Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42

Miniszobor-projekt

Miniszobor-projekt

 

 


Barangoló
Indulj el egy úton!

Barangoló

 

Honfoglaló

Honfoglaló

 

Az iskola facebook oldala elérhető a képre kattintva

 


Irány Varsó!Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program
TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
Iskolai hírek (archívum)

Tartalom:
2021-2022-es tanév
2020-2021-es tanév
2019-2020-as tanév
2018-2019-es tanév
2017-2018-as tanév
2016-2017-es tanév
2015-2016-os tanév
2014-2015-ös tanév

Iskolai hírek 2021-2022-es tanév

Alsós nyári tábor Dunabogdányban

2022. augusztus 6-12.


Idén is több mint 40 alsós kisgyerek töltött egy hetet a nyári táborban. A jó időben rengeteget fürödtek a medencében, ahol labdáztak, röplabdáztak és úszóversenyen mutathatták meg úszástudásukat.
Minden reggel zenés reggeli tornával (a Rómeó és Júlia musical közismert betétdalára – Lehetsz király) indult a nap.
Sokféle izgalmas programon vehettek részt a hét minden napján:
Akadálypályán versenyezhettek, ahol az időtényező döntött a sorrendiségben, és volt karikapörgető verseny, illetve kosárba dobó verseny is.
Sétáltak a Duna partján, ahol kagylókat, kavicsokat gyűjtöttek, majd futóverseny volt a Kálvária-dombra.
Kavicsokat festettek, fehér pólójukat is megfestették egyéni elképzelésük alapján.
A Pilisi parkerdő természeti kincseiben gyönyörködhettek, amikor felmentek a Zsitvay-kilátóba, illetve két órát hajókáztak a Dunán.
Nagyon izgalmas volt az esti sötétségben a „Medvevadászat” a táborban. Elemlámpájuk segítségével nagyon ügyesen megtalálták a bokrokban elbújt 204 darab macit. A medvéknek esélyük sem volt a további bujkálásra.
Szorgalmukért, segítségükért, ügyességükért fabatkákat gyűjthettek. A gyűjtött fabatkákból különböző tárgyakat vásárolhattak a „Fabatkaboltban”.
Új program volt a táborban a tánctanulás. Érdeklődve, aktívan, örömmel tanulták meg a koreográfiákat. Minden este 1-1,5 órát táncoltak a következő zeneszámokra: Sugar, sugar, Dornenkrone (Töviskoszorú), No miss, Letkiss, Zorán: Kóló, Mamma Maria, Coco Jamboo, Amore mio, Jerusalema.
Az iskolához visszaérve, miután leszálltak a buszról, eltáncolták az iskola udvarán a szülőknek az egyik megtanult táncot.
Nagy élmény volt ez az egy hét a gyereknek és a négy kísérőtanárnak egyaránt.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Felsős nyári tábor Dunabogdányban

2022. július 30. - augusztus 5.

Az iskola felsősei egy felejthetetlen hetet tölthettek el július 30-ától augusztus 5-éig a dunabogdányi nyári táborban.
Színes programok biztosították a jó szórakozást. Voltak, akiknek legjobban a sárkányhajózás tetszett, másoknak a bobozás volt a legjobb élményük, és akadtak olyanok, akik az esti medencés kincsvadászatot élvezték a legjobban. Mindenki megtanulta a tábordalt, amelyet Marci bácsi gitárral kísért, jó hangulatot teremtve. Tánctanulásra is volt lehetőség, a gyerekek nagy örömmel tanulták meg a koreográfiákat.
Vendég is járt a táborban: Kisteleki Gergely madarász új ismeretekkel gazdagította a gyerekek tudását a ragadozó madarakról. Mindezek mellett folyamatosan zajlottak a csapatversenyek, amelynek során leginkább ügyességi és sportos feladatokat kellett teljesíteni. Szoros volt a verseny, végül a piros csapat győzött.
A tábor idején többen új ismeretségeket kötöttek. Élményekben gazdagon indultak haza azzal az elhatározással, hogy jövőre újból szeretnének Dunabogdányba jönni.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Látogatás a Néprajzi Múzeumban

2022. június 23.

Az újonnan megnyitott Néprajzi Múzeum lehetőséget teremtett arra, hogy a pedagógusok csoportos látogatás keretében megismerkedjenek az épülettel, megtekintsék a jelenlegi kiállításokat, és információt kapjanak a gyerekek számára tervezett múzeumi foglalkozásokról. Az iskola nevelőtestülete élt az alkalommal: tárlatvezetővel járták be a pedagógusok a városligeti új épület kiállítótereit. A program a kellemes kikapcsolódás és feltöltődés mellett sok érdekes tudnivalóval gazdagította a pedagógusok ismereteit a néprajztudomány terén.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Tanévzáró ünnepély

2022. június 21.

Június 21-én tartottuk meg tanévzáró ünnepélyünket. A kedves, vidám műsort a 2.a és 2.b osztály tanulói adták. Volt benne közös tánc, versmondás, kamarazenei produkció. A műsor után iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix búcsúztatta a 2021/22-es tanévet, a kitűnő tanulóknak átadta a jutalomkönyveket és okleveleket, megköszönte a szülők iskolánkért folytatott segítő munkáját, és mindenkinek nagyon vidám és tartalmas szünidőt kívánt. Az ünnepély végeztével a tanulók fölmentek osztálytermükbe, ahol az osztályfőnökök kiosztották a bizonyítványokat, és értékelték az elmúlt tanévet.


Terézváros Kiváló Diákja

2022. június 16.
    

Iskolánk 32 tanulója vehette át Soproni Tamás polgármestertől és Miyazaki Jun alpolgármestertől a Terézváros Kiváló Diákja kitüntetést budapesti, országos vagy nemzetközi tanulmányi vagy sportversenyen elért első, második vagy harmadik helyezéséért. Az ünnepségre a Hunyadi téren került sor. A napfényes nyári délutánon a kerület kiváló tanulói és szüleik meghallgatták polgármester úr köszöntőjét, majd a diákok átvették az elismerő oklevelet és a jutalmat. A program végén közös kép készült a díjazottakról. Az eseményről Terézváros honlapján is olvashatnak: https://terezvaros.hu/hirek/dijeso-a-kerulet-kivalo-diakjainak.


Ballagás

2022. június 15.

Június 15-én délelőtt ballagtak el nyolcadik osztályos diákjaink. 11 órakor a felcsendülő ballagási dallamokra indultak el osztálytermükből. Végigjárták az épületet, beköszöntek alsós osztálytermükbe, majd megérkeztek az iskola előtti udvarra, ahol már várták őket szüleik, rokonaik, ismerőseik, tanáraik. A ballagási műsort a 7. osztályos tanulók adták. Ők díszítették föl az iskola épületét is a nagy napra. A hetedikesek verssel, kamarazenei produkcióval és egy beszéddel búcsúztatták a nyolcadikosokat. Ezt követően a nyolcadikos tanulók búcsúztak el iskolájuktól, tanáraiktól és társaiktól. Végezetül Martikán Beatrix intézményvezető búcsúzott a diákoktól, és átadta a jutalomkönyveket a kiváló tanulmányi eredményt, ill. a tanulmányi versenyeken kimagasló eredményeket elérő tanulóknak.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Kamarazenei koncert

2022. június 14.
              

Június 14-én délelőtt a Köszönjük, Magyarország Program keretében egy klarinét trió látogatott el iskolánkba, és rendhagyó énekórán ismerkedhettek meg a tanulók a klarinéttal, a nagybőgővel és a zongorával. Brahms, Beethoven, Fauré és Erkki-Sven Tüür zeneműveiből hallgathattak meg részleteket. A koncert közben a tanulók kérdéseket is tehettek fel a hangszerekkel és a zenész hivatással kapcsolatban. Az érdekes előadást nagy érdeklődéssel hallgatták a diákok.


Sportnap

2022. június 10.

Az idei sportnap tervezett programját átírta az esős időjárás. Bár pénteken délelőtt szerencsére sütött a nap, így az iskola előtti udvarra tervezett program megvalósítása elé nem gördített akadályt semmi, de a Városligetbe sajnos nem tudtak kimenni a felsősök, mert sáros és vizes volt a talaj. Azért szerencsére így is jól telt a nap. Az alsósok a kis tornateremben sorversenyt tartottak, a tornaszobában egy akadálypálya feladatait hajtották végre, az aulában pedig hulahoppkarikával végeztek játékos feladatokat. Az udvaron egy szlalompálya várta őket, amelyen futva, rollerrel vagy kerékpárral haladtak végig. A felsősök évfolyamonként küzdöttek meg egymással a zsinórlabda versenyen. A nap folyamán minden diák kapott egy rostos üdítőt, melyet Terézváros önkormányzata támogatásával vásároltunk.


Osztálykirándulás

2022. június 7.

2022. június 7-én tanulmányi kirándulásra indultak az osztályok. Voltak, akik a Tarzan Parkba, a budai várba, Dinnyésen a Várparkba, az Óbudai-szigetre, az Állatkertbe, a Ligetbe, Aquincumba, Ópusztaszerre, Székesfehérváron a Romkertbe, Etyeken a Korda Filmparkba, Egerbe, Szentendrére, Esztergomba, Szolnokon a Reptárba juthattak el múzeumpedagógiai foglalkozásra, kalandtúrára vagy más játékos foglalkozásra. A meleg nyári napon sok szép élménnyel gazdagodtak a diákok.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Terézváros Kiváló Diákja

2022. június 7.

Terézváros önkormányzata minden tanév végén megjutalmazza azokat a diákokat, akik fővárosi, országos vagy nemzetközi tanulmányi vagy sportversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el. Az idei tanévben iskolánk diákjai közül 32 tanuló érdemelte ki a kitüntető címet és jutalmat.
A díjazottak neve ide kattintva olvasható.


Magyarország-Anglia: 1:0 – Felejthetetlen este a Puskás Arénában

2022. június 4.

2022. június 4-én, szombaton iskolánk több tanulója (a 2.b, a 4.b, az 5.b, a 7.b, a 7.c és a 8.a osztályokból) egy fantasztikus estét töltött a Magyarország-Anglia Nemzetek Ligája mérkőzésen a Puskás Arénában.
A gyerekek biztonságára rengeteg ember vigyázott. Kettős ellenőrzés után lehetett bejutni a stadionba. A gyerekek a felnőtteket túlszárnyalóan 90 percen keresztül lengették a zászlókat, fújták a trombitákat, és kitartóan biztatták a magyar válogatott játékosait: „Ria, ria, Hungária!” A magyar gól után örömük határtalan volt.
Ez az este sokáig kitörölhetetlen lesz az emlékezetükből.
Köszönet az MLSZ-nek a lehetőségért.


Iskolagyűlés

2022. június 3.

Megtartottuk az idei tanév utolsó iskolagyűlését – ráadásul végre a hagyományos formában, vagyis az aulában összegyűlve. A koronavírus járvány kitörése óta nem volt lehetőség erre, ezért az elmúlt két évben az iskolarádión keresztül tartottuk meg a programot.
A gyerekek megismerték a házirend rájuk vonatkozó legfontosabb módosításait, megemlékeztünk a nemzeti összetartozás napjáról, felidéztük az elmúlt két hónap eseményeit (volt mire emlékezni!), és megtapsoltuk azokat a diákokat, akik kiemelkedő versenyeredményt értek el.
Az iskolagyűlés elején még félénken, a végén azonban már nagy lelkesedéssel énekelték a gyerekek az iskola dalát.


Fotópályázat

2022. június
              

A Belső-Pesti Tankerületi Központ VI. kerületi művészeti munkaközössége által megszervezett Tavasz című fotópályázat eredményei:

Kovács Ilka 8.b 1. hely
Zaborecz Fanni 8.b 2.hely
Bősz Eszter 6.b 3.hely
Moharrer Shideh 5.a különdíj


Versenyeredmény


Iskolai történelem csapatverseny
2022 tavasza

A csapatverseny győztesei:

5-6. évfolyam: Barlovics Bertalan, Kelemen Róza, Szögi Ábel – 5.a

7-8. évfolyam: Ádám János, Kertész Máté, Kovács Ilka, Zaborecz Fanni – 8.b

A verseny minden helyezettje részt vehetett egy történelmi sétán a budai várban.


A téli tücsök meséi

2022. május 30.

Az Art-Színtér előadásában Csukás István: A téli tücsök meséi című színdarabot élvezhették a 3.a osztály tanulói Kautzky Armand rendezésében. És valóban nagyon élvezték valamennyien! A mese legfőbb mondanivalója: Hogyan lehet a szomorúságot örömmé változtatni? Nagyon ötletesek és szemléletesek voltak a jelmezek, a fiatal színészek játéka pedig teljesen magával ragadta a közönséget. A történetet továbbgondolva újabb ötletek születtek a gyermekek fejében.


Versenyeredmény

2022. május 29.

Erdélyi Flóra 2.a osztályos tanuló akrobatikus torna sportágban a Napsugár Viktória Kupa Freestyle Start kategóriájában 2. helyezést ért el. Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!


Honfoglaló
Ultra Tisza-tó

2022. május 27.

A futók teljesítették az Ultra Tisza-tó távját is május 27-éig.
Az osztályok közötti verseny jelenlegi állása:

1.    5.b - 80,23 km/fő
2.    1.b - 57,95 km/fő
3.    8.b - 51,01 km/fő
4.    6.a - 51,45 km/fő
5.    7.c - 44,96 km/fő
6.    8.a - 42,77 km/fő

Az előzetes tervekkel ellentétben jóval hamarabb elérték a futók a kitűzött célokat, így a következő tanévre kitalált új – meglepetés! – projekt kezdetéig egy általunk kreált versenytávon, az Ultra-Duna (a Duna magyarországi hossza, 417 km) zajlik majd a verseny. Bízunk benne, hogy a cél mihamarabbi elérésében segítenek majd a gyerekek is az iskolai sportnapon, ill. a nyári táborokban lefutott kilométerekkel.


A Pál utcai fiúk nyomában

2022. május 26.

Az 5.a osztály május 26-án a Budapesti Séták csapatának szervezésében az Einstand - A Pál utcai fiúk nyomában című programon vett részt. A Nemzeti Múzeumtól indult séta során végigjárták a regény helyszíneit, felelevenítették a mű fontos mozzanatait, beszélgettek a szereplőkről. Még a Grundon is csatáztak. A séta a Füvészkertben, nevezetes helyszínen, a Pálmaháznál ért véget. Nagyon tartalmas, de egyben szórakoztató programban volt részük.


Utazó Planetárium

2022. május 23.

Az iskola három osztálya (2.a, 3.a és 5.b) látogatott el 2022. május 23-án az Utazó Planetárium előadására az Eötvös10 Művelődési Házba. A planetárium vetítőtere egy félgömb alakú felfújt mobil sátor, melynek belsejében a gyerekek a belső kupolára kivetített rövidfilm segítségével ismerhették meg a Naprendszer különböző égitestjeit. A bemutató után a szervezők a feltett kérdésekre is szívesen válaszoltak.


Gyurmavilág pályázat

2022. május 19.

A Gyurmavilág pályázatán a 3. a osztály tanulóinak összesen 36 kg színes gyurmát nyert osztályfőnökük, Endrődi Zoltánné. A nyeremény felhasználási módja: csoportos foglalkozás során oktatási vagy fejlesztési céllal játékos feladatok megvalósítása. Az osztály a következő tanévben egy projekt keretében az egri vár és a körülötte zajló csata makettjét fogja elkészíteni. Ehhez a nyár folyamán adatokat gyűjtenek, elolvassák Gárdonyi regényét, és terveket készítenek a nagy munkához, melyet három pedagógus segít: Janicsek Lajos Tamás, Fehér Fanni és Endrődi Zoltánné osztályfőnök.


Látogatás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba

2022. május 17.

Május 17-én iskolánk 2., 3., 4. és 5. évfolyamos tanulói a Lázár Ervin Program keretében Szentendrére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba látogattak el. A Tankerület által szervezett programra különbusszal utaztak az osztályok. A nap folyamán minden csoport egy múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetett:

Mindennapi kenyerünk: 2.a, 2.b
Kendertől a vászonig: 3.a
Játékvilág: 3.b
Házról házra: 4.a, 4.b, 5.a, 5.b

A foglalkozások előtt és után a Skanzen többi tájegységét látogatták meg az osztályok, és még játékra is jutott idő.


Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2021

2022. május 17.

Iskolánk 6.a osztályos tanulója, Szabó Kincső Hanna az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapta az elismerést a 2020/2021. tanévben elért eredményes tanulmányi munkájáért és kimagasló sportteljesítményéért.

Gratulálunk az elismeréshez!


Nyelvvizsgaeredmények

2022. május 17.

Iskolánk négy diákja sikeresen letette a B2 szintű angol nyelvvizsgát:

Jávor Jonatán 8.a
Luo Han 8.b
Hobson-Borcván Lana 8.b
Goldson-Njari Anasztázia 8.b

Gratulálunk a sikeres nyelvvizsgához!


Kirándulás Százhalombattára

2022. május 12.
         

A Ki mi tud? képzőművészeti kategóriájában kiállításra érdemes alkotást készítő tanulók – 17 fő - Százhalombattára látogattak el a Régészeti Parkba. Történelmi akadályverseny keretében megismerték a területen 4000 éve élt bronzkori emberek lakóházait, a paticsfal készítésének módját, a lakó- és közösségi épületek berendezési tárgyait és a kor emberének mindennapi életét. Ügyességi feladatok tették változatossá a sétát. A látogatás középpontjában a kor temetkezési szokásainak és jellegzetes temetkezési módjának, egy halomsírnak a megismerése állt. A gyerekek sétálhattak egy mezítlábas ösvényen is. Nagyon élvezték a kézműves foglakozást, amelyen elsajátították a poncolás – lemezdomborítás - technikáját. Fáradtan, de vidáman és élményekkel gazdagoda tért vissza a különbusszal a kis csapat az iskolába.
A program Terézváros önkormányzatának támogatásával valósult meg.


Versenyeredmény

2022. május 11.

Zaborecz Gábor 6.b osztályos tanuló a Budapesti Általános Iskolások Matematika Versenyének döntőjén első helyezést ért el.

Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!


Kirándulás Esztergomba

2022. május 11.
         

Az iskolai Ki mit tud? vetélkedő előadóművészet kategóriájának győztesei, összesen 38 diák vehetett részt az esztergomi kiránduláson. Odafelé a vonatból csodálhatták a gyerekek a táj szépségeit. A visszaúton már nem annyira nézelődtek, inkább a nap során szerzett élményeikről beszélgettek. Élményből pedig volt bőven. Először a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (közkeletű nevén: Duna Múzeum) állandó kiállítását tekintették meg, amely interaktív, játékos, a gyerekek számára is érthető és élvezhető formában mutatja be a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket a témában, valamint két csoportban múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. A kisebbek üdvözlőlapot alkottak a környezetvédelem témakörében, a nagyobbak pedig rendhagyó kémiaórán vettek részt, amelyen a víz tulajdonságit ismerhették meg kísérleteken keresztül. Kora délután a csoport városnéző kisvonattal járta be Esztergom utcáit, főleg a bazilika környékét, sőt, a Mária Valéria hídon át – a gyerekek legnagyobb örömére – rövid kiruccanást tett a csapat Párkányba is.
A program Terézváros önkormányzatának anyagi támogatásával valósult meg.


Lázár Ervin program

2022. május 10.

Május 10-én a 8. b osztálytanulói meglátogatták a Ráth György-villát a Lázár Ervin program keretében. A tanulók két kiállítást tekintettek meg: egyrészt körbejárták a villa egyes helyiségeit, amelyek a kornak megfelelően, illetve az eredetinek megfelelően vannak berendezve, másrészt kiállítási tárgyakat láthattak a jelenleg felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, amelyek a Ráth György-villa korához, a szecesszióhoz kapcsolódtak. Ismereteket szerezhettek a szecesszió jellegzetességeiről a különböző országokban (osztrák, francia, brit változatok), összehasonlíthatták azokat. A vezetett program végén a jelen kor főbb lakberendezési irányzataival is megismerkedhettek, és egy érdekes, interaktív feladat segítségével kipróbálhatták magukat, mint lakberendezők.
Köszönjük a Lázár Ervin Program által felkínált lehetőséget!


Versenyeredmény

2022. május 10.

Erdélyi Flóra 2. a osztályos tanuló a X. BASE Viktória Kupán (országos akrobatika verseny) a Freestyle Start kategóriában 1. helyezést ért el.


FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont

2022. május 9.

Május 9-én iskolánk négy tanulója a Belső-Pesti Tankerület szervezésében jutalomkiránduláson vehetett részt a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontban.
A tanulók - Aradi Kata 7.a, Daragó Dénes Tamás 7.a, Ádám János 8.b, Kertész Máté 8.b - Az Élet Színei című természettudományos vetélkedőn értek el első helyezést.
A gyerekek beszámolója alapján Magyarország egyik legizgalmasabb élményparkjában jártak. A többszintes épületben különböző feladatok várták a gyerekeket:
-   5D vetítés
-   tudományos játszóház
-   csillagászati előadás
-   látványos kísérleti bemutató
-   Tesla transzformátor bemutató
-   nyomozós csapatjáték
Élményekkel gazdagodva kora este érkeztek vissza Budapestre.


