Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Iskolai hírek (archívum)

Tartalom:
2020-2021-es tanév
2019-2020-as tanév
2018-2019-es tanév
2017-2018-as tanév
2016-2017-es tanév
2015-2016-os tanév
2014-2015-ös tanév

Iskolai hírek 2020-2021-es tanév

MaTalent6

2021. június 21.

MaTalent6
Matematikai tehetségazonosító online mérés 2021. 06. 21.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül (57) 41 vett részt az Oktatási Hivatal MaTalent6 online matematikai mérésében.
A mérés országosan 1130 általános iskolai feladatellátási helyről 19.791 negyedik osztályos tanuló részvételével zajlott.
Képességpont értékek tekintetében a matematikai mérésben részt vevő tanulók:
• felső 1%-a 728 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló,
• felső 6 %-a 656 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló,
• felső 25 %-a 570 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret.
Ezek alapján:
8 tanulónk a felső 25%-ba,
2 tanulónk a felső 6%-ba,
2 tanulónk a felső 1%-ba tartozik elért eredményei alapján.


Tánc világnapja

2021. április 29.

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeltük, és csatlakoztunk a Jerusalema tánckihíváshoz. Az aulában osztályonként tartott programon a tanárok bemutatták a koreográfiát a gyerekeknek, majd ők is megtanulhatták azt. Sikerült vidámmá varázsolni ezt a hétköznap délutánt.


Fotópályázat a Föld napja alkalmából

2021. április 29.

Az iskola diákönkormányzata fotópályázatot hirdetett a Föld napja alkalmából, melyre sok alkotás érkezett, a gyerekek nagyon szép képeket készítettek a minket körülvevő növény- és állatvilágról.

A beküldött alkotások ide kattintva láthatók.


Online német nyelvi verseny

2021. április 27.

Nyolcadik osztályos németeseink áprilisban ismét részt vettek a lengyel testvériskola szervezésében egy online nyelvi versenyen. Ezúttal nyelvtani és szókinccsel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Többen nagyon szép eredményt értek el, Gaál Csaba pedig nagyszerű teljesítménnyel továbbjutott a második, majd onnan az utolsó fordulóba.


Fenntarthatósági témahét

2021. április 19-23.

2021. április 19-23. között vett részt iskolánk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági témahét programjában. Az idei hét kiemelt témái: az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek. A témahét honlapján óratervek, mintaprojektek, versenyek, online tanórák, képzések, a korábbi évek beszámolói segítették a felkészülést és megvalósítást. Minden osztály minden tantárgyból foglalkozott a témával, és részt vett egy központi online tanórán is. Saját vállalásunk a témahét megvalósításához az volt, hogy egyetlen nyomtatott anyagot se sokszorosítunk. Mindezek mellett az iskola diákönkormányzata fotópályázatot hirdetett a Föld napja alkalmából, melyre nagyon szép alkotások születtek, a víz világnapján pedig, március 22-én játékos és érdekes online feladatokat kaptak a gyerekek. A szaktanári és osztályfőnöki beszámolók, a tanulók munkái alapján nyerhetünk betekintést a gazdag programba, eredményes és sikeres munkába.

Az osztályok által megtekintett online tanórák témái, időpontjai ide kattintva olvasható.


A DÖK felhívása a Föld napja alkalmából

2021. április 20.

A diákönkormányzat pályázatot hirdet az iskola tanulói számára a Föld napja alkalmából. A pályázati felhívás ide kattintva olvasható.

A költészet napja - április 11.

2021. április 12.

A költészet napjára Balázs Letícia 8.b osztályos tanuló készített egy ppt-t, melyet a diákok az online oktatás keretében tudtak megtekintetni.

A diákönkormányzat pályázatot is kiírt a költészet napjára, az erről szóló beszámoló itt olvasható. A pályázatra érkezett videókat itt lehet megtekinteni.


Pályaorientációs nap

2021. március 29.

Március 29-én online formában tartottuk meg pályaorientációs programunkat. Ezen a napon tanítási órákat nem tartottunk, helyettük a gyerekek az osztályfőnökeik által szervezett programokon vehettek részt, filmeket néztek meg, játékos feladatokat, rejtvényeket oldottak meg, beszélgettek jövőbeli pályaválasztási terveikről, a szülők foglalkozásáról, és ők maguk is készítettek feladatokat, fogalmazásokat, esetleg ppt-ket a témában.
Néhány alsós és felsős osztály a MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) által felajánlott programok keretében ismerkedhetett az egészségkultúra, az egészségügyi képzések és hivatás sokszínűségével.
Bízunk benne, hogy ez a nap is hasznos tapasztalatokkal, ismeretekkel bővítette diákjaink tudását!
Az egyes osztályok rövid beszámolói a csatolmányban tekinthetők meg.
A beszámoló ide kattintva olvasható.


A víz világnapja - március 22.

2021. március 22.

A víz világnapján alsós és felsős diákjaink egymástól eltérő, nagyon érdekes feladatsort oldhattak meg, melyek felhívták figyelmüket a víz, a tiszta víz fontosságára és édesvízkészleteink veszélyeztetettségére. Az alsósok játékos feladatokat kaptak, és a feladatok megoldása közben a vízzel kapcsolatos ismereteik is bővültek. A felsősöknek egy kvíz kitöltése mellett kreatív feladatok megoldására is volt lehetőségük.

     

DSD német ifjúsági nyelvvizsga

2021. március 17.

Nyolcadikos németes tanulónk közül tízen vettek részt a DSD B1 szintű nyelvvizsgán. Mindannyian sikeresen teljesítették - méghozzá kiváló eredménnyel - a vizsga szóbeli részét. Most már csak az írásbeli vizsga eredményére kell várnunk, hiszen azt Németországban javítják, értékelik, de bízunk benne, hogy a szóbelihez hasonló eredményt fognak ott is elérni diákjaink.


Költészet napja

2021. március 16.

A DÖK felhívása a költészet napja alkalmából.

A versenyfelhívás ide kattintva olvasható.


Euroexam angol próba nyelvvizsga

2021. március 5.

Iskolánk az idei tanévben is szervezett angol próba nyelvvizsgát.

Az Euro Nyelvvizsga Központtal már 5. éve tartjuk fenn a kapcsolatot, ezért az idén is őket, illetve az Euroexam a nyelvvizsgát választottuk.

A próba nyelvvizsga nem kötelező, de a tanulóknak és a szülőknek (továbbá a nyelvtanároknak is) jó alkalom arra, hogy felmérjék a diákok nyelvtudását egy, a valódihoz hasonló vizsgán, megtapasztalják a vizsgaközeget, és objektív visszajelzést kapjanak tudásukról. Az időbeosztás, a vizsgafeladatok, a szóbeli vizsga szituációk és a vizsga menete megfelelt egy valódi nyelvvizsgának.

Idén, a járványra tekintettel, a szóbeli vizsgarészt online tették le a tanulók.

Vizsgázóink B1 és B2 komplex (írásbeli és szóbeli) próba nyelvvizsgát tettek a 6.b és c., a 7.a, 7.b, valamint a 8.a és 8.b osztályból.

A tanulók 63 %-a sikeres írásbeli (olvasásértés, hallásértés, íráskészség) vizsgát tett, 84 % pedig sikeres szóbeli vizsgát.

A 43 jelentkező közül 25 tanulónak mindkét vizsgája sikerült (komplex vizsga).

Minden tanuló személyre szabott értékelést kapott a vizsgaközponttól, ami nagy segítség ahhoz, hogy a tanulók lássák erősségeiket és a fejlesztendő területeket. Ha pedig már elérik a nyelvvizsgakorhatárt, sikeresen tegyék le akár a középfokú, B2 nyelvvizsgát. (Nyolcadik év végén az elérendő angol nyelvvizsgaszint a B1 szint.)

Sikeres komplex próba nyelvvizsgát tettek az alábbi tanulók:

B1 szinten:

a 6.b osztályból:
Fábián Panna, Husonyica Regina, Názer Panni, Pap Krisztina, Péter Szonja, Tóth Domonkos, Tóth Gergő, Zenobio Gréta.

a 6.c osztályból:
Fehér Fanni, Solomon Márta

a 7.a osztályból:
Árki Zita, Kovács Fanni Sára, Szeli Fanni

a 7.b osztályból:
Boros Kristóf, Bükszegi Marcell, Kálmán Richárd, Lee Seru, Markó Katalin, Molnár Márk, Zaborecz Fanni

B2 szinten:

a 8.a osztályból:
Sátori Kázmér

a 8.b osztályból:
Rózsa Csenge, Szíjártó Fanni

A próba nyelvvizsga lehetőségét az elkövetkező tanévekben is szeretnénk megadni tanulóinknak.


Pilotprüfung

2021. február 8.

2021. február 8-án került megrendezésre iskolánkban a DSD nyelvvizsgát megelőző Pilotprüfung, próba nyelvvizsga. A szóbeli vizsgán Buti Izabella, Gelencsér Blanka és Tóth Jázmin 7.a osztályos tanulóink vállalták a megmérettetést. Ezzel ízelítőt kaptak a 8. osztályosok a nyelvvizsga rendszeréről, lebonyolításáról. Minden úgy zajlott most is, ahogyan majd náluk fog: egy kötetlen beszélgetéssel indult a vizsga, ezt követte egy szabadon választott téma bemutatása, majd egy rövid beszélgetés a témához kapcsolódóan. Az értékelés és pontozás is a rendes nyelvvizsga szabályai szerint történt most is, mindhárom tanulónk elérte a B1-es szintet. Gratulálunk!


"Hetedhét kaland"

2021. február 3.

Bodor Ivana 8.b osztályos tanulónk a Magyar Televízió (MTVA) állandó tagja, a televízió M2 csatornáján futó „Hetedhét kaland” című gyerekeknek szóló műsor állandó szereplője.


Nyelvvizsga

2021. február 2.

Nyolcadik osztályos tanulóink közül hárman sikeres Euroexam nyelvvizsgát tettek angol nyelvből:

Balázs Leticia 8.b C1
Bodor Ivána 8.b B2
Reményi-Székely Szabolcs 8.b B2


A magyar kultúra napja

2021. január 22.

