Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Terézvárosi Tudástér Alapítvány


Könyvtárfejlesztési támogatás

2024. tavasz
     
     
     

Terézváros önkormányzata 500 000 Ft-tal támogatta iskolánk könyvtárát ebben az évben is az iskola alapítványának nyújtott támogatáson keresztül.
A pedagógusok által kért ifjúsági olvasmányokat és ismeretterjesztő könyveket vásároltunk ebből az összegből.


Önkormányzati támogatás

2024. május

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros önkormányzata által az „Iskolai alapítványok és óvodák támogatása” elnevezésű keretből 384.615 Ft-ot kapott. A támogatás szabad felhasználású. Ebből az 5.b osztály számára vásároltunk színes, fakkos tárolószekrényeket a gyerekeknek, amelyben a diákok el tudják helyezni az iskolában tartott holmijukat (pl. rajzfelszerelés). A támogatás összege nem fedezte a teljes árat, a fennmaradó összeget az alapítvány biztosította.

Köszönjük a támogatást!


Gyereknap

2024. május 30.

Gyereknapot tartottunk az iskolában május 30-án, csütörtökön. A felsősök két óra erejéig átvehették az irányítást tanáraiktól, és játékos feladatokkal lepték meg társaikat. A gyereknapi forgatagban mindenki megtalálhatta a neki kedves szórakozást. Volt gyorsasági öltözködős verseny, célbadobás, Quick Pick, Activity, szabadulószoba. A gyorsaságukat és ügyességüket pedig egy akadálypályán tudták próbára tenni.

Délután megérkezett Ricsi bohóc és a Bum-Bum Zenekar, velük együtt pedig a felhőtlen jókedv is. Alsósaink nemcsak nagyokat nevettek Ricsi bohócon, de együtt énekelték vele az ismert gyerekdalokat, és a buli végére együtt táncoltak, ugrándoztak. A koncert végén még ráadást is kértek a zenekartól. Ricsi bohóc szerint rég volt ilyen fantasztikus közönségük!

A délutáni koncertprogram Terézváros önkormányzata anyagi támogatásával valósult meg, melyet iskolánk alapítványa kapott a kulturális pályázat keretében. Köszönjük a támogatást!


Jutalomkirándulás Veszprémben

2024. május 29.

A Kolodko-projekt pályázói közül kiválasztott 24 díjazott 2024. május 29-én jutalomkiránduláson vehetett részt Veszprémben. A városban meglátogatták a helyi állatkertet, étteremben ebédeltek, a városnéző kisvonattal megtekintették a város nevezetes épületeit és kulturális helyszíneit. A projekthez kapcsolódóan felkerestek két Kolodko-alkotást is: az Ernő, az őrt és az Ödön, az utcazenészt. A kirándulást a terézvárosi önkormányzat finanszírozta a Terézvárosi Tudástér Alapítványon keresztül.


Látogatás a Mesemúzeumban

2024. május 24.
  

Az iskolai „könyvmaraton” verseny győztesei, 25 diák - akik a legtöbbet olvastak a tanév során - jutalomprogramként a Mesemúzeumba látogattak.

Az alsósok a mesék világában járva maguk is többféle próbát álltak ki, amelyek közben kiderült, hogy mennyire ismerik a népmeséket, és új ismereteket is szerezhettek. A gyerekek nagyon élvezték a sok-sok játékos próbatételt: ismert mesék történetét állították össze képek alapján, megszerezték a mesék világába vezető ajtó kulcsát, és beöltözhettek a tipikus mesei szereplők jelmezébe is. A hét próba teljesítése után mesehős igazolványt vehettek át a gyerekek.

A felsősök a Háromcsőrű kacsa történetalkotó műhely munkájában vettek részt. Nagy élményt jelentett számukra, hogy egy alaptörténetből elindulva saját fantáziájuk és kreativitásuk segítségével hozták létre saját történetüket, amelyről hangfelvétel is készült.

A program Terézváros anyagi támogatásával valósult meg az iskola alapítványának, a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak nyújtott támogatáson keresztül.
Köszönjük!


Sporttámogatás

2024. tavasz
  

Iskolánk alapítványa a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-től 14000 Ft-ot kapott sporttámogatásként, amelyből sporteszközöket (bordásfalra akasztható csúszdát és tollaslabdákat), valamint érmeket vásároltunk (az iskolai sportversenyek díjazottjai számára).
Köszönjük a támogatást.


Illúziók Múzeuma

2024. április 30.

Az iskolai Ki mit tud? előadóművész kategóriájának győztesei jutalomprogramként az Illúziók Múzeumába látogattak, ahol semmi sem pontosan olyan, mint amilyennek látszik. Sokféle optikai illúziót tapasztaltak meg a gyerekek, amelyekkel ismereteiket bővítették, de sok vidám percet is szereztek számukra. Mindent kipróbáltak a diákok például a gravitációs és a fordított szobában, de végigmentek az örvénylő alagúton is, amelyben teljesen elveszítették egyensúlyukat az optikai illúzió hatására. A kiállítás befejezéseként fából készült fejtörő játékokkal tették próbára gondolkodásukat.

