Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Német nyelvi programok

Lengyel szervezésű német versenyek

2022. február 22.

Az elmúlt hónapok folyamán a 8.a osztály németes tanulói több, a lengyel testvériskolánk által szervezett német versenyen vehettek részt.
A Deutsch als Fremdsprache (nyelvtani verseny) és a Landeskunde (országismereti verseny) három fordulóból állt.
Tanulóink közül Gelencsér Blanka, Dukát Miklós és Kurucz András teljesített minden fordulóban eredményesen.
Gratulálunk a szép erdményhez!


Német csapatverseny

2021. december 2.

A Madách Imre Gimnázium által szervezett online német csapatversenyen nyolcadikos diákjaink kitűnően szerepeltek. Az egyik csapat (nevük: Wiener Schnitzel) 3. helyezést ért el, a csapat tagjai: Buti Izabella, Gelencsér Blanka, Tóth Jázmin, a másik csapat (nevük: Kartoffelsalat) pedig oklevelet kapott, a csapat tagjai: Dukát Miklós, Kecső Gergő, Kurucz András.


Márton-nap

2021. november 11.

A 6.a osztály előadásával kezdődött Márton-napi ünnepségünk. A gyerekek egy rövid színdarab keretében mesélték el a Szent Márton életéhez kapcsolódó legendákat. Előadásukat egy Márton-napi dallammal fejezték be, melyet furulyán adtak elő. Ezután a nézőközönséggel, a németes osztályokkal együtt elénekelték a német nyelvű Márton-napi dalokat, végül az elmúlt hetekben készített világító lámpásaikkal végigjárták énekelve az iskola folyosóit.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Online német nyelvi verseny

2021. április 27.

Nyolcadik osztályos németeseink áprilisban ismét részt vettek a lengyel testvériskola szervezésében egy online nyelvi versenyen. Ezúttal nyelvtani és szókinccsel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Többen nagyon szép eredményt értek el, Gaál Csaba pedig nagyszerű teljesítménnyel továbbjutott a második, majd onnan az utolsó fordulóba.


Online országismereti verseny a lengyel testvériskola szervezésében

2021. február 16.

Az országismereti verseny Deutschland-Österreich témájú, második fordulójában Szabó Dóra 8.a osztályos tanuló nagyon szép eredményt ért el, a 30 kérdésből 28-ra helyesen válaszolt.

A Die Schweiz-Liechtenstein témájú országismereti verseny második fordulójába továbbjutott Gaál Csaba, Gergely Anna, Sümegi Odett, Szabó Dóra és Szőlösi Abigél 8.a osztályos tanulók.

Gratulálunk a szép eredményhez!


Online német verseny

2020. december 10.

Német országismereti verseny a lengyel testvériskola szervezésében

December 10-én délután a 8.a osztály tanulói egy online országismereti versenyen vettek részt, melyet a lengyel testvériskolánk némettanárai szerveztek Lengyelországban, és a mi diákjainknak is lehetőséget biztosítottak a szereplésre. Szabó Dóra továbbjutott a következő fordulóba. Köszönjük a lehetőséget partneriskolánknak, és gratulálunk a résztvevőknek.


Nyolcadikosok németversenye

2020. november 20.

A Madách Imre Gimnázium hagyományos, nyolcadikos diákoknak szóló német nyelvi versenyét ezúttal online formában szervezték meg, melynek első fordulójáról a Mozartkugel nevű csapatunk jutott tovább. A csapat tagjai: Hicz Katalin, Szabó Dóra, Szőlősi Abigél és Maurer Dominik 8.a osztályos tanulók. Sok sikert kívánunk nekik a második fordulóhoz!


Márton-nap

2020. november 17.

