Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Önkormányzati hírek

Millió lépés az iskoládért – a nyeremény felhasználása

2024. március

A Millió lépés az iskoládért országos program keretében iskolánk ősszel 1.000.000 forintot nyert sporteszközök vásárlására. Az összeg felhasználásakor figyelembe vettük a gyerekek késéseit is.
A következő sportszereket, eszközöket vettük:

 1. - bordásfalra akasztható csúszda – 2 db
 2. - labdatartó kocsi – 1 db
 3. - nagy mozgásfejlesztő táska – 1 db
 4. - dobbantó – 1 db
 5. - szteppad – összesen 30 db
 6. - erősítő gumikötél fogantyúval – 32 db
 7. - hulahopp karika – 3x10 db
 8. - tollasütő – 10 db
 9. - tollaslabda – 3 csomag (6 db/ csomag)
 10. - pingpongütő – 10 db
 11. - pingponglabda – 2 csomag (12 db/csomag)
 12. - reflexlabda – 10 db
 13. - csocsó golyó – 4 csomag (6 db/csomag)

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Fellépés az Eötvös 10-ben

2023. december 18.

Terézváros önkormányzata őszi lakossági tanfolyamainak záró ünnepségén iskolánk adta az ünnepi műsort, mely a következő volt:

 1. 1. Mozart: Ária – előadta Lourmet Anna fuvolán, zongorán kísérte Zimay Nóra (7.b)
 2. 2. Minkus: Don Quijote – balettvariációk zongorakísérettel – előadta Melamed Naomi és Zaborecz Gábor (8.b)
 3. 3. Johann Sebastian Bach: Prelude – előadta Kiss Bella Erzsébet hárfán (5.b)
 4. 4. Grieg: Peer Gynt – A hegyi király lányának tánca c. darabjára készült ritmusgyakorlatot előadta a 7.b osztály

Diákjaink elkápráztatták a közönséget produkciójukkal.


Millió lépés az iskoládért – Nyertünk!

2023. december 14.
  

December 14-én délelőtt óriási hangzavar tört ki, amikor iskolánk neve feltűnt a kivetítőn a száz nyertes iskola között. Mint tavasszal, most is az aulában vártuk a sorsolás eredményét. Akkor szomorúan vettük tudomásul, hogy kitűnő összesített eredményünk ellenére a sorsolás nem kedvezett nekünk, most viszont a szerencse is mellénk állt. Nagy volt az izgalom, tíz órától a projektben részt vevő diákokkal izgultuk végig a műsort, amelynek keretében ismertették a nyertes iskolák nevét. Ráadásul az utolsó húszas csoportnak csak majdnem a legvégén szerepelt iskolánk neve. Már kezdtük a reményt feladni, amikor megtörtént a csoda. A gyerekek hatalmas tapssal és kiabálással fejezték ki örömüket, amelyet talán még az iskola második emeletén is lehetett hallani.

A nyeremény egymillió forint, amelyet iskolánk sportszerek vásárlására fordíthat majd.

Köszönjük mindazoknak, akik a szeptember 25-étől december 10-éig tartó versenyben részt vettek iskolánk színeiben. Minden osztályunk csatlakozott: gyerekek, pedagógusok, szülők és ismerősök gyűjtögették a lépéseket. Az ország összes iskolája közül az 57., Budapesten a 17., Terézvárosban az 1.helyet szereztük meg. Az iskolai ranglista élén a 4.a osztály végzett, őket a 3.b és a 8.a osztály követte. A pedagógusok külön csapatot alkottak, és a képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphettek volna fel eredményükkel. A 11 hét alatt a résztvevők 153 787 122 lépést, 107 651 km-t tettek meg, így virtuálisan 41-szer megtették az Országos Kék Túra távját.

A gyerekek örömét fokozta, hogy Terézváros önkormányzata jóvoltából az eredményhirdetés után apró ajándékot kaptak, egy mini frizbit.

A legnagyobb eredmény pedig az, hogy a program kicsiket és nagyokat egyaránt több mozgásra ösztönzött.


Gasztrohős Padtárs Program

2023. november 20-21.
  