Honfoglaló
Ultra-Balaton

2022. május 8.

A Honfoglaló első, az ország összes megyeszékhelyét érintő leghosszabb szakasza után néhány hét alatt teljesítették a futók az Ultra-Balaton 221 km-es távját, és május 8-án célba értek. (Mint tudjuk, a számítás módja nem egyszerűen az, hogy összeadjuk a gyerekek, szülők, pedagógusok által lefutott kilométereket, hanem napi átlaggal halad a csapat.)

Az osztályok közötti verseny jelenlegi állása:

1.    5.b - 78,18 km/fő
2.    1.b - 53,03 km/fő
3.    6.a - 51,45 km/fő
4.    8.b - 47,35 km/fő
5.    7.c - 39,92 km/fő
6.    8.a - 37,98 km/fő

A csapat megy tovább! A következő feladat az Ultra Tisza-tó 130 km-es versenytávjának teljesítése lesz.


Versenyeredmény

2022. május 7.

Iskolánk két csapata is nagyszerű eredményt ért el a Benchmark - Budapesti Általános Iskolák Angol Nyelvi Vetélkedőjén:

A 7.b osztály csapata II. helyezett lett.

Csapattagok: Batka Miklós, Názer Panni, Vajger Villő

A 6.b osztály csapata IV. helyezett lett.

Csapattagok: Tamásy Júlia, Tóth-Lukács Levente, Utku Jázmin


Versenyeredmény
Kerületi matematikaverseny

2022. május 6.

Iskolánk tanulói kitűnően szerepeltek a kerületi matematikaversenyen. Az öt iskola részvételével zajlott versenyen iskolánk diákjai szerezték meg a legtöbb dobogós helyezést:

6. évfolyam:
   1. helyezett: Bóna Valentin és Zaborecz Gábor
   2. helyezett: Szigethy Katalin
7. évfolyam:
   1. helyezett: Füzi Bernát
8. évfolyam:
   1. helyezett: Tóth Jázmin
   2. helyezett: Jiang Qungyi Sophie
   3. helyezett: Szeli Fanni

Az 1. és 2. helyezettek továbbjutottak a fővárosi versenyre.


Lázár Ervin Program

2022. május 6.

A 8.a osztály a Lázár Ervin Program keretében ellátogatott a Várkert Bazár Új világ született című első világháborúról szóló kiállítására.

A 20. század meghatározó tragikus eseménysorozatával, személyeivel ismerkedhettek meg a háromszintes, interaktív kiállításon. Betekintést nyertek a régi világ főszereplőinek életébe, a háborús lövészárkok rettenetes valóságába, megmaradt tárgyaiba, háborús férfiak szerelmes leveleibe.
A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták a tárlatot.


Euroexam próbanyelvvizsga

2022.május 3.

Ebben a tanévben is nagyon sok angolos diák tette próbára nyelvtudását, és jelentkezett az Euroexam nyelvvizsgaközpont próbanyelvvizsgájára.

A 43 jelentkező közül B1 szinten (nyolcadikos kimeneti követelmény!) a 6. évfolyamból 9, a 7. évfolyamból 1 fő, B2 szinten (a korábbi középfokú nyelvvizsga szintje!) a 6. évfolyamból 1 fő, 7. évfolyamból 5 fő, 8. évfolyamból pedig 3 fő teljesítette sikeresen a komplex nyelvvizsga követelményeit. (Sok hetedikes és nyolcadikos tanuló már a korábbi években sikeresen részt vett a próbanyelvvizsgán.)

A többiek pedig vagy az írásbeli, vagy a szóbeli vizsgakövetelményeket teljesítették az általuk vállalt szinten.

Minden tanuló személyre szabott értékelést kapott a vizsgaközponttól, ami nagy segítség ahhoz, hogy a tanulók lássák erősségeiket és a fejlesztendő területeket, ill. ha már elérik a nyelvvizsgakorhatárt, akkor sikeresen tegyék le a B1, a B2 vagy akár a C1 szintű nyelvvizsgát.


A tánc világnapja

2022. áprils 29.

Április 29-én, a tánc világnapján az egész iskola megmozdult. Több csoportban az életkoruknak megfelelő nehézségű táncot tanulhattak meg a gyerekek, melyet nagy lelkesedéssel gyakoroltak. Néhány perc alatt elsajátították a lépéssort, utána pedig nagy örömmel járták együtt a táncokat a hangulatos zeneszámokra.


Ki mit tud? - Gála

2022. áprils 28.

Tehetséges diákjaink az iskolai Ki mit tud? vetélkedő keretében mérhették össze tudásukat előadóművészet és képzőművészet kategóriában. A korábban megtartott válogatóversenyek után április 28-án került sor a gálaműsorra, ahol a legjobbak léptek fel. Míg a válogatók esetében az iskolatársak alkották a közönséget, most a büszke szülők, nagyszülők és más rokonok töltötték meg a közönség sorait. Az aulában megtekinthették a képzőművészeti kategória győzteseinek alkotásait. A z előadóművészek produkcióiból pedig egy színes műsor – ének, tánc, hangszeres előadás, versmondás - alakult ki, amely nagy sikert aratott a nézők körében. A műsor zárásaként bemutatkozott a pedagógusokból alakult alkalmi tánccsoport is.


Pénzmúzeum

2022. áprils 27.

              

Április 27-én a 3. b osztály is ellátogatott a Pénzmúzeumba. Megismerhették milyen volt régen a cserekereskedelem. Láthatták, hogy később milyen pénzeket használtak az emberek. Követhették a befizetett pénz útját az online megrendeléstől az áru megérkezésééig. Látták az aranyvonat útját, rakományát. Sok élménnyel, ajándékkal tértek haza.


Álmok álmodói

2022. áprils 27.

                   

2022. április 27-én a 6.a osztály a Lázár Ervin Program keretén belül ellátogatott a Millenáris Parkba, az Álmok Álmodói 20 interaktív kiállításra. Megismerhettek és kipróbálhattak olyan magyar találmányokat, melyek igazi mérföldkövek voltak a tudomány alakulásában. A kiállítás különböző témakörök szerint csoportosítja a technikai vívmányokat, így találkozhattak a gyerekek a mobilitás, orvoslás, ipar, infokommunikáció, mezőgazdaság területén megvalósult találmányokkal, de talán a legnagyobb sikert az utolsó állomás aratta, ahol az űrutazásba kóstolhattak bele, és VR szemüvegek segítségével Mars sétát tehettek. Tartalmas délelőtt volt, sokféle ismeretre tehettek szert a gyerekek, de érdemes ide visszatérni, mert még bőven van látni- és kipróbálni való.


Lázár Ervin Program

2022. áprils 26.

2022. április 26-án a Budakeszi Vadasparkba kirándult az 1. a és 1.b osztály a Lázár Ervin Program keretében. Különbusszal utaztak a gyerekek, a helyszínen pedig egyórás vezetett sétán vehettek részt.


         
A 7.a osztály tanulói a Lázár Ervin Program keretében a Ráth György-villába látogattak el, ahol a GyűjtőBaráth című múzeumpedagógiai foglalkozás keretében megismerkedtek a múzeummal, a szecesszióval, majd pedig egy játékos aukció részesei lehettek.


Látogatás a Pénzmúzeumban

2022. áprils 25.
                   

Április 25-én az 5. b osztály a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeumában tett látogatást. Nemcsak a régi magyar pénzeket és a pénz történelmét ismerhették meg a tanulók, hanem látványos, interaktív játékokon keresztül ismerkedtek pénzügyi témákkal. Többek között a tőzsde világával, ill. papírpénzeink biztonsági rendszerével. Megfoghattak egy aranytömböt is, majd a kiállítás utolsó termében saját arcképpel ellátott pénzt készíthettek, ahol a címletet és a pénz színét is ők választhatták meg.


Állatkerti vetélkedő

2022. áprils 22.
         

2022. április 22-én a kerületi Természettudományi Munkaközösség szervezésében az 5-6. évfolyam nyolc tanulója állatkerti vetélkedőn vett részt a Föld napja alkalmából. Az esős időjárás ellenére nagyon jól érezték magukat a gyerekek. A feladatlap kitöltése közben lehetőségük nyílt körbe is nézni az Állatkertben. Nagy élmény volt mindannyiuk számára. A legizgalmasabbnak a cápaetetést találták.


Versenyeredmény

2022. áprils 20.


Nemzetközi zongoraverseny

Péter Elza 4.b osztályos tanuló a II. Nemzetközi "Zongoramesék" Zongoraversenyen korcsoportjában bronz díjat nyert.

Gratulálunk az eredményhez!


Versenyeredmény

2022. áprils 20.

Barca Academy World Cup

Holényi Bence 7.c osztályos tanuló csapatával az U14-es korosztályban 3. helyezést ért el a 18 ország 19 csapatának részvételével megrendezett Barca Academy World Cup elnevezésű versenyen.

Gratulálunk az eredményhez!


Honfoglaló
Az első szakasz vége

2022. április 12.

A Honfoglaló teljes évre tervezett távját a futók április 12-én teljesítették, ezért – hogy a következő évre kitalált új projektig se maradjon a csapat feladat nélkül – megtoldottuk a távot egy Ultra-Balaton távval, azaz 210 kilométerrel. (És készen állnak terveink a további póttávokra is…)

A csapatverseny jelenlegi állása:

1.    5.b - 72,47 km/fő
2.    6.a - 51,45 km/fő
3.    1.b - 49,23 km/fő
4.    8.b - 46,29 km/fő
5.    7.c - 33,74 km/fő
6.    8.a - 32,08 km/fő

  Néhány érdekesség:
 • 15 osztály (17-ből) vett részt a futásban.
 • 6 osztály minden szakaszt teljesített.
 • A legtöbb résztvevő az 5.b osztályból futott: 19 fő, második helyezett a 4.b osztály 12 résztvevővel.
 • Összesen 62-en futottak (6 pedagógus, 37 szülő és 19 diák).

Várjuk az újabb csatlakozókat a hátralévő útszakaszra! Bármikor be lehet kapcsolódni!


Pályaorientációs nap

2022. áprils 11.

Egy tanítás nélküli munkanap keretében tartottuk meg pályaorientáció napunkat. Az egyes osztályok különböző programokon vettek részt. Több felső tagozatos osztály a Logiscool interaktív prezentációját hallgatta meg Az IT-szektor láthatatlan munkakörei címmel. Néhány osztály megtekintette az Álmok álmodói c. kiállítást a Millenárison. Az alsósok közül két osztály a Minipoliosban járt. Voltak olyan osztályok is, ahol valamelyik szülő vállalta, hogy bemutatja saját foglalkozását. Mint ahogy a korábbi években, úgy gondoljuk, hogy idén is nagyon sok hasznos információra tettek szert a gyerekek ezeken a programokon, és talán éppen ezen a napon született meg az álmuk jövendő foglalkozásukról.


Költészet napja
Április 11.


József Attila születésének évfordulóján ismét megünnepeltük a költészet napját. A gyerekek a csodálatos tavaszi napsütésben, az udvar virágzó fái alatt összegyűlve mondták és énekelték együtt Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című versét, ill. annak zenei feldolgozását, melyet Balázs Árpád komponált. Ezzel a programmal iskolánk csatlakozott a Belső-Pesti Tankerületi Központ felhívásához. Ugyanis a költészet napján a csatlakozó iskolák diákjai mindannyian ugyanezt a verset mondták el közösen.


Húsvéti Meghívó leendő elsősöknek és szüleiknek

 


Versenyeredmény

2022. áprils 9.

A Zrínyi Matematika Verseny megyei fordulóján Zhu Yiqing (Cin) 3. helyezést ért el, és továbbjutott az országos megmérettetésre.A Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny megyei fordulóján sikeresen szerepeltek tanulóink. Az alábbi helyezéseket érték el:

Balog Sára 2.b 4. hely
Szőke Benedek 3.b 1. hely
Vajger Vidos Domonkos 3.b 2. hely
Perge Csongor Zétény 3.b 3. hely
Kleinheincz Leó 3.b 4. hely
Marsov Mikhail 3.b 5. hely
Lazaridou Sophia Niké 3.b 6. hely
Erdélyi-Ragányi Gréta 5.b 1. hely


Versenyeredmény
Szorobánversenyek

2022. áprils 8.

2022.04.05-tartottuk meg iskolánkban a szorobános szintmérő versenyt, melyen 4 tanuló indult:
- Horváth-Csuzdi Janka
- Jiang Dachen
- Tóth Mátyás
- Wang Yong Hua

A 10-es szintet teljesítette és Japánból oklevelet kap:
- Jiang Dachen
- Wang Yong Hua

2022.04.08. Területi Szorobánverseny
Ugyanazok a gyerekek vettek részt, mint akik a szintmérő versenyen.
- Wang Yong Hua III. helyezést ért el (bronzérmes), és továbbjutott az országos fordulóra.
- Jiang Dachen és Tóth Mátyás V. helyezést
- Horváth-Csuzdi Janka VII. helyezést ért el.
Mindannyian a 2.a osztály tanulói.

Gratulálunk a helyezésekhez!


Versenyeredmény

2022. áprils 7.

Iskolánk tanulói április 7-én részt vettek a Kerületi Atlétikai Bajnokságon. 6 versenyszámban mutathatták meg tudásukat

 • 60 m-es síkfutás
 • medicinlabda lökés
 • távolugrás
 • kislabdahajítás
 • akadálypálya
 • 8x200m-es váltóverseny

Mindannyian nagyon szépen teljesítettek, ennek eredményeképpen csak egy hajszállal maradtak le a dobogó legfelső fokáról.

A csapat tagjai:
Ádám András, Ádám János, Fehér Tamás, Kertész Máté 8.b
Domokos Olga, Szabó Mirella, Bődi Gedeon, Steinbacher János 7.a

Gratulálunk a résztvevőknek!


Versenyeredmény

2022. március 29.

Az Élet Színei – Természettudományos Vetélkedő a Belső-Pesti Tankerület 7-8. osztályos csapatai számára
A versenyen iskolánk „Színes egyéniségek” elnevezésű csapata 1. helyezést ért el.
A csapat tagjai:

Aradi Kata 7.a
Daragó Dénes Tamás 7.a
Ádám János 8.b
Kertész Máté 8.b

A nyertesek egy egész napos élményprogramon vehetnek részt a Tankerület szervezésében:
Látogatás a Futura Mosonmagyaróvár Tudományos Élménycentrumban

Gratulálunk a kiváló eredményhez!


Honfoglaló
Veszprém megye: Veszprém és Fejér megye: Székesfehérvár

2022. március 26.
    

Közeledik a végéhez a Honfoglaló projekt első, leghosszabb szakasza, amikor a futók Magyarország megyeszékhelyeinek érintésével járják be hazánkat. A tempó annyira felgyorsult, hogy a krónikaíró nem győzte az eredményeket rögzíteni és az összesítést elkészíteni, így most két beszámolót kap a kedves olvasó egyben. Ugyanis március 21-én Veszprémbe, 26-án pedig már Székesfehérvárra érkeztek a futók.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 68,36 km/fő
2.    6.a - 49,28 km/fő
3.    1.b - 44,71 km/fő
4.    8.b - 43,49 km/fő
5.    7.c - 28,74 km/fő
6.    8.a - 27,32 km/fő

Veszprém megyéről a 4.b osztály készített plakátot, Fejér megyéről pedig a 3.a osztály plakátot és ppt-t.

A következő cél Komárom megye központja, Tatabánya.


Tehetségnap

2022. március 26.

2022. március 26-án tartottuk meg második tehetségnapunkat, melynek középpontjában az iskolai KI MIT TUD? vetélkedő állt. A tanulók január végéig adhatták le jelentkezésüket, hogy milyen előadásokkal, illetve képzőművészeti alkotásokkal kívánnak indulni a megmérettetésen. Három korcsoportban (1-2., 3-4., 5-8.) versenyeztek egymással a gyerekek. A zsűri előzetesen kiválasztotta a legjobb képzőművészeti és egyéb alkotásokat, melyeket az aulában állítottunk ki. Reggel nyolc órától zajlottak a korcsoportonkénti előadások. A közönség mindig az érintett korosztály osztályaiból állt. Az előadások megtekintése után az osztályok szavazhattak az általuk legjobbnak tartott produkciókra és alkotásokra. A zsűri – döntésekor figyelembe véve az osztályok javaslatait is - a következő héten hirdeti ki, hogy melyek azok a műsorszámok, amelyek részt vehetnek a májusban tartandó gálaesten, amelyen már a szülőket is szeretettel látjuk.

A nap folyamán más programokra is sor került. Néhány osztály részt vehetett a Logiscool által tartott ingyenes robotika foglalkozásokon. A hetedik évfolyamos osztályokhoz a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási szakembere érkezett, hogy hasznos tanácsokkal lássa el a jövőre pályaválasztás előtt álló tanulókat az iskolatípusok, szakmák, a jelentkezés menete témakörében. A nyolcadik osztályos tanulók a Magyar Zene Házába látogattak. Voltak osztályok, amelyek sakkoztak és más logikai játékokkal játszottak. Ismét nagyon eredményes és értékes programok színesítették a napot.


A víz világnapja

2022. március 22.

A víz világnapján kékbe öltözött az iskola: a diákok és a tanárok kék színű ruhát vettek fel ezen a napon, és több órán beszéltek a víznek az életünkben betöltött szerepéről, az egészséges ivóvíz korlátozott mennyiségéről és arról, hogy mit lehetne tenni azért, hogy minél jobban óvjuk természetes vizeinket. Az aulában a szünetekben Kiss Nándor 5.b osztályos tanuló ppt-jét tekinthették meg a diákok, melyet erről a témáról készített.


Versenyeredmény

2022. március 21.

2022.03.21. Kerületi kosárlabda bajnokság.
Iskolánk csapata 2. helyezést ért el.
Csapattagok:
8.b.osztály: Ádám András, Ádám János, Fehér Sándor, Fehér Tamás, Nagy Kristóf, Bükszegi Marcell, Luo Han
7.c osztály: Füzi Bernát
7.b osztály: Kovács Viktor, Szalay Kristóf


Nemzeti ünnep - március 15.

2022. március 11.
    

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékére a 3.b osztály készített videót, melyben felidézték az akkori eseményeket. A videóban a korszakot idéző képek, ill. az eseményekre utaló rövid szövegek mellett nagy szerepet játszott a zene is. Valamint készítettek élő felvételt az akkori március 15. egyik fontos helyszínén, a Nemzeti Múzeumnál, verset mondtak és énekeltek is a diákok. Az így összeállított szép műsort az osztálytermekben tekinthették meg az ünneplőbe öltözött, kokárdát viselő tanulók.


Honfoglaló
Győr-Moson-Sopron megye: Győr

2022. március 11.

Március 11-én Győrbe érkeztek a futók. Az első helyen továbbra is az 5.b osztály áll, ezt az előnyt nehéz lesz behozni, de a további helyezettek között nagyon kicsi a különbség.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 62,86 km/fő
2.    6.a - 46,34 km/fő
3.    1.b - 41,26 km/fő
4.    8.b - 40,07 km/fő
5.    7.c - 22,79 km/fő
6.    8.a - 21,65 km/fő

Győr-Moson-Sopron megyéről a 7.a osztály készített plakátot.

A következő cél Veszprém megye központja, Veszprém.


Beszámoló a PÉNZ7 programjairól

2022. március 11.

Idén első alkalommal rendeztük meg iskolánkban a PÉNZ7 témahetet (Pénzügyi és vállalkozói témahét) 2022. március 7. és 11. között. Ezen belül a pénzügyi tervezés és megtakarítások álltak a középpontban. A pedagógusok a PÉNZ7 online felületén szakmai anyagok gazdag tárházából válogathattak (óravázlatok, filmek, játékok, stb), és szakmai továbbképzésen is részt vehettek. Az iskola minden osztálya és pedagógusa tevékenyen részt vett a programokban. A PÉNZ7 honlapján önkéntes szakembert is lehetett kérni az órákon való közreműködésre, amit igénybe is vettünk. A program nagyon népszerű volt a diákok körében, és nyitottak voltak a hasznos, új ismeretekre.


Versenyeredmény

2022. március 10.

Terézvárosi Sakk Diákolimpia 2022.03.10.