Bodor Ivána 8.b osztályos tanuló egy videót készített erre a napra, melyben az elmúlt évszázadok kiemelkedő alkotásait, értékeit mutatta be. A videót a szünetekben az aulában vetítettük le, de az osztályok tanórai keretben is megnézhették.


Tehetségmérés

2020. november 30.

Ötödik osztályos tanulóink a Nemzeti Tehetség Központ által biztosított komplex tehetségszűrésben vehettek részt. A szülői hozzájárulással rendelkező tanulók online problémamegoldó és szókincs teszteket töltöttek ki, melyek eredményéről egyéni visszajelzést kaptak. A két ötödikes osztályból 31 tanuló vett részt a mérésben.
A problémamegoldó teszt azt mérte, hogy mennyire képesek a tanulók szabályszerűségeket felfedezni újszerű és látszólag összefüggéstelen dolgok között. Ez a képesség általában olyankor fontos, amikor nincs kész, megtanult válasz egy problémára, hanem a tanulóknak maguknak kell felismernünk, hogy melyek a probléma fontos elemei, és azok hogyan függenek össze egymással. A teszt tartalmában az általános intelligenciatesztekhez hasonló, ám az általános értelmi képesség összetevői közül elsősorban a szabályszerűségek felfedezésének képességét méri ismeretlen, bonyolult, változó vagy ellentmondásos helyzetekben.
A szókincs teszt azt mérte, hogy mennyire ismerik a tanulók az egyes szavak jelentését – azaz, mekkora a szókincsük. A különféle szavak helyes ismerete minden olyan helyzetben nagyon fontos, amikor szóban vagy írásban ki kell fejezniük magukat, és jól mutatja a tájékozottságukat és műveltségüket is.
Az iskolánkból felmért tanulók mindkét teszten elért átlagos eredménye magasabb, mint a felmért iskolák tanulóinak átlagos eredménye.


DÖK-pályázat

2020. november 24.

Az iskola diákönkormányzata meseíró pályázatot hirdet Téli kalendárium címmel.
A részletes pályázati kiírás ide kattintva olvasható.


Kiállítás a DÖK szervezésében

2020. november 18.
  

A Diákönkormányzat Korona krónikák címmel projekt versenyt hirdetett. A vírushelyzetről kialakult véleményüket, a karanténban szerzett tapasztalataikat festhették, rajzolhatták meg a tanulók. A legjobb alkotásokból kiállítást rendeztünk az aulában. A kiállított alkotásokra az iskola diákjai szavazhattak.
A legtöbb szavazatot Havasréti Anna 5. osztályos tanuló rajza kapta. Gratulálunk neki!


Béres-csepp a pedagógusoknak

2020. november 16.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. felajánlása nyomán iskolánkba is megérkezett a pedagógusoknak küldött adomány.
Köszönjük a cég ajándékát.


Iskolagyűlés

2020. november 13.

Az online iskolagyűlést mindenki a saját tantermében hallgatta és nézte meg. Szóba kerültek az elmúlt időszak kiemelkedő eseményei (évnyitó, ünnepség 1956. október 23. alkalmából, Halloween, Márton-nap) és eredményei (a honlapon is olvashatók), az ún. „aulaprojekt”, a lengyel testvériskolai kapcsolat és persze az iskolai járványügyi intézkedések.


Sportfelszerelések a Bozsik-program keretében

2020. november 13.

Iskolánk a Magyar Labdarúgó Szövetségtől kick ball játékhoz szükséges eszközöket kapott az OTP Bank Bozsik Intézményi Program keretein belül megtartandó foglalkozásokhoz.


Új bútor az 1.a osztályban

2020. november 12.

Iskolánk alapítványának anyagi támogatásával új polcokat kapott az 1.a osztály. Így a tanulók holmiját rendezetten el lehet helyezni a teremben. Köszönjük a szerelést végző szülők munkáját.


31 ötös

2020. november 6.

Az elmúlt tanév során – a 30 éves évforduló apropóján – a diákok minden összegyűjtött 30 db ötös után egy golyóstollat kaptak ajándékba, mely az iskola logójával van ellátva. Aki ügyes volt, az akár több színben is megszerezte a tollat. Ebben az évben is folytatódik az akció, de most már 31 darab ötös után jár a toll. Bár még csak a tanév elején járunk, máris nagyon sok diák jelentkezett az első tollért, vagyis már összegyűjtött 31 ötöst. Gratulálunk nekik. Reméljük, minden diákunk részesül majd az év során a kis ajándékból.


„30 évesek voltunk” - tavaly …

2020. november 6.

A 2019/2020-as tanévben ünnepeltük a harmincadik évfordulóját annak, hogy elkezdődött a két tanítási nyelvű oktatás iskolánkban, egészen pontosan a mai intézmény egyik jogelődjében, a Hegedű utcai iskolaépületben. Sok szép emlék és eredmény fűződik ehhez a harminc évhez. Úgy terveztük, hogy több programot szervezünk az év során, amelyek alkalmat adhatnak például az egykor itt tanító pedagógusok és a valamikori diákok találkozására, vagy megismertethetik az iskola mai tanulóival a három évtized történéseit. Kiállítást, témanapot, öregdiák találkozót szerettünk volna szervezni. Létrehoztunk egy facebook oldalt is, ahol meghirdettük a programokat. Nagyon sok egykori kollégánk és diákunk írta, hogy mennyire örül a kezdeményezésnek és annak, hogy találkozhatnak egymással egy közös program keretében. Sajnos a terveket a koronavírus járvány miatt nem tudtuk megvalósítani. A járvány elmúltával talán lesz mód a programok legalább egy részének megvalósítására.


Új projekt indult iskolánkban

2020. október 22.

Október 21-én indítottuk el új, egész tanéven átívelő projektünket, melynek célja, hogy megismertesse a tanulókkal a jeles és világnapok tartalmát, valamint a hozzájuk kapcsolható értékekre felhívja a figyelmet. A projekt keretében elsősorban ppt-ket és kisfilmeket készítünk a kiválasztott világnaphoz kapcsolódóan, amelyet az adott napon a szünetekben iskolánk aulájában láthatnak az érdeklődők.

A projekt első darabjait pedagógusok készítik el. Reményeink szerint ezeket látva a tanulók is kedvet kapnak saját alkotások létrehozásához.

Október 20-21-én az iskolai tökfaragó versenyhez kapcsolódóan a Halloweenről szóló ppt került vetítésre, 22-én az 1956. október 23-ai eseményeket bemutató korabeli filmfelvételekből alkotott montázst lehetett megtekinteni.


Digitális tanrend

2020. szeptember 30.

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánk egyik osztályában digitális oktatást rendeltek el szeptember 30-ától október 4-éig. Az érintett osztály szülői közösségét értesítettük erről. A többi osztályban hagyományos formában folytatódik a tanítás.

Intézményvezetés


Terézvárosi Tudástér Alapítvány

2020. szeptember

Kedves Szülők!

Röviden tájékoztatni szeretném Önöket az iskolánk alapítványára, a Terézvárosi Tudástér Alapítványra vonatkozó hírekről:

Terézváros nyáron kiírt civil pályázatán 700 000 Ft-ot nyert az alapítvány két nagy beszerzésre, a robotika oktatásához szükséges eszközökre (ez a vásárlás már megtörtént, a honlapunkon találnak képet róla), ill. a sakkpalota oktatásához eszközökre az első osztályosoknak, valamint óriás sakk-készletre (melyet a tetőkertben tudnak majd használni a gyerekek).

A kuratórium szeptember 3-án tartott ülésén a következő eszközök beszerzésének támogatásáról döntött egyhangúlag:

A támogatandó cél A támogatás
összege
osztályfőnökök kérése az osztályok dekorálására 72 000 Ft
bútor vásárlása az 1.a osztályba 100 000 Ft
német munkaközösség (technikai eszközök, oktatási program díja) 65 000 Ft
angol munkaközösség (tanári könyvek, technikai eszközök) 65 000 Ft
1 db laptop 200 000 Ft
reál munkaközösség (szemléltető eszközök, technikai eszközök) 42 000 Ft
diákönkormányzat (dekoráció, projektmunka, kiállítás) 10 000 Ft
ének oktatásához hangszóró 10 000 Ft
QR-kód projekt megvalósításához anyagok (öntapadó fólia) 25 000 Ft

Az alapítvány bankszámlájára megérkezett a tavalyi adó 1 %-okból befolyt összeg: 754 202 Ft. Köszönjük szépen azoknak a szülőknek, akik gondoltak az iskola alapítványára a felajánlás során.

Külön köszönjük a bankszámlára befizetett egyéb – sokszor igen nagy összegű – támogatásokat.

Ebben az évben a járványra való tekintettel sajnos nem lesz alapítványi est, és a tavaszi programok (angol est, svábbál) megtartása sem biztos. Mivel ezeknek a programoknak az elmaradása jelentős bevételkiesést okoz az alapítványnak, ezúton kérjük a kedves szülőket, hogy ha tehetik, az amúgy ezekre a hagyományos eseményekre szánt összeggel támogassák az alapítvány működését, és ezen keresztül az iskolai nevelést-oktatást, programjaink megvalósulását.

Az alapítvány bankszámlájának száma:

Terézvárosi Tudástér Alapítvány
10404072-50526689-56841005 (K&H Bank)

Az alapítvány kuratóriumának nevében:

Martikán Beatrix
igazgató, a kuratórium elnöke


Országos Pályaorientációs Vizsgálat

2020. szeptember

Az Oktatási Hivatal a 2020/21-es tanévben a nyolcadik osztályos tanulóknak kísérleti jelleggel összeállított egy tanácsadás jellegű pályaválasztást támogató mérőeszközt, mely teljes anonimitást biztosít. Egy 86 kérdésből álló feladatsort kell kitölteni szeptember 21. és október 12. között, melynek végeztével a diákok megtekinthetik annak kiértékelését. Ebben a hozzájuk leginkább illeszkedő középfokú iskolai továbbtanulási irányokról, saját érdeklődésük főbb területeiről, kompetenciáikról kapnak visszajelzést. Kizárólag a kitöltést elvégző tanulók láthatják a saját válaszaikat és azok kiértékelését, de megoszthatják a kapott értékelést a szülővel vagy olyan szakemberrel, aki további tanácsokkal segítheti őket a számukra megfelelő továbbtanulás, életpálya megválasztásában.