  

A Terézváros önkormányzatának környezeti nevelési pályázatán elnyert támogatásból finanszírozta iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány az első és második évfolyamos osztályokba meghívott Gasztrohős Padtárs Programot. Ennek keretében a tanulók a fenntartható, tudatos táplálkozás és fogyasztás alapjait ismerhették meg 2023. november 20-án és 21-én két-két tanórában.
Az elsős osztályokban a foglalkozás elején a tanulók az életkoruknak megfelelő szemléltető ábrán helyezhették el a hazánkban (is) termesztett vagy távolabbi országokból szállított gyümölcsöket. Így ismeretet szerezhettek arról, hogy a szállítási távolsággal arányosan nő a környezet terhelése. Ezt követően csoportokban folyt a foglalkozás. Lenzsákokba rejtett különféle magvakat ismerhettek fel a gyerekek tapintás útján, majd a négy évszakhoz csoportosították a nálunk termő és külföldről behozott gyümölcsöket. A foglalkozás második részében mindenki kapott egy textilzsákot, amelyet egyéni ízlésüknek megfelelően díszíthettek gyümölcsöket és pékárutermékeket ábrázoló nyomatokkal. Ennek célja az volt, hogy a tanulók a szüleiket is a vászonzsákok használatára ösztönözzék a nejlonzacskók helyett a vásárlás során.
A másodikos gyerekek régi ismerősként üdvözölték Viki nénit. Felelevenítették, hogy mire emlékeznek a tavalyi foglalkozásból. Megbeszélték, hogy olyan gyümölcsöket érdemes fogyasztanunk, amelyek nem utaztak sokat, nem terhelték a környezetet. Csoportonként oldottak meg feladatokat arról, hogy az egyes gyümölcsök mely hónapokban érnek. Ezt követően retek- és zsázsamagokat ültettek, amit mindannyian hazavittek otthon nevelni.
A foglalkozások nagy élményt jelentettek a gyerekeknek, és sok hasznos információhoz is jutottak a felelős, tudatos fogyasztásról.
Köszönjük Terézváros önkormányzata támogatását.


Millennium Háza foglalkozások

2023. szeptember-október
     
     

A 2023/2024-es tanév őszén folytatódtak a foglalkozások a városligeti Millennium Házában a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzatának kulturális programpályázata keretében. Ezzel a támogatással minden osztályunk részt tudott venni egy-egy izgalmas foglalkozáson.

Az év végén már egy-egy osztályban megvalósuló programok most is helyet kaptak, de természetesen új osztályokat vontak be ezek felfedezésébe. Ezeken túl pedig újdonságok is szerephez jutottak.

Most is az elsősöket kalauzolták el az Üveghegyen túlra egy alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozás keretében. A Szökkenő program (2.a, 3,b) és a Ligetmesék (2.b) már tavaly is helyet kaptak, de most más osztályok fedezték fel a mozgás és a képzőművészet kapcsolatát, illetve ismerkedtek a Millennium Házával.

A Tanóra a zöldben című foglalkozás új témákkal bővült. A 3.a és a 4.b azzal az örök kérdéssel foglalkozott, hogy mi volt előbb vajon: a tyúk vagy a tojás. Reméljük, hogy megtalálták a választ. Mindenesetre a tojásról biztos, hogy mindent megtudhattak. A 6.a osztály a tájékozódás képességét sajátította el az állatok képességeinek bemutatásából kiindulva.

Folytatódott a szemléletformálás is a Vakok Iskolájával. A 4.a és az 5.a osztály ismerhette meg közelebbről a látássérültek életét és nehézségeit. Cél a téma iránti érzékenyítés volt, a gyerekek bekötött szemmel maguk is átélhették a látássérült emberek kihívásait.

Az 5.b és a 6.b izgalmas irodalmi forgatagban vehetett részt. Egy játékos és rendhagyó kvízben mutathatták meg ügyességüket. Rendhagyó volt, mert a költők életének titkos részleteibe engedett bepillantást. Sőt egy alkotó foglalkozással zárult, amelyben mindenki kibontakoztathatta a kreativitását.

A 7. évfolyam tanulói a Királyok a ligetben sétán a Városliget királyszobraival ismerkedhettek meg, a 8. osztályosok pedig az 1956-os forradalom idejére tekinthettek vissza, amikor „Ledől a Sztálin- szobor”.


Jutalomkirándulás Vácra

2023. október 18.