Fiú 1. korcsoport
Bodó Noel 2.b 8. hely

Fiú 2. korcsoport
Keinemans Misi Levente 2.a 2. hely
Marsov Mikhail 3.b 3. hely
Jiang Dachen 2.a 5. hely
Gurvitz Ariel Gavriel 3.b 7. hely
Lakatos Botond Zsombor 3.a 12. hely

Fiú 3. korcsoport
Béky Ezra 5.b 1. hely

Lány 1. korcsoport
Abekova Ademi 2.b 2. hely
Horváth-Csuzdi Janka 2.a 3. hely

Lány 2. korcsoport
Zorokhovich Alisa 2.b 2. hely
Vásárhelyi Fanni 3.a 4. hely
Gálik Dorka Lili 2.b 5. hely

Lány 3. korcsoport
Szeli Ada 5.b 1. hely


DÖK-pályázat farsang alkalmából

2022. március 9.
    

A diákönkormányzat pályázatot hirdetett farsangra.
Sok szép farsangi álarc alkotás érkezett, melyeket a folyosókon és az aulában lehetett megtekinteni.


LÜK

2022. március 7.

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával LÜK-készleteket és füzeteket vásárultunk az alsó tagozatosok számára. A képességfejlesztő eszközök - Logika, Ügyesség, Kitartás = LÜK - segítik a mindennapos gyakorlást, a felzárkóztatást és a tehetségfejlesztést is.


Versenyeredmény

2022. március 5.

Zorokhovich Maiia 2.b osztályos tanuló 2022. március 5-én a Nemzetközi Ritmikus Gimnasztika verseny Tavaszi Kupáján 2. helyezést ért el.


Versenyeredmény

2022. március 5.

Mohilchenko Zlata 2.a osztályos tanuló a Nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyen korosztályában 1. helyezést ért el.
Gratulálunk a kiváló eredményhez!


Versenyeredmény

2022. március 3.

A kerületi zsinórlabda bajnokságon III. helyezést ért el iskolánk csapata.


Kerületi szavalóverseny

2022. március 2.

Az alsó tagozatos tanulóknak megrendezett kerületi szavalóversenyen a következő eredményeket érték el diákjaink.

Kiss Vanessza 4.a1. hely
Kelemen Rita2.a2. hely
Bokor Bori2.akülöndíj


Honfoglaló
Vas megye: Szombathely

2022. február 26.

Február 26-án érkeztek meg a futók Vas megye központjába, Szombathelyre. Az osztályok sorrendje nem változott.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 59,01 km/fő
2.    6.a - 43,68 km/fő
3.    1.b - 38,74 km/fő
4.    8.b - 37,99 km/fő
5.    7.c - 17,94 km/fő
6.    8.a - 17,04 km/fő

Vas megyéről a 8.b osztály készített plakátot, ill. ppt-t.

A következő cél Győr-Moson-Sopron megye központja, Győr.


Lengyel szervezésű német versenyek

2022. február 22.

Az elmúlt hónapok folyamán a 8.a osztály németes tanulói több, a lengyel testvériskolánk által szervezett német versenyen vehettek részt.
A Deutsch als Fremdsprache (nyelvtani verseny) és a Landeskunde (országismereti verseny) három fordulóból állt.
Tanulóink közül Gelencsér Blanka, Dukát Miklós és Kurucz András teljesített minden fordulóban eredményesen.
Gratulálunk a szép erdményhez!


Honfoglaló
Zala megye: Zalaegerszeg

2022. február 19.

A futók 17 nap alatt teljesítették a Kaposvár és Zalaegerszeg közötti 127 kilométert, és február 19-én megérkeztek Zala megye központjába. Az osztályok sorrendje nem változott.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 57,85 km/fő
2.    6.a - 43,4 km/fő
3.    1.b - 37,96 km/fő
4.    8.b - 36,45 km/fő
5.    7.c - 16,22 km/fő
6.    8.a - 15,4 km/fő

A következő cél Vas megye központja, Szombathely.


Lázár Ervin Program

2022. február 18.

2022. február 18-án délelőtt hetedik évfolyamos tanulóink a Lázár Ervin Program keretében a PartVonal Műhely előadásában Örkény István Egypercesek című művét tekintették meg egy interaktív, élményszerű előadás keretében.


Versenyeredmény

2022. február

Fantasztikus eredményt értek el iskolánk tanulói a Kerületi Asztalitenisz Bajnokságon:

Herceg Hanna 7.a1. helyezés
Tran Khanh Hung 7.c1. helyezés
Zaborecz Fanni 8.b1. helyezés
Fehér Sándor 8.b1. helyezés

A diákok a csapatversenyt is megnyerték!


Pilotprüfung
Német próbanyelvvizsga

2022. február 14.

2022. február 14-én került megrendezésre iskolánkban a DSD nyelvvizsgát megelőző Pilotprüfung, azaz próbanyelvvizsga.
A szóbeli vizsgán Aradi Kata, Paput Szíra, Weisz Alíz és Daragó Dénes 7.a osztályos tanulók vállalták a megmérettetést.
Ezzel ízelítőt kaptak a 8. osztályosok a nyelvvizsga rendszeréről, lebonyolításáról, ugyanis a hetedikesek szóbelijén a vizsgára jelentkezett nyolcadikosok nézőként vettek részt.
Minden úgy zajlott most is, ahogyan majd náluk fog: egy kötetlen beszélgetéssel indult a vizsga, ezt követte egy szabadon választott téma bemutatása, majd egy rövid beszélgetés a témához kapcsolódóan.
Az értékelés és pontozás is a rendes nyelvvizsga szabályai szerint történt most is, mind a négy tanuló elérte a B1-es szintet.
Gratulálunk!


Lázár Ervin Program

2022. február 11.

A Lázár Ervin Program keretében 2022. február 11-én a Pesti Magyar Színházban a Tom Sawyer kalandjai, ahogy Becky Thacher elmeséli című előadást tekintették meg 3.b osztályos tanulóink.


Honfoglaló
Somogy megye: Kaposvár

2022. február 2.

Alig néhány napra volt szükség ahhoz, hogy a futók Kaposvárig jussanak. Február 2-án érkeztek Somogy megye központjába. Néhány szülő aktívabb és hosszabb futásainak köszönhetően megint változott az osztályok sorrendje:

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 49,58 km/fő
2.    6.a - 39,14 km/fő
3.    1.b - 34,33 km/fő
4.    8.b - 32,99 km/fő
5.    7.c - 10,27 km/fő
6.    8.a - 9,74 km/fő

Somogy megyéről a 4.b osztály készített tablót, melyet az aulában lehet megnézni.

A következő cél Zala megye központja, Zalaegerszeg.


Honfoglaló
Baranya megye: Pécs

2022. január 25.

A futók a Szekszárd és Pécs közötti távolságot 10 nap alatt tették meg. Január 25-én érkeztek Baranya megye központjába. Ismét bővült a csapat, ami az osztályok versenyében is hozott változást: a 7.c osztály bekerült a legjobb hat csapat közé.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 45,41 km/fő
2.    6.a - 38,09 km/fő
3.    8.b - 32,29 km/fő
4.    1.b - 31,49 km/fő
5.    5.a - 8,33 km/fő
6.    7.c - 7,24 km/fő

Baranya megyéről a 3.b osztály készített tablót és ppt-t.

A következő cél Somogy megye központja, Kaposvár.


Versenyeredmény

2022. január 21.

Pogány Rozi 3.b osztályos tanuló két versenyen is nagyszerű eredményt ért el:

A MTÁSZ autentikus, modern és divattánc szakágának 2021. évi magyar bajnokságán gyermek szóló II. kategóriában 3. helyezett lett.
A Ritmuscsapatok Döntő Winter Bajnokságán Lyrical, gyermek 1. egyéni A kategóriában szintén 3. helyezett lett.

Gratulálunk az eredményhez!


DÖK-pályázat

2022. január 21.

Felhívás farsangi maszk készítésére


Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2021

2022. január 21.

Az EMMI pályázati felhívása ide kattintva olvasható.


Honfoglaló
Tolna megye: Szekszárd

2022. január 18.

A futók immár a Dunántúlon járnak. A Szeged és Szekszárd közötti távolságot kb. 20 nap alatt teljesítették. Január 18-án érkeztek Tolna megye központjába. A rendkívül hideg időjárás ellenére is sokan futottak, mindössze két olyan nap volt, amikor senki nem vette fel futócipőjét. És bár sokan „szögre akasztották” a téli időszakban a futóruhájukat, azért szerencsére vannak elszánt új jelentkezők is.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1.    5.b - 42,87 km/fő
2.    6.a - 36,55 km/fő
3.    8.b - 31,22 km/fő
4.    1.b - 29.47 km/fő
5.    5.a - 8,33 km/fő
6.    7.a - 6,45 km/fő

Tolna megyéről a 6.a osztály készített tablót és ppt-t.

A következő cél Baranya megye központja, Pécs.


KI MIT TUD?

2022. január 13.


A jelentkezési lap ide kattintva tölthető le.


Honfoglaló
Csongrád-Csanád megye: Szeged

2021. december 27.

A futók a téli szünet idején, sőt karácsonykor sem pihentek. December 27-én érkeztek a megye központjába, Szegedre.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 5.b - 35,75 km/fő
2. 6.a - 31,71 km/fő
3. 8.b - 27,2 km/fő
4. 1.b - 23,44 km/fő
5. 5.a - 7,12 km/fő
6. 7.a - 6,45 km/fő

Nem történt változás az osztályok sorrendjében, de nőtt a különbség a helyezettek között. A legelszántabbak a hideg időben sem adták fel, de a téli idő visszavetette egyes futók kedvét.

Csongrád-Csanád megyéről a 6.b osztály készített tablót, melyet az aulában állítottunk ki.

A következő cél Tolna megye központja, Szekszárd.


2021. december 24.

   
       
         
 


Levél a Mikulásnak - Válasz a Mikulástól

2021. december 21.

    
A 2.a osztály német nyelven levelet írt Warndtwaldba a Mikulásnak, aki meg is válaszolta azt. Minden gyerek névre szóló borítékban kapta meg a válaszlevelét egy kis ajándék kíséretében. Levelében a Mikulás megköszönte a gyerekektől kapott szép rajzokat, és boldog karácsonyt kívánt a 2. a osztály tanulóinak.


Adventi ablakok a 2.a osztályban

2021. december 21.
         

A 2.a osztály minden ablakát karácsonyi díszbe ötlöztette. Minden ablak más témájú, és más technikával is készültek az ott elhelyezett díszek. Az egyik ablak ráadásul fényárban úszik, erről egy videó is készült.


Advent - 18. ablak

2021. december 21.

Advent alkalmából a fejlesztőpedagógus termében lévő tükör is kedves, vidám ünnepi díszt kapott.


Advent - 17. ablak

2021. december 21.

Az adventi időszak utolsó iskolai napján a 7.c osztály készített karácsonyi hangulatú ablakdíszt.


MikulásGyár

2021. december 20.
    

Az 5.b osztály tanulói és a szülők az adventi időszakban tartós élelmiszert és édességet gyűjtöttek a rászorulóknak. Az összegyűlt adományt együtt vitték el december 20-án a MikulásGyárba.


Advent - 16. ablak

2021. december 20.

Az 1.b osztály mesebeli hangulatot teremtett a karácsonyi díszítéssel.


Advent - 15. ablak

2021. december 17.

December 17-én a 6.b osztály adventi hangulatú ablakát csodálhatjuk meg.


Advent - 14. ablak

2021. december 16.

A 8.a osztály havas-télies hangulatú ablakot készített.


Advent - 13. ablak

2021. december 15.

A 2.b osztály a szülők lelkes közreműködésével egy színpompás adventi ablakdíszt készített, és - angolos osztály lévén - angol nyelvű jókívánságok is kerültek az ablakszárnyakra.


Honfoglaló
Békés megye: Békéscsaba

2021. december 14.

December 14-én érkezett a csapat Békéscsabára. Néhány osztály ezen a szakaszon már nem tartott a futókkal, de még így is sokan vettek részt a futásban.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 5.b - 31,58 km/fő
2. 6.a - 29,35 km/fő
3. 8.b - 24,63 km/fő
4. 1.b - 20,79 km/fő
5. 5.a - 7,12 km/fő
6. 7.a - 6,45 km/fő

Az élen továbbra is szoros a verseny, változás az 5. és 6. helyen történt, ugyanis ott helyet cserélt a két osztály.

Békés megyéről a 4.a osztály készített tablót, melyet az aulában állítottunk ki.

A következő cél Csongrád-Csanád megye központja, Szeged.


Advent - 12. ablak

2021. december 14.

A 2.a osztály ünnepi fényekkel is kivilágította a feldíszített ablakot, ráadásul minden ablakuk ünnepi köntösbe öltözött, melyeket az udvarról is meg lehet csodálni.


A Mikulás válasza

2021. december 14.

A diákönkormányzat pályázatot hirdetett Mikulás-napra. Rengeteg szép alkotás érkezett, melyeket a folyosókon és az aulában állítottunk ki. Ennek híre a Mikuláshoz is eljuthatott, mert köszönetképpen egy kedves levél érkezett tőle a pályázaton résztvevő gyerekek számára.


Advent - 11. ablak

2021. december 13.

December 13-án, Luca napján a 3.b osztály készített adventi ablakdíszt.


Díszítsük együtt az iskola karácsonyfáját

2021. december 13.
         

A diákönkormányzat a felsős osztályoknak hirdette meg a „Díszítsük együtt az iskola karácsonyfáját' programot, amelyre nagyon szép kézműves díszek érkeztek. Az aulában elhelyezett karácsonyfára fel is kerültek az osztályok díszei.


Versenyeredmény

2021. december 11-12.

Rodriguez Dayumat Zach Mathew 6. a osztályos tanuló a XVI. BVSC Cikluszáró versenyen 200 méteres vegyesúszásban 3. helyezést ért el.


Karácsonyi kézműveskedés

2021. december 11.

Az adventi készülődés jegyében telt a december 11-ei tanítási nap. Az osztályok díszítették, csinosították a termeket a maguk alkotta díszekkel, és karácsonyfát állítottak. A díszítésre szánt anyagokat és kellékeket a Terézvárosi Tudástér Alapítvány vásárolta meg az osztályoknak. Az erre szánt pénzösszeget Terézváros Önkormányzata biztosította a Környezeti nevelés, ezen belül pedig a jeles napok méltó megünneplésének támogatására. Szebbnél szebb alkotások születtek, az iskola karácsonyfája az aulában pedig minden osztálytól külön, egyedi díszt kapott.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Versenyeredmény

2021. december 11.

Táncverseny 2021. december 11.
Fashion Street Dance műfajban

- 'Stars' Serdülő V2 Duo kategóriában ezüst helyezést ért el
Keinemans Lina Florentina 5.a

- 'Best Girls' Gyermek V2 Kisshow kategóriában arany helyezést ért el
Balogh Júlia Borka 5.a
Keinemans Lina Florentina 5.a
Königsegg-Rottenfels Emília Kata 5.a

- 'Super Ladies' Gyermek V2 Nagyshow kategóriában arany helyezést ért el
Balogh Júlia Borka 5.a
Keinemans Lina Florentina 5.a
Königsegg-Rottenfels Emília Kata 5.a
Esposito Barbara 5.b
Zaborecz Fanni 8.b


Advent - 10. ablak

2021. december 11.

December 11-én, a szombati munkanapon a 8.b osztály díszítette fel egyik ablakát.


Cipősdoboz akció a 8.b-ben

2021. december 10.

A 8. b osztály tanulói már ötödikes koruk óta gondolnak azokra a gyerekekre, akik szűkölködnek karácsonykor is.
Az osztály tanulói kettes-hármas csoportokban állítottak össze ajándékcsomagokat, de olyanok is voltak, akik otthon egy teljes dobozt töltöttek meg olyan tárgyakkal, amelyeknek örülhetnek a megajándékozott gyerekek.
A dobozokat az iskolában együtt állították össze és csomagolták be. A csomagokba plüss játékok, bizsuk, tisztálkodó szerek, karácsonyi dekorációk, könyvek, írószerek, édességek kerültek a gyerekek és a szülők jóvoltából. Az elkészült ajándékokat együtt vitték el a Deák téri gyűjtőpontra. A szervezők innen továbbítják az ajándékcsomagokat a rászoruló gyerekeknek.
Azon túl, hogy ez a közös tevékenység még jobban összekovácsolta az osztályközösséget, talán azt is megérezték a gyerekek, hogy nemcsak kapni, de adni is öröm!


Advent - 9. ablak

2021. december 10.

A 7.a osztály által díszített ablak is a karácsonyt és a telet idézi.


Advent - 8. ablak

2021. december 9.

December 9-én az 5.a osztály egyik ablaka öltözött karácsonyi díszbe.


Lázár Ervin Program

2021. december 8.

Az 5.b osztály a Lázár Ervin Program keretében december 8-án 15 órától a Pesti Magyar Színház: Legyetek jók, ha tudtok című előadását tekintette meg.


Betlehemes

2021. december 8.
              

A Lázár Ervin Program keretében a MASZK Bábszínház látogatott el iskolánkba, és az első osztályos kisdiákok a Betlehemi történet című élőszereplős előadást tekinthették meg.


Advent - 7. ablak

2021. december 8.

A mai ablakdíszt a 4.a osztály készítette.


Advent - 6. ablak

2021. december 7.

Ezen a napon az 5.b osztály készített adventi ablakdíszt.


Mikulás-nap

2021. december 6.
    

Iskolánkba is megérkezett a Mikulás. Puttonyában egészséges és finom gyümölcslevet hozott a jó gyerekeknek. És mivel nálunk minden gyermek nagyon jó, így mindenki megkaphatta a Mikulás zsákjából az ajándékot, melynek kiosztásában krampuszok segítettek. A gyümölcslé beszerzésében Terézváros önkormányzata sietett a Mikulás segítségére.


Advent - 5. ablak

2021. december 6.

Mikulás-napra a 6.a osztály öltöztette díszbe az iskola egyik ablakát.


Mikulásváró pályázat

2021. december 3.


Jótékonysági akció

2021. december 3.

Iskolánk csatlakozott a PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös szervezésében megvalósuló jótékonysági MosolyManó akcióhoz. Ennek keretében a diákok használt, de jó állapotú játékaikat ajánlhatják fel rászoruló társaiknak. 12 osztály vett részt a gyűjtésben, a legtöbb csomagot a 4.b (12 doboz), a 2.b (7 doboz) és a 4.a (6 doboz) állította össze.
Az összegyűlt 40 db dobozt a GLS Futárszolgálat munkatársai szállították el.
A gyerekek nagy örömmel készülődtek, csomagoltak. Reméljük, hogy ajándékaik néhány családban örömöt szerezhetnek!


Advent - 4. ablak

2021. december 3.

A 7.b díszítette fel ma osztályterme egyik ablakát.


Német csapatverseny

2021. december 2.

A Madách Imre Gimnázium által szervezett online német csapatversenyen nyolcadikos diákjaink kitűnően szerepeltek. Az egyik csapat (nevük: Wiener Schnitzel) 3. helyezést ért el, a csapat tagjai: Buti Izabella, Gelencsér Blanka, Tóth Jázmin, a másik csapat (nevük: Kartoffelsalat) pedig oklevelet kapott, a csapat tagjai: Dukát Miklós, Kecső Gergő, Kurucz András.


Advent - 3. ablak

2021. december 2.

December 2-án a 4.b osztály díszítette fel egyik ablakát.


Advent - 2. ablak

2021. december 1.

A második ablakot a 3.a osztály díszítette.


Karácsonyi kézműveskedés

2021. november 30.

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány mintegy 100.000 Ft értékben vásárolt a Winkler Iskolaszertől a karácsonyi kézműves foglalkozásokhoz felhasználható anyagokat, eszközöket. Az anyagi forrást az alapítvány részére Terézváros Önkormányzata biztosította a környezeti nevelés (jeles napok) támogatására.


Advent

2021. november 30.

Iskolánkban különleges adventi kalendárium készül. Az ünnepi időszakban minden iskolai napon egy-egy újabb ablakot díszítenek fel a gyerekek. November 30-án az 1.a osztályban készült az első ünnepi ablakdísz.


Versenyeredmény

2021. november 27.

Rodriguez Dayumat Zach Mathew 6.a osztályos tanuló 3. helyezést ért el 100 méteres mellúszásban a Budapest Kupa 2021. IV. fordulójában (Tüske Uszoda 2021. november 27.)


Honfoglaló
Bács-Kiskun megye: Kecskemét

2021. november 25.

November 25-én érkezett a csapat Kecskemétre. Az egyre zordabb idő ellenére még mindig vannak rendszeresen futó, kitartó – ahogy az egyik futótárs megjegyezte: „elvetemült” – felnőttek, akik róják és gyűjtik az osztály számára a kilométereket.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 5.b - 26,59 km/fő
2. 6.a - 25,74 km/fő
3. 8.b - 21,13 km/fő
4. 1.b - 17,76 km/fő
5. 7.a - 6,45 km/fő
6. 5.a - 6,26 km/fő

Az élen egyre szorosabb a verseny, változás azonban csak a hatodik helyen történt, felkerült a legjobbak közé az 5.a osztály.