Sakk

2020. október
     

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból óriás kerti sakk figurákat, 28 db Sakkpalota sakk készletet, 2 db Sakkpalota demonstrációs táblát, mágneses sakkfigurákat és Sakkpalota dobókockákat vásárolt.


Lengyel testvériskola

2020. szeptember
  
  

A nyár folyamán felvettük a kapcsolatot egy varsói általános iskolával, a SPOŁECZNA SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4 IM. WŁ. GRABSKIEGO STOW WARSZAWIE-val. A cél, hogy a német nyelvet tanuló lengyel diákok és a mi németeseink között levelező kapcsolat alakuljon ki.
Megérkeztek az első levelek a lengyel diákoktól, melyeket a mi 8.a osztályos tanulóink már nagyon vártak. Nagy izgalommal bontották ki a leveleket, a felolvasást követően minden levél hamar gazdára talált. Most rajtunk a sor, hogy választ írjunk a levelekre. Reméljük, sok barátság fog kialakulni a diákok között.


Robotika oktatás

2020. szeptember

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból 4db Lego Mindstorms készletet vásárolt az informatika órákon megvalósuló robotika oktatáshoz.Iskolai hírek 2019-2020-as tanév

Terézváros kiváló diákja

2020. június

Terézváros Önkormányzata az idei tanévben is elismerte azoknak a diákoknak a kiemelkedő teljesítményét, akik a tanév során fővárosi, országos és nemzetközi sportversenyek első három helyezettjeként végeztek. Iskolánk 21 diákja részesült a kitüntetésben.

Bán Adrienn 8.b
Berkes Amanda 8.a
Bodor Ivána 7.a
Bősz Anna Krisztina 7.b
Fábián Panna Laura 5.b
Fehér Noémi 2.b
Füzi Lilla 8.b
Hudák Marcell János 7.a
Jackson Szófia Valéria 8.b
Körmendi Janka 8.b
Körmendi Soma 5.b
Luo Han 6.b
Pap Krisztina Viktória 5.b
Paput Szíra Kata 5.a
Péter Szonja 5.b
Rodriguez Dayumat Zach Mathew 4.a
Sas Veronika Luca 8.a
Steinbacher Gabriella 3.a
Yan Gaohaotong 4.a
Zaborecz Fanni 6.b
Zenobio Greta 5.b


Továbbtanulás

2020. június

A 2019/20-as tanév felvételi eljárásában minden nyolcadik évfolyamos tanulónk felvételt nyert egy általa választott középiskolába. Diákjaink közül 25 tanulót vettek fel az első helyen megjelölt középiskolába. 24 tanuló gimnáziumban, 6 tanuló két tanítási nyelvű szakgimnáziumban, 4 tanuló szakgimnáziumban, 1 tanuló szakképző iskolában és 1 tanuló technikumban folytatja szeptembertől tanulmányait.


A 3.b projektje

2020. június

A 3.b osztály tanulói – osztályfőnökük segítségével - a digitális oktatás időszakának végén összeállítottak egy kis könyvet a három hónap alatt átélt élményekről, emlékekről.
A könyv ide kattintva nyitható meg.


Megjelent a Suliújság 2. száma

2020. június


Ide kattintva tekinthető meg a Suliújság 2. száma.


DSD 1 német nyelvvizsga a 8.a osztályban

2020. június 11.

Az idei tanévben nem menetrendszerűen alakult a 8.a osztályosok nyelvvizsgája. Az írásbelire még sikeresen sor került március 12-én, de az eredményre még várunk, mivel a járványhelyzet miatt csúszott a javítás. A szóbelit március végén sajnos már nem lehetett megtartani, de szerencsére június elejére enyhültek a korlátozások, és így június 11-re áttette a központ a vizsgát, amelyet a járványügyi szabályok megtartásával megrendeztünk. A vizsgán a 8.a osztály 13 tanulója vett részt, és mindannyian sikeresen teljesítették a B1-es szintet. Az összesített nyelvvizsga eredmények valószínűleg a nyáron érkeznek meg.


Iskolagyűlés

2020. június 7.

A - virtuális - iskolagyűlésen felidéztük az elmúlt hónapok nehézségeit és szép élményeit. Így szóba kerültek a témanapok, a suliújság, a gyermeknapi meglepetés és az osztálykirándulások változatos - szintén virtuális - programjai. Beszéltünk a tanév végi eseményekről is, így pl. a ballagásról és az évzárókról, melyeket szokatlan formában és szigorú biztonsági körülmények között tartunk meg. Mindannyian nagyon várjuk már a személyes találkozást!


A nemzeti összetartozás napja

2020. június 4.

Június 4. a nemzeti összetartozás napja, egyben a trianoni békeszerződés aláírásának a napja is. Ebben az évben ezen a napon a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztünk. A gyerekek egy rövid PPT-bemutatóban hallhattak a békediktátum létrejöttéről, annak körülményeiről és máig ható hatásairól. Ezt követően az alsósok egy rajzfilmet, a felsősök egy rövid dokumentumfilmet nézhettek meg a témához kapcsolódva. Pályázatot is hirdettünk számukra, melyre olyan alkotásokkal jelentkezhettek, amelyek kapcsolódnak a nemzeti összetartozás napjának témájához.


Témanap Gyermeknap

2020. június 2.

A tanév utolsó témanapja a Gyermeknaphoz kapcsolódott.
A gyerekek egy kalandos nyomozásban vehettek részt: Kal Andort kísérhették el az útján, ahogyan megtalálja Vidám Terkát a Vidámparkban.
Az online térbe helyezett történet nagy sikert aratott.


Sulidal
Megjelent a Suliújság

2020. május 13.

Ide kattintva tekinthető meg a Suliújság.


Madarak és fák napja

2020. május 11.

A mai napon ismét témanapot tartottunk, ezúttal a madarak és fák napja alkalmából kaptak érdekes feladatsort a diákok.


Az alsós feladatsor ide kattintva tekinthető meg.


A felsős feladatsor ide kattintva tekinthető meg.


Ide kattintva tekinthetők meg a gyerekek alkotásai.


Rajz és technika óra a 4.a osztályban

2020. május 4.

A diákok munkái ide kattintva tekinthetők meg.


Fővárosi költészet napi versillusztrációs pályázat

2020. május 4.

Reményi-Székely Sztella 2.b osztályos tanuló alkotásával alig maradt le a dobogós helyezésről.


A tánc világnapja

2020. április 29.

A tánc világnapjáról minden évben megemlékezünk az iskolában. Most erre nem volt lehetőség a szokásos módon, de a program nem maradt el: témanap keretében egy sokféle feladatot tartalmazó kínálatból választhattak a gyerekek kedvük szerint.
A feladatsor ide kattintva tölthető le.
A diákok munkái ide kattintva tekinthetők meg.


Április 22. - A Föld napja

2020. április 22.

Április 22-én a Föld napja alkalmából témanapot tartottunk. Az alsós és a felsős diákok külön feladatsorból választhattak kedvük szerint néhányat.


Az alsós diákok feladatsora ide kattintva tekinthető meg.


A felsős diákok feladatsora ide kattintva tekinthető meg.

A diákok munkái ide kattintva tekinthetők meg.
Bodor Ivana 7.b osztályos tanuló kisfilmje ide kattintva tekinthető meg.


Szorgalmi feladat a 7.b osztályban

2020. április 20.

A téma: Afrika. A feladat: Rakjátok ki bármilyen terményből a kontinenst!
Íme néhány megoldás:

  
  


Testnevelés az 1.a osztályban

2020. április

Sosa tornázik otthon.


Tavasz az iskola előtt

2020. április 17.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Környezetismeret óra a 2.b osztályban

2020. április 17.

A 2.b osztályos tanulók otthon fellelhető anyagokból elkészítették a saját terepasztalukat, ezzel a felszíni formákat könnyen elsajátították. Megtapasztalták, mennyi különféle anyag található a háztartásban. Ezeket újrahasznosítva el is készült az otthoni "játékasztaluk". Ha kedvet kaptatok hozzá, készítsétek el ti is!


Az elkészített terepasztalok ide kattintva tekinthetők meg.


Matematika óra a 2.b osztályban

2020. április 17.

A 2. b osztályos tanulók a mai nap folyamán egy bankrabló nyomába eredtek. Detektívsapkát húztak, és elvegyültek a tömegben. Csak a legügyesebb nyomozóknak sikerülhetett a rendőrök kezére adni a rablót. Egyik nyomozónk jegyzeteit közzé is tesszük.


Üzenet a diákoknak ...

2020. április 16.

Üzenet a diákoknak ...
... a pedagógusoktól


Technika óra a 2.a osztályban

2020. április 15.

  
Antal Csanád munkái


Április 11. - A költészet napja


A költészet napja alkalmából ismét témanapot tartottunk. Ezen a napon különleges és változatos feladatokat kaptak a diákok, melyek közül kedvük szerint választhattak.


A feladatok ide kattintva tekinthetők meg pdf formátumban.
Néhány szép feladatmegoldás … ide kattintva tekinthető meg.


Témanap: tavasz, húsvét

2020. április 8.

Az alsó tagozat feladatai ide kattintva megtekinthetők pdf formátumban.

A felső tagozat feladatai ide kattintva megtekinthetők pdf formátumban.

Ízelítő a gyerekek munkáiból:
Ide kattintva tekinthetők meg a gyerekek munkái.


Hon- és népismeret feladat: gyűjtőmunka és PPT készítése a húsvéti ünnepkörről

2020. április 7.


Aradi Kata 5.a osztályos tanuló munkája
ide kattintva megtekinthető pdf formátumban.


Online iskolagyűlés

2020. április 6.


Természetismeret

2020. április 6.

Az 5.a osztályosok a természetismeret óra keretében társasjátékot készítettek.

Társasjáték megtekintése


Projektmunka a 6.a osztályban

2020. április 6.

Csoportokban mutatták be a gyerekek Magyarország egyik nemzeti parkját. Két jól sikerült munka:
Fertő Hanság
Hortobágyi Nemzeti Park


Húsvéti feladat a 3.a osztályban (Vorbereitung zu Ostern)

2020. április 6.


Kelemen Róza 3.a osztályos tanuló munkája


Digitális oktatás az 1.a osztályban

2020. április 2.