A tavalyi év Barangoló projektjének győztesei (akik az év során legalább 5 kilométert túráztak), jutalomkiránduláson vehettek részt. 41 diák kerekedett fel és utazott vonattal a hangulatos kisvárosba, Vácra. Már a vonatozás nagy élmény volt a gyerekeknek, sokan most utaztak először emeletes vonaton. A hideg reggel után gyönyörű napsütéses idő örvendeztette meg a csoportot. A kirándulás helyszíne egyébként nem volt véletlen, ugyanis itt is találhatók Kolodko-szobrok. Márpedig ez idei projektünk témája: felkeresni minél több szobrot az országban. A váci állomásra érve mindjárt rátaláltak a gyerekek az első Kolodko-szoborra (címe: Anyám tyúkja – a verset Vácon írta Petőfi!). Az állomáson átszálltak a helyi városnéző kisvonatra, és hangosbemondón hallható idegenvezetéssel kísérve végigjárták a belváros nevezetes helyeit: a főtérről Kisvác irányába haladtak, ott áll a Híres-hírhedt váci börtön, valamint Magyarország egyetlen diadalíve, melyet a váciak egyszerűen kőkapunak hívnak. A főtéren és a diadalív mellett is fotókat készítettek az ott található Kolodko-szobrokról. Majd a vonat irányt változtatott, és egészen az Alsóvároson található szintén egyedülálló Kőszentes hídig haladtak. Ezután visszatértek a Március 15. térre, ahol a Sajdik Múzeum munkatársa már várta a gyerekeket egy érdekes kvízjátékkal. Csapatokat alkotva keresték meg a téren a feladatlap kérdéseire a választ. A kimerítő délelőtti program után finom ebéd várta a csapatot a Halászkert vendéglőben, ahonnan a dunai panorámát is élvezhették. Hazaindulás előtt pedig volt egy kis idő arra is, hogy a Duna-parton elterülő szép füves parkban fogócskázzanak egy jót. Kora délután ért vissza a csoport az iskolába sok szép élménnyel gazdagodva.

A jutalomkirándulás Terézváros önkormányzatának anyagi támogatásával valósult meg. Köszönjük!


Könyvtárfejlesztés

2023. október
     
     

Terézváros önkormányzata 2023. évi könyvtárfejlesztési pályázatán iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 500 000 Ft-ot nyert. Az összegből ifjúsági regényeket és ismeretterjesztő könyveket vásároltunk a pedagógusok kéréseit figyelembe véve.

Köszönjük az önkormányzat támogatását.


HORVÁT-MAGYAR CHAT TÁBOR

ZADAR 2023. szeptember 18-24.

Ebben az évben iskolánk 7. és 8. évfolyamos diákjai, illetve 3 pedagógus vett részt a hagyományosnak tekinthető angol nyelvi táborban. A 21 terézvárosi és 22 zadari diákot összesen 6 tanár kísérte. Sajnos utolsó pillanatban kiderült, hogy egy terézvárosi diák betegség miatt nem utazhat velünk.
A tábor célja többrétű: a testvérkapcsolatot kihasználva a másik ország kultúrájának megismerése, kapcsolatok kialakítása az ottani gyerekekkel, az angol mint közvetítő nyelv használata az egymás közötti kommunikáció során, ezzel is segítve tanulóink nyelvi kompetenciájának fejlődését. Sok diák számára ez volt az első alkalom, hogy az iskolában megszerzett tudásukat a való életben kamatoztassák.

1. nap: utazás Budapestről Zadarba

Kora reggel indultunk az iskola elől. Idén először megtapasztaltuk, hogy a két ország között megszűnt a határellenőrzés. Így az utazás mindössze néhány órát vett igénybe. A szálláson a horvát gyerekek és tanáraik szeretettel fogadtak bennünket, majd a szobák elfoglalása után közös vacsorán vettünk részt. Az esti órákban kialakítottuk a horvát-magyar csoportokat. Az ismerkedés egy társasjáték segítségével zajlott, amelyben különböző témák alapján a játék végére kiderült a gyerekek közös érdeklődési köre.

