményeket, és névre szóló tanúsítványokat adtak át. A magyar csoport köszönetet mondott mindenért, átadták a terézvárosi önkormányzat ajándékait, és beszélgetős, zenés, táncos esttel zárták a hetet. Szombat reggel indultak haza.
Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Terror Háza

2019. április

A nyolcadik osztályosok áprilisban a Terror Házába látogattak Terézváros Önkormányzata anyagi támogatásával.
A diákok a szakszerű idegenvezetés segítségével megismerkedhettek a német, illetve a kommunista megszállás alatti Magyarországgal. Rálátást nyerhettek arra, milyen volt az élet egy diktatúrában. Betekintést kaptak a legkülönfélébb helyszínek életébe: kezdve a pártelit rezidenciáitól a beszolgáltatásoktól megnyomorított falvakon át az orosz munkatáborokig.
A diákokra nagy hatást tettek a kiállított személyes tárgyak, illetve a pincebörtön rekonstrukciója.


Diákönkormányzat: kupakgyűjtés, virágültetés

2019. április

Kupakgyűjtés


A diákönkormányzat felhívására októberben indítottuk el iskolánkban a kupakgyűjtést a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódva a Supergym Sport és Fitnesz Központtal együttműködésben. A nagyon lelkes osztályok által folyamatosan érkező kupakokat jótékonysági célra, egy mozgásában korlátozott fiatal megsegítésére fordítjuk. Mindenkinek köszönjük segítő támogatását.
Fotók megtekintése


Ültetés


A környezeti nevelés támogatásához Terézváros Önkormányzatától használt elemekért cserébe virágokat kaptunk a Föld napja alkalmából. A felső tagozatos diákok a tetőkertben ültették ki a muskátlikat. Sokan éreztek kedvet, hogy a kert gondozásában is tevékenyen részt vegyenek. Nagyon jó hangulatban töltötték el ezt a délutánt.
Fotók megtekintése


Sakk diákolimpia eredmények

2019. január 30.

2019. január 30-án délután rendezték meg az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben a kerületi sakk diákolimpiát 4 korcsoportban a Terézvárosi Önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatásával, a Sirály Életmód SE szervezésében.
Tanulóink az alábbi eredményeket érték el:

Fiú I. korcsoport
- 6. hely Bődi Ábrahám Salamon

Fiú II. korcsoport

- 1. hely Deniz Koyoncu - bejutott a budapesti döntőbe.
- 5. hely Bődi Ignác Gedeon

Fiú III. korcsoport
- 3. hely Tóth Bencze Bálint

Lány I. korcsoport
- 8. hely Szeli Ada Bonita
- 9. hely Gecser Lídia Sára

Lány II. korcsoport
- 2. hely Szeli Fanni Viktória - bejutott a budapesti selejtezőbe


Környezeti nevelés

2018. november. 20.

A környezeti nevelés támogatásához októberben Terézváros Önkormányzatától pályázat keretében tulipánhagymákat, virágföldet, műanyag cserepeket, alátéteket, locsolókannát és tápoldatot kaptunk. Az osztályok közösen ültették el a virághagymákat, és nevelgetik azokat. A kinyílt virágokat a gyermekek karácsonyra hazavihetik ajándékba. A napközisek kaptak eszközöket a tetőkert gondozásához, hogy délutánonként, aki kedvet érez hozzá, tevékenykedhessen. A támogatásból vásároltunk még egy szelektív gyűjtőedényt, amelybe a jótékonysági célból gyűjtött műanyag kupakokat tesszük.