Czakó Blanka tornácos házat készített kollázs technikával.


Olvasásóra az 1.a osztályban

2020. április 2.

  
Czakó Blanka a gép előtt, az osztálytársak a képernyőn, az olvasókönyv az asztalon.


Digitális oktatás a 7.a és a 8.a osztályban

2020. április 2.

A feladat plakát készítése volt, a téma: a koronavírus elleni védekezés.
Plakátok megtekintése


Gyerekszemmel a digitális oktatásról

2020. április 2.

Szeli Fanni 6.a osztályos tanuló verse


Móri Gábor 6.a osztályos tanuló verseDigitális oktatás a 3.a osztályban

2020. április 1.


A gyerekek Mátyás királyról tanultak, többek között a Corvinákról is. A feladatuk pedig iniciálé készítése volt saját nevük kezdőbetűjéhez. A képen Németh Domonkos munkája látható.


Digitális oktatás az 1.a osztályban

2020. március 31.

  
A gyerekeknek a logikai készlet darabjaiból figurákat kellett kirakniuk.Boros Noa otthon szülei segítségével víztisztító készüléket alkotott.


Digitális oktatás a 3.b osztályban

2020. március 30.

Technika óra: akvárium papírból, a halak hajtogatással készültek.
Akváriumok megtekintése


Digitális oktatás

2020. március 30.

A hatodik és a hetedik évfolyam diákjai plakátokat készítettek a járvány megelőzésével kapcsolatban.
Plakátok megtekintése


Kezdődik a digitális távoktatás

2020. március 16.

Kedves Szülők!

A mai naptól bevezetjük iskolánkban a digitális távoktatást.

A pedagógusok a KRÉTA felületén fogják elküldeni a gyerekeknek és a szülőknek is a tananyagot az órarend szerint - otthon elvégzendő feladat formájában. Itt jelölik meg, hogy az anyag elvégzéséhez esetleg más online felületet is igénybe kell-e vennie gyermeküknek.

A tanulói azonosítóval megnyitott KRÉTA felületen a házi feladat menüvel tudnak a tanulók a pedagógussal és egymással is kommunikálni a feladatokat illetően.

Felhívom figyelmüket arra, hogy az e-ügyintézés (Üzenetek) felület csak gondviselői hozzáféréssel érhető el.

A pedagógusok mindkét felületen küldik majd az anyagot, azonban fájl csatolására csak a szülők által megnyitható Üzenetek menüpontban van lehetőség.

A pedagógus vagy csak egy óra anyagát küldi, vagy egy egész hétre ad ki feladatot.

A KRÉTA felülete mellett a tanárok más lehetőséget is használhatnak a tananyag eljuttatásához (google classroom pl.), melyről majd tájékoztatni fogják Önöket.

A gyerekeknek minden nap el kell végezniük az aznapra kiadott feladatot, valamint a házi feladatot is a kijelölt határidőre.

Kérjük, kísérjék figyelemmel gyermekük otthoni tanulását, segítsék őket az időbeosztásban, ill. a feladatok megoldásában – ha szükséges (kisebbeknél).

A pedagógusok alkalmat fognak találni a gyerekek munkájának értékelésére: a napi munka lelkiismeretes elvégzése (netán el nem végzése), kiadott plusz feladat megoldása stb. Erről a szaktanárok, tanítók tájékoztatják majd Önöket tantárgyanként.

Mi a 8 és 16 óra közötti időszakban fogjuk küldeni az anyagokat, kérjük Önöket, hogy amennyiben kérdésük, kérésük lenne, azt Önök is ebben az időszakban küldjék el.

Reméljük, hogy a kezdeti kisebb zökkenők után gördülékenyen megy majd a munka ebben a szokatlan új rendszerben.

Üdvözlettel

Martikán Beatrix
intézményvezető


Üzenet a gyerekeknek

2020. március 15.

Kedves Gyerekek!

Ti is hallottátok a hírt, hogy hétfőtől nem mehettek iskolába. De azt is hallottátok, hogy ez nem azt jelenti, hogy kitört a vakáció, hanem azt, hogy a tanítás mostantól nem a tantermekben folyik majd, hanem mindenki otthon fog egyedül vagy a szüleivel tanulni.

Ehhez mi, tanárok küldünk majd nektek feladatokat, amelyeket meg kell oldanotok.

Azt javaslom, hogy legyen napirendetek, akár tartsátok be az iskolai órarendet. Higgyétek el, hogy nem jó, ha kiestek a ritmusból, és az sem jó, ha hagyjátok feltorlódni a feladatokat. Ügyelni fogunk arra, hogy elvégezhető mennyiségű feladatot adjunk nektek, viszont lesz lehetőség arra is, hogy szorgalmi feladatokat végezzetek, és hogy játékos gyakorló feladatokat oldjatok meg különböző online felületeken. Ha kérdésetek van, akkor elsősorban osztályfőnökötökhöz forduljatok, az egyes tantárgyakkal kapcsolatban pedig a szaktanárokhoz, biztosan mindenki szívesen segít majd nektek.

Mivel a tanítás a számítógép segítségével zajlik majd, nagyon sok időt fogtok tölteni a gép előtt, ezért javaslom, hogy a nap többi részében próbáljátok elkerülni a „kütyük” használatát.

Tudom, hogy mindannyian nagyon szomorúak vagytok, hogy sok tervezett program elmarad, de remélem, hogy tudjuk majd pótolni ezeket egy későbbi időpontban.

Remélem, hamarosan találkozunk majd az iskolában, és egy iskolagyűlés keretében (is) örülhetünk majd annak, hogy újra együtt vagyunk.

Sok szeretettel

Bea néni


Tájékoztatás új munkarendről szülőknek

2020. március 15.

Kedves Szülők!

Iskolánk március 16-ától nem fogadja a diákokat, az oktatás online formában történik majd. Hogy ez a gyakorlatban hogyan fog megvalósulni, arról a hét elején küldök Önöknek tájékoztatást. Olyan megoldásokat fogunk előnyben részesíteni, amelyeket lehetőség szerint mindenki tud használni. A konkrét tananyagon kívül megadunk olyan internetes oldalakat is majd, ahol gyakorló feladatokat találhatnak.

Az osztályfőnököket meg fogom kérni, hogy mérjék fel, osztályukban mindenkinek van-e lehetősége bekapcsolódni a digitális oktatásba. Ha kiderül, hogy valakinek ez gondot okoz, ott egyedi módszert fogunk keresni.

Az iskola épülete nyitva lesz: március 16-án, hétfőn 7 és 18 óra között, a további napokon 7 és 17 óra között. Így az osztályfőnök által megadott időpontban be tudnak jönni, és el tudják vinni a szükséges felszerelést az otthoni tanuláshoz.

Igyekszünk minden fontos információt eljuttatni Önökhöz. Ha kérdésük vagy kérésük van, írjanak központi e-mail címükre.

Köszönöm a támogató e-maileket, a felajánlott segítséget kollégáim nevében is. Nekünk most az a legnagyobb segítség, ha figyelemmel kísérik gyermekük otthon végzett tanulmányi munkáját, és segítik őket (főleg a kisebbeket) az online oktatás világában való eligazodásban. A nagyobbakat nem féltem, ők még nálunk is profibbak ezen a téren.

Üdvözlettel

Martikán Beatrix
intézményvezető


Leendő elsősök szüleinek: elmaradnak a bemutatóórák és a játékos foglalkozás


Kedves Szülők!


Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a leendő elsősök szüleinek szóló bemutatóórákat és a gyerekeknek tartandó játékos foglalkozást a koronavírus járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések következtében nem tudjuk megtartani. (A két program esetleges későbbi megszervezéséről a honlapon adunk majd tájékoztatást.)

Kérjük, hogy a beiratkozással, ill. iskolánk pedagógiai programjával kapcsolatos esetleges kérdésükkel forduljanak hozzánk az iskola hivatalos e-mail címén.

Kövessék figyelemmel honlapunkat a beiratkozással kapcsolatban. Annak időpontjáról, menetéről, a szükséges dokumentumokról, egyéb feltételekről tájékoztatást fogunk adni.

A beiratkozás két napjának valamelyikén várjuk majd Önöket. Kérjük, hozzák magukkal a szükséges okmányokat. Ha lehet, akkor a KRÉTA E-ügyintézés felületén előre juttassák el hozzánk a kitöltött dokumentumokat – erre április 1-jétől nyújt lehetőséget a felület - , így gyorsabb lesz az ügyintézés.

Köszönjük megértésüket

IntézményvezetésDSD Pilotprüfung

2020. február 17.

A 7.a osztályos tanulók közül négy diák (Gaál Csaba, Hicz Katalin, Szabó Dóra, Szőlősi Abigél) tett DSD I. (B1) szintű szóbeli próbanyelvvizsgát iskolánkban február 17-én.

Mind a négyen magasan teljesítették a B1 szint követelményeit. A vizsgáztató elnök értékelése alapján a diákok nagyon alaposan felkészültek, érdekes, színvonalas előadásokat tartottak, teljesítményük kiváló volt.


Alsós iskolai szavalóverseny

2020. február 17.

Első helyezést értek el:

2. évfolyam Boros Borbála 2.a
3. évfolyam Vitvera Fanni 3.b
4. évfolyam Schatz Gréza 4.b


Terézvárosi Magazin

2020. január 27.

Hatoscsatorna beszámolója:

Beszélgetés Martikán Beatrix intézményvezetővel a beiratkozás kapcsán.
Ide kattintva megtekinthető a Hatoscsatorna adása.Iskolai ünnepség

2019. október 22.

Az 1956-os eseményeket rövid színdarab formájában elevenítették fel a 7.b osztály tanulói. A történetet a budapesti eseményekről történelmi dokumentumok, valamint szemtanúk leírása, a forradalom mindennapjairól naplót vezető fiúk visszaemlékezései alapján állították színpadra. Az ünnepi megemlékezésen a kor hangulatát az akkor készült fényképfelvételek idézték meg.
Fotók megtekintése


Hatoscsatorna beszámolója:

Ez történt a héten 2019.10.21. II. rész.
Téma: Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcra


Mobilitási hét

2019. szeptember 16.