2. nap: Iskolalátogatás

Reggeli után ellátogattunk a horvát gyerekek általános iskolájába, amely kellemes környezetben, a tengerparton helyezkedik el. A megérkezésünk után a csoportok kézműves és természettudományos foglalkozásokon vettek részt. Amíg a gyerekek fele levendulababát készített, addig a többiek a tengerparton vízvizsgálati módszerekkel ismerkedtek, majd a csoportok cseréltek. Az igazgatónő szívélyesen fogadta a magyar tanárokat az irodájában. Ebéd előtt még jutott egy kis idő tengerparti strandolásra. Az ebédlőben finom ebéddel vártak bennünket. Délután a zadari diákok egy kincsvadászat keretében mutatták be iskolájukat.

3. nap: Kirándulás Nin városába

Délelőtt elutaztunk Nin városába. A Sómúzeumban a tengervíz lepárlásának fázisait ismerhettük meg. Majd a közeli tengerpartra sétáltunk, ahol a gyerekek Nin városának egyik legszebb strandján fürödhettek. Ezután besétáltunk az óvárosba, amely a Világörökség részét képezi. Megtekintettük a nevezetességeket. A világ legkisebb templomában a terézvárosi diákok elénekelték iskolánk indulóját és a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. Egy tanulónk egy ukrán dalt is előadott. Ezután meghallgattunk egy szép horvát dalt. Ebédre visszatértünk a szállásra, majd rövid pihenő után egy interaktív foglalkozáson vettek részt a diákok, melyet a zadari tanárok tartottak. Az elkészült alkotásokból rögtönzött kiállítás készült az ebédlőben. Vacsora után, lefekvésig a gyerekek szabadon játszhattak.

4. nap: Városnézés Zadarban

Reggeli után Zadar óvárosában megtekintettük az Üvegmúzeumot, ahol megismertük az üvegkészítés folyamatát és a kétezer évvel ezelőtt készült üvegtárgyakat. Később a Városházán az oktatási osztály vezetője és munkatársai, illetve a nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztségviselő, valamint testvériskolánk igazgatónője fogadták a CHAT projekt összes diákját és tanáraikat. Beszédek hangzottak el a tanárok és az önként jelentkező diákok részéről. A vendéglátók ajándékkal kedveskedtek mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek. Mi is átadtuk a Terézvárosi Önkormányzat által küldött ajándékokat. Az önkormányzati képviselőkkel közös ebédünket az iskolában fogyasztottuk el. Ezután a Régészeti Múzeum kiállítását tekintettük meg. Az idegenvezetés után a gyerekek megadott szempontok alapján, csoportokban feladatlapot oldottak meg.

5. nap: Kirándulás Vrana-tavi Nemzeti Parkba

Reggeli után busszal elutaztunk a nemzeti park területére, ahol az idegenvezetők angol nyelven kalauzoltak minket végig a vízi tanösvényen. A madarak viselkedését a gyerekek távcsövön keresztül is tanulmányozhatták. Újra buszra szálltunk, és elutaztunk a Kamenjak kilátóhoz, ahol lélegzetelállító panoráma tárult elénk. A Maškovića Han nevű étteremben finom ebéd várt bennünket. Visszatérve Zadarba a gyerekek csoportokban egy kincsvadászaton vettek részt. Vacsora után négy tanuló születésnapját ünnepeltük. Ez egyben a búcsúestünk is volt, melyen a gyerekek átadták egymásnak ajándékaikat.

6. nap: A hét lezárása

A délelőttöt a szálláson töltöttük. A gyerekek rendet raktak, becsomagoltak. Ebédre a horvát gyerekek csatlakoztak hozzánk. A délutáni workshop keretében a horvát és a magyar nyelv hasonló hangzású és jelentésű szavait hasonlították össze a gyerekek. A zadari tanárok értékelték a csoportok egész heti munkáját, amelyet oklevéllel jutalmaztak. Ezután együtt sétáltunk a partra. Azzal a reménnyel búcsúztunk el egymástól, hogy jövő év májusában újra találkozunk Dunabogdányban.

7. nap: Hazautazás

Miután megreggelizett a csoport, hazaindultunk. Ismeretségek, barátságok születtek ez alatt az egy hét alatt.

A tanulók nemcsak élményekkel gazdagodtak, hanem nyelvi készségeik is fejlődtek, kommunikációjuk során magabiztosabbá váltak. A programok és a foglalkozások egész héten angol nyelven folytak, és a nap történéseiről a gyerekek angolul vezettek naplót.

