Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Akkreditált kiváló Tehetségpont


Örömmel értesítjük Önöket, hogy iskolánk a 2017/18. évi akkreditációs folyamatban való részvétele eredményeként az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet nyerte el!Tehetségnap

2023. október

Akkreditált kiváló tehetségpontként minden évben lehetőséget adunk a tehetségek bemutatkozásának, és Tehetségnapunkon arra is hangsúlyt helyezünk, hogy minél többféle tehetséget felfedezhessünk. 2023. október 5-én kezdődött a Tehetségnapi programsorozatunk az alkotóművészek bemutatkozásával. Délután a jelentkezők 2 kategóriában alkothattak: vagy egy csendéletet kellett tetszőleges technikával lerajzolni, vagy egy festmény újra értelmezését kellett elkészíteniük. Szinyei Merse Pál: Léghajó vagy Rippl-Rónai József: Kalitkás nő című művét kellett újra gondolni és újra alkotni. 47 diák töltötte a délutánt elmélyült alkotómunkával. A zsűri által kiválasztott legjobb alkotások kiállításra kerültek a Ki mit tud? Gálán.
2023. október 13-án tartottuk iskolánkban a Tehetségnapot, amely a tehetségek bemutatkozásának és az új tehetségek felfedezésének napja. A nap központi eseménye az előadóművészek bemutatkozása változatos kategóriákban: vers, hangszeres zene, ének, tánc. 3 osztály olyan műsorszámot mutatott be, amelyben az osztály minden tagja részt vett. Összesen 43 produkció közül kellett a zsűrinek kiválasztani azokat, akik részt vehettek a Ki mit tud? Gálaműsorán.
A nap további részében 3-8. osztályig különböző tehetségfoglalkozásokon vettek részt a tanulók:
A 3-4 osztályosok Táncház mellett kézműveskedtek és LÜK-foglalkozáson vehettek részt.
A felsősök pedig csapatokba szerveződve mutathatták meg tehetségüket különböző kategóriákban:
Játék és művészet kategóriában Activity-bajnokot kerestünk, a NeDrámázz! keretében a színjátszó tehetséget lehetett bemutatni, a Szövegelőben pedig a dalszövegírást lehetett kipróbálni. A logikai képességet több feladatban próbára lehetett tenni: Sudoku, Szókereső, Amőba, Torpedó, Területfoglaló. De műveltségi és országismereti Kahoot vetélkedő is volt. Persze a sportot kedvelők se maradtak megmérettetés nélkül: a pingpong-verseny és a csocsóbajnokság is nagyon népszerű volt a gyerekek körében. A táncház pedig színesítette a napot és jókedvre derített mindenkit.
A Tehetségprogramunk csúcspontja minden évben a Ki mit tud? Gála, amely során a zsűri által legjobbnak ítélt kis előadóművészeink a szülők előtt is bemutatkozhatnak. A legszebb alkotásokból pedig kiállítást rendeztünk, amit ezen a napon minden érdeklődő megtekinthetett. A Gála résztvevői a tanév végén jutalomkiránduláson vehetnek majd részt.


MaTalent9


MaTalent9
Matematikai tehetségazonosító online mérés 2023. szeptember

Ötödik évfolyamos diákjaink közül 21 tanuló vett részt az Oktatási Hivatal MaTalent9 tehetségpályázatában. A mérésben országosan 497 regisztrált általános iskolai feladatellátási helyről összesen 13.637 tanuló vett részt.

A Képességpont értékek tekintetében a matematikai mérésben részt vevő tanulók
felső 1%-a 741 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetség,
felső 6 %-a 661 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetség,
felső 25 %-a 569 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret.

Ezek alapján: a mérésben résztvevő tanulóink 61%-a képességpontjai alapján a felső 25%-ba tartozik.

9 tanulónk tehetségígéret,
3 tanulónk kiemelkedő tehetség,
1 tanulónk átütő tehetség elért eredményei alapján.


MaTalent6


MaTalent6
Matematikai tehetségazonosító online mérés 2021. 06. 21.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül (57) 41 vett részt az Oktatási Hivatal MaTalent6 online matematikai mérésében.
A mérés országosan 1130 általános iskolai feladatellátási helyről 19.791 negyedik osztályos tanuló részvételével zajlott.
Képességpont értékek tekintetében a matematikai mérésben részt vevő tanulók:
• felső 1%-a 728 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló,
• felső 6 %-a 656 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló,
• felső 25 %-a 570 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret.
Ezek alapján:
8 tanulónk a felső 25%-ba,
2 tanulónk a felső 6%-ba,
2 tanulónk a felső 1%-ba tartozik elért eredményei alapján.


Tehetségmérés

2020. novenber 30.

Ötödik osztályos tanulóink a Nemzeti Tehetség Központ által biztosított komplex tehetségszűrésben vehettek részt. A szülői hozzájárulással rendelkező tanulók online problémamegoldó és szókincs teszteket töltöttek ki, melyek eredményéről egyéni visszajelzést kaptak. A két ötödikes osztályból 31 tanuló vett részt a mérésben.
A problémamegoldó teszt azt mérte, hogy mennyire képesek a tanulók szabályszerűségeket felfedezni újszerű és látszólag összefüggéstelen dolgok között. Ez a képesség általában olyankor fontos, amikor nincs kész, megtanult válasz egy problémára, hanem a tanulóknak maguknak kell felismernünk, hogy melyek a probléma fontos elemei, és azok hogyan függenek össze egymással. A teszt tartalmában az általános intelligenciatesztekhez hasonló, ám az általános értelmi képesség összetevői közül elsősorban a szabályszerűségek felfedezésének képességét méri ismeretlen, bonyolult, változó vagy ellentmondásos helyzetekben.
A szókincs teszt azt mérte, hogy mennyire ismerik a tanulók az egyes szavak jelentését – azaz, mekkora a szókincsük. A különféle szavak helyes ismerete minden olyan helyzetben nagyon fontos, amikor szóban vagy írásban ki kell fejezniük magukat, és jól mutatja a tájékozottságukat és műveltségüket is.
Az iskolánkból felmért tanulók mindkét teszten elért átlagos eredménye magasabb, mint a felmért iskolák tanulóinak átlagos eredménye.


MaTalent5


Matematikai tehetségazonosító online mérés 2020.

Iskolánk negyedik évfolyamos diákjai közül 37 idén március elején részt vett az Oktatási Hivatal MaTalent5 online matematikai mérésében. A mérés országosan 792 általános iskola 17.220 negyedik osztályos tanulója részvételével zajlott.

A teljesítményeket pontozták, ennek alapján az értékelés a következőképpen történt:

- felső 1%-a 736 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 25%-a 569 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret

A mérés lebonyolítása és az eredmények megtekintése a Tehetségkapu rendszeren keresztül történik. Az elért teljesítményeket pontozták, ennek alapján iskolánkban a 2019/20. tanévben:

1 tanuló átütő tehetségfejlődésű

5 tanuló kiemelkedő tehetségfejlődésű

14 tanuló tehetségígéret

Iskolánk két negyedik évfolyamos osztályából 37-en vettek részt a mérésben, közülük 20 tanuló került eredménye alapján a három szint valamelyikébe. A legalacsonyabb elért pontszám iskolánkban 379, a legmagasabb 738.
A teljesen publikus, valamint a diák regisztrációhoz kötött online interaktív feladatlapok a TehetségKapu portál Tehetségazonosítás / Gyakorló feladatlapok menüjében érhetők el.


Tehetségnap

2020. január 29.