Szeptember 16-án a Mobilitási hét keretében a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai óriástársasjátékkal örvendeztették meg az alsó tagozatos osztályok diákjait. A társasjáték célja a környezetbarát, fenntartható közlekedési módok népszerűsítése. A gyerekek csapatokra osztva vettek részt a játékban, és feleltek a játékvezető által feltett kérdésekre. A játék végén a csapatok tagjai egy hátizsákot kaptak jutalmul, melyben matricás füzet, környezetbarát toll és vonalzó, valamint frizbi volt.
Fotók megtekintése


Nyelvvizsga eredmény

2019. augusztus

Bán Adrienn 8. b osztályos tanuló augusztusban sikeres B2 EuroExam komplex nyelvvizsgát tett.Iskolai hírek 2018-2019-es tanév

EuroExam angol nyelvvizsga

2019. május

B/2 szintű vizsgát tettek:

Domonkos Sona 8. b
Kelemen András 8. b
Kerekes Kinga 8. b
Tóth Luca Sára 8. b
Xu Sicheng 8. b

C/1 szintű vizsgát tett:
Ling Máté Antal 8. b


EuroExam angol próbanyelvvizsga

2019. május

Iskolánk az idei tanévben is szervezett angol próbanyelvvizsgát.
Az Euro Nyelvvizsga Központtal már 3. éve tartjuk fenn a kapcsolatot, ezért az idén is őket, illetve az EuroExam nyelvvizsgát választottuk.
A próbanyelvvizsga nem kötelező, de a tanulóknak és a szülőknek (továbbá a nyelvtanároknak is) jó alkalom arra, hogy felmérjék nyelvtudásukat egy, a valódihoz hasonló vizsgán, megtapasztalják a vizsgaközeget, és objektív visszajelzést kapjanak tudásukról. Az időbeosztás, a vizsgafeladatok, a szóbeli vizsgaszituációk és a vizsga menete megfelelt egy valódi nyelvvizsgának.
Vizsgázóink B1 és B2 komplex (írásbeli és szóbeli) próbanyelvvizsgát tettek a 6.b és c., a 7.b, valamint a 8.b osztályból.
A 34 jelentkező közül 26 tanuló tett sikeres komplex vizsgát.
Minden tanuló személyre szabott értékelést kapott a vizsgaközponttól, ami nagy segítség ahhoz, hogy a tanulók lássák erősségeiket és a fejlesztendő területeket. Ha pedig már elérik a nyelvvizsga korhatárt, sikeresen tegyék le akár a középfokú, B2 nyelvvizsgát. (Nyolcadik év végén az elérendő angol nyelvvizsgaszint a B1 szint.)

Sikeres komplex próbanyelvvizsgát tettek az alábbi tanulók:

B1 szinten:
a 6.b osztályból:
Bodor Ivána, Guan Hao, Farkas Ágoston, Fouad Omar, Markó Sára, Nagy Bercel, Nagy Rossella, Szíjártó Fanni, Vincze Hanna
a 6.c osztályból:
Floris Benita, Rózsa Csenge, Sátori Kázmér, Tusnádi Gréta
a 7.b osztályból:
Jónás Dominik, Veszely Vajk
a 8.b osztályból:
Bajor Laura, Bertalan Mercédesz

B2 szinten:
a 7.b osztályból:
Akbulut Duru, Bán Adrienn, Erdélyi Zorka, Gupta Ayush Márk, Füzi Lilla, Jackson Szófia, Körmendi Janka, Péter Dániel
a 8.b osztályból:
Krauss Krisztián


Határtalanul program – Kiállítás

2019. május 16.

Beszámoló – Határtalanul program – Kiállítás

2019. május 16-án a 7. osztályosok kiállításon vettek részt. Ez az erdélyi utazás utolsó előkészítő programja volt, a Határtalanul pályázat keretében. A diákok a Forrás Galériába látogattak el, ahol Vass Mária-Magdolna erdélyi képzőművész alkotásait tekintették meg. A kiállítást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezte. Bevezetésként egy kis előadást hallhattak a tanulók Erdély és a Partium művészetéről, arról, hogy hogyan lehet modern műveket alkotni, miközben meg kívánják őrizni a hagyományos motívumokat, átmenteni ősi kultúránkat napjaink formavilágába. Ezután sok szép, érdekes munkát tekinthettek meg, melyekben a művész a textil megformálásának sokféle lehetőségét mutatta meg, például ősi csomózási technikák elegyítését modern térbeli figurákkal. Sok élménnyel gazdagodva folytatódhat a készülődés az utazásra.
Fotók megtekintése


Megújult a tetőkert

2019. május 15.

Régi álmunk valósult meg a tetőkertünk játszótérré varázslásával. Új színt, sőt színeket kapott, melynek megvalósításához alapítványunk biztosított anyagi forrást a festékek és festőeszközök beszerzésével. A tanítók több szülő segítségével érdekes aszfaltjátékokat festettek a burkolatra, amelyek izgalmas és tartalmas szórakozásra hívják a diákokat. Egy akadálypályán haladhatnak végig a gyerekek, közben logikai és ügyességi feladatokat tudnak elvégezni. Egy szép nagy sakktábla is készült, így idővel ott is gyakorolhatják majd a gyerekek a sakkórákon szerzett tudásukat. A megnyitó ünnepségen a legfiatalabb és a legnagyobb alsós diák vághatta át a szalagot, és együtt elénekelték Halász Judit Játsszunk együtt! című dalát, majd birtokba is vették a megszépült tetőkertet.
Fotók megtekintése


Határtalanul

2019. május 2.

Beszámoló a Határtalanul utazás előkészítő órájáról

Az előkészítő órát 2019. május 2-án tartottuk.

Az órát levezető tanár képes bemutató segítségével tájékoztatta a diákokat a Határtalanul program céljáról, az utazás főbb helyszíneiről, az ott élő székelyek, magyarok szokásairól, származásáról.
Bemutatta röviden Erdély történelmének legfontosabb fordulópontjait. Szó esett erdélyi és partiumi nagy magyarokról, a folklórról, a természeti környezetről.

Ezt követően a tanulók bemutatták az általuk csoportokban készített tablókat, amelyeken egy-egy felkeresendő helyszín legfontosabb nevezetességeit gyűjtötték össze, vagy a hozzájuk kötődő híres személyiségekről szóltak.

A program végén az elmúlt évben Erdélyben járt 8.-osok számoltak be arról, hogy az ő utazásuknak milyen tapasztalatai voltak.
Fotók megtekintése


Diákönkormányzat: kupakgyűjtés, virágültetés

2019. április

Kupakgyűjtés


A diákönkormányzat felhívására októberben indítottuk el iskolánkban a kupakgyűjtést a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódva a Supergym Sport és Fitnesz Központtal együttműködésben. A nagyon lelkes osztályok által folyamatosan érkező kupakokat jótékonysági célra, egy mozgásában korlátozott fiatal megsegítésére fordítjuk. Mindenkinek köszönjük segítő támogatását.
Fotók megtekintése


Ültetés


A környezeti nevelés támogatásához Terézváros Önkormányzatától használt elemekért cserébe virágokat kaptunk a Föld napja alkalmából. A felső tagozatos diákok a tetőkertben ültették ki a muskátlikat. Sokan éreztek kedvet, hogy a kert gondozásában is tevékenyen részt vegyenek. Nagyon jó hangulatban töltötték el ezt a délutánt.
Fotók megtekintése


MoreToMath

2019. április 30.

A Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával iskolánk 15 doboz LEGO-t vásárolt a matematika oktatáshoz. A MoreToMath nevet viselő dobozokat a jövő évi 1.a osztály fogja használni a matematika órákon.


MaTalent4 tehetségpályázat

2019. április 2.

Online matematikai mérés

A 2019. február 12. és 21. között megvalósult online matematikai mérésben országosan 751 általános iskolai feladatellátási helyről 17.773 negyedik osztályos tanuló vett részt. A mérés és az eredmények megtekintése is a TehetségKapu rendszeren keresztül történt. A teljesítményeket pontozták, ennek alapján az értékelés a következőképpen történt:
- felső 1%-a 739 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 25%-a 570 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret
Iskolánk három negyedik évfolyamos osztályából 34-en vettek részt a mérésben, közülük 20 tanuló került eredménye alapján a három szint valamelyikébe:
átütő tehetségfejlődésű 2 tanuló
kiemelkedő tehetségfejlődésű 5 tanuló
tehetségígéret 13 tanuló
A legalacsonyabb elért pontszám 420, a legmagasabb 759.
A teljesen publikus, valamint a diák regisztrációhoz kötött online interaktív feladatlapok a TehetségKapu portál Tehetségazonosítás / Gyakorló feladatlapok menüjében érhetők el.


Általános iskolai beiratkozások Terézvárosban is

2019. március 25.

Terézvárosi Magazin 2019.03.25. hatoscsatorna
Téma: Általános iskolai beiratkozások Terézvárosban is

Vendég: Martikán Beatrix, igazgató, Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola


Ajándékozás

2019. január 30.

Kundra István, iskolánk 1960-ban végzett egykori tanulója megajándékozott bennünket egy kitömött brazíliai piranhával, mely a biológia szertár kincseit gyarapítja ezentúl.


Fábián Panna 4.b osztályos tanuló a hatoscsatorna stúdiójában

2019. január 21.

Terézvárosi Magazin 2019.01.21. I.rész
Téma: TERÉZVÁROSI KALENDÁRIUM JANUÁRI ARCA
Vendég: Fábián Panna


Amerikai diákok

2019. január 17.

Január 17-én iskolánkban fogadtunk egy 14 főből álló amerikai egyetemista csoportot tanárukkal együtt. A delaware-i egyetem hallgatói először jártak magyar iskolában. Kíváncsiak voltak, hogyan működik egy általános iskola, mit jelent a két tanítási nyelvű program, és milyen egy belvárosi iskola „belülről”. Megérkezésük után intézményvezetőnk, Martikán Beatrix köszöntötte őket, majd az angoltanárok álltak rendelkezésükre, hogy válaszolajnak kérdéseikre. Örömmel fogadták, hogy honfitársra is találtak nyelvi lektorunk, Marcel Fanara személyében, így személyesebbé vált a találkozás, és arról is érdeklődhettek, hogyan kerül egy amerikai fiatal Magyarországra tanítani, és hogyan illeszkedett be. A szünet után a harmadik osztályosok adtak elő két táncos dalt, amit a vendégek nagy tapssal fogadtak. Ezután két nyolcadik osztályos tanuló, Kelemen András és Stróbli Márk angol nyelvű vezetésével körbejárták az iskola épületét, bekukkantottak különböző termekbe. A harmadik osztályban egy angol nyelvű énekórán töltöttek el néhány percet, majd folytatták az iskola bejárását. Végül egy hetedik osztályos angol nyelvű biológia órára ültek be, és feladatlapot is kaptak. Vendégeink láthatóan jó érezték magukat iskolánkban, és sok új ismerettel gazdagabban folytatták tanulmányútjukat fővárosunkban.
Fotók megtekintése


Karácsonyi koncert

2018. december 17.