A program Terézváros önkormányzata támogatásával valósult meg, melyet az önkormányzat a kulturális pályázat keretén belül nyújtott az iskola alapítványának, a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak.
Köszönjük.


Fenntarthatósági témahét

2024. április 22-26.

Április 22-26. között – csatlakozva az országosan meghirdetett fenntarthatósági témahéthez - a fenntartható életmóddal, a környezetvédelemmel kiemelten foglalkoztunk. Ebben az évben a globális környezeti problémák közül kiemelt téma a levegő és élővilága, valamint a hulladék és a tudatos fogyasztás volt.

Alsó tagozaton a levegő élővilágával foglalkoztak a gyerekek. A „Légy te is a lepkék védelmezője!” projekt keretében megismerkedtek a természetbarát kert fogalmával, a lepkék életével. Megtanulták, hogy miért fontosak a beporzók, és hogy munkájukat hogyan nehezíti a légszennyezés. A lepkék fontosságára hívták fel a figyelmet azzal, hogy különféle technikákkal rengeteg szebbnél szebb lepkét készítettek, és díszítették vele a tantermüket és az iskolát.

A felsősök projektje a környezetvédelem legfontosabb problémáira irányította a figyelmet. Minden osztály egy-egy hazai környezetvédelmi katasztrófa kapcsán vizsgálta meg a lehetséges problémákat. A prezentációk rávilágítottak azokra a jelenségekre, amelyek nemcsak a múltat, hanem a jelent is meghatározzák, és felhívták a figyelmet arra, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy Földünk még sokáig „élhessen”. A szerdai projektnap keretében több állomáson játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek meg azzal, hogy mit kell tenniük a fenntartható életmód érdekében. Kiszámíthatták ökológiai lábnyomukat, a hulladékválogatóban megtanulhatták, hogy mi a szemét és a hulladék közötti különbség, megismerkedtek a levegő összetételével és védelmével. Egy Föld-napi kvíz keretében pedig még több hasznos információt megtudhattak erről a jeles napról.

Iskolánkba érkezett a Jane Goodall Intézet két önkéntese is, akik szintén a természetvédelem fontosságával és a hulladékmentes élettel ismertették meg a gyerekeket. A főemlősök védelméről szóló előadásban arra hívták fel a figyelmet, hogy életterük az erdők kiirtása és a bányászat terjedése miatt veszélyben van. A műanyagszennyezésről szóló előadás során pedig megdöbbentő adatokat láttunk a szennyezés mértékére vonatkozóan. Szerencsére mindkét előadás nyújtott alternatívát is számunkra: aktív természetvédőként mindannyian tehetünk a csimpánzok és gorillák megmentéséért, a hulladékmentes életmód elsajátításával pedig a fenntarthatóság nagyköveteivé válhatunk.

Az egy hét során a gyerekek nagyon sok új információval gazdagodtak a fenntarthatóság témakörében.

A program megvalósulását segítette Terézváros önkormányzata az iskola alapítványának nyújtott támogatással. Köszönjük.


Van Gogh-kiállítás - Az immerzív élmény

2024. április
           

Az ősszel megrendezett iskola Ki mit tud? vetélkedő képzőművészet kategóriájának győztesei jutalomprogramként ellátogathattak a különleges Van Gogh-kiállításra. A képzőművészeti kiállításokhoz hozzátartozó életrajzi ismertetők mellett egészen különleges formában ismerkedhettek meg a gyerekek a festő életével és munkásságával. A kivetített képek mellett fényjátékok is gazdagították a látványvilágot, de megelevenedett például Van Gogh lakóhelye is, és a festményeiről jól ismert lakószobáját is a látogatók elé varázsolták. A legnagyobb élmény az a terem volt, ahol egy kényelmes napozószéken elhelyezkedve élvezhették a festő munkásságát megidőző fényfestményeket, mindezt kellemes zenei aláfestéssel.

Végül arra is lehetőséget kaptak a gyerekek, hogy maguk színezzék ki a Van Gogh leismertebb képei alapján készült színezőket, sőt azokat a falra kivetítve is megnézhették.

A program a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával valósult meg.


Svábbál

2024. február 9.
  

Február 9-én tartottuk hagyományos svábbálunkat, amely iskolánk német két tanítási nyelvű osztályainak bemutatkozása 3. osztálytól 8. osztályig. Minden évben egy választott tematika köré csoportosítják a műsorszámokat. Idén a filmek és a musicalek világába kalauzoltak el minket.

A bál a nyolcadikosok bécsi keringőjével vette kezdetét. Majd a 4.a svábtánca a tradicionális német zenére igazi fesztiváli hangulatot teremtett. Ezek után nagysikerű rajzfilmek és musicalek elevenedtek meg a színpadon. A Disney Rajzfilmstúdió tavaly ünnepelte 100. évfordulóját. Az 5.a visszavezetett minket a rajzfilmek kezdetéhez, Hófehérke és a hét törpe világába, és eljutottak egészen a Kívánság című meséhez. Ezt követően megjelent a színpadon Simba, Pumba és az Oroszlánkirály című rajzfilm többi szereplője a 3.a osztályból, akik figyelmeztettek a legfontosabb dologra az életben, vagyis hogy Hakuna matata! Nincs semmi gond!