Bács-Kiskun megyéről az 5.a osztály készített tablót, melyet az aulában állítottunk ki, és két csapat is összeállított az osztályból egy pp-t a megye nevezetességeiről, melyet levetítettünk az aulában is, és az osztályok az osztálytermükben is megnézhették. Így mindenki részese lehet kicsit a projektnek, és megismerheti hazánk egy újabb nagyon szép vidékét.

A következő cél Békés megye központja, Békéscsaba.


Junior Prima Díj

2021. november 23.

Két egykori diákunk, Egri János Jr. dzsesszzongoraművész és Oláh Kálmán dzsessz-szaxofonművész is Junior Prima Díjat vehetett át november 23-án. A szakmai zsűri döntése nyomán az MVM Zrt. minden évben a tíz legkiemelkedőbb, harminc év alatti fiatalt részesíti támogatásban.
Gratulálunk az elismeréshez!
A díjátadóról szóló tudósítás ide kattintva olvasható.


Dunabogdány

2021. november 15-19.
    

A 6.a és 6.b osztály 5 napos erdei iskolán vett részt Dunabogdányban.

A gyerekek nagy izgalommal készültek erre a néhány napra, már nagyon várták, hogy végre együtt lehessenek egy klassz programon. Hamar birtokba vették a gyermeküdülőt, igazán otthonosan érezték magukat.

Igyekeztek az időjárástól függően minél több időt a szabad levegőn tölteni, a gyerekek szívesen sportoltak az udvaron, kosaraztak, pingpongoztak, fociztak, de volt testnevelés órájuk is. Már első délután tettek egy nagy sétát a faluban, később pedig a vállalkozó kedvűek egy közös futáson is részt vettek.

További tanórákkal is készültek a pedagógusok, volt matematika-, angol-, német- és magyarórájuk a gyerekeknek. Természetismeretből is kaptak feladatot, amelyhez a hely adottságait kellett kihasználni. A pedagógusok igyekeztek olyan feladatokat összeállítani a gyerekeknek a tanórákon felül, melyek megoldása közben szórakozva tehettek szert új ismeretekre. Volt csapatvetélkedő, de egyéni verseny is logikai feladatokkal. Néhányan a csoportban lévő zenészek közül a hangszerüket is elhozták, melyekkel kísérve spontán közös éneklést hoztak össze, három nyelven énekelték el a Hull a pelyhes fehér hó c. dalt. Mindenki kapott kreatív feladatot is, képregényt kellett rajzolni a hét eseményei alapján, de alakult egy kis alkotócsoport is, akik egy fantasztikus festményt készítettek a hét folyamán az iskola épületéről.

Egyetlen alkalommal mozdultak ki a faluból, amikor Visegrádra látogattak, a Királyi Palotába. Itt a csoport két részre oszlott, az egyik fele egy fegyverbemutatón vett részt, a másik fele pedig reneszánsz táncokat tanult. A hideg idő ellenére azért mindenkinek volt kedve megcsodálni a palota termeit és gyönyörű kertjét, ami az őszi színekben különösen szép látványt nyújtott.

Utolsó este egy különösen jó hangulatú záróbulival búcsúztak el az együtt töltött szép napoktól.


Csodálatos ősz az erdei iskolában

2021. november

November második hetében az 5.b és a 7.c osztály mehetett Dunabogdányba Terézváros Önkormányzatának jóvoltából. Az erdei iskolában a legnagyobb élményt a közös játékok, a baráti beszélgetések, nevetgélések jelentették.

Lehetett focizni, kosarazni, biliárdozni, számháborúzni, asztali focizni, és voltak, akik vidáman bújócskáztak. A visegrádi bobpályán örömmel csúsztak le a fiúk és a lányok, még azt is elfeledtette velük ez a remek program, hogy előtte mennyire elfáradtak a túrától. Bezzeg Éva néni jól bírta a gyaloglást, neki meg sem kottyant ez a kis kirándulás.

Szerdán reggel elindultak a tábor tagjai Esztergomba, hogy meglátogassák a Duna Múzeumot és a Bazilikát, ahol helyi múzeumpedagógusok és idegenvezetők érdekességeket mutattak a gyerekeknek. Az esti totón tesztelhette mindenki a nap során megszerzett tudását. Másnap a Kisoroszi révnél favizsgálatot végeztek a csapatok, a hetedikesek megmérték a Duna sebességét is, végül a táborban gyönyörű tűzzománc képeket készítettek a résztvevők.

Az erdei iskola hetének záróprogramja az eredményhirdetés volt, amikor a feladatok során megszerzett „dunakavicsokat” válthatták be a nyertesek különböző díjakra. Mindenki reméli, hogy lesz még alkalma eljutni ebbe a remek táborba.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


VI. BVSC Őszi Kupa eredményei

2021. november 20-21.

Szabó Kincső Hanna 6.a osztályos tanuló a BVSC Őszi Kupa 2021. úszóversenyén a következő eredményeket érte el:
- 50 méter pillangó: I. helyezés - új korosztályos csúccsal
- 50 méter hát: I. helyezés
- 100 méter gyors: I. helyezés
- 50 méter mell: III. helyezés
- 100 méter pillangó: I. helyezés
- 50 méter gyors: I. helyezés
- 200 méter gyors: II. helyezés


Erdőismereti foglalkozás

2021. november

Novemberben további két osztály (3.a és 4.b) vehetett részt Terézváros önkormányzata jóvoltából erdőismereti foglalkozáson a Gyerrmekvasúton. A programról az októberi hírek között részletesen beszámoltunk.


Közös projekt a lengyel partneriskolával
Német nyelvi és szövegértési verseny

2021. november 17.

A varsói iskola szervezésében közös német nyelvi és szövegértési versenyen vettek részt nyolcadikos németes diákjaink. A következő fordulóba a 85 % feletti eredményt elért tanulók kerülnek be.

Iskolánk tanulói közül második fordulóba jutott:

Dukát Miklós
Gelencsér Blanka
Kurucz András
Solomon Márk


Honfoglaló
Jász-Nagykun-Szolnok megye: Szolnok

2021. november 16.

November 16-án érkezett a csapat Szolnokra. A hideg idő ellenére még mindig vannak rendszeresen futó, kitartó felnőttek, és a dunabogdányi erdei iskolában lévő hatodikosok is kitettek magukért, 12-en futottak együtt Fetzer Ági nénivel kedd délután.

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 5.b – 23,04 km/fő
2. 6.a – 22,56 km/fő
3. 8.b – 19,41 km/fő
4. 1.b – 15,22 km/fő
5. 7.a – 6,45 km/fő
6. 3.a – 4,97 km/fő

Az élen nagyon szoros a verseny, de az előny behozható!

A következő cél Bács-Kiskun megye központja, Kecskemét.


Versenyeredmény
Kerületi szépolvasó verseny

2021. november 15.

A negyedik osztályosok számára rendezett Montágh Imre Mondd ki szépen elnevezésű szépolvasó versenyen Daragó Mihály 4.a osztályos tanuló I. helyezést ért el, így ő fogja képviselni Terézvárost a fővárosi versenyen.


Színházlátogatás

2021. november 15.

Terézváros önkormányzata támogatásával a 4.a és az 5.a osztály a Hatszín Teátrumban megtekintette „Az úgy volt” c. előadást. Köszönjük a lehetőséget!


Lázár Ervin Program

2021. november 15.

A Lázár Ervin Program keretében a 3.a osztály a Tündér Lala c. előadást nézhette meg a Pesti Magyar Színházban. A színdarab nagy sikert aratott a gyerekek körében.


Kerti kiülő és kültéri hangosító berendezés

2021. november
    

Terézváros Önkormányzata anyagi támogatásával a Terézvárosi Tudástér Alapítvány vásárolt egy kerti kiülőt a tetőkertbe, ill. egy kültéri hangosító berendezést.

A kerti kiülő lehetőséget teremt arra, hogy a tetőkertben akár foglalkozásokat is lehessen tartani jó idő esetén, ugyanis a jövőben több ilyen pad beszerzését tervezzük.

A hangosító berendezés pedig lehetővé teszi, hogy az iskola előtt területen is tarthassunk kisebb rendezvényeket, hiszen most már rendelkezésünkre áll a megfelelő technikai háttér.


Márton-nap

2021. november 11.

A 6.a osztály előadásával kezdődött Márton-napi ünnepségünk. A gyerekek egy rövid színdarab keretében mesélték el a Szent Márton életéhez kapcsolódó legendákat. Előadásukat egy Márton-napi dallammal fejezték be, melyet furulyán adtak elő. Ezután a nézőközönséggel, a németes osztályokkal együtt elénekelték a német nyelvű Márton-napi dalokat, végül az elmúlt hetekben készített világító lámpásaikkal végigjárták énekelve az iskola folyosóit.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Versenyeredmény

2021. november

Zorokhovich Maiia 2.b osztályos tanuló első helyezést ért el a Nemzetközi Ritmikus Gimnasztika Verseny Mikulás Kupáján.


Versenyeredmény

2021. november 8.

Mohilchenko Zlata 2.a osztályos tanuló a 2021. Mikulás Kupa Nemzetközi Ritmikus Gimnasztika Versenyen 3. helyezést ért el.


Pingpong csapatbajnokság

2021. november 6.

Bóna Simon és Bóna Valentin a pingpong csapatbajnokságon az 1. csoportban 2. helyezést ért el 3 győzelemmel és egy vereséggel. A csoportban 15 csapat versenyzett.
Ezzel az eredménnyel bejutottak a tavasszal tartandó döntőbe.


Élen a tanulásban, élen a sportban

2021. november 2.

Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot írt ki „Élen a tanulásban, élen a sportban” címmel,
melyre az általános iskolák felső tagozatos diákjai is jelentkezhetnek.

A pályázati feltételek ide kattintva olvashatók.
Pályázati adatlap letöltése.
Adatkezelési tájékoztató letöltése.Honfoglaló
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Nyíregyháza
Hajdú-Bihar megye: Debrecen

2021. október

Az őszi szünetben két úticélt is elértek a futók: október 23-án, az ünnepnapon Nyíregyházára, 30-án pedig Debrecenbe érkeztek.
Most csak szülők és pedagógusok vettek részt a futásban, viszont egyre hosszabb távokkal járultak hozzá a résztvevők a közös teljesítményhez.
Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 5.b – 16,89 km/fő
2. 8.b – 16,58 km/fő
3. 6.a – 15,49 km/fő
4. 1.b – 10,81 km/fő
5. 7.a – 6,45 km/fő
6. 3.a – 4,63 km/fő

Felcserélődtek a helyezések, és a hat között egy új osztály is megjelent. Van tehát lehetőség előre lépni, ehhez az kell, hogy minél többen és lehetőleg minél hosszabb távot fussanak.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tájaival, nevezetességeivel az aulában lehet kicsit közelebbről megismerkedni a 7.b osztály által készített tabló segítségével.
A következő cél Jász-Nagykun-Szolnok megye központja, Szolnok.


Nemzeti ünnep – október 23.

2021. október 22.

Ebben a tanévben is megemlékeztünk az 1956-os eseményekről és hősökről. Hetedikes és nyolcadikos diákok közreműködésével készült az a videó, amelyet a tanulók osztályukban tekinthettek meg. A diákönkormányzat pedig egy tablót készített, amelyet az aulában helyeztünk el.


Erdőismereti foglalkozás

2021. október 22.

Az elmúlt napokban több osztályunk (3.b, 4.a, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b) vehetett részt Terézváros önkormányzata támogatásának köszönhetően erdőismereti foglalkozáson a Gyermekvasúton.

A gyerekek először elsétáltak Hűvösvölgy Gyermekvasút végállomástól a hárshegyi állomásig. Útközben megismerkedtek az erdő élővilágával és az ökológiai összefüggésekkel. Hárshegyen felszálltak a Gyermekvasút erdőismereti foglalkozásra berendezett kocsijába, ahol csoportokban tevékenykedhettek interaktív módon. A berendezett kocsival felutaztak Széchenyi-hegyre, majd visszatértek Hűvösvölgy végállomásra. Közben elvégezték a feladatokat, ill. előadást hallgattak meg a látottakkal, tanultakkal kapcsolatban. A foglalkozás során növényeket határoztak meg, madarakat azonosítottak, állatnyomokat, illatokat, hangokat ismertek fel és a gyógynövények hatásaival ismerkedtek. Emellett még kézműveskedésre is volt lehetőség.

A program során rengeteg új ismeretre tettek szert a gyerekek, és nagyon jól érezték magukat a csodálatos környezetben, az erdőben.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Látogatás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

2021. október 21.

A 3.a osztály október 21-én ellátogatott az óbudai múzeumba. Elsősorban a logikai játékok iránt érdeklődtek. A „Mi fán terem az ördöglakat?” című ideiglenes kiállítás Szentiványi Tibor játékkutató emlékére készült. A helyszínen kézbe lehetett venni néhány játékot, s aki tudta, szétszedte, majd összerakta.
Az osztályban már ismerkedtek ördöglakatokkal, furfangos kirakókkal és összerakókkal.
Ezenkívül megnézék a „Tengerre, magyar!” hajózási kiállítást, valamint a kereskedelemhez és vendéglátáshoz kapcsolódó – szintén interaktív – kiállításokat.
Kellemesen elfáradva és a látványtól megéhezve indultak vissza az iskolába. Útközben még 10 percre megálltak egy játszótérnél is.
Rengeteg információval és élménnyel tértek haza.


Hello, Halloween!

2021. október 21.

Mint sok éve már, idén is megemlékeztünk az Amerikában népszerűvé vált napról, Halloweenről (október 31.).

A tökfaragó verseny nagy érdeklődést váltott ki. Másodikos kortól lehetett részt venni a versenyen, németesek és angolosok egyaránt nevezhettek.

Kilencvenegy „pályamű“ érkezett. A gyerekek leleményessége és kreativitása széles határok között mozgott: volt hagyományos, ijesztő tök, vigyorgó tök, kedves tök, baglyos tök, boszorkány tök, cica tök (!), fekete tök és fehér (bagoly-)tök,zöld tök, koponyát befaló tök, tökben-tök, óriási tök és pindurka tök. Sok gyerek tette még ijesztőbbé a művét folyton égő LED mécsessel.

A lépcsőkön elhelyezett művekből a gyerekek szavazatai alapján a legjobban tetsző tíz művet díjaztuk, de minden készítő kapott egy pici jutalmat.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Lázár Ervin Program

2021. október 18.

Október 18-án 9:30-tól a 4.b osztály tanulói a Lázár Ervin Program keretében a Kolompos együttes Kolompos mulatság című koncertjén vettek részt. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek a jó hangulatú koncerten.


Bolyai csapatverseny - matematika

2021. október

Iskolánk 10 csapata vett részt az idei Bolyai matematika csapatversenyen. Közülük 5 csapat az első hat hely valamelyikét szerezte meg a körzeti fordulóban. A végeredményre sajnos várni kell még, a pontos helyezés csak az eredményhirdetéskor derül ki. Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak az elért eredményekhez!

Az első hat hely valamelyikén végzett csapatok:

A csapatok neve, tagok, osztály:
A jövő esze: Antal Csanád, Daragó Mihály Péter, Hu Zhanyun, Pálosi-Németh Botond – 4.a
Budapest szíve: Bán András, Teng Yuxuan, Udvardi András, Weisz Máté – 4.a
Okoskák: Balázs Glória, Bóna Valentin, Szigethy Katalin, Zaborecz Gábor – 6.b
C4: Fehér Fanni, Füzi Bernát, Tran Khanh Hung, Vailati Valentina – 7.c
Plüssállatok: Boros Kristóf, Fehér Sándor, Luo Han – 8.b


Kerületi futóverseny eredmények

2021. október 13.

A VI. kerületi Mezei Futóversenyen ( 2021.10.13.) tanulóink a következő eredményeket érték el:

Szabó Mirella 7.a : I. helyezés
Weisz Alíz 7.a : II.helyezés

Hinch Valentina 6.a : II. helyezés
Lőrincz András 6.a : III.helyezés


Az Országházban járt a 3. b

2021. október 7.

A 3.b osztály október 7-én az Országházba és az Országgyűlési Múzeumba látogatott el. A Királycsinálók című foglalkozáson vettek részt. Először az „eltűnt” koronázási ékszerek nyomába eredtek. Izgalmas és sikeres volt a nyomozás. Később csoportokban felkészültek a koronázási szertartás egyes jeleneteire, melyhez élethű kellékek álltak rendelkezésükre. Eljátszották a koronázást, megfogalmazták a király esküjének szövegét. Végül nagy lakomával zárták a jelenetet. A foglalkozás után egyórás sétát tettek az Országházban. Sok érdekességet tudtak meg az épületről. Olyan szerencsések voltak, hogy láthatták a koronaőrök őrségváltását is. Nagyon jól érezték magukat, mindenkinek ajánlják ezt a programot!


Honfoglaló
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Miskolc

2021. október 7.

Október 7-én érkeztek a futók Salgótarjánból Miskolcra. Ismét nőtt a csapat létszáma, már 51-en vannak. Újabb két osztály is csatlakozott a programhoz, így a 17 osztályból már 14 részese a virtuális futóprojektnek. Az osztályokból futók száma széles skálán mozog: 1-től 11 főig.
Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 6.a - 8,21 km/fő
2. 5.b - 8,15 km/fő
3. 8.b - 7,07 km/fő
4. 7.a - 5,84 km/fő
5. 1.b - 4,44 km/fő
6. 7.c - 2,81 km/fő

Innentől nagyon sűrű a mezőny, könnyen változhatnak a helyezések!
A legtöbben a 4.b osztályból futottak, mégpedig 11-en, köztük nagyon sok diák!
Miskolcon ismét egy kis pihenőt tart a csapat – persze ezt is virtuálisan: a város történetéről és nevezetességeiről az 5.b osztály készített egy tablót, melyet az aulában lehet megtekinteni, Lourmet Anna Louise 5.b osztályos tanuló pedig egy ppt-t készített, amelyet az osztálytermekben nézhetnek meg a gyerekek.
A következő cél Szabolcs-Szatmár-Bereg megye központja, Nyíregyháza.


Természettudományi Múzeum

2021. október

Iskolánk felső tagozatos osztályai, összesen 197 tanuló, szeptemberben és októberben a Természettudományi Múzeumba látogattak el. Megtekintették a múzeum állandó kiállításait, és különböző, életkoruknak és érdeklődési körüknek megfelelő múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, így például a „A világ rovarszemmel”, „Miről árulkodnak a csontok?”, „Állati hangok”, Szimbolikus állatok – állati szimbolika” és Az erdő világa című foglalkozásokon. A programok Terézváros Önkormányzatának támogatásával a környezeti nevelés témakörhöz kapcsolódóan valósultak meg. A támogatást iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány kapta.


Versenyeredmény

2021. október 5.

2021. október 5-én a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. és a VI. kerületi Testnevelés Munkaközösség kerületi fociversenyén a 4. korcsoportban 3. helyezést ért el iskolánk csapata.
A csapat tagjai voltak:

Dukát Miklós 8.a
Kurucz András 8.a
Steinbacher János 7.a
Tóth Domonkos Máté 7.b
Tóth Gergő Dániel 7.b
Füzi Bernát 7.c
Hölényi Bence 7.c
Kacherla Parth Benedek 7.c
Ordas Ferenc 7.c
Tran Khanh Hung 7.cLátogatás a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen

2021. szeptember 30.

Szeptember 30-án, egy hideg, esős őszi napon a 8.a és 8. b osztály meglátogatta a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepet Csepelen. A program három részből állt. Az első és legérdekesebb a telep bejárása volt, ahol a gyerekek végig kísérhették a szennyvíztisztítás folyamatát az ülepítéstől kezdve a biológiai tisztításig. Szakképzett vezető magyarázta el a folyamatokat, és mutatta be a tisztítás lépcsőit és berendezéseit. Érdekes volt a lassan keverő hatalmas kör alakú medence , de főleg a hatalmas üvegház, ahol a már jórészt tisztított vízben trópusi növények teremtettek dzsungelhangulatot. Láttak különféle pálmafajokat, broméliákat, virágzó papagájvirágot, díszdohányt és sok más hatalmas forró égövi növényt. A séta után egy épületben egy másik szakember a víztisztítás lépéseit mutatta be egyszerű módszerekkel. Egy-egy vállalkozó kedvű gyerek is besegíthetett a demonstrációba. Végül egy tesztet töltöttek ki a gyerekek, és ajándékot is kaptak. Szerencsére hazafelé csak a hideg maradt velük, az eső elállt.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.Versenyeredmény

2021. szeptember 30.

Bodor Ivána, iskolánk tavaly elballagott tanulója a Diákújságíró Egyesület oklevelét vehette át 2021. szeptember 30-án a DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján. Az Év Diák Videoújságírója versenyében 2. helyezett lett. A díjat mint iskolánk tanulója, az iskolában végzett munkájáért kapta.


Lázár Ervin Program

2021. szeptember 29.