December 17-én délután iskolánk aulájában tartottuk meg karácsonyi koncertünket. Elsőként az alsó és felső tagozatos diákokból alakult gyermekkar adott elő három dalt. Iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix egy Tóth Árpád verssel kívánt kellemes ünnepeket mindenkinek. A koncert további részében iskolánk diákjai mutathatták be hangszeres és énekes tudásukat. A koncert zárószámaként a tanári kórus előadásában három karácsonyi dal csendült fel, végezetül közösen énekeltük el a Mennyből az angyal című dalt.
A karácsonyi műsor innen letölthető pdf formátumban.
Fotók megtekintése


Cipősdoboz jótékonysági akció

2018. december
 

Az ötödik b osztályos tanulók a tavalyi nyolcadik b hagyományát folytatva részt vettek a karácsonyi adománygyűjtésben. A Cipősdoboz akcióban 3-4 gyerek töltött tele egy-egy dobozt játékokkal, iskolaszerekkel. A dobozokat szépen becsomagolták, és ráírták, hogy fiúnak vagy lánynak szánják az ajándékot. A doboz belsejében üdvözlőlapot is elhelyeztek.
Az ajándékokat a Deák téri gyűjtőhelyre együtt vitték el.
A gyerekek adományaikkal gondoltak azokra a társaikra, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.


Karácsonyi képeslap

2018. december

Régi hagyományunkat felelevenítve az alsós gyerekek tanítóik segítségével karácsonyi képeslapokat színeztek. Közel 400 képeslap készült, melyeket Zoltán atyának, az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom plébánosának adunk át, hogy a beteglátogatók a plébánia karácsonyi csomagjaiban a kórházakba eljuttassák azoknak, akik a karácsonyt kénytelenek ott tölteni.


Bozsik programA Bozsik-program részeként sportszereket, ezen belül egy pár focikaput és összeszerelhető gátakat kaptunk az iskolai labdarúgás támogatására.


Sport- és egészségnap

2018. november 10.

Ezen a tanítás nélküli munkanapon mindenféle izgalmas és változatos program várta diákjainkat az iskolában és azon kívül is. A Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont munkatársai Közlekedésbiztonsági nap keretében KRESZ-pályával, láthatósági sátorral, foglalkoztató sarokkal, azon belül tesztekkel, színezőkkel, kirakós játékkal, mágnes táblával, óriás társasjátékkal, Mobil Suli Programmal; Moped szimulátorral készültek, és igyekeztek felhívni a gyermekek figyelmét a közlekedés során előforduló veszélyekre, és arra, hogyan tudják elkerülni a baleseteket. Az alsós osztályok sportfoglalkozásokon is részt vettek, így rollereztek, sor-, váltó- és ügyességi versenyeken próbálhatták ki magukat.
A nyolcadik osztályos tanulók a SuperGym Sport- és Fitneszközpontba látogattak el a délelőtt folyamán, ahol megismerkedtek a különféle sporteszközök használatával, és személyi edzők segítségével ki is próbálhatták azokat. Szerveztek számukra csoportos foglalkozásokat is: spinning edzést, személyi edzést lányoknak, csoportos edzést fiúknak, crossfit szabadsúlyos edzést és boksz edzést. Plusz meglepetésként a terem kaméleonjának etetését is megnézték. Mindenki megtalálhatta a számára megfelelő mozgásformát. Az edzőtermi foglalkozások költségét iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány állta az önkormányzat által kiírt őszi civil pályázaton elnyert összegből.
A nap folyamán az osztályok harmadiktól hetedik évfolyamig három fős csapatokban kvízfeladatokat és fejtörőket oldottak meg. Minden osztály legügyesebb csapata jutalomkiránduláson vehet részt november 20-án, melyhez az anyagiakat Terézváros Önkormányzata biztosította a tanulóknak. Az autóbuszos kiránduláson Hollókőre, a magyarországi világörökség helyszínek egyikére juthatnak el a gyerekek, ahol végigkalauzolják őket a várban, részt vehetnek egy ostromjátékban, megtekintik a falut, végezetül megebédelnek egy helyi étteremben.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Future interaktív kiállítás

2018. szeptember 21.


Az 5. b osztály tanulói szeptember 21-én tanítás után ellátogattak a Future interaktív kiállításra. Ámultak és bámultak a kavargó fényfestések láttán, követhették a beszkennelés után az általuk rajzolt állatkák mozgását a fények kavalkádjában. Ugráltak különböző méretű, fényt kibocsátó hatalmas labdákon és más csodákat is tapasztalhattak. A legérdekesebb talán az volt, hogy az általuk megrajzolt, kiszínezett állatkák – medvék, oroszlánok, pingvinek, rókák és egyebek- egy másik szkennelés után szinte életre keltek: mozogtak, megfordultak, táncoltak a többi, falra vetített állattal. Művüket a 3D-s szkennelés után otthon akár térben is megalkothatták a kapott leírás alapján.
A mintegy másfél órás program nagy tetszést aratott. Voltak olyanok is, akik másodszor látogattak el a kiállításra, annyira élvezték a különleges élményt.

Fotók megtekintése


Európai Mobilitási Hét

2018. szeptember 18.


A szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét keretében 18-án, kedden iskolánkba látogattak a BKK munkatársai. Az idén a „Mix and Move” mottóval hirdették meg a rendezvényt, mely a környezettudatos közlekedés és a modalitás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek keretében egy társasjátékot mutattak be a diákoknak. Óránkénti váltásban 5 osztály csapatai versenghettek egymással. A társasjátékban a diákok voltak a bábuk, és egy óriási játékszőnyegen lépegethettek, a szintén óriás dobókockával dobhattak, haladhattak a szőnyegen, és különféle, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolhattak. Mindenki kapott jutalmat a részvételért, a legügyesebbek pedig ajándékcsomagot.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna adás megtekintése

Autómentes nap

2018. szeptember 15.
     

Az „Európai Mobilitási Hét” keretében 2018 szeptember 15-én iskolánk 8 tanulója vett részt az „Autómentes nap” rendezvényén. A terézvárosi iskolák állomásain (Evezős ergométer, Streetball palánk, GoldSprint, Szellemi totó) különböző feladatokban mérték össze tudásukat a kerület többi tanulójával diákjaink. A kedvező időjárás mellett nagyon jó volt a hangulat is. Az esemény végén minden tanuló ajándékcsomagot kapott.


Martonvásári látogatás

2018. szeptember 12.

Iskolánk 40 tanulója szeptember 12-én Martonvásárra látogatott. A csoportot az Éneklő ifjúság hangverseny résztvevői és a 4. a osztály tanulói alkották. Utóbbiak az október 13-i Terézvárosi Búcsún fognak szerepelni, fellépésükért kapták jutalmul a lehetőséget.
A buszos kirándulás úticélja a martonvásári Brunszvik kastély és az ott megtekinthető Beethoven Múzeum volt. A megérkezés után a résztvevők hosszú sétát tettek a kastély festői szépségű parkjában a tó körül, és az annak közepén lévő Beethoven-szigeten a zeneszerző szobrát tekintették meg. A sziget másik érdekessége a mocsári ciprus szintén felkeltette a gyerekek érdeklődését.
A séta után a Beethoven Múzeumban megismerkedtek a zeneszerző munkásságának Martonvásárhoz és a Brunszvik családhoz kötődő részleteivel. Korabeli kottafüzeteket, hangszereket és használati tárgyakat is láttak szakszerű múzeumi vezetéssel. Közben Beethoven muzsikáját hallgathatták.
A kirándulás Tabajdon a Mezítlábas Parkban folytatódott, ahol a tanulók cipőiket levetve, mezítláb sétálhattak az ösvény különböző szakaszain más és más anyagokon: különféle köveken, fenyőtobozon, kukoricacsutkán, vagy sárdagonyában.
Változatos program után élménnyekkel gazdagon tért vissza a csoport az iskolába.
A kirándulást a Terézváros Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. finanszírozta.

Fotók megtekintése


Új bútorok

2018. szeptember 5.

Az 5.a és az 5.b osztály diákjai új tanulói asztalokat és székeket kaptak a tanév elején Terézváros önkormányzatának jóvoltából.Iskolai hírek 2017-2018-as tanév

Kitüntetés

2018. augusztus 3.

Csatai László néptáncpedagógus kollégánk részére Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta a magyar népi kultúra hagyományainak megőrzését és ápolását, valamint a táncházmozgalom népszerűsítését szolgáló munkája elismeréseként.
Kitüntetéséhez gratulálunk!

 

BKIK projekt

2018. június 12.

A Danube Transnational Programme az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, mely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével megvalósuló projekt. A projekt hivatalos blogja: www.dolgozvatanulj.wordpress.hu.
Ennek keretében június 12-én látogattak el iskolánkba a program koordinátorai, melynek célja a duális szakképzés (Learning by doing) népszerűsítése a 13-14 éves, továbbtanulás előtt álló diákok körében. A duális képzés lényege, hogy a tanuló egyszerre jár iskolába, és egyszerre próbálhatja ki magát a gyakorlatban is, cégeknél. Sőt, még ösztöndíjat is kaphat a képzés ideje alatt. Diákjaink az interaktív foglalkozás során általános tájékoztatást kaptak erről a képzési típusról, beszélgettek a koordinátorokkal a különböző szakmákról, majd egy kvízt kellett megoldaniuk csoportokban, melynek győztesei kis ajándékcsomagot kaptak. A többi résztvevő se távozott üres kézzel, és sok hasznos információval is gazdagodtak a gyerekek.

Terézváros kiváló diákja díjátadó

2018. június 7.