Köszönetünket fejezzük ki Zadar városának a szívélyes vendéglátásért és a színes programokért.
Köszönjük továbbá Terézváros Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a projekt megvalósulását, hiszen az út minden költségét az önkormányzat viselte.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Tanévnyitó

2023. szeptember 1.

Ismét elérkezett az új tanév első napja. A legizgatottabban biztosan a kis elsősök és szüleik várták ezt a napot. Az aulába vastaps közepette vonult be a két első osztály 8 órakor, és ott együtt nézték meg a 2-3. évfolyam tanulóival a 2.b osztály műsorát. A másodikosok nagyon kedves, vidám műsort állítottak össze. Ezután Martikán Beatrix igazgató köszöntötte a gyerekeket, és megnyitotta az új tanévet. A program végén a gyerekek elénekelték az iskoladalt, közben pedig megnézhették kivetítőn a nyári táborokban készült képeket.

9-kor kezdődött a második évnyitó a 4-8. évfolyam részére, mely az előzőhöz hasonlóan műsorral és igazgatói beszéddel kezdődött. Ezután a tavalyi szorobánversenyeken kiemelkedő eredményt elérő tanulók megkapták a Japánból érkezett okleveleket. Az intézményvezető ismertette a diákokkal az erre az évre meghirdetett játékos verseny részleteit (Kolodko-projekt), végül együtt elénekelték az iskoladalt.

Az első és az ötödik évfolyam tanulói a mai nap folyamán megkapták a Terézváros önkormányzata által összeállított tanévkezdő ajándékcsomagot, amely nagy örömöt szerzett a gyerekeknek.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Látogatás a Millenium Házában

2023. május-június

Iskolánk osztályai a városligeti Millenium Háza által szervezett hét különböző programon vehettek részt május-júniusban. A foglalkozások Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata iskolai kulturális programpályázata keretében elnyert pénzösszegből valósulhattak meg. Köszönjük a támogatást!

Az 1.a, 2.b, 3.b osztályok a Ligetmesék című programon megtudták, mikor épült és mi mindenre használták az évek során az épületet. A gyönyörű homlokzatot egy feladatlap segítségével fedezhették fel, majd a Zsolnay-szökőkutat megcsodálva meghallgatták Helka és Kamor történetét. Rövid sétával körbejárták Pósa Lajos író szobrát. A foglalkozást kézműveskedéssel zárták, melynek során szebbnél szebb színes papírsárkányok készültek.

Az 1.b Az Üveghegyen túl című interaktív mesefoglalkozáson vett részt. A gyerekek a felolvasott meséhez kapcsolódóan kaptak feladatokat. Állatok mozgását és hangját utánozták, beszélgettek a hallott meséről, végül mindennapi életükre vonatkozó tanulságot fogalmaztak meg. A foglalkozás második részében kavicsokat festettek, melyeket haza is vihettek. A szép környezet és a foglalkozást vezető pedagógus tette felejthetetlen emlékké a programot.

A 3.a, 5.b és 6.a osztályok a Tanóra a zöldben című foglalkozás részesei lehettek. A Városliget parkja otthont ad számos állat- és növényfajnak, melyek egytől-egyig fontos szerepet játszanak a természet körforgásában. A kihelyezett környezetóra keretében a gyerekek testközelből ismerhették meg a Liget madarait a Fővárosi Állat- és Növénykert zoopedagógusai vezetésével. A madártani tanösvény felfedezéséhez egy keresztrejtvényt kellett megfejteni, ezt követően madártollakat, fészkeket és tojásokat mutattak be a gyerekeknek, sőt néhány érdekességet is megtudtak az állatkertben élő madarakról.

A 7.a és 8.c osztályok a Millenium Háza és parktörténeti séta című programon vettek részt. Először az épületet tekintették meg kívülről, megismerték a történetét, majd a rózsakert felé vették az irányt, és az irodalmi sétányon haladtak végig. Az idegenvezető több helyen érdekességeket mesélt a parkról, a látnivalókról, az elmúlt években végzett rekonstrukciókról. Izgalmas volt a régi fotók alapján beazonosítani a jelenlegi helyszíneket. Mivel az idő is szép volt ezen a délelőttön, a gyerekek a játszóteret is kipróbálhatták.