2021. szeptember 27-én a Lázár Ervin Program keretében a 6.a és 6.b osztály tanulói a Fővárosi Nagycirkusz Cirkománia című előadását tekintették meg.
2021. szeptember 29-én a Lázár Ervin Program keretében a 4.a osztály tanulói a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában a Kolompos együttes Kolompos mulatság című műsorát tekintették meg.


Honfoglaló
Heves megye: Eger

2021. szeptember 25.

Szeptember 25-én megérkezett a csapat honfoglaló futása második állomására, Egerbe. A csapat létszáma 28-ról 34 főre gyarapodott: 22 szülő, 6 diák és 6 pedagógus futott. Már 12 osztály vett részt a kihívásban eltérő létszámmal (1 és 6 fő között).

Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 6.a – 5,49 km/fő
2. 5.b – 4,87 km/fő
3. 8.b – 4,5 km/fő

A legtöbben a 6.a osztályból futottak, mégpedig hatan.

Egerben ismét rövid pihenő: a város történetéről és nevezetességeiről a 8.a osztály készített egy tablót, melyet az aulában lehet megnézni, Szeli Fanni 8.a osztályos tanuló pedig egy ppt-t készített, amelyet az osztálytermekben nézhetnek meg a gyerekek.

A következő cél Borsod-Abaúj-Zemplén megye központja, Miskolc.


Dunabogdányi erdei iskola

2021. szeptember 20-24.

A második évfolyam tanulói erdei iskolában, Dunabogdányban töltöttek egy hetet szeptember 20-24. között. Nagy izgalommal várták az utazást a szülők, gyerekek egyaránt, mert sokan most voltak először távol szüleiktől. Délelőttönként tanórák voltak, délutánonként a tábor környékével ismerkedtek. Sétáltak a Duna-parton, futóverseny volt a Kálvária-dombra. A Heim sütődében mindenki saját igénye szerint választhatott finomságot. Hajókázásra is sor került a napsütötte folyón. Nagy sikere volt a tűzzománc nyakék készítésének. (lásd a képen) Szép, kreatív alkotások születtek. Szerda este „lehullottak a csillagok az égről”: elemlámpával keresték a gyerekek az üdülő területén a 240 db papírcsillagot. A legügyesebb kisgyerek 18 darabot talált. Utolsó este Bingót játszottak, és 2 táncot tanultak meg. Jövőre is szívesen eltöltenének 5 napot Dunabogdányban. A táborozási lehetőséget köszönjük Terézváros önkormányzatának.


Iskolakezdő ajándék

2021. szeptember 21.
 

Az elsős és ötödikes kisdiákok a tanévkezdés alkalmából Terézváros önkormányzatának ajándékaként egy iskolakezdő csomagot kaptak.


Természetjáró szakkör

2021. szeptember 19.

Szeptember 19-én, vasárnap egy kellemes, könnyű erdei kiránduláson vettek részt a természetjáró gyerekek a Jegenye-völgyben, a Paprikás-patak kanyargó medrének vidékén. Az 5. évfolyam (és testvérek) vállalkozó szellemű tanulói vettek részt – 24 gyermek - a túrán, ami 6 km volt. Vízesés, kis hidak, egy „mászófal” és a solymári vár tette érdekessé a napot. Megálltunk a Rózsika-forrásnál is, melynek a vize sajnos nem iható. Nevét egy Rózsika nevű munkásnőről kapta, aki sokszor vitt kirándulni szegény gyermekeket. A túra végére kellemesen elfáradtak a gyerekek, de élményekben gazdagon tértek vissza a városba.
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Honfoglaló
Nógrád megye: Salgótarján

2021. szeptember 15.

Szeptember 15-én megérkezett a csapat honfoglaló futása első állomására, Salgótarjánba. A 28 fős csapatban 18 szülő, 5 diák és 5 pedagógus futott. 11 osztály vett részt eddig a kihívásban eltérő létszámmal (1 és 6 fő között).
Az osztályok közötti verseny állása a lefutott össztávnak az osztálylétszámmal osztott eredménye szerint:

1. 6.a - 3,62 km/fő
2. 5.b - 2,16 km/fő
3. 8.b - 2,1 km/fő

Sok idő nincs pihenésre és nézelődésre, a csapat már halad következő célja, Heves megye központja, Eger felé.


Honfoglaló

2021. szeptember 3.

 

A sikeresen zárult Irány Varsó! + Hazatérés projekt után ebben a tanévben a Honfoglaló programot indítjuk el.

Célunk Magyarország megyeszékhelyeinek érintésével egy virtuális országjárás megvalósítása.

A futók által teljesített távok napi átlagával fogunk haladni, mint a korábbiakban is, mindig újabb és újabb célt tűzve ki magunk elé.

Az első város, ahová el szeretnénk jutni, Nógrád megye székhelye, Salgótarján. Innen haladunk majd tovább nagyjából az óramutató járásával megegyezően, végül pedig visszaérünk Budapestre.

Az osztályok között verseny zajlik, az egy osztályból futó tanulók és szülők lefutott km-eit külön is számontartjuk. Az osztálylétszámmal arányosan leghosszabb távot teljesítő osztályok (az ott futók) külön jutalmat kapnak.

A futás mellett a gyerekek osztályonként projektmunkában is részt vesznek: egy-egy megyét kell bemutatniuk látványos, informatív módon. Ezek a munkák az aulában lesznek megtekinthetők.


Tanévnyitó ünnepély

2021. szeptember 1.

Szeptember elsején reggel tartottuk meg tanévnyitó ünnepélyünket az első osztályos kisdiákok és szüleik részére. A 3. a osztály tanulói készültek ünnepi műsorral. Versekkel, zongorajátékkal és dallal köszöntötték az újonnan érkezőket. Hagyományainkhoz híven három testvér közül a két idősebb adta át szimbolikusan a stafétát a legkisebb, iskolába érkezőnek. Martikán Beatrix intézményvezető vidám szavakkal üdvözölte a gyermekeket és szüleiket, és megnyitotta az új tanévet. A többi tanuló 9 órától a saját termében hallgathatta meg az ünnepi műsort és köszöntést.


Irány Varsó! Hazatérés

2021. augusztus 29.

Augusztus 29-én hazaért a futók lelkes csapata. A január elsején indult program során előbb a varsói partneriskoláig futottak, aztán május elején visszaindultak Budapestre, és ahogy tervezték, tanévkezdésre célba is értek.

A hazafelé út kilométereinek teljesítésében elsősorban a szülők és a pedagógusok jeleskedtek, a diákok lelkesedése ekkorra már megcsappant, de a felsős dunabogdányi táborban kétszer is nagyon sokan (21-en, ill. 12-en) felkeltek korán azért, hogy két pedagógussal együtt lefussák az aznapi „adagot”.

Néhány érdekes adat a visszaútról:

- Az összes futó száma: 22 + 21 (Dunabogdány)
- Az egy napon legtöbben futók száma: 24 (ez egy dunabogdányi nap volt)
- Napok száma, amikor senki nem futott: 3
- Az összes megtett km: 1839,51 km
- Az egy futó által teljesített leghosszabb össztáv: 303,3 km
- Az egy alkalommal egy futó által lefutott leghosszabb táv: 15,02 km
- Az egy napon megtett leghosszabb össztáv: 105,2 km

A projekt sikerén felbuzdulva a következő tanévben egy új program indul, melynek részleteiről hamarosan beszámolunk.


Dunabogdány nyári tábor – felső tagozat

2021. augusztus 7 - 13.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdettük a felső tagozatosok számára a mostanra már hagyományossá vált sport táborunkat. Igyekeztünk most is változatos programokat, feladatokat összeállítani és a nagy sikernek örvendő dolgokat megismételni.

A szokásos csapatok megalakítása után a legelső feladat a csapatpóló készítése volt textilfestékkel, melyet be is kellett mutatniuk a gyerekeknek. Ezen a héten több előadással kellett készülniük a csapatoknak, melyeket az egyenpólóban kellett előadni. A hét folyamán különböző feladatokban mérettették meg magukat a gyerekek, ahol különösen nagyon fontos volt a csapategység és az, hogy mennyire tudnak együtt dolgozni. Csapatépítő feladatokkal kezdtünk, majd egy mozgással kombinált activity játékban mérték össze találékonyságukat a csapatok. Nem maradhatott el a jól bevált vízi-zsinórlabda bajnokság, ami ezúttal két nagyon komoly rangadót tartogatott számunkra, nagyon élvezetes mérkőzéseket láthattunk. Rövid táncos koreográfiával készültek a csapatok a második estére, mely meglepően kreatívra sikeredett, és óriási party hangulat alakult ki a végére.

A harmadik napon a szintén szokásunkká váló Szigetcsúcs-meghódításra került sor, ezúttal egy kis fürdőzéssel egybekötve, este pedig rókavadászaton gyűjthettek értékes pontokat a csapatok.

A negyedik nap sűrűnek ígérkezett, korán reggel, még reggeli előtt 20 gyerek és két kísérőtanár reggeli futáson vett részt, 4 km-t tettek meg együtt, mellyel hozzájárultak az iskolai Irány Varsó! projekt Hazatérés szakaszához. Reggeli után tűzzománc nyakláncot készítettek a gyerekek, ehhez kapcsolódóan kaptak ismét csapatfeladatot. Az elkészült medálok alapján történetet kellett kitalálniuk, melyet este elő is kellett adniuk. Ismét nagyon szórakoztató műsorszámokkal álltak elő a gyerekek, pedig igen fárasztó délutánon voltunk túl, hiszen sárkányhajóval, árral szemben 4 km-en keresztül eveztünk egészen a Szigetcsúcsig, majd ugyanezt a távolságot megtettük visszafelé, akkor már kihasználva az ár segítségét. A srácok fantasztikus hangulatot teremtettek a hajókban, énekelve húzták az evezőlapátokat.

Az ötödik nap délelőttjére komplex csapatfeladatokkal készültünk. QR kódokat kellett leolvasni és megoldani a hozzájuk tartozó olimpiai feladványokat. A megoldásokból egy találós kérdés állt össze, mely újabb helyszínre vezette tovább a gyerekeket. Több állomáson kellett hasonlóképpen átjutniuk, mire eljutottak a végső megoldásig. Délután a visegrádi bobpályán pihenhették ki a gyerekek a szellemi megmérettetés okozta fáradalmakat. De vacsora után még várt rájuk egy újabb csapatverseny, az 5 másodperc 3 válasz társasjáték segítségével.

Hatodik napon reggel megint futni indult a kis csapat, újabb 4 km-t teljesítve, majd délelőtt egy Kahoot olimpiai kvíz segítségével felidéztük röviden az olimpiák történetét, illetve a mostani olimpia magyar vonatkozású eseményeit. Nagy örömünkre nagyon jól informáltak voltak a gyerekek. Ezt követően különböző vízi versenyeken mérkőztek meg a csapatok, ami a nagy melegben kimondottan jól esett mindenkinek. Délután egy jó hangulatú, izgalmas számháborúban mérték össze erejüket a csapatok. Ezután már csak egy csapatfeladat volt hátra, egy vízi koreográfia bemutatása. Ezek után a zsűri visszavonult, hogy az utolsó napra szánt eredményhirdetésre felkészülhessen. Az utolsó estét igazi búcsúeste hangulat jellemezte. Nagyon gyorsan eltelt ez az egy hét, a szervezett programok mellett folyamatosan ment a pingpongozás, tollasozás, focizás, kosarazás, biliárdozás, de előkerültek a fonalak is, és sokan a tavalyihoz hasonló karkötőket fontak. Nagyon jó hangulatban teltek napjaink, és máris nagyon várjuk, hogy újra visszatérhessünk Dunabogdányba.


Dunabogdány - alsós tábor

2021. július 31- augusztus 6.

Táborunkat az Olimpia jegyében szerveztük meg. Igyekeztünk ez esemény hangulatát a tábor mindennapjaiba csempészni. Követtük a magyar résztvevőket, és kiszurkoltuk Lőrincz Tamás arany- és testvére, Viktor ezüstérmét, valamint női kézilabdásaink és vízilabdásaink negyeddöntőbe jutását. Megható pillanatok voltak ezek. A gyerekek is összemérhették tudásukat vízi, szárazföldi és szellemi vetélkedőkön. A versenyeken kívül is rengeteg jó program volt a táborban, mint például a sportversenyek (kosárlabda, tollaslabda, pingpong és az idei év nagy slágere, a tanár-diák frizbi. A programok között szerepelt esti csillagvadászat, számháború és Ki mit tud? is.

Kirándultunk is többször. Az idei évben egy új helyet fedeztünk fel Visegrádon. A Zsitvay-kilátó közelében található kalandpark a tábor csúcspontja volt. A gyerekek több méter magasban a lombkoronák között nevetve, félelemérzet nélkül másztak, illetve drótkötélen csúsztak egyik fáról a másikra.

Az idei évben a gyerekek a Duna-parton - az alacsony vízállásnak köszönhetően - gyönyörű kagylókat gyűjthettek. Erre ritkán adódik lehetőség, így az alkalmat megragadták, és különleges mintázatú és nagyságú kagylók sokaságát szedegették össze.

A Kálvária-dombon megrendeztük szokásos felfelé futós versenyünket, amelyet fabatkákkal díjaztunk. Ezenkívül a tábor területén rendkívül szórakoztató számháborúknak lehettünk szemtanúi. Láthattunk meneküléseket és bátor támadó játékosokat is, akik az utolsó pillanatokig küzdöttek a csapatukért.

A tábor alatt minden gyerek először megtervezte, majd elkészítette textilfilccel egyedi pólóját, és másnap egy hozzáillő tűzzománc nyaklánccal egészítették ki a szettjüket. A tűzzománckészítést művészek meghívásával szerveztük, ahol lépésről lépésre megismerkedhettünk a tűzzománckészítés technikájával.

A gyerekek csütörtökön délelőtt a tábor gondnokának, János bácsinak az előadásában rengeteg mindent megtudhattak a méhészetről. Például: Hogyan élnek a méhek? Hogyan lesz a méz? Milyen mézfajták léteznek? Meddig él egy méh? Mi a különbség a méhek között? Mi a kas? Hogyan hat a méhekre a füst? Hogyan telelnek át? Hogyan tájékozódnak a méhek? Természetesen az előadáson hallottakról egy kis vetélkedő formájában a csapatok össze is mérhették tudásukat. Ezután délután a tanulók mindegyike választhatott magának csillámtetoválást is, amely akár 3 hétig is fennmarad, ezzel emlékezve a tábori élményekre is.

A tábor utolsó estjét a gyerekek nagyon várták, hiszen csapatonként előadták a Piroska és a farkas c. Grimm-mese általuk kitalált és megírt befejezését. Minden elképzelésünket felülmúlták az előadások. A gyerekek forgatókönyvet, szerepeket, párbeszédeket írtak, illetve jelmezeket, díszleteket terveztek, készítettek egy héten át. Meseszerű előadásoknak lehettünk szem- és fültanúi. Volt közöttük modern és szórakoztató befejezés is. A fergeteges előadások után a szokásos Fele sem igaz vetélkedőnket is megrendeztük, amely minden évben rengeteg nevetéssel telik.

Ismételten óriási kacajjal és jókedvvel töltöttük meg egész héten az üdülőt. A tábor egészére jellemző volt az önzetlen segítségnyújtás és a különböző korosztályú tanulók együttműködésének rendkívül magas foka. Várjuk, hogy visszatérhessünk!
A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Versenyeredmény

2021. július 31.

2021. július 31-én megrendezett Halassy Olivér Vízilabda Kupán Beke Marcell, a 3/a osztály tanulója csapatával ezüstérmet szerzett.
Gratulálunk neki!Iskolai hírek 2020-2021-es tanév

MaTalent6

2021. június 21.

MaTalent6
Matematikai tehetségazonosító online mérés 2021. 06. 21.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül (57) 41 vett részt az Oktatási Hivatal MaTalent6 online matematikai mérésében.
A mérés országosan 1130 általános iskolai feladatellátási helyről 19.791 negyedik osztályos tanuló részvételével zajlott.
Képességpont értékek tekintetében a matematikai mérésben részt vevő tanulók:
• felső 1%-a 728 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló,
• felső 6 %-a 656 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló,
• felső 25 %-a 570 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret.
Ezek alapján:
8 tanulónk a felső 25%-ba,
2 tanulónk a felső 6%-ba,
2 tanulónk a felső 1%-ba tartozik elért eredményei alapján.


Tánc világnapja

2021. április 29.

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeltük, és csatlakoztunk a Jerusalema tánckihíváshoz. Az aulában osztályonként tartott programon a tanárok bemutatták a koreográfiát a gyerekeknek, majd ők is megtanulhatták azt. Sikerült vidámmá varázsolni ezt a hétköznap délutánt.


Fotópályázat a Föld napja alkalmából

2021. április 29.

Az iskola diákönkormányzata fotópályázatot hirdetett a Föld napja alkalmából, melyre sok alkotás érkezett, a gyerekek nagyon szép képeket készítettek a minket körülvevő növény- és állatvilágról.

A beküldött alkotások ide kattintva láthatók.


Online német nyelvi verseny

2021. április 27.

Nyolcadik osztályos németeseink áprilisban ismét részt vettek a lengyel testvériskola szervezésében egy online nyelvi versenyen. Ezúttal nyelvtani és szókinccsel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Többen nagyon szép eredményt értek el, Gaál Csaba pedig nagyszerű teljesítménnyel továbbjutott a második, majd onnan az utolsó fordulóba.


Fenntarthatósági témahét

2021. április 19-23.

2021. április 19-23. között vett részt iskolánk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági témahét programjában. Az idei hét kiemelt témái: az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek. A témahét honlapján óratervek, mintaprojektek, versenyek, online tanórák, képzések, a korábbi évek beszámolói segítették a felkészülést és megvalósítást. Minden osztály minden tantárgyból foglalkozott a témával, és részt vett egy központi online tanórán is. Saját vállalásunk a témahét megvalósításához az volt, hogy egyetlen nyomtatott anyagot se sokszorosítunk. Mindezek mellett az iskola diákönkormányzata fotópályázatot hirdetett a Föld napja alkalmából, melyre nagyon szép alkotások születtek, a víz világnapján pedig, március 22-én játékos és érdekes online feladatokat kaptak a gyerekek. A szaktanári és osztályfőnöki beszámolók, a tanulók munkái alapján nyerhetünk betekintést a gazdag programba, eredményes és sikeres munkába.

Az osztályok által megtekintett online tanórák témái, időpontjai ide kattintva olvasható.


A DÖK felhívása a Föld napja alkalmából

2021. április 20.

A diákönkormányzat pályázatot hirdet az iskola tanulói számára a Föld napja alkalmából. A pályázati felhívás ide kattintva olvasható.

A költészet napja - április 11.

2021. április 12.

A költészet napjára Balázs Letícia 8.b osztályos tanuló készített egy ppt-t, melyet a diákok az online oktatás keretében tudtak megtekintetni.

A diákönkormányzat pályázatot is kiírt a költészet napjára, az erről szóló beszámoló itt olvasható. A pályázatra érkezett videókat itt lehet megtekinteni.


Pályaorientációs nap

2021. március 29.

Március 29-én online formában tartottuk meg pályaorientációs programunkat. Ezen a napon tanítási órákat nem tartottunk, helyettük a gyerekek az osztályfőnökeik által szervezett programokon vehettek részt, filmeket néztek meg, játékos feladatokat, rejtvényeket oldottak meg, beszélgettek jövőbeli pályaválasztási terveikről, a szülők foglalkozásáról, és ők maguk is készítettek feladatokat, fogalmazásokat, esetleg ppt-ket a témában.
Néhány alsós és felsős osztály a MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) által felajánlott programok keretében ismerkedhetett az egészségkultúra, az egészségügyi képzések és hivatás sokszínűségével.
Bízunk benne, hogy ez a nap is hasznos tapasztalatokkal, ismeretekkel bővítette diákjaink tudását!
Az egyes osztályok rövid beszámolói a csatolmányban tekinthetők meg.
A beszámoló ide kattintva olvasható.


A víz világnapja - március 22.

2021. március 22.

A víz világnapján alsós és felsős diákjaink egymástól eltérő, nagyon érdekes feladatsort oldhattak meg, melyek felhívták figyelmüket a víz, a tiszta víz fontosságára és édesvízkészleteink veszélyeztetettségére. Az alsósok játékos feladatokat kaptak, és a feladatok megoldása közben a vízzel kapcsolatos ismereteik is bővültek. A felsősöknek egy kvíz kitöltése mellett kreatív feladatok megoldására is volt lehetőségük.

     

DSD német ifjúsági nyelvvizsga

2021. március 17.

Nyolcadikos németes tanulónk közül tízen vettek részt a DSD B1 szintű nyelvvizsgán. Mindannyian sikeresen teljesítették - méghozzá kiváló eredménnyel - a vizsga szóbeli részét. Most már csak az írásbeli vizsga eredményére kell várnunk, hiszen azt Németországban javítják, értékelik, de bízunk benne, hogy a szóbelihez hasonló eredményt fognak ott is elérni diákjaink.