Június 7-én délután került sor iskolánk aulájában a „Terézváros kiváló diákja” díjátadó ünnepségre. Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata azokat az általános iskolás kiváló diákokat kívánta megjutalmazni, akik fővárosi, országos, nemzetközi tanulmányi és sportversenyeken dobogós helyen végeztek, és eredményeikkel öregbítették a kerület jó hírét. Rövid műsorral kezdődött az ünnepség, melynek keretében Paszternák Hanna zongorázott majd Berkes Amanda hegedült. Iskolánkból 18 diákot jutalmaztak eredményeikért. Az okleveleket és a vele járó jutalmakat Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta alpolgármester adta át.

Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Pedagógusnapi kitüntetések

2018. június 3.

Pedagógusnap alkalmából iskolánk öt pedagógusa kapott elismerést Terézváros önkormányzatától: Kós Gáborné átvehette a „Terézváros közoktatásáért” kitüntetést, Balaskóné Hózer Éva, Borosné Kapus Bernadette, Nagyné Bedők Ágota és Sallai Dóra pedig a „Kiemelkedő pedagógiai munkáért” elismerésben részesült.

Hatoscsatorna beszélgetés Kós Gábornével


Nyertes pályázataink


2018 tavaszán összesen 823 925 Ft értékben pályáztunk és nyertünk különböző programjainkra pénzösszegeket:
Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi Civil pályázaton 360 000 Ft-ot nyert:
- az általunk szervezett kerületi történelem versenyre,
- az iskolai kórus kirándulására,
- pódiumbérlésre az angol estre,
- év végi jutalomkönyvek és egyéb jutalmak vásárlására.
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. tavaszi kulturális pályázatán iskolánk 250 000 Ft-ot nyert költészet napi programok megvalósítására:
- a Sebő együttes fellépésére
- nyomdai költségek finanszírozására, ezen belül „Suliantológiánk” megjelentetéséhez
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. sporttámogatási pályázatán 125 000 Ft-ot kapott iskolánk beltéri kerekes ping-pong asztal, labdák és ütők, valamint pöttyös labdák és műanyag tornakarikák vásárlására.
A Terézvárosi Önkormányzat Környezeti nevelés támogatására kiírt pályázatán 88 925 Ft-ot kaptunk növényekre, növényápolásra, szelektív hulladékgyűjtők vásárlására.


Euroexam

2018. május 3-4.

2018. május 3-4-én 6-7-8. évfolyamos diákjaink, összesen 15 fő az EuroExam próbanyelvvizsgát tehették le iskolánkban angol nyelvből B1, B2 és C1 szinteken. Először az írásbelikre került sor, majd a szóbeli vizsgákkal folytatódott péntek délutánig. A tanulók jól felkészültek a megmérettetésekre tanáraik segítségével, és most izgatottan várják az eredményeket.


Iskolapszichológus


Tisztelt Szülők!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az iskolában továbbra is iskolapszichológus dolgozik a tanév végéig, illetve az őszi félévtől is keddi és pénteki napokon. Az éves munka során az iskolapszichológus az osztályokban tesz látogatásokat, illetve igény szerint egyéni és csoportos formában dolgozik a gyerekekkel. A csoportos és egyéni, pszichológus által tartott foglalkozások természetesen a szülők tájékoztatásával és írásos beleegyezésével történnek.
Az iskolapszichológus, Csaba Eszter elérhető az eszter.csaba@gmail.com e-mailcímen, illetve keddi és pénteki napokon az iskolában.


Föld napja

2018. április 21.

2018. április 21-én, szombaton a Föld napjának alkalmából a 7.b osztály diákjai osztályfőnökükkel a Hunyadi térre látogattak, ahol a Terézvárosi önkormányzat által kihelyezett gyűjtőponton átadták az iskolai diákönkormányzat által gyűjtött veszélyes hulladékot, valamint elhozták azokat a muskátlikat, amelyeket szintén ebből az alkalomból kaptunk.

Fotók megtekintése


Mobil Suli

2018. április 18.

A 2017/18-as tanévben iskolánk is bekapcsolódott a Mobil Suli közlekedésbiztonsági programsorozatba, melynek keretében a 6.a osztály diákjai április 18-án vettek részt egy interaktív foglalkozáson. Célja gondolatébresztés a közlekedésbiztonság kapcsán, mellyel a közlekedésre felkészítést kívánják támogatni, összhangban a Nemzeti Alaptantervvel. A foglalkozást megelőzően egy, a közlekedési szokásokat felmérő attitűd-kérdőívet töltöttek ki a gyerekek.
A workshop során a következő tevékenységeket végezték:
• irányított interaktív párbeszéd zajlott a diákok és a trénerek között prezentáció és videó segítségével
• interaktív, döntésekre épülő játékot játszottak az egyszerűbb döntésektől a közlekedésbiztonsági dilemmákat feldolgozó döntésekig
• csoportmunkában közlekedésbiztonsági dilemmát feldolgozó történetet dolgoztak ki közösen, mely történet végén közlekedésbiztonsági üzenetek megfogalmazására került sor
• a foglalkozás végén a csoportok által kiválasztott 1-1 üzenet művészeti alkotásként történő megvalósítására kérték fel a diákokat, melyek elkészítéséhez 4 db papír- és íróeszköz csomagot kaptak
A megszületett alkotások között országos versenyt hirdetnek, és értékes jutalmakat kapnak a nyertesek.
A programsorozat az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi „European Road Safety Tunes” projekt tapasztalatainak felhasználásával, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a Közlekedéstudományi Intézet gondozásában valósul meg.

Fotók megtekintése


Iskolába hívogató

2018. március 20.

Iskolába hívogató foglalkozást tartottunk a leendő elsős kisgyerekeknek. A két negyedik osztály izgatottan várta a kis vendégeket délután. Együtt énekeltek, játszottak, és készítettek egy kis játékfigurát az itt töltött délután emlékére. A szülők közben az iskola igazgatójának vezetésével körbejárták az épületet, megismerkedtek az iskola infrastruktúrájával, és közben mód nyílt a kötetlen beszélgetésre, kérdések megválaszolására is. Reméljük, gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezték magukat nálunk ezen a délutánon. Szeretettel várjuk őket jövő évi első osztályainkba.


Ovisok látogatása

2018. március 13.

Március 13-án délelőtt a Fasori Kicsinyek Óvodájának német nyelvet tanuló nagycsoportosai látogattak el iskolánkba, hogy belekóstoljanak az iskola világába, megnézzék, mi is vár rájuk szeptembertől. Az 1. a osztály kisdiákjai és a tanító nénik várták őket nagy szeretettel, valamint egy kis figyelmességgel, egy húsvéti nyuszi dísszel, amit saját maguk készítettek a vendégeknek. A vendégek sem érkeztek üres kézzel, mindenki kapott tőlük egy könyvjelzőt. Az óvodások beültek az iskolapadokba, és részt vettek egy nagyon vidám németórán. Énekeltek, mondókákat mondtak, táncoltak, végül pedig hóvirágot készítettek. Az órán nagyon jól érezték magukat, és elmondták, hogy már várják az iskolát.

Hatoscsatorna adás megtekintése


Akkreditált Kiváló Tehetségpont


Örömmel értesítjük Önöket, hogy iskolánk a 2017/18. évi akkreditációs folyamatban való részvétele eredményeként az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet nyerte el!


MaTalent3

2018. március 7.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül 28 fő az Oktatási Hivatal MaTalent3 tehetségpályázatának keretében matematikai tehetségazonosító mérésben vett részt 2018. március 3-án. A diákok egy online matematikai tehetségazonosító feladatokból összeállított feladatsort oldottak meg. A megoldások értékelésekor az egyes tanulói eredményeket vizsgálják, tanulócsoportra, intézményre vonatkozó elemzés nem készül. A tanulói eredmények elemzését követően a részt vevő diákok a TehetségKapu online felületén 2018 májusától kaphatnak tájékoztatást saját eredményükről, illetve ennek az országos eredményekhez való viszonyáról.
A mérés eredményei:
- felső 1%-a 741 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló: 1 fő 746 pontot ért el
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló: 3 fő
- felső 25%-a 568 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret: 8 fő
A diákjaink által elért legalacsonyabb pontszám 456.


DSD 1. - Német szóbeli próbanyelvvizsga (Pilotprüfung) hetedikeseknek

2018. február 16.

Az ezévi hivatalos nyelvvizsga keretében két 7.a osztályos tanulónak nyílt lehetősége vizsgát tenni. A diákok a 8. osztályosok, a vizsgaelnök és német nyelvtanáraink jelenlétében adhattak számot tudásukról. A vizsgaelnök nagyon elégedett volt tanulóink felkészültségével. Mindkét tanuló, Kertész Borbála és Gaál Zsolt, a nyolcadikosoktól elvárt B1 szintet magasan teljesítette, amiről tanúsítványt is kaptak. A vizsga keretében Kertész Borbála Liszt Ferencről, Gaál Zsolt Naprendszerünkről tartott magas színvonalú prezentációt.
Gratulálunk nekik, és szorítunk nyolcadikosainknak a márciusi nyelvvizsgához!


Terézváros Ifjú Tehetsége


Terézváros önkormányzata ebben az évben is pályázatot hirdetett a tehetséges kerületi fiatalok támogatása érdekében a Terézváros Ifjú Tehetsége önkormányzati támogatásra. A pályázat benyújtása egész évben folyamatosan történhet. A pályázás feltételeiről Terézváros honlapján olvashatnak.


Karácsonyi koncert

2017. december 18.

December 18-án, hétfőn délután 16 órakor tartottuk idei karácsonyi koncertünket az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban. A koncerten fellépett az alsó tagozatosokból álló Kicsinyek kórusa, az 5.b osztály kamaraegyüttese furulyával, a felsős diákok kórusa és csengősei, a Tóth Aladár Zeneiskola tanárainak kamarazenekara és növendékei. A műsort megtisztelte jelenlétével Zoltán atya, a templom plébánosa, és karácsonyi gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket. Ünnepi beszédet mondott iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix, és Juhász Gyula: Karácsony felé című költeményével kívánt áldott ünnepeket. A koncert végén a kórus Eilers ír karácsonyi áldásával kívánt békés karácsonyi ünnepeket a jelenlévőknek.