Fotók megtekintése

Élménypedagógia Dunabogdányban

2018. november 12-16

A 4.a osztály egy csodálatos hetet töltött a Dunakanyarban, Terézváros Önkormányzata gyermeküdülőjében novemberben. A kellemes, késő őszi idő lehetővé tette, hogy minden tervezett programunkat meg tudjuk valósítani.
Hétfőn elfoglaltuk szálláshelyünket, majd a sportpályán levezettük az utazás izgalmait. Ebéd után tanultunk egy kicsit. Megtanultuk a szorobán használatát. Ebben nagy segítségünkre volt az osztály egyik tanulója, aki rendszeresen jár nemzetközi szorobánversenyre. Ezután német tudásunkat csiszoltuk. Este kókuszos kekszgolyót készítettünk, amelynél a fiúk csapata remekelt.
Kedden az uta-zoo állatokkal ismerkedhettünk meg közelről. Egér, patkány, vadászgörény, nyest, róka, egy hatalmas borz, valamint 2 kutya társaságában jött hozzánk egy vadász, aki nagyon sok érdekességet mesélt az állatokról. Délután tűzzománcot készítettünk. Este sétáltunk a Dunaparton, majd énekeltünk, gyöngyöt fűztünk és személyiségfejlesztő logikai játékokkal ügyesítettük magunkat.
Szerdán korán buszra szálltunk és Esztergomba utaztunk. Megnéztük a Bazilikát, lementünk az altemplomba, majd a Duna Múzeumban vártak minket egy interaktív foglalkozással. A vízzel végeztünk fizikai kísérleteket. Ebéd után olvastunk és németeztünk, majd felkészültünk az esti Ki mit tud?-ra. Nagyon jól szórakoztunk az előadásokon.
Csütörtökön délelőtt a reggeli torna után csapatépítő tréning keretében tovább kísérleteztünk. Szükség volt az egyensúlyérzékünkre, fizikai és kémiai tudásunkra. Pókhálót szőttünk, amivel egy papírtányéron egyensúlyoztunk egy labdát, majd közösen letettük a földre. A sárkánykönny összegyűjtése se volt könnyű. Végül elefántfogkrémet készítettünk. Ebéd után tanösvényre indultunk a közeli erdőbe. Kéreglenyomatot vettünk a fákról, légszennyezést vizsgáltunk, kőzeteket gyűjtöttünk, átmentünk egy függőhídon és meredek domboldalakat másztunk. A buszra várva a Dunaparton kavicsokat, kagylókat szedegettünk. Kellemesen elfáradva értünk haza és rádöbbentünk, hogy már el is telt a hét.
Pénteken délelőtt átadtuk a szálláshelyet, játszottunk még egy kicsit, majd ebéd után elindultunk haza. Természetesen mindannyian vezettünk tábori naplót, amelyben megörökítettük az eseményeket. Szívesen tért haza az osztály a családhoz, de hétfőn már legszívesebben indult volna vissza egy újabb kalandos hétre.

Fotók megtekintése

Sport- és egészségnap

2018. november 10.

Ezen a tanítás nélküli munkanapon mindenféle izgalmas és változatos program várta diákjainkat az iskolában és azon kívül is. A Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont munkatársai Közlekedésbiztonsági nap keretében KRESZ-pályával, láthatósági sátorral, foglalkoztató sarokkal, azon belül tesztekkel, színezőkkel, kirakós játékkal, mágnes táblával, óriás társasjátékkal, Mobil Suli Programmal; Moped szimulátorral készültek, és igyekeztek felhívni a gyermekek figyelmét a közlekedés során előforduló veszélyekre, és arra, hogyan tudják elkerülni a baleseteket. Az alsós osztályok sportfoglalkozásokon is részt vettek, így rollereztek, sor-, váltó- és ügyességi versenyeken próbálhatták ki magukat.
A nyolcadik osztályos tanulók a SuperGym Sport- és Fitneszközpontba látogattak el a délelőtt folyamán, ahol megismerkedtek a különféle sporteszközök használatával, és személyi edzők segítségével ki is próbálhatták azokat. Szerveztek számukra csoportos foglalkozásokat is: spinning edzést, személyi edzést lányoknak, csoportos edzést fiúknak, crossfit szabadsúlyos edzést és boksz edzést. Plusz meglepetésként a terem kaméleonjának etetését is megnézték. Mindenki megtalálhatta a számára megfelelő mozgásformát. Az edzőtermi foglalkozások költségét iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány állta az önkormányzat által kiírt őszi civil pályázaton elnyert összegből.
A nap folyamán az osztályok harmadiktól hetedik évfolyamig három fős csapatokban kvízfeladatokat és fejtörőket oldottak meg. Minden osztály legügyesebb csapata jutalomkiránduláson vehet részt november 20-án, melyhez az anyagiakat Terézváros Önkormányzata biztosította a tanulóknak. Az autóbuszos kiránduláson Hollókőre, a magyarországi világörökség helyszínek egyikére juthatnak el a gyerekek, ahol végigkalauzolják őket a várban, részt vehetnek egy ostromjátékban, megtekintik a falut, végezetül megebédelnek egy helyi étteremben.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Horvát-magyar „CHAT” tábor, Dunabogdány

2018. szeptember 24-30.


Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a horvát-magyar angol nyelvi tábor, azaz a CHAT.
Terézváros Önkormányzata a dunabogdányi gyermeküdülőben látta vendégül a horvátországi testvérvárosból, Zadarból érkező diákokat és kísérőiket. Iskolánk 7. és 8. évfolyamos diákjai és három pedagógus vett részt a hagyományosnak tekinthető angol nyelvi táborban, a zadari vendégekkel együtt. Összesen 44 tanuló és 6 pedagógus töltött el egy hetet a táborban.
A két város közötti testvérkapcsolat lehetőségét kiaknázva jött létre ez a tábor a két iskola együttműködésével, melynek célja, hogy a gyerekek megismerjék egymás országát és kultúráját. A diákok a mindennapi kommunikáció során az angolt közvetítő nyelvként használják, ezzel is segítve nyelvi kompetenciáik fejlődését.
Idén az eddigiektől eltérően diákjaink angol nyelvű idegenvezetéssel is készültek, és mini blogot kellett vezetniük.

Szeptember 24.
Iskolánk tanulói már délelőtt, a horvát diákok hosszú buszozás után délután 4 órakor érkeztek meg a táborba. Mindenki elfoglalta a szobáját, az ajtókra kikerültek a névsorok és a közösen választott szobanevek is. A szobákban a horvát és magyar gyerekek vegyesen laktak.
A közös vacsora után, csapatépítő programként horvát és magyar zászlócskákkal díszített papírhajókat készítettek közösen, majd lesétáltak a Duna-partra, és vízre bocsájtották hajóikat, ami nem kis feladatnak bizonyult az erős szélben. A parton köveket is gyűjtöttek egy későbbi kőfestéshez.
Este rövid, ünnepélyes tábornyitót tartottak, mivel a horvát gyerekek és kísérőik nagyon fáradtak voltak.

Szeptember 25.
A délelőtt folyamán három változatos angol nyelvi foglalkozást tartottak iskolánk tanárai. Az órák horvát-magyar vegyes csoportokban zajlottak, hogy minél több lehetőségük legyen a tanulóknak az angol nyelv használatára, a közös munkára, valamint egymás megismerésére. Ebéd után Budapestre utaztak. Útközben a magyar diákok angolul rövid ismertetőt tartottak Magyarország és Budapest történelméről és földrajzáról.
Első útjuk a Gellért-hegyre vezetett. Miközben gyönyörködtek a panorámában, iskolánk egyik tanulója előadást tartott a hegy, a Citadella és a Szabadság-szobor történetéről. A horvát gyerekek megkóstolták a kürtőskalácsot.
Majd a Várba mentek, ahol megtekintették a Mátyás-templomot, Szent István lovasszobrát és a Halászbástyát. Iskolánk két tanulója kiváló idegenvezetőnek bizonyult, rengeteg érdekes információhoz jutottak a diákok tőlük. Egyikük különleges meglepetéssel is készült. Mindenkit megajándékozott egy általa készített képpel a Halászbástyáról és a Szent István szoborról. Éppen őrségváltásra érkeztek meg a köztársasági elnök rezidenciájához, majd megtekintették kívülről a palota ornamentikáját.
Késő este értek vissza Dunabogdányba, ahol már meleg, finom és bőséges vacsora várta a kirándulókat.
Este egy művész házaspár közreműködésével a diákok megismerkedtek a tűzzománc készítés technikájával, majd képeslapot készítettek.

Szeptember 26.
Ezen a napon a Hősök terénél kezdődött a városnézés. Rövid sétát tettek a Városligetben, megcsodálták a Vajdahunyad várát és a tavat. Bekukkantottak a Széchenyi fürdő előcsarnokába. Minden nevezetességről egy-egy magyar diák tartott idegenvezetést angolul. A délelőtt folyamán ellátogattak iskolánkba. Az aulában az iskola vezetése és a felső tagozatos angolos diákok már nagyon várták a vendégeket. Mindenki nagy meglepetésére iskolánk igazgatónője, a német szakos Martikán Beatrix angolul üdvözölte a vendégeket. Míg diákjaink megmutatták a vendégeknek az iskolát, addig a horvát tanárok kötetlenül beszélgethettek iskolánk vezetőivel és az angoltanárokkal.
Kis pihenő után a közeli Vian étterembe sétáltak át, ahol nagyon finom ebéddel várták a csoportot, és egy újabb magyar édességet kóstolhattak meg, az aranygaluskát.
Délután az Operaházhoz sétáltak, ahol angol nyelven ismerkedtek meg az épülettel és annak történetével. Az idegenvezetőtől megtudhatták, hogy az oszlopokhoz és fafaragásokhoz a márványt és a fát Horvátországból szállították. Befejezéseként operarészleteket hallhattak a Figaró házasságából és a Traviatából két kiváló operaénekes előadásában.
A budapesti program zárásaként kisföldalattival a Vörösmarty térre utaztak, ahol a horvát vendégek emléktárgyakat vásároltak.
Este a táborba látogatott négy horvátországi vendég: Joso Nekic (a zadari önkormányzat oktatásért felelős vezetője), Ivana Guglielmini, Anna Korda és Jasmina Matesic (testvériskolánk igazgatónője). A tanárok körbekalauzolták a vendégeket, tájékoztatták őket a tábor programjáról és az ellátásról.
A vacsora után mindenki diák megtervezhette és megfesthette saját pólóját, amit másnap már büszkén viselt az Állatkertben. A pólók elkészítését követően megcsodálták az elkészült alkotásokat, és szavaztak a legszebb pólóra. Aláírták egymás pólóit, hogy később emlékezhessenek a közös táborozásra.

Szeptember 27.
Délelőtt három angol nyelvű foglalkozást tartottak tanáraink. Délután az Állatkertbe látogattak, mely programot a horvát diákok már nagyon vártak, mivel náluk csak egy pici állatkert van.
Az Állatkertben Hassay Zsófia, kerületünk polgármester asszonya, Simonffy Márta alpolgármester asszony, Papp László alpolgármester úr és Martikán Beatrix, iskolánk igazgatónője köszöntötte a táborozókat és a horvát küldötteket. Polgármester asszony hangsúlyozta a tábor fontosságát nemcsak a tanulók, hanem a két város együttműködésének szempontjából is. Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője bemutatta az Állatkertet.
A diákok és kísérőik ajándékot kaptak, és vendégül látták őket. Később a tanulók megetették a dámszarvasokat, és feladatlap segítségével nézelődtek az Állatkertben.

Szeptember 28.
A gödöllői királyi kastélyban egy felejthetetlen délelőttöt töltöttek a diákok. Az idegenvezetők sok történetet meséltek a kastélyról angol nyelven, különösen a Sissiről szólók voltak érdekesek a gyerekeknek. A szép időnek köszönhetően a kertben is eltölthettek egy kis időt. Az ebédet a gödöllői Sziget étteremben fogyasztották el.
Délután az Országházat nézték meg angol nyelvű idegenvezetéssel. A biztonsági vizsgálat után rengeteg lépcsőt megmászva jutottak el a Főlépcsőhöz, ahol éppen a koronaőrök őrségváltására érkeztek meg. Sok fénykép készült a folyósokon, a lépcsőházakban és a termekben. A kupolateremben megcsodálhatták a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Az idegenvezető röviden mesélt nagy királyainkról és a kupoláról. A folyosón elhelyezett szivartartók története is érdekes volt.
A páholyokból megtekintették az országgyűlési képviselők termét, a lépcsőkön lesétálva még egy kiállítást is. Késő este érkeztek vissza a táborba.