A svábbált mindig hetekig tartó izgalom és készülődés előzi meg. Ennek világát jelenítette meg a 6.a osztály, ahol a lányok és a fiúk arról vitáztak, hogy ki mit szeretne előadni. Győz mégis a közösség ereje, mert rájönnek, hogy együtt minden sokkal élvezetesebb, és egy fergeteges rockyval zárták műsorukat.

Ismét a 4.a állt színpadra: a lányok csíkos harisnyában, a hajuk copfba kötve, a fiúk rendőröknek öltözve és máris Harisnyás Pippi történetébe nyerhettünk betekintést, aki mellett az élet mindig izgalmas. A 7.a osztály egy szigorú bentlakásos iskola zárt világát varázsolta elénk, és átélhettük, hogy hogyan fogadják a Mathilda diákjai az újonnan érkezőket.

A svábbált a nyolcadikosok keringője nyitotta, és az ő fellépésük zárta a németes osztályok bemutatkozását is. Keringőruhájukat a hatvanas évek hippidivatjára cserélték, és a kor egyik népszerű musicaléből mutattak be részleteket.

Az osztályok előadásai után a tanárok meglepetésprodukciója következett, amelyben macskajelmezbe bújva kápráztatták el a közönséget.

A műsor végén minden szereplő felállt a színpadra, és egy közös dalt énekelve búcsúztak a nézőktől.

A bál azonban nem ért véget! Kezdődött a buli, ahol gyerekek és felnőttek együtt táncolhattak. Nagy izgalom kísérte a tombolasorsolást is, ahol sok szép nyeremény talált gazdára. Személyesen tisztelte meg rendezvényünket Réti Péter, a Neue Zeitung Junior szerkesztője, aki értékes tombolaajándékokkal is támogatta a bált. A Belső-Pesti Tankerületi Központ a színpad bérleti díjának kifizetésével segítette a gyerekek színvonalas műsorainak bemutatását. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden további támogatónknak is, így a szülői közösségnek, a Supergym Sport- és Fitness Központnak, a Kolibri Színháznak, a Goethe Intézetnek, a Klett Kiadónak, a Svájci és a Német Nagykövetségnek, az osztrák kulturális fórumnak, valamint iskolánk alapítványának, a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak.


Gasztrohős Padtárs Program

2023. november 20-21.
  
  

A Terézváros önkormányzatának környezeti nevelési pályázatán elnyert támogatásból finanszírozta iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány az első és második évfolyamos osztályokba meghívott Gasztrohős Padtárs Programot. Ennek keretében a tanulók a fenntartható, tudatos táplálkozás és fogyasztás alapjait ismerhették meg 2023. november 20-án és 21-én két-két tanórában.
Az elsős osztályokban a foglalkozás elején a tanulók az életkoruknak megfelelő szemléltető ábrán helyezhették el a hazánkban (is) termesztett vagy távolabbi országokból szállított gyümölcsöket. Így ismeretet szerezhettek arról, hogy a szállítási távolsággal arányosan nő a környezet terhelése. Ezt követően csoportokban folyt a foglalkozás. Lenzsákokba rejtett különféle magvakat ismerhettek fel a gyerekek tapintás útján, majd a négy évszakhoz csoportosították a nálunk termő és külföldről behozott gyümölcsöket. A foglalkozás második részében mindenki kapott egy textilzsákot, amelyet egyéni ízlésüknek megfelelően díszíthettek gyümölcsöket és pékárutermékeket ábrázoló nyomatokkal. Ennek célja az volt, hogy a tanulók a szüleiket is a vászonzsákok használatára ösztönözzék a nejlonzacskók helyett a vásárlás során.
A másodikos gyerekek régi ismerősként üdvözölték Viki nénit. Felelevenítették, hogy mire emlékeznek a tavalyi foglalkozásból. Megbeszélték, hogy olyan gyümölcsöket érdemes fogyasztanunk, amelyek nem utaztak sokat, nem terhelték a környezetet. Csoportonként oldottak meg feladatokat arról, hogy az egyes gyümölcsök mely hónapokban érnek. Ezt követően retek- és zsázsamagokat ültettek, amit mindannyian hazavittek otthon nevelni.
A foglalkozások nagy élményt jelentettek a gyerekeknek, és sok hasznos információhoz is jutottak a felelős, tudatos fogyasztásról.
Köszönjük Terézváros önkormányzata támogatását.


Alapítványi beszerzések

2023. szeptember, október

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a tanévkezdést taneszközök és különböző technikai berendezések beszerzésével, valamint programok megtartásához szükséges anyagok megvásárlásával támogatta.

Beszerzett eszközök: projektor, hangszóró, fejlesztő játékok, zsebmikroszkópok, LÜK-készletek, beltéri és kültéri játékok, teremdíszítéshez szükséges mágneses sínek, jutalomtollak, alapanyagok a Márton-napi lámpáskészítéshez …

Mindez az iskola szülői közösségének támogatásával (adományok, 1 %-os felajánlások) valósulhatott meg.