A 2.a, 4.a és 4.b osztályok a Szökkenő-szakkör programján színeket táncolhattak papírra, ugrálhattak örömükben vagy toporzékolhattak dühösen, és megnézték, hogy ezekből milyen alkotások születnek. Szerteágazó útvonalakat kerestek a térben. Kipróbálták, hogyan hullámzik a víz, vagy azt, hogy hajlik a nád a szélben. Ezen a szakköri foglalkozáson a mozgásra helyezték a hangsúlyt, ezt kapcsolták össze különböző módokon az alkotási folyamattal. Felfedezték, mi bontakozhat ki egy-egy mozdulatból, hogyan tudják ugyanazt kifejezni a testükkel vagy az ecsettel. Kapcsolódási pontokat kerestek mozgás és képzőművészet között, mászkáltak, firkáltak, táncoltak, festettek, játszottak, nyomot hagytak. Mindeközben sok zenét hallgattak, elmerültek a közös alkotásban, kikapcsolódtak a mindennapokból.

Az 5.a és 8.b osztályok a Vakok Kertjében Szemléletformáló foglalkozáson vehettek részt. A Millenium Háza és a Vakok Iskolája közös szervezésében megvalósuló foglalkozás célja, hogy az egészséges gyermekek közelebbről megismerhessék a látássérültek életét. A játékos foglalkozásokon a diákok lefedett szemmel, saját élményeken keresztül betekintést nyerhettek a látássérültek tevékenységeibe, megismerkedhettek a Braille írás-olvasás világával, valamint illatos és lábbal tapintható kihívások elé nézhettek a kert gyógynövényeinek és érdekes talajtípusainak köszönhetően. Személyesen találkozhattak látássérült emberekkel, akikkel beszélgethettek az őket érintő problémákról, nehézségekről, mindennapi életükről.

A 6.b, 7.b és 8.a osztályok a Víz+Tartás kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson vettek részt. A tárlat a víz mindennapjainkban betöltött szerepéről szólt. Játékos és interaktív installációkkal hívta fel a látogatók figyelmét arra, hogyan tehetnek saját környezetükben a felelős vízgazdálkodásért. A foglalkozás célja a közös gondolkozás volt a problémáról, a lehetséges megoldások keresése és ezek feldolgozása különböző módokon.A Víz+Tartás kiállításról készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Terézváros Kiváló Diákja

2023. június 15.

A Terézváros Kiváló Diákja kitüntetést és az ezzel járó jutalmat azok a tanulók kaphatták meg Terézváros önkormányzatától, akik a tanév során budapesti, országos vagy nemzetközi tanulmányi és/vagy sportversenyen 1-3. helyezést ért el. Ebben az évben 116 kerületi diákot jutalmaztak, melyből 52-en iskolánk tanulói. Az elismerést Soproni Tamás polgármester és Miyazaki Jun alpolgármester adták át a Hunyadi téren tartott ünnepség keretében. Az eseményről az önkormányzat honlapján is beszámoltak, melyet a következő linken olvashatnak:
https://terezvaros.hu/hirek/legjobb-tanulok-legjobb-sportolok.

Gratulálunk tanulóinknak az eredményekhez, az elismeréshez!


Jutalomkirándulások

2023. június

Júniusban a Ki Mit Tud? gáláján fellépő tanulók jutalomprogramra mentek a Magyar Zene Házába. A nagy létszámra tekintettel az alsó tagozatos tanulók két csoportra bontva két külön időpontban, a felsősök egy alkalommal vettek részt a foglalkozásokon.

Június 1-jén az alsó tagozatosok a Hangdóm foglaló című programra látogattak el. A Hangdómban másfél órás interaktív foglalkozás keretében ismerkedhettek meg a gyerekek a különböző ritmushangszerekkel, énekeltek, játszottak együtt. A Hangulatok című zenés kisfilmet babzsákokon fekve élvezhették. A kupola alakú térben egy óriási vetítővászon vette körbe a gyerekeket, így a film körülölelte őket, és forgószínpadhatást keltett. A zene és a hanghatások több hangszóróból érkeztek feléjük. Zárásképpen hétköznapi, konyhai eszközökkel ritmusimprovizációkat találtak ki a gyerekek, amellyel egy frissen tanult afrikai dallamot kísértek. Igazán különleges foglalkozás volt, a gyerekek minden percét nagyon élvezték.