Szeptember 29.
A csoport délelőtt a visegrádi Fellegvárba látogatott. A dunai panoráma lenyűgözött mindenkit. Nagy sikere volt a bobozásnak, sokan a gyerekek közül most próbálták ki először. Délután Szentendrére mentek, ahol megnézték a Marcipán Múzeumot, majd a gyerekek vegyes csoportokat alkotva kalandos feladatok segítségével fedezték fel a várost.

Szeptember 30.
Elérkezett a búcsúzás ideje. Ismeretségek, barátságok szövődtek ez alatt az egy hét alatt. A horvát gyerekek reggeli után, a magyar diákok 11 órakor indultak haza felejthetetlen élményekkel gazdagon.

Fotók megtekintése

Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Új bútorok

2018. szeptember 5.

Az 5.a és az 5.b osztály diákjai új tanulói asztalokat és székeket kaptak a tanév elején Terézváros önkormányzatának jóvoltából.


Tanévnyitó ünnepély

2018. szeptember 3.

2018. szeptember 3-án 8 órakor tanévnyitó ünnepéllyel kezdődött a nap, melyen Terézváros Önkormányzatának nevében megjelent dr. Bundula Csaba alpolgármester, ill. a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Bökönyi Anikó.
A két első osztály kisdiákjai zeneszóra, tapskísérettel vonultak be. Iskolánk aulájában a 3.b osztály tanulóinak műsorát láthattuk, melyben felidézték a kellemes nyári emlékeket, és el is búcsúztatták az évszakot. Az okos napocska és együgyű kiskutya beszélgetése kapcsán megtudtuk, hogy milyen jól lesz iskolába járni, és év végére olyan okosnak lenni, mint a mesebeli napocska. Az egyik harmadik osztályos kisfiú, Mátrai Gergő köszöntötte első osztályos testvérét, és el is látta őt hasznos tanácsokkal a mindennapokra. Rövid gimnasztikai gyakorlat bemutató keretében betekinthettünk egy testnevelés órába is. Iskolánk intézményvezetője, Martikán Beatrix köszöntötte a jelenlévőket, különös tekintettel az első osztályosokra.
Az ünnepség végén az első osztályosok ajándékot kaptak az önkormányzattól egy szép hátizsákban, melyet a hátukra véve indultak el az izgalmakkal teli iskolás élet felé.

Fotók megtekintése


Önkormányzati hírek 2017-2018-as tanév

Terepgyakorlat

2018. július 4-6.

A nyári szünidő kezdetén iskolánk hét pedagógusa vett részt - a kerület más pedagógusainak társaságában - a Matokanovic Lídia, Terézváros önkormányzata környezetvédelmi tanácsnokának szervezésében, az önkormányzat anyagi támogatásával megvalósult három napos terepgyakorlaton a Szigetközben és a Győri-medencében.
A kirándulás célja az volt, hogy a környezeti nevelés előtérbe helyezésével lehetőséget teremtsen hazánk tájainak, kultúrtörténeti értékeinek megismerésére.
A sokszínű program részeként ellátogattak Pannonhalmára. A felújított épületegyüttes megtekintése után megcsodálták a gyógynövénykertet, gyakorlati bemutatót láthattak a levendula feldolgozásáról. Mosonmagyaróváron előadást hallhattak a szélfarm tervezéséről és megvalósításáról. A szél energiája után a víz energiája következett Bősön. Lipót felé rövid megállót tettek a hédervári kastélynál. Nem maradt ki a lipóti pékség látogatóközpontjának a megtekintése sem. Délután a Duna-holtág élővilágát fedezték fel. A terepgyakorlat a tatai Fényes-tanösvény bejárásával folytatódott. A program zárásaként Agostyánra - az ökofaluba - látogattak, ahol ismerkedtek a fenntartható faluval, alternatív energiákkal. A terepgyakorlat során szerzett ismereteket a pedagógusok fel tudják használni a tanórákon, élményszerű beszámolóval színesíthetik a tananyagot. Az osztályok kirándulástervezéséhez hasznos ötleteket meríthetnek.