Köszönjük!

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Könyvtárfejlesztés

2023. október
     
     

Terézváros önkormányzata 2023. évi könyvtárfejlesztési pályázatán iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 500 000 Ft-ot nyert. Az összegből ifjúsági regényeket és ismeretterjesztő könyveket vásároltunk a pedagógusok kéréseit figyelembe véve.

Köszönjük az önkormányzat támogatását.


Terézváros önkormányzata támogatása

2023. április 27.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete döntése értelmében iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 500 000 Ft-ot nyert könyvtárfejlesztésre, valamint 750 000 Ft-ot iskolai kulturális program megvalósítására.

Köszönjük a támogatást!Kedves Szülők!

Kérjük, hogy ebben az évben is gondoljanak személyi jövedelemadójuk 1 %-ának felajánlásakor iskolánkra, és támogassák alapítványunkat, a Terézvárosi Tudástér Alapítványt.
Adószámunk: 18506264-1-42

Az alapítvány az elmúlt évek során egyre jelentősebben tudta támogatni az iskola oktató-nevelő munkáját, hála az Önök felajánlásainak is. Az alapítvány bevételi forrásai közül jelentős részt tesz ki az 1 %-okból befolyt összeg. A három iskolai nagy rendezvényünk során (angol est, svábbál, alapítványi est) keletkező bevétel (belépőjegyek és tombola) szintén az alapítvány számlájára kerül. Minden évben kétszer részt veszünk Terézváros önkormányzata civil pályázatán, valamint Terézváros önkormányzata – figyelembe véve az iskola igényeit – célzott támogatásokkal is segíti működésünket az alapítványon keresztül.

A 2019/2020. tanévben a következő nagyobb beszerzésekre került sor, ill. a következő rendezvényeket támogatta az alapítvány:

 • sakkpalota program megvalósításához eszközök
 • kültéri és beltéri társasjátékok
 • sportnap
 • térképek, szemléltető eszközök
 • barkácsoláshoz anyagok
 • LEGO-dobozok
 • Halloween, Márton-nap
 • CD-lejátszók, CD-k
 • paraván kiállításokhoz
 • sulifüzet minden gyereknek
 • Népek napja
 • svábbál
 • okos kocka készletek
 • osztálydíszítés tanév elején
 • fizika, kémia eszközök
 • puffok az aulába
 • jutalomkönyvek

Az önkormányzat segítségével nagy összegért vásárolhattunk tanulói bútorokat, ill. infokommunikációs eszközöket, így pl. két db okostáblát két tanterembe.

Köszönjük, ha úgy dönt, támogatja iskolánkat.

Az alapítvány kuratóriuma nevében

Martikán Beatrix
igazgató


Nyilvántartásba vétel: 2013. április 19.

A Terézvárosi Tudástér Alapítvány 2017. január 1-jétől fogadhatja az adó 1 %-okat.
Az elmúlt években a svábbálból, az angol estből és az alapítványi est bevételéből, valamint egyéb támogatásokból befolyt összeggel gazdálkodtunk. Megvásároltuk az év végi jutalomkönyveket és az év eleji ajándékokat a kis elsősöknek, több rendezvényt támogattunk (karácsonyváró szombat, népek napja, Márton-nap, sport-és egészségnap, témahét, Mikulás kupa), a felső tagozat osztálytermeit és szaktantermeit felszereltünk projektorokkal, a mellékhelységek felszereltségén javítottunk.
Kérjük, támogassa alapítványunkat, amely tevékenységével az iskolába járó gyermekeket, a jobb oktatási körülmények kialakítását segíti.
A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma: 18506264-1-42

Adományokat az alábbi számlaszámra lehet befizetni:
Terézvárosi Tudástér Alapítvány
10404072-50526689-56841005 (K&H Bank)

Alapító: Kis Ernő
Elnök: Martikán Beatrix
Tagok: Brenner Katalin, dr. Daragóné dr. Szombathelyi Zsófia, Hajduné Fetzer Ágnes, Kacherla Márta Irén, Nagy Viktória, Steinbacher Gábor

Éves beszámolók

2013. évi beszámoló (PDF)
2014. évi beszámoló (PDF)
2015. évi beszámoló (PDF)
2016. évi beszámoló (PDF)
2017. évi beszámoló (PDF)
2018. évi beszámoló (PDF)
2019. évi beszámoló (PDF)
2020. évi beszámoló (PDF)
2021. évi beszámoló (PDF)
2022. évi beszámoló (PDF)
2023. évi beszámoló (PDF)

Alapítványi beszerzések

2023. április
  

A kuratórium döntése alapján könyvtári állományba vásároltunk az 5., 6. és 7. osztály részére angol nyelvű célnyelvi civilizáció könyveket.
Továbbá textilfestő filceket vettünk, melyet a zadari diákok látogatása során fognak használni a gyerekek pólóra való rajzoláshoz.