Költészet napja

2021. március 16.

A DÖK felhívása a költészet napja alkalmából.

A versenyfelhívás ide kattintva olvasható.


Euroexam angol próba nyelvvizsga

2021. március 5.

Iskolánk az idei tanévben is szervezett angol próba nyelvvizsgát.

Az Euro Nyelvvizsga Központtal már 5. éve tartjuk fenn a kapcsolatot, ezért az idén is őket, illetve az Euroexam a nyelvvizsgát választottuk.

A próba nyelvvizsga nem kötelező, de a tanulóknak és a szülőknek (továbbá a nyelvtanároknak is) jó alkalom arra, hogy felmérjék a diákok nyelvtudását egy, a valódihoz hasonló vizsgán, megtapasztalják a vizsgaközeget, és objektív visszajelzést kapjanak tudásukról. Az időbeosztás, a vizsgafeladatok, a szóbeli vizsga szituációk és a vizsga menete megfelelt egy valódi nyelvvizsgának.

Idén, a járványra tekintettel, a szóbeli vizsgarészt online tették le a tanulók.

Vizsgázóink B1 és B2 komplex (írásbeli és szóbeli) próba nyelvvizsgát tettek a 6.b és c., a 7.a, 7.b, valamint a 8.a és 8.b osztályból.

A tanulók 63 %-a sikeres írásbeli (olvasásértés, hallásértés, íráskészség) vizsgát tett, 84 % pedig sikeres szóbeli vizsgát.

A 43 jelentkező közül 25 tanulónak mindkét vizsgája sikerült (komplex vizsga).

Minden tanuló személyre szabott értékelést kapott a vizsgaközponttól, ami nagy segítség ahhoz, hogy a tanulók lássák erősségeiket és a fejlesztendő területeket. Ha pedig már elérik a nyelvvizsgakorhatárt, sikeresen tegyék le akár a középfokú, B2 nyelvvizsgát. (Nyolcadik év végén az elérendő angol nyelvvizsgaszint a B1 szint.)

Sikeres komplex próba nyelvvizsgát tettek az alábbi tanulók:

B1 szinten:

a 6.b osztályból:
Fábián Panna, Husonyica Regina, Názer Panni, Pap Krisztina, Péter Szonja, Tóth Domonkos, Tóth Gergő, Zenobio Gréta.

a 6.c osztályból:
Fehér Fanni, Solomon Márta

a 7.a osztályból:
Árki Zita, Kovács Fanni Sára, Szeli Fanni

a 7.b osztályból:
Boros Kristóf, Bükszegi Marcell, Kálmán Richárd, Lee Seru, Markó Katalin, Molnár Márk, Zaborecz Fanni

B2 szinten:

a 8.a osztályból:
Sátori Kázmér

a 8.b osztályból:
Rózsa Csenge, Szíjártó Fanni

A próba nyelvvizsga lehetőségét az elkövetkező tanévekben is szeretnénk megadni tanulóinknak.


Pilotprüfung

2021. február 8.

2021. február 8-án került megrendezésre iskolánkban a DSD nyelvvizsgát megelőző Pilotprüfung, próba nyelvvizsga. A szóbeli vizsgán Buti Izabella, Gelencsér Blanka és Tóth Jázmin 7.a osztályos tanulóink vállalták a megmérettetést. Ezzel ízelítőt kaptak a 8. osztályosok a nyelvvizsga rendszeréről, lebonyolításáról. Minden úgy zajlott most is, ahogyan majd náluk fog: egy kötetlen beszélgetéssel indult a vizsga, ezt követte egy szabadon választott téma bemutatása, majd egy rövid beszélgetés a témához kapcsolódóan. Az értékelés és pontozás is a rendes nyelvvizsga szabályai szerint történt most is, mindhárom tanulónk elérte a B1-es szintet. Gratulálunk!


"Hetedhét kaland"

2021. február 3.

Bodor Ivana 8.b osztályos tanulónk a Magyar Televízió (MTVA) állandó tagja, a televízió M2 csatornáján futó „Hetedhét kaland” című gyerekeknek szóló műsor állandó szereplője.


Nyelvvizsga

2021. február 2.

Nyolcadik osztályos tanulóink közül hárman sikeres Euroexam nyelvvizsgát tettek angol nyelvből:

Balázs Leticia 8.b C1
Bodor Ivána 8.b B2
Reményi-Székely Szabolcs 8.b B2


A magyar kultúra napja

2021. január 22.

Bodor Ivána 8.b osztályos tanuló egy videót készített erre a napra, melyben az elmúlt évszázadok kiemelkedő alkotásait, értékeit mutatta be. A videót a szünetekben az aulában vetítettük le, de az osztályok tanórai keretben is megnézhették.


Tehetségmérés

2020. november 30.

Ötödik osztályos tanulóink a Nemzeti Tehetség Központ által biztosított komplex tehetségszűrésben vehettek részt. A szülői hozzájárulással rendelkező tanulók online problémamegoldó és szókincs teszteket töltöttek ki, melyek eredményéről egyéni visszajelzést kaptak. A két ötödikes osztályból 31 tanuló vett részt a mérésben.
A problémamegoldó teszt azt mérte, hogy mennyire képesek a tanulók szabályszerűségeket felfedezni újszerű és látszólag összefüggéstelen dolgok között. Ez a képesség általában olyankor fontos, amikor nincs kész, megtanult válasz egy problémára, hanem a tanulóknak maguknak kell felismernünk, hogy melyek a probléma fontos elemei, és azok hogyan függenek össze egymással. A teszt tartalmában az általános intelligenciatesztekhez hasonló, ám az általános értelmi képesség összetevői közül elsősorban a szabályszerűségek felfedezésének képességét méri ismeretlen, bonyolult, változó vagy ellentmondásos helyzetekben.
A szókincs teszt azt mérte, hogy mennyire ismerik a tanulók az egyes szavak jelentését – azaz, mekkora a szókincsük. A különféle szavak helyes ismerete minden olyan helyzetben nagyon fontos, amikor szóban vagy írásban ki kell fejezniük magukat, és jól mutatja a tájékozottságukat és műveltségüket is.
Az iskolánkból felmért tanulók mindkét teszten elért átlagos eredménye magasabb, mint a felmért iskolák tanulóinak átlagos eredménye.


DÖK-pályázat

2020. november 24.

Az iskola diákönkormányzata meseíró pályázatot hirdet Téli kalendárium címmel.
A részletes pályázati kiírás ide kattintva olvasható.


Kiállítás a DÖK szervezésében

2020. november 18.
  

A Diákönkormányzat Korona krónikák címmel projekt versenyt hirdetett. A vírushelyzetről kialakult véleményüket, a karanténban szerzett tapasztalataikat festhették, rajzolhatták meg a tanulók. A legjobb alkotásokból kiállítást rendeztünk az aulában. A kiállított alkotásokra az iskola diákjai szavazhattak.
A legtöbb szavazatot Havasréti Anna 5. osztályos tanuló rajza kapta. Gratulálunk neki!


Béres-csepp a pedagógusoknak

2020. november 16.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. felajánlása nyomán iskolánkba is megérkezett a pedagógusoknak küldött adomány.
Köszönjük a cég ajándékát.


Iskolagyűlés

2020. november 13.

Az online iskolagyűlést mindenki a saját tantermében hallgatta és nézte meg. Szóba kerültek az elmúlt időszak kiemelkedő eseményei (évnyitó, ünnepség 1956. október 23. alkalmából, Halloween, Márton-nap) és eredményei (a honlapon is olvashatók), az ún. „aulaprojekt”, a lengyel testvériskolai kapcsolat és persze az iskolai járványügyi intézkedések.


Sportfelszerelések a Bozsik-program keretében

2020. november 13.

Iskolánk a Magyar Labdarúgó Szövetségtől kick ball játékhoz szükséges eszközöket kapott az OTP Bank Bozsik Intézményi Program keretein belül megtartandó foglalkozásokhoz.


Új bútor az 1.a osztályban

2020. november 12.

Iskolánk alapítványának anyagi támogatásával új polcokat kapott az 1.a osztály. Így a tanulók holmiját rendezetten el lehet helyezni a teremben. Köszönjük a szerelést végző szülők munkáját.


31 ötös

2020. november 6.

Az elmúlt tanév során – a 30 éves évforduló apropóján – a diákok minden összegyűjtött 30 db ötös után egy golyóstollat kaptak ajándékba, mely az iskola logójával van ellátva. Aki ügyes volt, az akár több színben is megszerezte a tollat. Ebben az évben is folytatódik az akció, de most már 31 darab ötös után jár a toll. Bár még csak a tanév elején járunk, máris nagyon sok diák jelentkezett az első tollért, vagyis már összegyűjtött 31 ötöst. Gratulálunk nekik. Reméljük, minden diákunk részesül majd az év során a kis ajándékból.


„30 évesek voltunk” - tavaly …

2020. november 6.

A 2019/2020-as tanévben ünnepeltük a harmincadik évfordulóját annak, hogy elkezdődött a két tanítási nyelvű oktatás iskolánkban, egészen pontosan a mai intézmény egyik jogelődjében, a Hegedű utcai iskolaépületben. Sok szép emlék és eredmény fűződik ehhez a harminc évhez. Úgy terveztük, hogy több programot szervezünk az év során, amelyek alkalmat adhatnak például az egykor itt tanító pedagógusok és a valamikori diákok találkozására, vagy megismertethetik az iskola mai tanulóival a három évtized történéseit. Kiállítást, témanapot, öregdiák találkozót szerettünk volna szervezni. Létrehoztunk egy facebook oldalt is, ahol meghirdettük a programokat. Nagyon sok egykori kollégánk és diákunk írta, hogy mennyire örül a kezdeményezésnek és annak, hogy találkozhatnak egymással egy közös program keretében. Sajnos a terveket a koronavírus járvány miatt nem tudtuk megvalósítani. A járvány elmúltával talán lesz mód a programok legalább egy részének megvalósítására.


Új projekt indult iskolánkban

2020. október 22.

Október 21-én indítottuk el új, egész tanéven átívelő projektünket, melynek célja, hogy megismertesse a tanulókkal a jeles és világnapok tartalmát, valamint a hozzájuk kapcsolható értékekre felhívja a figyelmet. A projekt keretében elsősorban ppt-ket és kisfilmeket készítünk a kiválasztott világnaphoz kapcsolódóan, amelyet az adott napon a szünetekben iskolánk aulájában láthatnak az érdeklődők.

A projekt első darabjait pedagógusok készítik el. Reményeink szerint ezeket látva a tanulók is kedvet kapnak saját alkotások létrehozásához.

Október 20-21-én az iskolai tökfaragó versenyhez kapcsolódóan a Halloweenről szóló ppt került vetítésre, 22-én az 1956. október 23-ai eseményeket bemutató korabeli filmfelvételekből alkotott montázst lehetett megtekinteni.


Digitális tanrend

2020. szeptember 30.

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánk egyik osztályában digitális oktatást rendeltek el szeptember 30-ától október 4-éig. Az érintett osztály szülői közösségét értesítettük erről. A többi osztályban hagyományos formában folytatódik a tanítás.

Intézményvezetés


Terézvárosi Tudástér Alapítvány

2020. szeptember

Kedves Szülők!

Röviden tájékoztatni szeretném Önöket az iskolánk alapítványára, a Terézvárosi Tudástér Alapítványra vonatkozó hírekről:

Terézváros nyáron kiírt civil pályázatán 700 000 Ft-ot nyert az alapítvány két nagy beszerzésre, a robotika oktatásához szükséges eszközökre (ez a vásárlás már megtörtént, a honlapunkon találnak képet róla), ill. a sakkpalota oktatásához eszközökre az első osztályosoknak, valamint óriás sakk-készletre (melyet a tetőkertben tudnak majd használni a gyerekek).

A kuratórium szeptember 3-án tartott ülésén a következő eszközök beszerzésének támogatásáról döntött egyhangúlag:

A támogatandó cél A támogatás
összege
osztályfőnökök kérése az osztályok dekorálására 72 000 Ft
bútor vásárlása az 1.a osztályba 100 000 Ft
német munkaközösség (technikai eszközök, oktatási program díja) 65 000 Ft
angol munkaközösség (tanári könyvek, technikai eszközök) 65 000 Ft
1 db laptop 200 000 Ft
reál munkaközösség (szemléltető eszközök, technikai eszközök) 42 000 Ft
diákönkormányzat (dekoráció, projektmunka, kiállítás) 10 000 Ft
ének oktatásához hangszóró 10 000 Ft
QR-kód projekt megvalósításához anyagok (öntapadó fólia) 25 000 Ft

Az alapítvány bankszámlájára megérkezett a tavalyi adó 1 %-okból befolyt összeg: 754 202 Ft. Köszönjük szépen azoknak a szülőknek, akik gondoltak az iskola alapítványára a felajánlás során.

Külön köszönjük a bankszámlára befizetett egyéb – sokszor igen nagy összegű – támogatásokat.

Ebben az évben a járványra való tekintettel sajnos nem lesz alapítványi est, és a tavaszi programok (angol est, svábbál) megtartása sem biztos. Mivel ezeknek a programoknak az elmaradása jelentős bevételkiesést okoz az alapítványnak, ezúton kérjük a kedves szülőket, hogy ha tehetik, az amúgy ezekre a hagyományos eseményekre szánt összeggel támogassák az alapítvány működését, és ezen keresztül az iskolai nevelést-oktatást, programjaink megvalósulását.

Az alapítvány bankszámlájának száma:

Terézvárosi Tudástér Alapítvány
10404072-50526689-56841005 (K&H Bank)

Az alapítvány kuratóriumának nevében:

Martikán Beatrix
igazgató, a kuratórium elnöke


Országos Pályaorientációs Vizsgálat

2020. szeptember

Az Oktatási Hivatal a 2020/21-es tanévben a nyolcadik osztályos tanulóknak kísérleti jelleggel összeállított egy tanácsadás jellegű pályaválasztást támogató mérőeszközt, mely teljes anonimitást biztosít. Egy 86 kérdésből álló feladatsort kell kitölteni szeptember 21. és október 12. között, melynek végeztével a diákok megtekinthetik annak kiértékelését. Ebben a hozzájuk leginkább illeszkedő középfokú iskolai továbbtanulási irányokról, saját érdeklődésük főbb területeiről, kompetenciáikról kapnak visszajelzést. Kizárólag a kitöltést elvégző tanulók láthatják a saját válaszaikat és azok kiértékelését, de megoszthatják a kapott értékelést a szülővel vagy olyan szakemberrel, aki további tanácsokkal segítheti őket a számukra megfelelő továbbtanulás, életpálya megválasztásában.


Sakk

2020. október
     

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból óriás kerti sakk figurákat, 28 db Sakkpalota sakk készletet, 2 db Sakkpalota demonstrációs táblát, mágneses sakkfigurákat és Sakkpalota dobókockákat vásárolt.


Lengyel testvériskola

2020. szeptember
  
  

A nyár folyamán felvettük a kapcsolatot egy varsói általános iskolával, a SPOŁECZNA SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4 IM. WŁ. GRABSKIEGO STOW WARSZAWIE-val. A cél, hogy a német nyelvet tanuló lengyel diákok és a mi németeseink között levelező kapcsolat alakuljon ki.
Megérkeztek az első levelek a lengyel diákoktól, melyeket a mi 8.a osztályos tanulóink már nagyon vártak. Nagy izgalommal bontották ki a leveleket, a felolvasást követően minden levél hamar gazdára talált. Most rajtunk a sor, hogy választ írjunk a levelekre. Reméljük, sok barátság fog kialakulni a diákok között.


Robotika oktatás

2020. szeptember

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a Terézváros Önkormányzata Civil pályázatán elnyert támogatásból 4db Lego Mindstorms készletet vásárolt az informatika órákon megvalósuló robotika oktatáshoz.Iskolai hírek 2019-2020-as tanév

Terézváros kiváló diákja

2020. június

Terézváros Önkormányzata az idei tanévben is elismerte azoknak a diákoknak a kiemelkedő teljesítményét, akik a tanév során fővárosi, országos és nemzetközi sportversenyek első három helyezettjeként végeztek. Iskolánk 21 diákja részesült a kitüntetésben.

Bán Adrienn 8.b
Berkes Amanda 8.a
Bodor Ivána 7.a
Bősz Anna Krisztina 7.b
Fábián Panna Laura 5.b
Fehér Noémi 2.b
Füzi Lilla 8.b
Hudák Marcell János 7.a
Jackson Szófia Valéria 8.b
Körmendi Janka 8.b
Körmendi Soma 5.b
Luo Han 6.b
Pap Krisztina Viktória 5.b
Paput Szíra Kata 5.a
Péter Szonja 5.b
Rodriguez Dayumat Zach Mathew 4.a
Sas Veronika Luca 8.a
Steinbacher Gabriella 3.a
Yan Gaohaotong 4.a
Zaborecz Fanni 6.b
Zenobio Greta 5.b


Továbbtanulás

2020. június

A 2019/20-as tanév felvételi eljárásában minden nyolcadik évfolyamos tanulónk felvételt nyert egy általa választott középiskolába. Diákjaink közül 25 tanulót vettek fel az első helyen megjelölt középiskolába. 24 tanuló gimnáziumban, 6 tanuló két tanítási nyelvű szakgimnáziumban, 4 tanuló szakgimnáziumban, 1 tanuló szakképző iskolában és 1 tanuló technikumban folytatja szeptembertől tanulmányait.


A 3.b projektje

2020. június

A 3.b osztály tanulói – osztályfőnökük segítségével - a digitális oktatás időszakának végén összeállítottak egy kis könyvet a három hónap alatt átélt élményekről, emlékekről.
A könyv ide kattintva nyitható meg.


Megjelent a Suliújság 2. száma

2020. június


Ide kattintva tekinthető meg a Suliújság 2. száma.


DSD 1 német nyelvvizsga a 8.a osztályban

2020. június 11.

Az idei tanévben nem menetrendszerűen alakult a 8.a osztályosok nyelvvizsgája. Az írásbelire még sikeresen sor került március 12-én, de az eredményre még várunk, mivel a járványhelyzet miatt csúszott a javítás. A szóbelit március végén sajnos már nem lehetett megtartani, de szerencsére június elejére enyhültek a korlátozások, és így június 11-re áttette a központ a vizsgát, amelyet a járványügyi szabályok megtartásával megrendeztünk. A vizsgán a 8.a osztály 13 tanulója vett részt, és mindannyian sikeresen teljesítették a B1-es szintet. Az összesített nyelvvizsga eredmények valószínűleg a nyáron érkeznek meg.


Iskolagyűlés

2020. június 7.

A - virtuális - iskolagyűlésen felidéztük az elmúlt hónapok nehézségeit és szép élményeit. Így szóba kerültek a témanapok, a suliújság, a gyermeknapi meglepetés és az osztálykirándulások változatos - szintén virtuális - programjai. Beszéltünk a tanév végi eseményekről is, így pl. a ballagásról és az évzárókról, melyeket szokatlan formában és szigorú biztonsági körülmények között tartunk meg. Mindannyian nagyon várjuk már a személyes találkozást!


A nemzeti összetartozás napja

2020. június 4.

Június 4. a nemzeti összetartozás napja, egyben a trianoni békeszerződés aláírásának a napja is. Ebben az évben ezen a napon a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztünk. A gyerekek egy rövid PPT-bemutatóban hallhattak a békediktátum létrejöttéről, annak körülményeiről és máig ható hatásairól. Ezt követően az alsósok egy rajzfilmet, a felsősök egy rövid dokumentumfilmet nézhettek meg a témához kapcsolódva. Pályázatot is hirdettünk számukra, melyre olyan alkotásokkal jelentkezhettek, amelyek kapcsolódnak a nemzeti összetartozás napjának témájához.


Témanap Gyermeknap

2020. június 2.

A tanév utolsó témanapja a Gyermeknaphoz kapcsolódott.
A gyerekek egy kalandos nyomozásban vehettek részt: Kal Andort kísérhették el az útján, ahogyan megtalálja Vidám Terkát a Vidámparkban.
Az online térbe helyezett történet nagy sikert aratott.


Sulidal
Megjelent a Suliújság

2020. május 13.

Ide kattintva tekinthető meg a Suliújság.


Madarak és fák napja

2020. május 11.

A mai napon ismét témanapot tartottunk, ezúttal a madarak és fák napja alkalmából kaptak érdekes feladatsort a diákok.


Az alsós feladatsor ide kattintva tekinthető meg.


A felsős feladatsor ide kattintva tekinthető meg.


Ide kattintva tekinthetők meg a gyerekek alkotásai.


Rajz és technika óra a 4.a osztályban

2020. május 4.

A diákok munkái ide kattintva tekinthetők meg.


Fővárosi költészet napi versillusztrációs pályázat

2020. május 4.

Reményi-Székely Sztella 2.b osztályos tanuló alkotásával alig maradt le a dobogós helyezésről.