Június 7-én az alsó tagozatos diákok zenepedagógiai épületsétán vettek részt. Megismerkedtek az épület történetével a tervezéstől az avatásig, s közben izgalmas kulisszatitkokra is fény derült. Bejárták az épület termeit, és még énekeltek is. A program második részében a kiállítást tekintették meg. Annyira belefeledkeztek az interaktív látnivalókba és a zenékbe, hogy csak nagy nehezen lehetett őket kicsalogatni.

A felső tagozatos tanulók a Népzenére hangoló című foglalkozásán vettek részt június 7-én. A 60 perces foglalkozást zenepedagógus szakember vezette. Rövid bevezető játék után megismerkedtek a citerával, és közösen énekeltek. Ismét játék következett az állattartó mesterségek felelevenítésével, majd különböző népi hangszereket mutattak be a tanulóknak. Megcsodálhattak és meghallgathattak egy tekerőt, végül pedig ki is próbálhatták a tekerőt és a citerát is.

A különleges programokat a Terézváros önkormányzata által az iskola alapítványának, a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak kulturális pályázat keretében nyújtott támogatásából valósítottuk meg.

Köszönjük az önkormányzat támogatását.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Pályázati támogatás

2023. június

Terézváros önkormányzata pályázatán iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatást kapott 8. évfolyamos célnyelvi civilizáció tankönyvek beszerzésére. A könyveket megvásároltuk, az iskola könyvtári állományába kerültek, így azt a jövőben a diákok használatra megkaphatják.

Köszönjük a támogatást.


Horvát-magyar CHAT-projekt

2023. május 15-21.

2022. szeptemberi látogatásunkat viszonozva idén májusban mi láttuk vendégül a zadari diákokat. A gyerekek a tanév során tartották egymással a kapcsolatot, és alig várták, hogy viszontlássák horvát barátaikat. Ezúttal is 22 terézvárosi és 22 zadari diák vett részt a projektben 6 tanár kíséretében.

A tábor célja többrétű: a testvérkapcsolatot kihasználva a másik ország kultúrájának megismerése, kapcsolatok kialakítása egymással, az angol mint közvetítő nyelv használata az egymás közötti kommunikáció során, ezzel is segítve tanulóink nyelvi kompetenciájának fejlődését. A horvát diákok számára ez volt az első alkalom, hogy ellátogattak Magyarországra.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

A program megvalósulásáért köszönetet mondunk Terézváros önkormányzatának, amely mind a szeptemberi zadari látogatás, mind a mostani dunabogdányi program összes költségét vállalta, továbbá a magyarországi gazdag programot megszervezte.


Zöldítés

2023. május

Terézváros Önkormányzatának jóvoltából iskolánk bruttó 90 000 Ft-ból rendelhetett növényeket és virágföldet. Ebből az összegből kültéri növényeket rendeltünk a tetőteraszra.
Köszönjük az önkormányzat támogatását.


CHAT – horvát-magyar cserediák program

2023. május 15-21.

Megérkeztek a cserediák program keretében a zadari diákok és tanáraik Budapestre, pontosabban Dunabogdányba, ugyanis ezt a hetet ott töltik együtt a horvát és a magyar gyerekek. Természetesen számtalan érdekes programon vesznek majd részt, melyekről a későbbiekben beszámolunk. Május 16-án délután látogatást tettek iskolánkba is, ahol egy kis ünnepség keretében köszöntötte a résztvevőket Miyazaki Jun alpolgármester úr, valamint átadta az önkormányzat ajándékait is. A diákok és a pedagógusok pedig köszönetet mondtak a program megszervezéséért és anyagi támogatásáért Terézváros önkormányzatának. A programról Terézváros önkormányzata honlapján is olvashatnak a linkre kattintva:
https://terezvaros.hu/hirek/a-kozos-nyelv-az-angolTerézváros önkormányzata támogatása

2023. április 27.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete döntése értelmében iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 500 000 Ft-ot nyert könyvtárfejlesztésre, valamint 750 000 Ft-ot iskolai kulturális program megvalósítására.

Köszönjük a támogatást!