Önkormányzati támogatás

2022. november
   

A Terézváros önkormányzata által az iskolai alapítványok támogatására nyújtott összegből (384 615 Ft) újabb LÜK-készleteket és füzeteket vettünk, valamint a tetőkertbe vásárolt kerti kiülők árának egy részét biztosítottuk.

Mindkét beszerzés nagyon fontos számunkra. A LÜK-füzetekkel a tanulók felzárkóztatását, ill. a tehetséggondozást támogatjuk. A kerti kiülők pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy jó időben csoportfoglalkozásokat is lehessen tartani a tetőkertben.

Köszönjük az önkormányzat támogatását.


Új projektor

2022. szeptember

Szeptemberben új projektort vásároltunk a 8.a osztályba Terézváros önkormányzata jóvoltából. Iskolánk alapítványa ugyanis pályázatot nyújtott be az önkormányzathoz, amelyben erre a beszerzésre is támogatást kapott.


Civil pályázat

2022. szeptember 9.
    

Terézváros önkormányzata civil pályázatán az iskola alapítványa támogatást kapott kerti kiülő vásárlására, valamint a Scotti Go! nevű fejlesztőjáték beszerzésére. A kerti kiülők lehetővé teszik a tetőkertben szabadtéri foglalkozások tartását. A Scotti Go! nevű játékot pedig a digitális kultúra tantárgy keretében tudjuk használni a tananyag gyakorlására, elmélyítésére, ill. tehetségfejlesztésre.
Köszönjük Terézváros önkormányzata támogatását.


Kerti kiülő és kültéri hangosító berendezés

2021. november
    

Terézváros Önkormányzata anyagi támogatásával a Terézvárosi Tudástér Alapítvány vásárolt egy kerti kiülőt a tetőkertbe, ill. egy kültéri hangosító berendezést.

A kerti kiülő lehetőséget teremt arra, hogy a tetőkertben akár foglalkozásokat is lehessen tartani jó idő esetén, ugyanis a jövőben több ilyen pad beszerzését tervezzük.

A hangosító berendezés pedig lehetővé teszi, hogy az iskola előtt területen is tarthassunk kisebb rendezvényeket, hiszen most már rendelkezésünkre áll a megfelelő technikai háttér.


Új bútor az 1.a osztályban

2020. novenber 12.

Iskolánk alapítványának anyagi támogatásával új polcokat kapott az 1.a osztály. Így a tanulók holmiját rendezetten el lehet helyezni a teremben. Köszönjük a szerelést végző szülők munkáját.


Sakk

2020. október
     

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból óriás kerti sakk figurákat, 28 db Sakkpalota sakk készletet, 2 db Sakkpalota demonstrációs táblát, mágneses sakkfigurákat és Sakkpalota dobókockákat vásárolt.


Robotika oktatás

2020. szeptember

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból 4db Lego Mindstorms készletet vásárolt az informatika órákon megvalósuló robotika oktatáshoz.


Terézvárosi Tudástér Alapítvány

2020. szeptember

Kedves Szülők!

Röviden tájékoztatni szeretném Önöket az iskolánk alapítványára, a Terézvárosi Tudástér Alapítványra vonatkozó hírekről:

Terézváros nyáron kiírt civil pályázatán 700 000 Ft-ot nyert az alapítvány két nagy beszerzésre, a robotika oktatásához szükséges eszközökre (ez a vásárlás már megtörtént, a honlapunkon találnak képet róla), ill. a sakkpalota oktatásához eszközökre az első osztályosoknak, valamint óriás sakk-készletre (melyet a tetőkertben tudnak majd használni a gyerekek).

A kuratórium szeptember 3-án tartott ülésén a következő eszközök beszerzésének támogatásáról döntött egyhangúlag:

A támogatandó cél A támogatás
összege
osztályfőnökök kérése az osztályok dekorálására 72 000 Ft
bútor vásárlása az 1.a osztályba 100 000 Ft
német munkaközösség (technikai eszközök, oktatási program díja) 65 000 Ft
angol munkaközösség (tanári könyvek, technikai eszközök) 65 000 Ft
1 db laptop 200 000 Ft
reál munkaközösség (szemléltető eszközök, technikai eszközök) 42 000 Ft
diákönkormányzat (dekoráció, projektmunka, kiállítás) 10 000 Ft
ének oktatásához hangszóró 10 000 Ft
QR-kód projekt megvalósításához anyagok (öntapadó fólia) 25 000 Ft

Az alapítvány bankszámlájára megérkezett a tavalyi adó 1 %-okból befolyt összeg: 754 202 Ft. Köszönjük szépen azoknak a szülőknek, akik gondoltak az iskola alapítványára a felajánlás során.

Külön köszönjük a bankszámlára befizetett egyéb – sokszor igen nagy összegű – támogatásokat.

Ebben az évben a járványra való tekintettel sajnos nem lesz alapítványi est, és a tavaszi programok (angol est, svábbál) megtartása sem biztos. Mivel ezeknek a programoknak az elmaradása jelentős bevételkiesést okoz az alapítványnak, ezúton kérjük a kedves szülőket, hogy ha tehetik, az amúgy ezekre a hagyományos eseményekre szánt összeggel támogassák az alapítvány működését, és ezen keresztül az iskolai nevelést-oktatást, programjaink megvalósulását.