Fotók megtekintése


Adományozás

2017. december 16.

A nyolcadik b osztály tanulói ötödikes koruk óta minden évben részt vesznek egy karácsonyi adománygyűjtő akcióban. Van, aki otthon a családdal állítja össze a doboz tartalmát és olyanok is vannak, akik közösen állítanak össze egy-egy ajándékcsomagot.
Tavaly a Mikulásgyárban adták át csomagjaikat, az idén a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójában vettek részt, és a Deák téri gyűjtőpontra juttatták el adományaikat, olyan játékokat, könyveket, édességeket és sok minden mást tartalmaztak, amelynek bármely gyerek örül.


Új eszközök

2017. december

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 27 darabos ritmuskészletet vásárolt az énekórák színesebbé és élményközpontúbbá tételére 100 000 Ft értékben, valamint a néptánc órák zenei hangosítására egy bluetooth hangszórót 65 000 Ft-ért.A Belső-Pesti Tankerületi Központtól decemberben a következő eszközöket kaptuk a Közép-Magyarországi Régiót érintő informatikai eszközfejlesztés keretében: 20 db számítógépet és monitort, 10 db laptopot és 10 db projektort. Az új számítógépekkel és monitorokkal az informatika terem elavult eszközparkját sikerült kicserélnünk a legkorszerűbbekre.


Nyertes pályázataink


2017 szeptember-októberében összesen 665 000 Ft értékben pályáztunk és nyertünk különböző programjainkra pénzösszegeket:
Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi Civil pályázaton 300 000 Ft-ot nyert:
- az alsó tagozaton novemberben megrendezésre kerülő Népek napjára,
- Márton-napi és Halloween programokra,
- a nyolcadik évfolyamosoknak a Sport-és egészségnapon edzőterem látogatására,
- egy projektor megvásárlására a rajzterembe.
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt őszi kulturális pályázatán iskolánk 153 000 Ft-ot nyert:
- Szent Márton-napi díszletekre és dekorációra,
- Karácsony az iskolában című programra, azon belül kézműveskedéshez, dekorációhoz eszközök, anyagok vásárlására.
Az Eötvös 10 Kulturális és Közhasznú Zrt sporttámogatási pályázatán 110 000 Ft-ot kapott iskolánk tornaszőnyegek, szivacs kézilabdák, ping-pong ütők vásárlására, valamint teremfocihoz.
A Terézvárosi Önkormányzat Környezeti nevelés támogatására kiírt pályázatán 102 000 Ft-ot kaptunk növényekre, növényápolásra, szelektív hulladékgyűjtők vásárlására.


Mamma mia!

2017. október 5.

Iskolánk dolgozói meghívást kaptak kerületünk polgármesterétől, Hassay Zsófiától a Mamma mia! c. musical megtekintésére a Madách Színházba.
A felhőtlen kikapcsolódás mindannyiuknak nagy élmény volt. Köszönjük a lehetőséget!


Iskolagyűlés

2017. október 5.

Az év első iskolagyűlésén felidéztük az elmúlt hónap eseményeit. Két diák beszámolt a zadari diákokkal közösen Dunabogdányban töltött egy hét eseményeiről. A táborban készült képek illusztrálták beszámolójukat. Ezután Bea néni az októberben sorra kerülő nagy programokra hívta fel a figyelmet, valamint gratulált azoknak a diákoknak, akik szeptemberben kiváló versenyeredményt értek el. Végül ismét közös éneklésre került sor: egy mindenki által ismert dal rögtönzött – kánonban történő! – előadására.


Adó 1%

2017. szeptember 22.

Kedves Szülők!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint iskolánk alapítványa részére 544 664 Ft érkezett a 2017. évi szja 1 %-ából.

Köszönjük támogatásukat.

Terézvárosi Tudástér AlapítványIskolai hírek 2016-2017-es tanév

1. félévi nyertes pályázatok


Az Eötvös 10 őszi Kulturális pályázatán Márton-napi molinó csináltatására 70.000 Ft-t, és karácsonyváró kézműveskedésre, programokra 101.540 Ft-t nyertünk.
Az Eötvös 10 őszi sport pályázatán 200.000 Ft-t nyertünk ugródomb vásárlására.


Gyümölcs


Az 1-6. évfolyamok az iskolagyümölcs program keretében kapnak gyümölcsöt és gyümölcslevet hetente. Ezt kiegészítendő a hetedik és a nyolcadik évfolyam az önkormányzat által biztosított keretből kap heti rendszerességgel banánt és mandarint novembertől.


Tájékoztató – Terézvárosi Tudástér Alapítvány

Kedves Szülők!

Köszönjük, hogy hozzájárultak az alapítványi est sikeréhez. Nagyon sokan vásároltak támogatói jegyet, sokaktól kaptunk felajánlást a tombolához, és nem utolsó sorban sokan eljöttek személyesen, hogy együtt töltsenek velünk egy tartalmas estét. Reméljük, jól érezték magukat.

Az este más szempontból is sikeres volt: a költségek levonása után 318.650 Ft tiszta haszon keletkezett, melyet befizettünk az alapítvány számlájára.

Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy az alapítvány a Terézváros önkormányzata által kiírt civil pályázaton 260.000 Ft-ot nyert három iskolai rendezvényre: a sport- és egészségnapra, a Márton-napra és az országos német nyelvi versenyre.


Iskolai hírek 2015-2016-os tanév

Adomány

2016. április 25.

Egykori tanítványunk édesapja jóvoltából nagy csomag érkezett a Coats Hungary Kft.-től. A dobozokban fonalak, kötő- és horgolótűk, hímzőkeretek, csatok, patentok és más, kézimunkázásra alkalmas anyagok rejtőztek. Mindezeket jól tudjuk használni technika órákon, de akár a nyári táborokban is. Köszönjük az adományt.


Papír zsebkendő adomány


Egy szülő felajánlotta, egy másik ideszállította, Bea néni szétosztotta, az osztályfőnökök elvitték... a gyerekek pedig megkapták...
A „legjobbkor”, a náthás időszak, az influenzajárvány közeledtekor kaptuk a raklapnyi papír zsebkendőt. Köszönjük a kedves szülőknek, hogy gondoltak ránk.


Ovis hívogató

A leendő első osztályosokat várjuk szeretettel játékos német nyelvi előkészítő foglalkozásokra 2015. november 26-tól, csütörtökönként 16.00-16.45-ig.
A foglalkozásokat Boros Detti néni tartja.
Az előzetes jelentkezéseket várjuk az iskola titkárságán, a 321-7349-es telefonszámon.


Kedves Szülők!

Iskolánk házirendjét a hatályos jogszabályok és iskolánk mindennapos működése alapján átdolgoztuk. 2015. október 13-tól megtekinthető honlapunkon, iskolánk könyvtárában 8 és 16 óra, és a titkárságon 8 és 17 óra között. Az új házirend 2015. október 19-én lép hatályba.


Tájékoztató

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány jóvoltából két projektorral gazdagodott iskolánk, melyeket a német és angol nyelvi munkaközösség kapott a nyelvoktatás színvonalának emelésére.

A földszinten lévő könyvtár melletti helyiséget Terézváros Önkormányzatának jóvoltából tornaszobává alakítottuk, felszerelve a szükséges eszközökkel, ahol a gyógytestnevelés órák zajlanak majd.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács illetékes szakmai bizottsága Tehetségpont működési kérelmünket elfogadta, és 2015. szeptember elsejével Regisztrált Tehetségpont lettünk.


Iskolai hírek 2014-2015-ös tanév

Német nyelvvizsga eredmények

Iskolánk a Német Tartományok Kultuszminisztérium Konferenciájának Magyar Állam által elismert DSD I. nyelvvizsgájának (Német Nyelvi Diploma) hivatalosan elismert vizsgahelye. Ez egy B1-es szintű egynyelvű komplex nyelvvizsga, melyet a nyolcadik évfolyamosok tehetnek le.
Ebben a tanévben mind a 19 tanulónk nyelvvizsgázott. Egy tanulónk az Osztrák Intézet akkreditált ÖSD B2-es nyelvvizsgáját tette le sikeresen. A többiek a DSD vizsgát választották.
A 18 tanulóból 15-en komplex B1-es nemzetközileg elismert nyelvvizsga bizonyítványt szereztek. Két tanuló A2-es bizonyítványt kapott, amelyben több részterületen B1-es szintet értek el.
A tanulók a nyelvvizsga bizonyítványukat a ballagáson vehették át.
Gratulálunk a sikeres eredményhez!


Óvodás látogatók

2015. március 11.

Látogatóban jártak nálunk a Fasori Kicsinyek óvodájának óvodásai. Az 1.a osztály német környezetismeret óráján vettek részt. Megnézték, hogy mennyi mindent tanultak már elsőseink az év eleje óta, és be is kapcsolódtak a foglalkozásba: együtt énekeltek és barkácsoltak a nagyokkal. Nem érkeztek üres kézzel: ajándékot hoztak az iskolásoknak; ők sem mentek el üres kézzel, mert egyrészt magukkal vitték a kis állatfigurát, amit az órán készítettek, másrészt azt a sok élményt, amit a nálunk töltött idő alatt szereztek.


Kompetenciamérés

A 2014 májusában a 6. és 8. évfolyamos tanulók részvételével lezajlott Országos kompetenciamérés eredményei a tanulók mérési azonosítóival megtekinthetők az Oktatási Hivatal honlapján.


Virtuózok

2014. november 24.

Kiss Zoltán 6.a osztályos tanulónk, a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny középdöntőjéig jutott. Gratulálunk!


Ovis hívogató

2014. november 7.

A leendő első osztályosokat várjuk szeretettel játékos német nyelvi előkészítő foglalkozásokra 2014. november 25-től, keddenként 16.00-16.45-ig.
A foglalkozásokat Boros Detti néni tartja.
Az előzetes jelentkezéseket várjuk az iskola titkárságán, a 321-7349-es telefonszámon.


Kedves Szülők!

2014. szeptember 19.

Tájékoztatjuk önöket, hogy iskolánk régi alapítványa, a Prófécia Alapítvány megszűnt. Új alapítványunk, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány azonban várja felajánlásaikat. Adójuk 1%-át viszont csak 2016. január 1-től tudja az alapítvány fogadni.