Iskolánk 2018 óta akkreditált kiváló tehetségpont. Idén első alkalommal rendeztük meg a Tehetségnapot a diákoknak és a szülőknek. Délelőtt az alsó tagozatos kisdiákok három órában tábla- és társasjátékoztak. Az elsősök az okoskockával ismerkedtek. A másodikosok kézszorobán bemutatót láthattak, és ki is próbálhatták azt, a későbbiekben matematika órákon alkalmazni is fogják a százas számkörben való számolás gyakorlásához. A felsősök összesen 25-féle program közül hármat szabadon választhattak, és menetlevéllel közlekedtek egyik helyszínről a másikra. A tantárgyi keretekből kilépve bővíthették tudásukat, fejleszthették kreativitásukat. A programok kivitelezését főként a szaktanárok vállalták magukra, de külsős szakemberek is hozzájárultak a nap sikeréhez. A Logiscool munkatársai a programozás és robotika világába kalauzolták a diákokat, Juhász Béla sakkszimultánt játszott a sakk iránt érdeklődőkkel, a Replication Knowledgwe System munkatársa segítségével pedig a 3D nyomtatás tudományával lehetett ismeretséget kötni. Ezeken kívül angol és német nyelvű játékokat játszhattak, népdalok szövegét írhatták át, szövegeket alkothattak, labdazsonglőr és modern táncos saját diákjaink bemutatóját tekinthették meg, és ők is velük edzhettek, mandalát készíthettek, rajzolhattak, rajzfilmet és számítógépes grafikát készíthettek, kémiai és fizikai kísérletekkel próbálkozhattak. Délután a szülőket két programra vártuk. Rendek Zsuzsanna tanítónő, tehetségfejlesztő szakértő kolléganőnk előadását hallgathatták meg „Életre szóló ajándék” címmel, majd a 3D nyomtatásról hallhattak előadást és láthattak bemutatót. A nap során a tartalmas, színes és változatos programok sokaságával mindenki érdeklődését fel tudtuk kelteni egy-egy téma iránt. A visszajelzések alapján kívánjuk folytatni a jövőben a hasznos kezdeményezést. A szülőknek szóló rendezvényen részt vett Miyazaki Jun, Terézváros alpolgármestere is.
Fotók megtekintése


MaTalent4 tehetségpályázat

2019. április 2.

Online matematikai mérés

A 2019. február 12. és 21. között megvalósult online matematikai mérésben országosan 751 általános iskolai feladatellátási helyről 17.773 negyedik osztályos tanuló vett részt. A mérés és az eredmények megtekintése is a TehetségKapu rendszeren keresztül történt. A teljesítményeket pontozták, ennek alapján az értékelés a következőképpen történt:
- felső 1%-a 739 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 25%-a 570 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret
Iskolánk három negyedik évfolyamos osztályából 34-en vettek részt a mérésben, közülük 20 tanuló került eredménye alapján a három szint valamelyikébe:
átütő tehetségfejlődésű 2 tanuló
kiemelkedő tehetségfejlődésű 5 tanuló
tehetségígéret 13 tanuló
A legalacsonyabb elért pontszám 420, a legmagasabb 759.
A teljesen publikus, valamint a diák regisztrációhoz kötött online interaktív feladatlapok a TehetségKapu portál Tehetségazonosítás / Gyakorló feladatlapok menüjében érhetők el.


MaTalent3

2018. március 7.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül 28 fő az Oktatási Hivatal MaTalent3 tehetségpályázatának keretében matematikai tehetségazonosító mérésben vett részt 2018. március 3-án. A diákok egy online matematikai tehetségazonosító feladatokból összeállított feladatsort oldottak meg. A megoldások értékelésekor az egyes tanulói eredményeket vizsgálják, tanulócsoportra, intézményre vonatkozó elemzés nem készül. A tanulói eredmények elemzését követően a részt vevő diákok a TehetségKapu online felületén 2018 májusától kaphatnak tájékoztatást saját eredményükről, illetve ennek az országos eredményekhez való viszonyáról.
A mérés eredményei:
- felső 1%-a 741 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló: 1 fő 746 pontot ért el
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló: 3 fő
- felső 25%-a 568 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret: 8 fő
A diákjaink által elért legalacsonyabb pontszám 456.


Együttműködő partnereink

 • Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.
 • Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat VI. Kerületi Tagintézménye
 • Tóth Aladár Zeneiskola AMI – Budapest
 • Budapest, VI. Kerület Bajza Utcai Általános Iskola
 • Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium NTP-TFJ-TK-002
 • Kétnyelvű Iskoláért Egyesület
 • ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, Öveges Labor
 • MLSZ OTP Bank Bozsik Intézményi Program
 • SuperGym Sport és Fitnesz Központ
  • A 2018. június 1-jén megtartott Angol estünkre 20 db 7 napos ingyenes kondibérletet 1 alkalom személyi edzéssel ajánlott fel támogatásképpen a SuperGym Operába Cseh Gábor tulajdonos.