A németesek egyik nagy ünnepe a tanév során a Márton-nap. Idén rendhagyó módon ünnepeltünk. November 9-13. között projekthetet hirdettünk meg, melynek keretében többféle tevékenységet végeztünk. A hét során fokozatosan állt össze egy Márton-napi kiállítás az aulában. A Szent Márton legendához fűződő ikonikus tárgyakat szerettük volna megjeleníteni, így készültek különböző technikákkal libák, templom, libaól, püspök stb. De felhasználtuk a korábbi évek díszleteit is, így kiállítottuk Szent Márton lovagi sisakját, pajzsát és a kabátot is, amit a koldussal megfelezett. Ez utóbbi jelenetet ábrázolja az aula falán elhelyezett óriás puzzle is, melyet a németes osztályok készítettek el és állítottak össze, ezzel szerettük volna az idei furcsa helyzetben is érzékeltetni, hogy mi összetartozunk. Nem múlhat el Márton-nap lámpások nélkül, idén első alkalommal hirdettünk lámpáskészítő versenyt, melyre nagyon sok kreatív megoldás érkezett. Napközben a lámpásokat a lépcsőházban lehetett megtekinteni és szavazni a legszebbre, éjszakára pedig az iskola ablakaiban helyeztük el őket, hogy így juttassuk el a jó cselekedetet szimbolizáló fényt az emberekhez. A közösen megtanult Márton-napi dalból videó készült. Bár nem vonulhattunk együtt az utcán, nem énekelhettünk együtt dalokat, de a technika segítségével mégiscsak alkottunk együtt valamit. A hét zárásaként minden osztály megfogalmazta gondolatait azzal kapcsolatban, hogy szerintük mit üzenne a mai embereknek, a mai gyerekeknek Szent Márton. Ezeket az üzeneteket szintén az aulában lehet elolvasni.
A video ide kattintva tekinthető meg.


Lengyel testvériskola

2020. szeptember
  
  

A nyár folyamán felvettük a kapcsolatot egy varsói általános iskolával, a SPOŁECZNA SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4 IM. WŁ. GRABSKIEGO STOW WARSZAWIE-val. A cél, hogy a német nyelvet tanuló lengyel diákok és a mi németeseink között levelező kapcsolat alakuljon ki.
Megérkeztek az első levelek a lengyel diákoktól, melyeket a mi 8.a osztályos tanulóink már nagyon vártak. Nagy izgalommal bontották ki a leveleket, a felolvasást követően minden levél hamar gazdára talált. Most rajtunk a sor, hogy választ írjunk a levelekre. Reméljük, sok barátság fog kialakulni a diákok között.


Jubileumi Svábbál

2020. február 21.

Jubileumi svábbált rendeztünk iskolánkban február 21-én. A témaválasztás adta magát, hiszen idén ünnepeljük iskolánkban a két tanítási nyelvű oktatás bevezetésének 30. évfordulóját. Így az est műsora régi nagy sikerű produkciókat elevenített meg. A bált Martikán Beatrix igazgató asszony nyitotta meg.
Most is, mint mindig, a 8.a osztály keringője indította el a produkciók sorát. Ezután az 5.a osztály polkájával Tirolban érezhették magukat a vendégek. Az 1.a tanulói megjelenítették Ursulát, a falánk hernyót, ami a tánc végére gyönyörűséges pillangóvá fejlődött, és társaival vidáman röpködött a zöldségek között. A 2.a egy nagy kedvencet, Schnapit, a kedves krokodilkölyköt és kalandjait mutatta be. Ezután űrutazás részesei lehettek a jelenlévők egy kis egérrel a 3.a osztály koreográfiáját megtekintve. A 4.a megelevenítette Éder mester műhelyének csintalan kis koboldját, Pumuklit, akinek huncutkodása és csínytevései fokozták tovább a hangulatot. Szambázó cicaként tért vissza újra az 5.a osztály a színpadra. A 6. a flamenco táncosai idézték meg Spanyolországot és egy kivételesen igen békés bikaviadalt. Egy népszerű musical, a Rómeó és Júlia részletét állította színpadra a 7.a osztály.
A 8.a is visszatért, és vele együtt az elmúlt hét év svábbáljainak saját produkcióiból összeállított színes egyvelege zárta a visszaemlékezést.
A pedagógusok meglepetés koreográfiája sem maradt el, ami szintén egy nagy sikerű és gyakran emlegetett fellépés felújítása volt.
A műsorblokkot a nyolc évfolyam németes osztályainak közös éneklése zárta.
Az est további részében tombola és tánc következett.
A rendezvény támogatói voltak: Elmű, Goethe Institut, Klett Kiadó, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Neue Zeitung Junior, SuperGym, valamint az iskola alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány.
Fotók megtekintése


Márton-nap

2019. november 11.