Az alapítvány bankszámlájának száma:

Terézvárosi Tudástér Alapítvány
10404072-50526689-56841005 (K&H Bank)

Az alapítvány kuratóriumának nevében:

Martikán Beatrix
igazgató, a kuratórium elnöke


Alapítványi beszerzések

2019. november

A Terézvárosi Tudástér Alapítvány nagy segítséget nyújt abban, hogy iskolánk minél magasabb színvonalon tudja megvalósítani pedagógiai programját.

A tanév eleje óta például a következő eszközöket vásárolta meg az alapítvány: demonstrációs táblákat és sakk-készleteket a sakkpalota programhoz; társasjátékokat; LEGO-készleteket, okoskocka csomagokat; különböző eszközöket és anyagokat a fizika, a kémia és a technika tantárgy oktatásához; CD-lejátszókat; paravánt kiállítások rendezéséhez.

A Terézváros önkormányzatával augusztusban megkötött támogatási megállapodás keretében két interaktív panelt, valamint laptopokat és számítógépeket vásárolt az alapítvány.

Fotók megtekintése


VII. Alapítványi est

2019. november 22.

November 22-én, pénteken este rendeztük meg hetedik Alapítványi estünket iskolánk aulájában. Kis Ernő alapító, majd Martikán Beatrix, az alapítvány elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Megköszönték a támogatásokat, felajánlásokat, melyekkel a szülők hozzájárulnak az iskola életének szebbé, jobbá tételéhez. Felidézték, hogy az Alapítványi est is - az együtt töltött vidám órákon túl - ezt a célt szolgálja. Zenés műsor következett ezután. Iskolánk énektanára, Erdész Márton lépett fel zenekara két tagjával, és adták elő gitár kísérettel és énekkel saját számaikat, majd a Tóth Aladár Női Kar szórakoztatta a közönséget, vidám dalokat énekeltek a világ minden tájáról Gede Éva kórusvezető vezényletével. A műsort Malek Andrea fellépése zárta, aki Jáger Bandi zongorakíséretével énekelt többek között karácsonyi dalokat is. A társaság megmozgatása és a hangulat emelése végett egy kis játék következett. Az aula falán az alkalomhoz illő díszítés mellett három feldíszítetlen karácsonyfa is álldogált. Csapatokba rendeződve a gyerekek által készített és „elrejtett” díszeket az iskola épületében kellett felkutatni és elhelyezni a fákon, mindenki nagy örömére. Az asztalokhoz visszatérve sor kerülhetett a meleg vacsorára, melyet a Tölgyes csárdából rendeltünk. Négy különböző fogás és háromféle desszert közül lehetett válogatni, hogy mindenki kedvére valót találjon. Az est folyamán két alkalommal rendeztünk tombolasorsolást, melyen értékes és finom tombolatárgyakat sorsoltunk ki mindenki nagy örömére. Hogy a vacsorát ledolgozzuk, az est hátralévő részében már a táncé volt a fő szerep.
Fotók megtekintése


MoreToMath

2019. április 30.

A Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával iskolánk 15 doboz LEGO-t vásárolt a matematika oktatáshoz.
A MoreToMath nevet viselő dobozokat a jövő évi 1.a osztály fogja használni a matematika órákon.


VI. Alapítványi est

2018. november 23.

2018. november 23-án iskolánk aulájában rendeztük meg az intézmény alapítványának, a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak az estjét, melynek célja a szórakozás mellett a szülői közösség alakítása, a szülő-pedagógus kapcsolat elmélyítése, valamint az alapítványon keresztül az iskolába járó gyermekek oktatási és nevelési körülményeinek anyagi támogatása. Az estet Kis Ernő alapító nyitotta meg, majd Martikán Beatrix intézményvezető és egyben kuratóriumi elnök köszöntője hangzott el, aki összefoglalta az alapítvány elmúlt évi tevékenységét. Az est első felében színes műsor szórakoztatta a vendégeket. Szabó-Völgyi Zsuzsanna és Szöllősi Jenő a szerelem táncát, egy romantikus rumbát, majd egy gyors ritmusú cha-cha-chát adott elő. A sztárvendég, Malek Andrea Jáger Bandi zongorakíséretével énekelt el három dalt. Ezután a szülők egy kvízjátékot játszottak, melynek keretében ismert népdalokat kellett felismerni és elénekelni. Közös alkotás is született: az esthez készített dekorációt a szülők saját munkáikkal egészíthették ki. A műsort a pedagógusok egy csoportjának tánca zárta. Mivel addigra már mindenki megéhezett, következhetett a vacsora. Tombolasorsolás és tánc váltotta egymást az est hátralévő részében. A tombolanyereményeket a szülők és a Supergym Sport- és Fitnesz Központ ajánlották fel.

Fotók megtekintése

V. Alapítványi est

2017. október 13.