Önkormányzati hírek 2016-2017-es tanév

Terepgyakorlat - 2017


A nyári szünidő kezdetén iskolánk hat pedagógusa vett részt – a kerület többi iskolájában, ill. óvodájában dolgozó pedagógusainak társaságában - a Matokanovic Lídia, Terézváros önkormányzata környezetvédelmi tanácsnokának szervezésében, az önkormányzat anyagi támogatásával megvalósult három napos terepgyakorlaton a Zemplén-hegységben. A kirándulás célja – mint minden évben – az volt, hogy lehetőséget teremtsenek arra, hogy a pedagógusok megismerjék hazánk különböző tájainak természeti szépségeit, valamint mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a környezettudatos magatartás példái. A gazdag program része volt például Gibárton a törpe vízerőműnek, a hollóházi porcelánmanufaktúrának, Füzér várának és Vizsolyon az első magyar nyelvre fordított Bibliának a megtekintése. Saját szemükkel láthatták a Tokaj-Hegyalján borűrmértéknek számító, helyi mesteremberek által készített gönci hordót. Eljutottak Komlóskára is, ahol a falu polgármestere mutatta be a teljes önellátásra berendezkedő öko falut. A polgármester a meglévő környezeti adottságok felhasználásával munkát, megélhetést biztosított az ott élő embereknek, adókedvezménnyel pedig vállalkozásokat csábított a településre. Kirándulást tettek a Megyer-hegyen lévő tengerszemhez, aminek a helyén régen malomkő bánya működött. A sátoraljaújhelyi kalandparkban lehetőség nyílt egy kis bátorságpróbára is. A terepgyakorlat során szerzett ismereteket a pedagógusok fel tudják használni a tanórákon, élményszerű beszámolóval tudják színesíteni, kiegészíteni a tananyagot, az osztályok kirándulástervezéséhez pedig hasznos ötleteket meríthetnek.


Önkormányzati rendelet

Kedves Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (II.23.) rendelete a terézvárosi gyermek- és diákjóléti támogatásokról.
A rendelet tartalmaz változásokat és újdonságokat is. A rendelet alapján készült rövid összefoglaló megtekinthető itt.


Civil pályázat


Kedves Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánk alapítványa a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata által kiírt tavaszi civil pályázaton 260 000 Ft-ot nyert pódium bérlésére az angol estre és a svábbálra, valamint év végi jutalomkönyvek vásárlására.


Támogatás

Az Önkormányzat nevében Hassay Zsófia polgármester az alpolgármesteri keret terhére 200 000 Ft összegű egyszeri támogatást nyújtott iskolánk alapítványa részére kamera, laptop és stúdió berendezések vásárlására. Az eszközöket megvásároltuk, és már használatba is vettük azokat. Köszönjük a támogatást!


Önkormányzati hírek 2015-2016-os tanév

Támogatás

2016. május 6.

Az önkormányzat által meghirdetett tavaszi környezeti nevelési támogatás igénylésére nyílt lehetőségünk, ezen belül a tavaszhoz, nyárhoz kapcsolódó programok megvalósítására. Ennek keretében 100.000 Ft-ot kaptunk virágföld, balkonládák, szelektív szemetesek, dísznövények, növényápoló szerek és eszközök vásárlására.


Muskátli

2016. április 23.
Könyvgyűjtés

Április 23-án, a Föld napján iskolánk 50 tő muskátlit kapott Terézváros önkormányzatától a Hunyadi téren. A virágokat Matokanovic Lídia képviselőasszony, a Környezetvédelmi és civil kapcsolatok tanácsnoka adta át. Cserébe Kerekes István 7.b osztályos tanuló leadta az iskola tanulói által gyűjtött veszélyes hulladékot (használt elemeket). A muskátlik tetőkertünket fogják díszíteni.


Zöldítés


Karácsony előtt nagy örömmel láttuk, hogy az iskola előtti kerítéssel körülvett tér, ahol diákjaink gyakran játszanak, gyönyörű díszítést kapott. A kerítés mentén faládákban zöld növények veszik körbe a teret, elválasztva ezzel az utca forgalmától, és egyben otthonossá is téve azt. Még a tavalyi évben Zoltán atyával közösen kértük ezt a kerületi önkormányzattól, és kérésünket most teljesítették. Köszönjük a hatodik kerületi önkormányzatnak!