A hagyományoknak megfelelően megünnepeltük iskolánkban a Márton-napot. A program lampionos felvonulással kezdődött. A gyerekek, a pedagógusok és a szülők együtt körbejárták a környező utcákat Márton-napi dalokat énekelve, az általuk korábban készített lámpásokkal a kezükben. Az iskolában a 6.a osztály színdarabjával folytatódott a délután. Egy képzeletbeli tehetségkutató show kerettörténetébe ágyazva három produkciót bemutatva, egészen különböző módon dolgozták fel a püspök élettörténetét: a hagyományos színdarab mellett mozgásszínházi verziót is láthattunk, sőt rappeltek is a fellépők. Az est a vendéglátással zárult. A gyerekek a szülők által megterített asztaloknál válogathattak a finomabbnál finomabb édességek közül, a szülőket pedig libazsíros kenyérrel és lilahagymával kínáltuk.

Fotók megtekintése

Alpesi erdei iskola Ausztriában

2019. október 2-7.

A már hagyományos ausztriai erdei táborozásunkra idén október elején került sor. Utazásunk célja a német nyelv gyakorlása, Ausztria, azon belül is Karintia tartomány természeti szépségeinek, kulturális kincseinek, hagyományainak megismerése volt. Iskolánk 38 felső tagozatos tanulója 3 tanár kíséretében utazott el Obervellachba.

Délelőttönként a gyerekek osztrák tanárok által vezetett nyelvórákon vettek részt. Utána vagy a városban maradtunk és a gyerekek csoportokban feladatokat oldottak meg a város főterén sétálva, például interjút készítettek helyi emberekkel, információkat kerestek meg előre megadott kérdésekhez, vagy estig tartó kirándulásra indultunk a bennünket körbe vevő Hohe Tauern Nemzeti Parkba, és ehhez kapcsolódóan kaptak a gyerekek feladatokat.

Nagyon változatos programokon vettünk részt. A teljesség igénye nélkül néhány programunk: Még az odautazás napján megálltunk Klagenfurtnál, és ellátogattunk a Minimundusba (a világ sok nevezetes épületének kicsinyített mása látható egy gyönyörű parkban), ill. egy hüllőparkba (Reptilienzoo). A néhány ott töltött nap alatt két szurdoktúrán is részt vettünk (Raggaschlucht, Groppensteiner Schlucht). Sétát tettünk Gmündben, ahol felkerestük a várat, sétáltunk a gyönyörű középkori művészvárosban, felkerestük a Porsche Múzeumot, majd egy magashegyi úton busszal felmentünk Ausztria legnagyobb völgyzáró gátjához (Maltatal). Elmentünk Malnitzba, ahol a nemzeti park látogatóközpontja található. Itt a gyerekek interaktív kiállítás keretében ismerkedtek meg a nemzeti park növény- és állatvilágával, valamint egyéb természeti kincseivel. Gleccservasúttal felmentünk a Mölltal-gleccserre, ahol még hógolyózni is tudtunk. Utaztunk magashegyi vasúttal (Kaiserburgbahn), ellátogattunk egy alpesi állatparkba, ahol többek között szarvasok, őzek között sétáltunk. Hajóztunk a Millstätt-i tavon, majd meglátogattuk a városban található bencés kolostor apátságát. Felkerestük az Affenberget, a makákó majmok birodalmát, ahol Európában egyedülálló módon közöttünk mászkáltak és mutatták be tudományukat a majmok. Részt vettünk egy nagyon különleges ragadozó madár bemutatón, ahol még kőszáli sast is láttunk vadászat közben (Landskron várában).