13-án, pénteken tartottuk idei alapítványi estünket, amely a babona szerinti szerencsétlenséget jelentő dátum ellenére nagyszerűen sikerült.
Öt óra tájban kezdtek gyülekezni a vendégek, akiket az alapítvány tagjai üdvözlőitallal fogadtak. Az este programjait Lakatos Gergely konferálta fel. A vendégeket először Kis Ernő, az alapítvány alapítója, majd Martikán Beatrix, az iskola igazgatója köszöntötte. Ezután Feke Pál előadóművész műsora következett. Az idei program újdonságaként különböző szórakoztató játékok következtek: a szülők különféle ismereteit tesztelő kvízjátékok után (például megnéztük, hogy tudnak-e annyit, mint egy ötödikes)befejeztük az aula dekorációját egy csapatjáték keretében (az iskola folyosóin elrejtett – a gyerekek által kivágott és megrajzolt - faleveleket kellett összegyűjteni és a falon elhelyezett stilizált faágakra ragasztani). A kétfogásos vacsora után fergeteges táncos mulatság következett.
A szülők a belépőjegyek, a támogatójegyek és a tombolajegyek megvásárlásával az iskola alapítványát támogatták. A bevétel, 596 005 Ft az alapítvány számlájára került. Felhasználásáról a kuratórium dönt. Mint eddig is, az alapítvány támogatja az iskola által szervezett programokat, és segíti az oktatást segítő eszközök beszerzését. Minderről tájékozódhatnak honlapunkon, hiszen folyamatosan jelezzük, ha valamely program megvalósulásához az alapítvány hozzájárult.
Nagy öröm, hogy idén ismét többen jöttek el az alapítványi estre, amely alkalmat teremtett a szülők és a pedagógusok találkozására oldottabb, kötetlenebb formában.

Fotók megtekintése


IV. Alapítványi est

2016. október 15.

Október 15-én, Teréz napján tartottuk immár hagyományosnak mondható alapítványi estünket. Az összejövetel célja az iskolai alapítvány anyagi támogatása mellett az is, hogy alkalmat teremtsen a szülők és a pedagógusok kötetlen, oldott hangulatú találkozására. Az alapítvány alapítójának, Kis Ernőnek, majd az iskola igazgatójának, Martikán Beatrixnak a köszöntője után szórakoztató műsor következett: táncbemutatót tartott a New Age Dance Academy és a Premier Művészeti Szakgimnázium, jazz-zenével szórakoztatta a közönséget három régi tanítványunk – Egri János, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián, énekelt Pecze Zsófia, aki korábban szolfézst tartott a zeneiskolás diákoknak, valamint Molnár Zsolt operaénekes kápráztatta el a publikumot híres operaáriák előadásával. Az ezt követő vacsora után Stefanidu Janula és zenekara élő zenéjére görög táncház kezdődött, ahol a vendégek megtanulhatták a görög néptánc egyszerűbb lépéseit. Vagy legalábbis megpróbálkoztak vele. A szülők és a Supergym edzőterem által felajánlott tombolatárgyak kisorsolása után lassan véget ért a kellemes hangulatú este. Az összejövetel sikeres lebonyolításában nagy segítségünkre voltak az Alapvető Egyesület szervezésében közösségi szolgálatot ellátó középiskolások.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


III. Alapítványi est

2015. október 16.

2015. október 16-án 18 órától rendeztük meg harmadik Alapítványi estünket Teréz napjához kapcsolódva, iskolánk alapítványa a Terézvárosi Tudástér Alapítvány tagjainak szervezésében. Az estet idén is az alapítvány elnöke, Kiss Ernő, majd iskolánk igazgatója Martikán Beatrix nyitotta meg rövid köszöntővel. Hangulatos műsorral indult az este. A műsor vezetését 3.c osztályos tanulónk édesapja, Lakatos Gergely vállalta magára. Elsőként az Önként és dalolva társulat adott elő magyar és külföldi számokat. Radics János második alkalommal szerepelt nálunk, az idei évben testvérét, Radics Fernandót is magával hozva. A harmadik műsorszám Fazekas András dobiskolája, a Drumkiller dobshow volt. Ezt szünet és vacsora követte. Választani lehetett töltött káposztát, marhapörköltet vagy rántott zöldségeket. Aki nem rendelt vacsorát, az a büfében vásárolhatott szendvicset, süteményt. Szünet után a Szarkaláb Banda népzenei műsorát hallgathattuk meg, akik a Vakok Szakiskolájából érkeztek hozzánk. A program korábbi tanítványunk, Svébis Dóra lélegzetelállító légtornász műsorszámával folytatódott, majd Peller Károly teremtett fergeteges hangulatot a nézőtéren, aki a Budapesti Operettszínház társulatának egyik vezető szólistája, táncos-komikus. A műsort Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes alapítója, zeneszerzője, szövegírója és énekese zárta. A műsor után Stefanidu Janula görög zenekara táncoltatta meg a szülőket és tanárokat egyaránt, majd akinek még mindig nem fáradt el a lába, az magyar és külföldi disco számokra táncolhatott tovább. Éjjel egy órakor ért véget a tartalmas este. Szeretnénk köszönetet mondani a műsorvezetőnek, fellépőinknek, hogy műsorukkal hozzájárultak az este sikeréhez, a szülőknek, tanároknak, akik eljöttek, és részvételükkel emelték az este fényét, és azoknak is, akik nem tudtak eljönni, de felajánlásaikkal támogatták a tombolasorsolást, és támogató jegyeket vásároltak, valamint az alapítvány tagjainak a szervezést, kollégánknak, Száraz Katalinnak a hangulatos díszítést, Ásványi Anikónak és az Alapvető Egyesületnek a Szinyei Merse Pál Gimnázium önkénteseit, akik a pakolásban, ruhatárban, kapuügyeletben segédkeztek. Évről évre egyre többen vagyunk az esteken, idén már nyolcvan fölött volt a létszám. Jövőre velünk ugyanitt!

A bál tiszta bevétele 286 070 Ft, ami a tavalyi évhez képest jelentős emelkedés (110.000 Ft).


II. Alapítványi est

2015. április 18.

2015. április 18-án, szombaton rendezte meg iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány második Alapítványi Estjét.
Célja adományok gyűjtése az iskola fejlesztésére, programok megvalósítására, diákok támogatására az alapítvány által, valamint részt venni egy kellemes esten, ahol együtt kapcsolódik ki szülő és pedagógus.
A programot Kis Ernő, az alapítvány alapítója, majd Martikán Beatrix intézményvezető, az alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg rövid köszöntővel.
Az adakozáshoz a kedvet Rendek Zsuzsanna tanítónő, ügyeletes „boszorkánk” igyekezett meghozni versbe foglalt noszogatójával. Ezután következett a színes műsor, melyben a komolyzenei előadásoktól a könnyűzenei fellépőkig és táncos produkciókig minden megtalálható volt.
A műsort meleg vacsora és tombolasorsolás, majd görög táncház követte, végül, akinek még nem fáradt el a lába, diszkózenére bulizhatott tovább. Éjfélkor ért véget a kiválóra sikeredett este.

Műsor:
- Kiss Zoltán: hegedű
- Nagy Rebeka, Zalaba Gyöngyi: fuvola
- Bogár Zsófia: zongora
- Radics János: ének
- Vágó Zsuzsi: ének
- Talán Attila: ének
- Gerő Tibor: zongora
- Brebán Katalin, Kalicza Ticia: hastánc
- Kayamar – Göncz Renáta: ének
- Indonéz táncos

Önkormányzati Percek 2015.05.04. III. rész. hatoscsatorna

A második Alapítványi bál bevétele 175.515 Ft volt. A pénz egy részéből két projektort vásároltunk iskolánk korszerűsítésére, melyeket a két nyelvi munkaközösség használ.


I. Alapítványi Bál

2014. március 22.

2014. március 22-én megrendezésre került a Terézvárosi Tudástér Alapítvány első alapítványi bálja.
Képek megtekintése


Az alapítvány tartós közérdekű célja és ezek érdekében kifejtett tevékenysége

1. Az Alapítvány tartós közérdekű céljai:
 • kulturális tevékenység (művészeti tevékenység, kulturális örökség megőrzése, népművészet, hagyományőrzés, kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása, idegen kultúrák megismertetése és befogadására ösztönzés)
 • sporttevékenység (ifjúsági sportélet támogatása, néptánc oktatás)
 • szabadidős és hobbitevékenység
 • foglalkozási csoportokat összefogó tevékenység (tanárok továbbképzését segítő tevékenység)
 • oktatási tevékenység (idegen nyelvek oktatása, ismeretterjesztés, támogatás)
 • kutatási tevékenység (természettudomány, társadalomtudomány)
 • egészségügyi tevékenység (egészségvédelem, lelkisegély nyújtás)
 • szociális tevékenység (családvédelem, egészségkárosultak támogatása)
 • polgári védelmi, tűzoltási tevékenység
 • környezetvédelmi tevékenység (természeti környezet védelme, épített környezet védelme, állatvédelem)
 • településfejlesztési tevékenység (iskola környezetének szépítése, fejlesztése)
 • jogvédő tevékenység (gyermeki jogok védelme, fogyasztói jogvédelem)
 • közbiztonság-védelmi tevékenység
 • nemzetközi tevékenység (nemzetközi kulturális, baráti és cserekapcsolatok,)
2. Az Alapítvány tartós közérdekű céljait az alábbi konkrét tevékenységekkel valósítja meg:
 • tudományos-, kulturális-. sportrendezvények szervezése és támogatása
 • táboroztatás
 • utazások szervezése a tanulóknak, illetve ezekhez való segítségnyújtás
 • határon túli testvériskolákkal való kapcsolat élénkítése
 • tanulmányi versenyek szervezése
 • nemzetiségi hagyományok életre keltése, néptáncoktatás
 • vendégelőadók meghívása
 • iskolai eszközök fejlesztése
 • pályázatok kiírása és pályázatokon indulás
 • ösztöndíjjal való motiválás
 • innovatív pedagógiai módszerek kialakítása, alkalmazása, közreadása
 • tehetségkutatás,
 • alumni rendszer kiépítése