Jégpálya a Hunyadi téren

November 30-án délután nyílt meg a Hunyadi téren a kerület lakosai és a kerületi óvodákba és iskolákba járó gyerekek számára ingyenesen használható jégpálya. Az ünnepélyes megnyitón iskolánk tanulója, Glózik Emese mutatta be gyönyörű kűrjét, majd a 4.a osztály tanulói vették először birtokba a pályát.

Beszámoló a terezvaros.hu-n.


Tájékoztatás

A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. őszi pályázatán iskolánk 85.000 Ft-ot nyert a Népek napja, és 60.000 Ft-ot a Karácsonyváró szombat elnevezésű programjainkra.


Önkormányzati hírek 2014-2015-ös tanév

Elismerések

Az idén Terézváros önkormányzatának képviselő-testülete a Terézváros közoktatásáért díjat Dálya Emília testnevelő tanárnőnek, kolléganőnknek ítélte oda. Kiemelkedő pedagógiai munkáért elismerésben Balaskóné Hózer Éva és Nagyné Bedők Ágota tanítónők részesültek. Köszönjük eddigi munkájukat, és gratulálunk az elismerésekhez!
Újságcikk megtekintése

Terézváros kiváló diákja elismerést Hassay Zsófia polgármestertől az iskolánk aulájában rendezett díjátadó ünnepségen harminchét tanulónk vehetett át:
Hoffmann Matthias, Szalay Ferenc, Bóka Berta, Glózik Emese, Puszti Dániel Balázs, Geréb Hanna, Vajda Ádám, Dali Barbara Henrietta, Rácz Dóra Csenge, Kovács Noel, Körmendi Janka, Jackson Szófia, Názer Lili, Bődi Hanna, Méhes Laura, Paszternák Hanna, Kuba Nikoletta, Hadházi-Borsos Mátyás, Végső Panna Boglárka, Gazdag Orsolya, Osman-Tousn Maruan, Ádám Zsolt, Bükszegi Olivér, Kerekes István, Tóth Dorottya Berta, Tóth Napsugár Anna, Jegorov Antónia, Kelemen Hanna, Szántó Aisa, Vértes Lili, Kalmanovits Anna, Ambrus Zsigmond, Knee Klara Olivia, McAllister Shannon, Sirály Benő György, Bősz Anna Krisztina és Markó Sára.
Azok részesülhettek az elismerésben, akik fővárosi, országos és nemzetközi tanulmányi vagy sportversenyen első, második, harmadik helyezést értek el. További szép eredményeket kívánunk, és gratulálunk a díjakhoz!


Iskolánk zöldítés keretében kitavaszodottAnyagi támogatást kaptunk az Önkormányzat képviselő asszonyától, Matokanovic Lidia környezetvédelmi és civil kapcsolatok tanácsnokától. A felkínált lehetőség keretében vettünk új növényeket, díszcserjéket, melyeket az aulában, rózsatöveket a tetőkertben helyeztünk el. Az egyik nagy ládába fűszernövényeket, mint pl.: mentát, kakukkfüvet, citromfüvet ültettünk. Lépcsőházunk fordulójába is terveztünk zöldítést, így vettünk balkonládákat és bele futó, terebélyes zöld növényeket. Az alsós osztályok ismét kitehették muskátlis ládájukat a tetőkerti korlátra, miután Robi bácsi új földdel frissítette fel azokat. Köszönjük szépen!


Pályázatok

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy iskolánk a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt tavaszi pályázatain sikeresen indult.
Kulturális témakörben a Hagyományok Háza által szervezett Pünkösdölő programra nyertünk 130 000 Ft-t, melyen májusban fogunk részt venni alsó és felső tagozatos diákjainkkal harmadiktól hatodik évfolyamig.
A sportpályázaton 252 570 Ft-t nyertünk versenyek rendezésére és sporteszközök beszerzésére.