Az idei utazásunk annyiban volt különleges, hogy az obervellach-i polgármester meghívására részt vettünk a városka szüreti fesztiválján (Erntedankfest). Az osztrák népviseletbe öltözött emberek hagyományosan feldíszített szüreti kocsik között felvonulása felejthetetlen élményt jelentett mindannyiunknak. Magyar népzenei, néptánc műsorunkat a város főterén felállított színpadon adtuk elő óriási sikerrel. Jövőre is várnak vissza bennünket!

Utazásunkat Terézváros Önkormányzata jelentős összeggel támogatta.

Fotók megtekintése

Svábbál

2019. március 1.

Március 1-jén rendeztük meg hagyományos rendezvényünket, a svábbált. Az estet a 8.a osztály bécsi keringője indította. Ezt követően az alsó tagozatos osztályok különböző sváb táncokat mutattak be.
Az idei bál témáját a sport adta, mivel Budapest elnyerte az Európa Sportfővárosa kitüntető címet. Először az 5.a osztály a kézilabda fortélyaiba avatta be a közönséget, majd a 6.a osztály előadásában láthattuk, hogyan lehet szívből szurkolni kedvenc csapatunknak.
Ezután az 1.a osztály különböző sportágak színes palettáját tárta elénk, többek között a focit, a teniszt, az úszást és a kosárlabdát. A 2.a osztály megmutatta, mit jelent fittnek lenni a mindennapokban. A 3.a az állatok világába röpítette a közönséget, melynek során kiderült, hogy ők – akárcsak a gyerekek - soha nem tudnak elfáradni. A 4.a osztály bebizonyította, hogy a tánc is sport, majd a 7.a visszaidézte nekünk a 2014-es futballvilágbajnokság emlékezetes pillanatát, a német válogatott győzelmét. A műsor zárószámában visszatért a 8.a osztály mint Sportinator, és egy kicsit megmozgatta a kedves közönséget is, majd a végére kiderült, hogy ők melyik sportágban a legjobbak. Idén sem maradt el a pedagógusok meglepetés koreográfiája, melyben soha el nem fáradó tigrisekké alakultak át a közönség nagy örömére. A gyerekek a műsor lezárásaként egy közös dallal búcsúztatták el a telet a sípályák hangulatát idézve.
A műsort tombolasorsolás és tánc követte. A rendezvényt személyesen tisztelte meg részvételével Bach Dorottya, a Neue Zeitung Junior szerkesztője, aki értékes tombolaajándékokat ajánlott fel. További támogatók voltak még: az iskola saját alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány, a Supergym Sport és Fitnesz Központ, az Österreich Institut Budapest, a Forum Kino, az FKF Zrt., a Radnóti Miklós Színház, a Budapesti Német Nagykövetség, a Goethe Institut és az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjtemény.
Fotók megtekintése


Márton-nap

2018. november 9.

A hagyományos rendezvény ismét az utcai lampionos felvonulással kezdődött: a gyerekek a maguk által készített kis világító lámpásokkal a kezükben, Márton-napi német dalokat énekelve járták be a környező utcákat. A menet élén a római zsoldoskatona jelmezébe öltözött lovas haladt. Az iskolába visszaérve a 6.a osztály tanulói egy kis színdarabot adtak elő, amelyben idén a korábbi hagyományoktól eltérően egészen újszerű módon mutatták be a püspök életét: egy képzeletbeli televíziós kvízjáték adta a keretet, sőt a közönség is részt vehetett a játékban. A múlt felidézése után osztályonként egy-egy asztalnál helyet foglalva tölthették együtt az estét a gyerekek és a szülők, a gyerekek természetesen édességet kaptak jutalmul. A programot a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. Kulturális pályázatán elnyert pénzből, és iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásából valósítottuk meg.
Fotók megtekinthetők itt
valamint megtekinthetők itt
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése