Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Önkormányzati hírek

Horvát-magyar CHAT-projekt

2023. május 15-21.

2022. szeptemberi látogatásunkat viszonozva idén májusban mi láttuk vendégül a zadari diákokat. A gyerekek a tanév során tartották egymással a kapcsolatot, és alig várták, hogy viszontlássák horvát barátaikat. Ezúttal is 22 terézvárosi és 22 zadari diák vett részt a projektben 6 tanár kíséretében.

A tábor célja többrétű: a testvérkapcsolatot kihasználva a másik ország kultúrájának megismerése, kapcsolatok kialakítása egymással, az angol mint közvetítő nyelv használata az egymás közötti kommunikáció során, ezzel is segítve tanulóink nyelvi kompetenciájának fejlődését. A horvát diákok számára ez volt az első alkalom, hogy ellátogattak Magyarországra.

1. nap: utazás Dunabogdányba

Hétfőn az iskola elől busszal indultunk Dunabogdányba. Érkezésünk után lelkesen készültünk a zadari diákok fogadására. Elkészítettük a szobabeosztást, és magyar-horvát zászlókkal díszítettük a közös helyiségeket. Ebéd után a gyerekek sportoltak, játszottak, és izgatottan várták a zadari diákokat, akik éppen vacsorára érkeztek meg. Ezután elfoglalták a magyarokkal közös szobáikat. Este elindult a közös emlékek felelevenítése.

2. nap: Mondrian póló készítése, iskolai fogadás

Reggeli után a diákok megtervezték, majd textilfilccel elkészítették a személyiségüket tükröző pólóikat. Korai ebéd után busszal utaztunk terézvárosi iskolánkba. Martikán Beatrix intézményvezető és Mijazaki Jun, a humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta horvát vendégeinket. Rajtuk kívül beszédet mondott Samuelsné Balla Leila táborvezető, Marina Bais horvát tanárnő, illetve néhány magyar és horvát diák. Az alpolgármester átadta Terézváros Önkormányzatának ajándékait, melyeket a gyerekek nagy örömmel fogadtak. A horvát tanárok pedig átnyújtották Zadar város ajándékait. A fogadást a felsősök kamarakórusa színesítette. A gyerekek ezután kollégáink vezetésével kézművesfoglalkozáson vettek részt, ahol nemezelés technikával tulipánt készítettek.
Este a táborban a korábban elkészített pólók alapján a diákok magukról meséltek.

3. nap: Budai vár, Parlament

A Dunabogdányból Budapest felé vezető úton a gyerekek már megkezdték az angol nyelvű idegenvezetést. Bemutatták Aquincumot, a Margitszigetet, a Gellért-hegyet és a Citadellát. A délelőtt folyamán megtekintettük a budai vár nevezetességeit. Ebédünket a Liszt Ferenc téren a Café Vianban fogyasztottuk el. Délután a Parlamentben hivatásos idegenvezető angol nyelven vezette körbe csoportunkat.
Visszatérve a táborba a gyerekeknek lehetőségük volt kipróbálni egy online angol quiz játékot. Nagyon élvezték, hogy összemérhették a tudásukat. A legügyesebbek jutalomban részesültek.

4. nap: Hősök tere, Vajdahunyad vára, Fővárosi Állat- és Növénykert

A városnézés során a magyar diákok idegenvezetésével megtekintettük az Andrássy utat, a Hősök terét és a Vajdahunyad-várat. Az állatkertben a gyerekek egy kincsvadászaton vettek részt, a feladatlapon érdekes kérdésekre keresték a válaszokat. Minden csoport kiválóan teljesítette a kihívást. Az Állatkert Barlang éttermében ebédeltünk. Délután a csapatok szabadon barangolhattak az állatkertben.
Este egy horvát fiú születésnapját ünnepeltük. Lefekvésig a gyerekek az udvaron fociztak, röplabdáztak és pingpongoztak.

5. nap: Gödöllő, Lázár Lovaspark, tánctanulás

Délelőtt elutaztunk Gödöllőre, hogy megtekintsük a híres Grassalkovich-kastélyt. Útközben egy diákunk Sissy életéről tartott kiselőadást. A kiállítás megtekintése szakszerű angol nyelvű idegenvezetéssel történt. A kastély közelében lévő Solier Étteremben megebédeltünk. Utunkat Domony-völgy felé vettük, ahol megismerhettük az őshonos magyar háziállatokat. A Lazareumban megismertük a kocsikészítés történetét, a magyar lovassport fejlődését, megtekintettük a Lázár-család érméit, díjait és versenykocsijait. A program része volt a négyesfogathajtás, nomád lovasíjász harci bemutató dárdavetéssel, csikósok bravúrja lófektetéssel. Ezt egy játékos vetélkedő követte.
A napot Rendek Zsuzsanna tánctanítása zárta.

6. nap: Visegrád, Szentendre

Reggel a csoport elindult Visegrádra, ahol megtekintettük a Fellegvárat, és az idegenvezetőktől sok érdekességet tudtunk meg a vár történetéről. Ebédre visszatértünk a táborba. A délutánt Szentendrén töltöttük, ahol a gyerekek csoportokban kincsvadászaton vettek részt. Vacsora után mindenki nagy izgalommal készülődött a búcsúestre. A műsor kvízjátékkal kezdődött, ahol a héten hallottak alapján mérhették össze tudásukat a csapatok. Az első három helyezés jutalomban részesült. A hét legjobb képeiből diavetítést tartottuk zenei aláfestéssel. Ezt zenés-táncos mulatság követte.

7. nap: Zadari diákok búcsúztatása

Reggeli után a horvát diákok elbúcsúztak, majd elindultak Zadarba. Mi is buszra szálltunk, és elindultunk Budapestre.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

A program megvalósulásáért köszönetet mondunk Terézváros önkormányzatának, amely mind a szeptemberi zadari látogatás, mind a mostani dunabogdányi program összes költségét vállalta, továbbá a magyarországi gazdag programot megszervezte.


Zöldítés

2023. május

Terézváros Önkormányzatának jóvoltából iskolánk bruttó 90 000 Ft-ból rendelhetett növényeket és virágföldet. Ebből az összegből kültéri növényeket rendeltünk a tetőteraszra.
Köszönjük az önkormányzat támogatását.


CHAT – horvát-magyar cserediák program

2023. május 15-21.

Megérkeztek a cserediák program keretében a zadari diákok és tanáraik Budapestre, pontosabban Dunabogdányba, ugyanis ezt a hetet ott töltik együtt a horvát és a magyar gyerekek. Természetesen számtalan érdekes programon vesznek majd részt, melyekről a későbbiekben beszámolunk. Május 16-án délután látogatást tettek iskolánkba is, ahol egy kis ünnepség keretében köszöntötte a résztvevőket Miyazaki Jun alpolgármester úr, valamint átadta az önkormányzat ajándékait is. A diákok és a pedagógusok pedig köszönetet mondtak a program megszervezéséért és anyagi támogatásáért Terézváros önkormányzatának. A programról Terézváros önkormányzata honlapján is olvashatnak a linkre kattintva:
https://terezvaros.hu/hirek/a-kozos-nyelv-az-angolTerézváros önkormányzata támogatása

2023. április 27.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete döntése értelmében iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 500 000 Ft-ot nyert könyvtárfejlesztésre, valamint 750 000 Ft-ot iskolai kulturális program megvalósítására.

Köszönjük a támogatást!