A tánc világnapja

2020. április 29.

A tánc világnapjáról minden évben megemlékezünk az iskolában. Most erre nem volt lehetőség a szokásos módon, de a program nem maradt el: témanap keretében egy sokféle feladatot tartalmazó kínálatból választhattak a gyerekek kedvük szerint.
A feladatsor ide kattintva tölthető le.
A diákok munkái ide kattintva tekinthetők meg.


Április 22. - A Föld napja

2020. április 22.

Április 22-én a Föld napja alkalmából témanapot tartottunk. Az alsós és a felsős diákok külön feladatsorból választhattak kedvük szerint néhányat.


Az alsós diákok feladatsora ide kattintva tekinthető meg.


A felsős diákok feladatsora ide kattintva tekinthető meg.

A diákok munkái ide kattintva tekinthetők meg.
Bodor Ivana 7.b osztályos tanuló kisfilmje ide kattintva tekinthető meg.


Szorgalmi feladat a 7.b osztályban

2020. április 20.

A téma: Afrika. A feladat: Rakjátok ki bármilyen terményből a kontinenst!
Íme néhány megoldás:

  
  


Testnevelés az 1.a osztályban

2020. április

Sosa tornázik otthon.


Tavasz az iskola előtt

2020. április 17.

A fényképek ide kattintva tekinthetők meg.


Környezetismeret óra a 2.b osztályban

2020. április 17.

A 2.b osztályos tanulók otthon fellelhető anyagokból elkészítették a saját terepasztalukat, ezzel a felszíni formákat könnyen elsajátították. Megtapasztalták, mennyi különféle anyag található a háztartásban. Ezeket újrahasznosítva el is készült az otthoni "játékasztaluk". Ha kedvet kaptatok hozzá, készítsétek el ti is!


Az elkészített terepasztalok ide kattintva tekinthetők meg.


Matematika óra a 2.b osztályban

2020. április 17.

A 2. b osztályos tanulók a mai nap folyamán egy bankrabló nyomába eredtek. Detektívsapkát húztak, és elvegyültek a tömegben. Csak a legügyesebb nyomozóknak sikerülhetett a rendőrök kezére adni a rablót. Egyik nyomozónk jegyzeteit közzé is tesszük.


Üzenet a diákoknak ...

2020. április 16.

Üzenet a diákoknak ...
... a pedagógusoktól


Technika óra a 2.a osztályban

2020. április 15.

  
Antal Csanád munkái


Április 11. - A költészet napja


A költészet napja alkalmából ismét témanapot tartottunk. Ezen a napon különleges és változatos feladatokat kaptak a diákok, melyek közül kedvük szerint választhattak.


A feladatok ide kattintva tekinthetők meg pdf formátumban.
Néhány szép feladatmegoldás … ide kattintva tekinthető meg.


Témanap: tavasz, húsvét

2020. április 8.

Az alsó tagozat feladatai ide kattintva megtekinthetők pdf formátumban.

A felső tagozat feladatai ide kattintva megtekinthetők pdf formátumban.

Ízelítő a gyerekek munkáiból:
Ide kattintva tekinthetők meg a gyerekek munkái.


Hon- és népismeret feladat: gyűjtőmunka és PPT készítése a húsvéti ünnepkörről

2020. április 7.


Aradi Kata 5.a osztályos tanuló munkája
ide kattintva megtekinthető pdf formátumban.


Online iskolagyűlés

2020. április 6.


Természetismeret

2020. április 6.

Az 5.a osztályosok a természetismeret óra keretében társasjátékot készítettek.

Társasjáték megtekintése


Projektmunka a 6.a osztályban

2020. április 6.

Csoportokban mutatták be a gyerekek Magyarország egyik nemzeti parkját. Két jól sikerült munka:
Fertő Hanság
Hortobágyi Nemzeti Park


Húsvéti feladat a 3.a osztályban (Vorbereitung zu Ostern)

2020. április 6.


Kelemen Róza 3.a osztályos tanuló munkája


Digitális oktatás az 1.a osztályban

2020. április 2.


Czakó Blanka tornácos házat készített kollázs technikával.


Olvasásóra az 1.a osztályban

2020. április 2.

  
Czakó Blanka a gép előtt, az osztálytársak a képernyőn, az olvasókönyv az asztalon.


Digitális oktatás a 7.a és a 8.a osztályban

2020. április 2.

A feladat plakát készítése volt, a téma: a koronavírus elleni védekezés.
Plakátok megtekintése


Gyerekszemmel a digitális oktatásról

2020. április 2.

Szeli Fanni 6.a osztályos tanuló verse


Móri Gábor 6.a osztályos tanuló verseDigitális oktatás a 3.a osztályban

2020. április 1.


A gyerekek Mátyás királyról tanultak, többek között a Corvinákról is. A feladatuk pedig iniciálé készítése volt saját nevük kezdőbetűjéhez. A képen Németh Domonkos munkája látható.


Digitális oktatás az 1.a osztályban

2020. március 31.

  
A gyerekeknek a logikai készlet darabjaiból figurákat kellett kirakniuk.Boros Noa otthon szülei segítségével víztisztító készüléket alkotott.


Digitális oktatás a 3.b osztályban

2020. március 30.

Technika óra: akvárium papírból, a halak hajtogatással készültek.
Akváriumok megtekintése


Digitális oktatás

2020. március 30.

A hatodik és a hetedik évfolyam diákjai plakátokat készítettek a járvány megelőzésével kapcsolatban.
Plakátok megtekintése


Kezdődik a digitális távoktatás

2020. március 16.

Kedves Szülők!

A mai naptól bevezetjük iskolánkban a digitális távoktatást.

A pedagógusok a KRÉTA felületén fogják elküldeni a gyerekeknek és a szülőknek is a tananyagot az órarend szerint - otthon elvégzendő feladat formájában. Itt jelölik meg, hogy az anyag elvégzéséhez esetleg más online felületet is igénybe kell-e vennie gyermeküknek.

A tanulói azonosítóval megnyitott KRÉTA felületen a házi feladat menüvel tudnak a tanulók a pedagógussal és egymással is kommunikálni a feladatokat illetően.

Felhívom figyelmüket arra, hogy az e-ügyintézés (Üzenetek) felület csak gondviselői hozzáféréssel érhető el.

A pedagógusok mindkét felületen küldik majd az anyagot, azonban fájl csatolására csak a szülők által megnyitható Üzenetek menüpontban van lehetőség.

A pedagógus vagy csak egy óra anyagát küldi, vagy egy egész hétre ad ki feladatot.

A KRÉTA felülete mellett a tanárok más lehetőséget is használhatnak a tananyag eljuttatásához (google classroom pl.), melyről majd tájékoztatni fogják Önöket.

A gyerekeknek minden nap el kell végezniük az aznapra kiadott feladatot, valamint a házi feladatot is a kijelölt határidőre.

Kérjük, kísérjék figyelemmel gyermekük otthoni tanulását, segítsék őket az időbeosztásban, ill. a feladatok megoldásában – ha szükséges (kisebbeknél).

A pedagógusok alkalmat fognak találni a gyerekek munkájának értékelésére: a napi munka lelkiismeretes elvégzése (netán el nem végzése), kiadott plusz feladat megoldása stb. Erről a szaktanárok, tanítók tájékoztatják majd Önöket tantárgyanként.

Mi a 8 és 16 óra közötti időszakban fogjuk küldeni az anyagokat, kérjük Önöket, hogy amennyiben kérdésük, kérésük lenne, azt Önök is ebben az időszakban küldjék el.

Reméljük, hogy a kezdeti kisebb zökkenők után gördülékenyen megy majd a munka ebben a szokatlan új rendszerben.

Üdvözlettel

Martikán Beatrix
intézményvezető


Üzenet a gyerekeknek

2020. március 15.

Kedves Gyerekek!

Ti is hallottátok a hírt, hogy hétfőtől nem mehettek iskolába. De azt is hallottátok, hogy ez nem azt jelenti, hogy kitört a vakáció, hanem azt, hogy a tanítás mostantól nem a tantermekben folyik majd, hanem mindenki otthon fog egyedül vagy a szüleivel tanulni.

Ehhez mi, tanárok küldünk majd nektek feladatokat, amelyeket meg kell oldanotok.

Azt javaslom, hogy legyen napirendetek, akár tartsátok be az iskolai órarendet. Higgyétek el, hogy nem jó, ha kiestek a ritmusból, és az sem jó, ha hagyjátok feltorlódni a feladatokat. Ügyelni fogunk arra, hogy elvégezhető mennyiségű feladatot adjunk nektek, viszont lesz lehetőség arra is, hogy szorgalmi feladatokat végezzetek, és hogy játékos gyakorló feladatokat oldjatok meg különböző online felületeken. Ha kérdésetek van, akkor elsősorban osztályfőnökötökhöz forduljatok, az egyes tantárgyakkal kapcsolatban pedig a szaktanárokhoz, biztosan mindenki szívesen segít majd nektek.

Mivel a tanítás a számítógép segítségével zajlik majd, nagyon sok időt fogtok tölteni a gép előtt, ezért javaslom, hogy a nap többi részében próbáljátok elkerülni a „kütyük” használatát.

Tudom, hogy mindannyian nagyon szomorúak vagytok, hogy sok tervezett program elmarad, de remélem, hogy tudjuk majd pótolni ezeket egy későbbi időpontban.

Remélem, hamarosan találkozunk majd az iskolában, és egy iskolagyűlés keretében (is) örülhetünk majd annak, hogy újra együtt vagyunk.

Sok szeretettel

Bea néni


Tájékoztatás új munkarendről szülőknek

2020. március 15.

Kedves Szülők!

Iskolánk március 16-ától nem fogadja a diákokat, az oktatás online formában történik majd. Hogy ez a gyakorlatban hogyan fog megvalósulni, arról a hét elején küldök Önöknek tájékoztatást. Olyan megoldásokat fogunk előnyben részesíteni, amelyeket lehetőség szerint mindenki tud használni. A konkrét tananyagon kívül megadunk olyan internetes oldalakat is majd, ahol gyakorló feladatokat találhatnak.

Az osztályfőnököket meg fogom kérni, hogy mérjék fel, osztályukban mindenkinek van-e lehetősége bekapcsolódni a digitális oktatásba. Ha kiderül, hogy valakinek ez gondot okoz, ott egyedi módszert fogunk keresni.

Az iskola épülete nyitva lesz: március 16-án, hétfőn 7 és 18 óra között, a további napokon 7 és 17 óra között. Így az osztályfőnök által megadott időpontban be tudnak jönni, és el tudják vinni a szükséges felszerelést az otthoni tanuláshoz.

Igyekszünk minden fontos információt eljuttatni Önökhöz. Ha kérdésük vagy kérésük van, írjanak központi e-mail címükre.

Köszönöm a támogató e-maileket, a felajánlott segítséget kollégáim nevében is. Nekünk most az a legnagyobb segítség, ha figyelemmel kísérik gyermekük otthon végzett tanulmányi munkáját, és segítik őket (főleg a kisebbeket) az online oktatás világában való eligazodásban. A nagyobbakat nem féltem, ők még nálunk is profibbak ezen a téren.

Üdvözlettel

Martikán Beatrix
intézményvezető


Leendő elsősök szüleinek: elmaradnak a bemutatóórák és a játékos foglalkozás


Kedves Szülők!


Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a leendő elsősök szüleinek szóló bemutatóórákat és a gyerekeknek tartandó játékos foglalkozást a koronavírus járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések következtében nem tudjuk megtartani. (A két program esetleges későbbi megszervezéséről a honlapon adunk majd tájékoztatást.)

Kérjük, hogy a beiratkozással, ill. iskolánk pedagógiai programjával kapcsolatos esetleges kérdésükkel forduljanak hozzánk az iskola hivatalos e-mail címén.

Kövessék figyelemmel honlapunkat a beiratkozással kapcsolatban. Annak időpontjáról, menetéről, a szükséges dokumentumokról, egyéb feltételekről tájékoztatást fogunk adni.

A beiratkozás két napjának valamelyikén várjuk majd Önöket. Kérjük, hozzák magukkal a szükséges okmányokat. Ha lehet, akkor a KRÉTA E-ügyintézés felületén előre juttassák el hozzánk a kitöltött dokumentumokat – erre április 1-jétől nyújt lehetőséget a felület - , így gyorsabb lesz az ügyintézés.

Köszönjük megértésüket

IntézményvezetésDSD Pilotprüfung

2020. február 17.

A 7.a osztályos tanulók közül négy diák (Gaál Csaba, Hicz Katalin, Szabó Dóra, Szőlősi Abigél) tett DSD I. (B1) szintű szóbeli próbanyelvvizsgát iskolánkban február 17-én.

Mind a négyen magasan teljesítették a B1 szint követelményeit. A vizsgáztató elnök értékelése alapján a diákok nagyon alaposan felkészültek, érdekes, színvonalas előadásokat tartottak, teljesítményük kiváló volt.


Alsós iskolai szavalóverseny

2020. február 17.

Első helyezést értek el:

2. évfolyam Boros Borbála 2.a
3. évfolyam Vitvera Fanni 3.b
4. évfolyam Schatz Gréza 4.b


Terézvárosi Magazin

2020. január 27.

Hatoscsatorna beszámolója:

Beszélgetés Martikán Beatrix intézményvezetővel a beiratkozás kapcsán.
Ide kattintva megtekinthető a Hatoscsatorna adása.Iskolai ünnepség

2019. október 22.

Az 1956-os eseményeket rövid színdarab formájában elevenítették fel a 7.b osztály tanulói. A történetet a budapesti eseményekről történelmi dokumentumok, valamint szemtanúk leírása, a forradalom mindennapjairól naplót vezető fiúk visszaemlékezései alapján állították színpadra. Az ünnepi megemlékezésen a kor hangulatát az akkor készült fényképfelvételek idézték meg.
Fotók megtekintése


Hatoscsatorna beszámolója:

Ez történt a héten 2019.10.21. II. rész.
Téma: Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcra


Mobilitási hét

2019. szeptember 16.

Szeptember 16-án a Mobilitási hét keretében a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai óriástársasjátékkal örvendeztették meg az alsó tagozatos osztályok diákjait. A társasjáték célja a környezetbarát, fenntartható közlekedési módok népszerűsítése. A gyerekek csapatokra osztva vettek részt a játékban, és feleltek a játékvezető által feltett kérdésekre. A játék végén a csapatok tagjai egy hátizsákot kaptak jutalmul, melyben matricás füzet, környezetbarát toll és vonalzó, valamint frizbi volt.
Fotók megtekintése


Nyelvvizsga eredmény

2019. augusztus

Bán Adrienn 8. b osztályos tanuló augusztusban sikeres B2 EuroExam komplex nyelvvizsgát tett.Iskolai hírek 2018-2019-es tanév

EuroExam angol nyelvvizsga

2019. május

B/2 szintű vizsgát tettek:

Domonkos Sona 8. b
Kelemen András 8. b
Kerekes Kinga 8. b
Tóth Luca Sára 8. b
Xu Sicheng 8. b

C/1 szintű vizsgát tett:
Ling Máté Antal 8. b


EuroExam angol próbanyelvvizsga

2019. május

Iskolánk az idei tanévben is szervezett angol próbanyelvvizsgát.
Az Euro Nyelvvizsga Központtal már 3. éve tartjuk fenn a kapcsolatot, ezért az idén is őket, illetve az EuroExam nyelvvizsgát választottuk.
A próbanyelvvizsga nem kötelező, de a tanulóknak és a szülőknek (továbbá a nyelvtanároknak is) jó alkalom arra, hogy felmérjék nyelvtudásukat egy, a valódihoz hasonló vizsgán, megtapasztalják a vizsgaközeget, és objektív visszajelzést kapjanak tudásukról. Az időbeosztás, a vizsgafeladatok, a szóbeli vizsgaszituációk és a vizsga menete megfelelt egy valódi nyelvvizsgának.
Vizsgázóink B1 és B2 komplex (írásbeli és szóbeli) próbanyelvvizsgát tettek a 6.b és c., a 7.b, valamint a 8.b osztályból.
A 34 jelentkező közül 26 tanuló tett sikeres komplex vizsgát.
Minden tanuló személyre szabott értékelést kapott a vizsgaközponttól, ami nagy segítség ahhoz, hogy a tanulók lássák erősségeiket és a fejlesztendő területeket. Ha pedig már elérik a nyelvvizsga korhatárt, sikeresen tegyék le akár a középfokú, B2 nyelvvizsgát. (Nyolcadik év végén az elérendő angol nyelvvizsgaszint a B1 szint.)

Sikeres komplex próbanyelvvizsgát tettek az alábbi tanulók:

B1 szinten:
a 6.b osztályból:
Bodor Ivána, Guan Hao, Farkas Ágoston, Fouad Omar, Markó Sára, Nagy Bercel, Nagy Rossella, Szíjártó Fanni, Vincze Hanna
a 6.c osztályból:
Floris Benita, Rózsa Csenge, Sátori Kázmér, Tusnádi Gréta
a 7.b osztályból:
Jónás Dominik, Veszely Vajk
a 8.b osztályból:
Bajor Laura, Bertalan Mercédesz

B2 szinten:
a 7.b osztályból:
Akbulut Duru, Bán Adrienn, Erdélyi Zorka, Gupta Ayush Márk, Füzi Lilla, Jackson Szófia, Körmendi Janka, Péter Dániel
a 8.b osztályból:
Krauss Krisztián


Határtalanul program – Kiállítás

2019. május 16.

Beszámoló – Határtalanul program – Kiállítás

2019. május 16-án a 7. osztályosok kiállításon vettek részt. Ez az erdélyi utazás utolsó előkészítő programja volt, a Határtalanul pályázat keretében. A diákok a Forrás Galériába látogattak el, ahol Vass Mária-Magdolna erdélyi képzőművész alkotásait tekintették meg. A kiállítást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezte. Bevezetésként egy kis előadást hallhattak a tanulók Erdély és a Partium művészetéről, arról, hogy hogyan lehet modern műveket alkotni, miközben meg kívánják őrizni a hagyományos motívumokat, átmenteni ősi kultúránkat napjaink formavilágába. Ezután sok szép, érdekes munkát tekinthettek meg, melyekben a művész a textil megformálásának sokféle lehetőségét mutatta meg, például ősi csomózási technikák elegyítését modern térbeli figurákkal. Sok élménnyel gazdagodva folytatódhat a készülődés az utazásra.
Fotók megtekintése


Megújult a tetőkert

2019. május 15.

Régi álmunk valósult meg a tetőkertünk játszótérré varázslásával. Új színt, sőt színeket kapott, melynek megvalósításához alapítványunk biztosított anyagi forrást a festékek és festőeszközök beszerzésével. A tanítók több szülő segítségével érdekes aszfaltjátékokat festettek a burkolatra, amelyek izgalmas és tartalmas szórakozásra hívják a diákokat. Egy akadálypályán haladhatnak végig a gyerekek, közben logikai és ügyességi feladatokat tudnak elvégezni. Egy szép nagy sakktábla is készült, így idővel ott is gyakorolhatják majd a gyerekek a sakkórákon szerzett tudásukat. A megnyitó ünnepségen a legfiatalabb és a legnagyobb alsós diák vághatta át a szalagot, és együtt elénekelték Halász Judit Játsszunk együtt! című dalát, majd birtokba is vették a megszépült tetőkertet.
Fotók megtekintése


Határtalanul

2019. május 2.

Beszámoló a Határtalanul utazás előkészítő órájáról

Az előkészítő órát 2019. május 2-án tartottuk.

Az órát levezető tanár képes bemutató segítségével tájékoztatta a diákokat a Határtalanul program céljáról, az utazás főbb helyszíneiről, az ott élő székelyek, magyarok szokásairól, származásáról.
Bemutatta röviden Erdély történelmének legfontosabb fordulópontjait. Szó esett erdélyi és partiumi nagy magyarokról, a folklórról, a természeti környezetről.

Ezt követően a tanulók bemutatták az általuk csoportokban készített tablókat, amelyeken egy-egy felkeresendő helyszín legfontosabb nevezetességeit gyűjtötték össze, vagy a hozzájuk kötődő híres személyiségekről szóltak.

A program végén az elmúlt évben Erdélyben járt 8.-osok számoltak be arról, hogy az ő utazásuknak milyen tapasztalatai voltak.
Fotók megtekintése


Diákönkormányzat: kupakgyűjtés, virágültetés

2019. április

Kupakgyűjtés


A diákönkormányzat felhívására októberben indítottuk el iskolánkban a kupakgyűjtést a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódva a Supergym Sport és Fitnesz Központtal együttműködésben. A nagyon lelkes osztályok által folyamatosan érkező kupakokat jótékonysági célra, egy mozgásában korlátozott fiatal megsegítésére fordítjuk. Mindenkinek köszönjük segítő támogatását.
Fotók megtekintése


Ültetés


A környezeti nevelés támogatásához Terézváros Önkormányzatától használt elemekért cserébe virágokat kaptunk a Föld napja alkalmából. A felső tagozatos diákok a tetőkertben ültették ki a muskátlikat. Sokan éreztek kedvet, hogy a kert gondozásában is tevékenyen részt vegyenek. Nagyon jó hangulatban töltötték el ezt a délutánt.
Fotók megtekintése


MoreToMath

2019. április 30.

A Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával iskolánk 15 doboz LEGO-t vásárolt a matematika oktatáshoz. A MoreToMath nevet viselő dobozokat a jövő évi 1.a osztály fogja használni a matematika órákon.


MaTalent4 tehetségpályázat

2019. április 2.

Online matematikai mérés

A 2019. február 12. és 21. között megvalósult online matematikai mérésben országosan 751 általános iskolai feladatellátási helyről 17.773 negyedik osztályos tanuló vett részt. A mérés és az eredmények megtekintése is a TehetségKapu rendszeren keresztül történt. A teljesítményeket pontozták, ennek alapján az értékelés a következőképpen történt:
- felső 1%-a 739 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló
- felső 25%-a 570 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret
Iskolánk három negyedik évfolyamos osztályából 34-en vettek részt a mérésben, közülük 20 tanuló került eredménye alapján a három szint valamelyikébe:
átütő tehetségfejlődésű 2 tanuló
kiemelkedő tehetségfejlődésű 5 tanuló
tehetségígéret 13 tanuló
A legalacsonyabb elért pontszám 420, a legmagasabb 759.
A teljesen publikus, valamint a diák regisztrációhoz kötött online interaktív feladatlapok a TehetségKapu portál Tehetségazonosítás / Gyakorló feladatlapok menüjében érhetők el.


Általános iskolai beiratkozások Terézvárosban is

2019. március 25.

Terézvárosi Magazin 2019.03.25. hatoscsatorna
Téma: Általános iskolai beiratkozások Terézvárosban is

Vendég: Martikán Beatrix, igazgató, Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola


Ajándékozás

2019. január 30.

Kundra István, iskolánk 1960-ban végzett egykori tanulója megajándékozott bennünket egy kitömött brazíliai piranhával, mely a biológia szertár kincseit gyarapítja ezentúl.


Fábián Panna 4.b osztályos tanuló a hatoscsatorna stúdiójában

2019. január 21.

Terézvárosi Magazin 2019.01.21. I.rész
Téma: TERÉZVÁROSI KALENDÁRIUM JANUÁRI ARCA
Vendég: Fábián Panna


Amerikai diákok

2019. január 17.

Január 17-én iskolánkban fogadtunk egy 14 főből álló amerikai egyetemista csoportot tanárukkal együtt. A delaware-i egyetem hallgatói először jártak magyar iskolában. Kíváncsiak voltak, hogyan működik egy általános iskola, mit jelent a két tanítási nyelvű program, és milyen egy belvárosi iskola „belülről”. Megérkezésük után intézményvezetőnk, Martikán Beatrix köszöntötte őket, majd az angoltanárok álltak rendelkezésükre, hogy válaszolajnak kérdéseikre. Örömmel fogadták, hogy honfitársra is találtak nyelvi lektorunk, Marcel Fanara személyében, így személyesebbé vált a találkozás, és arról is érdeklődhettek, hogyan kerül egy amerikai fiatal Magyarországra tanítani, és hogyan illeszkedett be. A szünet után a harmadik osztályosok adtak elő két táncos dalt, amit a vendégek nagy tapssal fogadtak. Ezután két nyolcadik osztályos tanuló, Kelemen András és Stróbli Márk angol nyelvű vezetésével körbejárták az iskola épületét, bekukkantottak különböző termekbe. A harmadik osztályban egy angol nyelvű énekórán töltöttek el néhány percet, majd folytatták az iskola bejárását. Végül egy hetedik osztályos angol nyelvű biológia órára ültek be, és feladatlapot is kaptak. Vendégeink láthatóan jó érezték magukat iskolánkban, és sok új ismerettel gazdagabban folytatták tanulmányútjukat fővárosunkban.
Fotók megtekintése


Karácsonyi koncert

2018. december 17.

December 17-én délután iskolánk aulájában tartottuk meg karácsonyi koncertünket. Elsőként az alsó és felső tagozatos diákokból alakult gyermekkar adott elő három dalt. Iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix egy Tóth Árpád verssel kívánt kellemes ünnepeket mindenkinek. A koncert további részében iskolánk diákjai mutathatták be hangszeres és énekes tudásukat. A koncert zárószámaként a tanári kórus előadásában három karácsonyi dal csendült fel, végezetül közösen énekeltük el a Mennyből az angyal című dalt.
A karácsonyi műsor innen letölthető pdf formátumban.
Fotók megtekintése


Cipősdoboz jótékonysági akció

2018. december
 

Az ötödik b osztályos tanulók a tavalyi nyolcadik b hagyományát folytatva részt vettek a karácsonyi adománygyűjtésben. A Cipősdoboz akcióban 3-4 gyerek töltött tele egy-egy dobozt játékokkal, iskolaszerekkel. A dobozokat szépen becsomagolták, és ráírták, hogy fiúnak vagy lánynak szánják az ajándékot. A doboz belsejében üdvözlőlapot is elhelyeztek.
Az ajándékokat a Deák téri gyűjtőhelyre együtt vitték el.
A gyerekek adományaikkal gondoltak azokra a társaikra, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.


Karácsonyi képeslap

2018. december

Régi hagyományunkat felelevenítve az alsós gyerekek tanítóik segítségével karácsonyi képeslapokat színeztek. Közel 400 képeslap készült, melyeket Zoltán atyának, az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom plébánosának adunk át, hogy a beteglátogatók a plébánia karácsonyi csomagjaiban a kórházakba eljuttassák azoknak, akik a karácsonyt kénytelenek ott tölteni.


Bozsik programA Bozsik-program részeként sportszereket, ezen belül egy pár focikaput és összeszerelhető gátakat kaptunk az iskolai labdarúgás támogatására.


Sport- és egészségnap

2018. november 10.

Ezen a tanítás nélküli munkanapon mindenféle izgalmas és változatos program várta diákjainkat az iskolában és azon kívül is. A Közlekedésbiztonsági Kutatóközpont munkatársai Közlekedésbiztonsági nap keretében KRESZ-pályával, láthatósági sátorral, foglalkoztató sarokkal, azon belül tesztekkel, színezőkkel, kirakós játékkal, mágnes táblával, óriás társasjátékkal, Mobil Suli Programmal; Moped szimulátorral készültek, és igyekeztek felhívni a gyermekek figyelmét a közlekedés során előforduló veszélyekre, és arra, hogyan tudják elkerülni a baleseteket. Az alsós osztályok sportfoglalkozásokon is részt vettek, így rollereztek, sor-, váltó- és ügyességi versenyeken próbálhatták ki magukat.
A nyolcadik osztályos tanulók a SuperGym Sport- és Fitneszközpontba látogattak el a délelőtt folyamán, ahol megismerkedtek a különféle sporteszközök használatával, és személyi edzők segítségével ki is próbálhatták azokat. Szerveztek számukra csoportos foglalkozásokat is: spinning edzést, személyi edzést lányoknak, csoportos edzést fiúknak, crossfit szabadsúlyos edzést és boksz edzést. Plusz meglepetésként a terem kaméleonjának etetését is megnézték. Mindenki megtalálhatta a számára megfelelő mozgásformát. Az edzőtermi foglalkozások költségét iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány állta az önkormányzat által kiírt őszi civil pályázaton elnyert összegből.
A nap folyamán az osztályok harmadiktól hetedik évfolyamig három fős csapatokban kvízfeladatokat és fejtörőket oldottak meg. Minden osztály legügyesebb csapata jutalomkiránduláson vehet részt november 20-án, melyhez az anyagiakat Terézváros Önkormányzata biztosította a tanulóknak. Az autóbuszos kiránduláson Hollókőre, a magyarországi világörökség helyszínek egyikére juthatnak el a gyerekek, ahol végigkalauzolják őket a várban, részt vehetnek egy ostromjátékban, megtekintik a falut, végezetül megebédelnek egy helyi étteremben.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Future interaktív kiállítás

2018. szeptember 21.


Az 5. b osztály tanulói szeptember 21-én tanítás után ellátogattak a Future interaktív kiállításra. Ámultak és bámultak a kavargó fényfestések láttán, követhették a beszkennelés után az általuk rajzolt állatkák mozgását a fények kavalkádjában. Ugráltak különböző méretű, fényt kibocsátó hatalmas labdákon és más csodákat is tapasztalhattak. A legérdekesebb talán az volt, hogy az általuk megrajzolt, kiszínezett állatkák – medvék, oroszlánok, pingvinek, rókák és egyebek- egy másik szkennelés után szinte életre keltek: mozogtak, megfordultak, táncoltak a többi, falra vetített állattal. Művüket a 3D-s szkennelés után otthon akár térben is megalkothatták a kapott leírás alapján.
A mintegy másfél órás program nagy tetszést aratott. Voltak olyanok is, akik másodszor látogattak el a kiállításra, annyira élvezték a különleges élményt.

Fotók megtekintése


Európai Mobilitási Hét

2018. szeptember 18.


A szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét keretében 18-án, kedden iskolánkba látogattak a BKK munkatársai. Az idén a „Mix and Move” mottóval hirdették meg a rendezvényt, mely a környezettudatos közlekedés és a modalitás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ennek keretében egy társasjátékot mutattak be a diákoknak. Óránkénti váltásban 5 osztály csapatai versenghettek egymással. A társasjátékban a diákok voltak a bábuk, és egy óriási játékszőnyegen lépegethettek, a szintén óriás dobókockával dobhattak, haladhattak a szőnyegen, és különféle, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre válaszolhattak. Mindenki kapott jutalmat a részvételért, a legügyesebbek pedig ajándékcsomagot.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna adás megtekintése

Autómentes nap

2018. szeptember 15.
     

Az „Európai Mobilitási Hét” keretében 2018 szeptember 15-én iskolánk 8 tanulója vett részt az „Autómentes nap” rendezvényén. A terézvárosi iskolák állomásain (Evezős ergométer, Streetball palánk, GoldSprint, Szellemi totó) különböző feladatokban mérték össze tudásukat a kerület többi tanulójával diákjaink. A kedvező időjárás mellett nagyon jó volt a hangulat is. Az esemény végén minden tanuló ajándékcsomagot kapott.


Martonvásári látogatás

2018. szeptember 12.

Iskolánk 40 tanulója szeptember 12-én Martonvásárra látogatott. A csoportot az Éneklő ifjúság hangverseny résztvevői és a 4. a osztály tanulói alkották. Utóbbiak az október 13-i Terézvárosi Búcsún fognak szerepelni, fellépésükért kapták jutalmul a lehetőséget.
A buszos kirándulás úticélja a martonvásári Brunszvik kastély és az ott megtekinthető Beethoven Múzeum volt. A megérkezés után a résztvevők hosszú sétát tettek a kastély festői szépségű parkjában a tó körül, és az annak közepén lévő Beethoven-szigeten a zeneszerző szobrát tekintették meg. A sziget másik érdekessége a mocsári ciprus szintén felkeltette a gyerekek érdeklődését.
A séta után a Beethoven Múzeumban megismerkedtek a zeneszerző munkásságának Martonvásárhoz és a Brunszvik családhoz kötődő részleteivel. Korabeli kottafüzeteket, hangszereket és használati tárgyakat is láttak szakszerű múzeumi vezetéssel. Közben Beethoven muzsikáját hallgathatták.
A kirándulás Tabajdon a Mezítlábas Parkban folytatódott, ahol a tanulók cipőiket levetve, mezítláb sétálhattak az ösvény különböző szakaszain más és más anyagokon: különféle köveken, fenyőtobozon, kukoricacsutkán, vagy sárdagonyában.
Változatos program után élménnyekkel gazdagon tért vissza a csoport az iskolába.
A kirándulást a Terézváros Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. finanszírozta.

Fotók megtekintése


Új bútorok

2018. szeptember 5.

Az 5.a és az 5.b osztály diákjai új tanulói asztalokat és székeket kaptak a tanév elején Terézváros önkormányzatának jóvoltából.Iskolai hírek 2017-2018-as tanév

Kitüntetés

2018. augusztus 3.

Csatai László néptáncpedagógus kollégánk részére Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta a magyar népi kultúra hagyományainak megőrzését és ápolását, valamint a táncházmozgalom népszerűsítését szolgáló munkája elismeréseként.
Kitüntetéséhez gratulálunk!

 

BKIK projekt

2018. június 12.

A Danube Transnational Programme az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, mely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével megvalósuló projekt. A projekt hivatalos blogja: www.dolgozvatanulj.wordpress.hu.
Ennek keretében június 12-én látogattak el iskolánkba a program koordinátorai, melynek célja a duális szakképzés (Learning by doing) népszerűsítése a 13-14 éves, továbbtanulás előtt álló diákok körében. A duális képzés lényege, hogy a tanuló egyszerre jár iskolába, és egyszerre próbálhatja ki magát a gyakorlatban is, cégeknél. Sőt, még ösztöndíjat is kaphat a képzés ideje alatt. Diákjaink az interaktív foglalkozás során általános tájékoztatást kaptak erről a képzési típusról, beszélgettek a koordinátorokkal a különböző szakmákról, majd egy kvízt kellett megoldaniuk csoportokban, melynek győztesei kis ajándékcsomagot kaptak. A többi résztvevő se távozott üres kézzel, és sok hasznos információval is gazdagodtak a gyerekek.

Terézváros kiváló diákja díjátadó

2018. június 7.

Június 7-én délután került sor iskolánk aulájában a „Terézváros kiváló diákja” díjátadó ünnepségre. Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata azokat az általános iskolás kiváló diákokat kívánta megjutalmazni, akik fővárosi, országos, nemzetközi tanulmányi és sportversenyeken dobogós helyen végeztek, és eredményeikkel öregbítették a kerület jó hírét. Rövid műsorral kezdődött az ünnepség, melynek keretében Paszternák Hanna zongorázott majd Berkes Amanda hegedült. Iskolánkból 18 diákot jutalmaztak eredményeikért. Az okleveleket és a vele járó jutalmakat Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta alpolgármester adta át.

Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Pedagógusnapi kitüntetések

2018. június 3.

Pedagógusnap alkalmából iskolánk öt pedagógusa kapott elismerést Terézváros önkormányzatától: Kós Gáborné átvehette a „Terézváros közoktatásáért” kitüntetést, Balaskóné Hózer Éva, Borosné Kapus Bernadette, Nagyné Bedők Ágota és Sallai Dóra pedig a „Kiemelkedő pedagógiai munkáért” elismerésben részesült.

Hatoscsatorna beszélgetés Kós Gábornével


Nyertes pályázataink


2018 tavaszán összesen 823 925 Ft értékben pályáztunk és nyertünk különböző programjainkra pénzösszegeket:
Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi Civil pályázaton 360 000 Ft-ot nyert:
- az általunk szervezett kerületi történelem versenyre,
- az iskolai kórus kirándulására,
- pódiumbérlésre az angol estre,
- év végi jutalomkönyvek és egyéb jutalmak vásárlására.
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. tavaszi kulturális pályázatán iskolánk 250 000 Ft-ot nyert költészet napi programok megvalósítására:
- a Sebő együttes fellépésére
- nyomdai költségek finanszírozására, ezen belül „Suliantológiánk” megjelentetéséhez
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. sporttámogatási pályázatán 125 000 Ft-ot kapott iskolánk beltéri kerekes ping-pong asztal, labdák és ütők, valamint pöttyös labdák és műanyag tornakarikák vásárlására.
A Terézvárosi Önkormányzat Környezeti nevelés támogatására kiírt pályázatán 88 925 Ft-ot kaptunk növényekre, növényápolásra, szelektív hulladékgyűjtők vásárlására.


Euroexam

2018. május 3-4.

2018. május 3-4-én 6-7-8. évfolyamos diákjaink, összesen 15 fő az EuroExam próbanyelvvizsgát tehették le iskolánkban angol nyelvből B1, B2 és C1 szinteken. Először az írásbelikre került sor, majd a szóbeli vizsgákkal folytatódott péntek délutánig. A tanulók jól felkészültek a megmérettetésekre tanáraik segítségével, és most izgatottan várják az eredményeket.


Iskolapszichológus


Tisztelt Szülők!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az iskolában továbbra is iskolapszichológus dolgozik a tanév végéig, illetve az őszi félévtől is keddi és pénteki napokon. Az éves munka során az iskolapszichológus az osztályokban tesz látogatásokat, illetve igény szerint egyéni és csoportos formában dolgozik a gyerekekkel. A csoportos és egyéni, pszichológus által tartott foglalkozások természetesen a szülők tájékoztatásával és írásos beleegyezésével történnek.
Az iskolapszichológus, Csaba Eszter elérhető az eszter.csaba@gmail.com e-mailcímen, illetve keddi és pénteki napokon az iskolában.


Föld napja

2018. április 21.

2018. április 21-én, szombaton a Föld napjának alkalmából a 7.b osztály diákjai osztályfőnökükkel a Hunyadi térre látogattak, ahol a Terézvárosi önkormányzat által kihelyezett gyűjtőponton átadták az iskolai diákönkormányzat által gyűjtött veszélyes hulladékot, valamint elhozták azokat a muskátlikat, amelyeket szintén ebből az alkalomból kaptunk.

Fotók megtekintése


Mobil Suli

2018. április 18.

A 2017/18-as tanévben iskolánk is bekapcsolódott a Mobil Suli közlekedésbiztonsági programsorozatba, melynek keretében a 6.a osztály diákjai április 18-án vettek részt egy interaktív foglalkozáson. Célja gondolatébresztés a közlekedésbiztonság kapcsán, mellyel a közlekedésre felkészítést kívánják támogatni, összhangban a Nemzeti Alaptantervvel. A foglalkozást megelőzően egy, a közlekedési szokásokat felmérő attitűd-kérdőívet töltöttek ki a gyerekek.
A workshop során a következő tevékenységeket végezték:
• irányított interaktív párbeszéd zajlott a diákok és a trénerek között prezentáció és videó segítségével
• interaktív, döntésekre épülő játékot játszottak az egyszerűbb döntésektől a közlekedésbiztonsági dilemmákat feldolgozó döntésekig
• csoportmunkában közlekedésbiztonsági dilemmát feldolgozó történetet dolgoztak ki közösen, mely történet végén közlekedésbiztonsági üzenetek megfogalmazására került sor
• a foglalkozás végén a csoportok által kiválasztott 1-1 üzenet művészeti alkotásként történő megvalósítására kérték fel a diákokat, melyek elkészítéséhez 4 db papír- és íróeszköz csomagot kaptak
A megszületett alkotások között országos versenyt hirdetnek, és értékes jutalmakat kapnak a nyertesek.
A programsorozat az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi „European Road Safety Tunes” projekt tapasztalatainak felhasználásával, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a Közlekedéstudományi Intézet gondozásában valósul meg.

Fotók megtekintése


Iskolába hívogató

2018. március 20.

Iskolába hívogató foglalkozást tartottunk a leendő elsős kisgyerekeknek. A két negyedik osztály izgatottan várta a kis vendégeket délután. Együtt énekeltek, játszottak, és készítettek egy kis játékfigurát az itt töltött délután emlékére. A szülők közben az iskola igazgatójának vezetésével körbejárták az épületet, megismerkedtek az iskola infrastruktúrájával, és közben mód nyílt a kötetlen beszélgetésre, kérdések megválaszolására is. Reméljük, gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezték magukat nálunk ezen a délutánon. Szeretettel várjuk őket jövő évi első osztályainkba.


Ovisok látogatása

2018. március 13.

Március 13-án délelőtt a Fasori Kicsinyek Óvodájának német nyelvet tanuló nagycsoportosai látogattak el iskolánkba, hogy belekóstoljanak az iskola világába, megnézzék, mi is vár rájuk szeptembertől. Az 1. a osztály kisdiákjai és a tanító nénik várták őket nagy szeretettel, valamint egy kis figyelmességgel, egy húsvéti nyuszi dísszel, amit saját maguk készítettek a vendégeknek. A vendégek sem érkeztek üres kézzel, mindenki kapott tőlük egy könyvjelzőt. Az óvodások beültek az iskolapadokba, és részt vettek egy nagyon vidám németórán. Énekeltek, mondókákat mondtak, táncoltak, végül pedig hóvirágot készítettek. Az órán nagyon jól érezték magukat, és elmondták, hogy már várják az iskolát.

Hatoscsatorna adás megtekintése


Akkreditált Kiváló Tehetségpont


Örömmel értesítjük Önöket, hogy iskolánk a 2017/18. évi akkreditációs folyamatban való részvétele eredményeként az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet nyerte el!


MaTalent3

2018. március 7.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül 28 fő az Oktatási Hivatal MaTalent3 tehetségpályázatának keretében matematikai tehetségazonosító mérésben vett részt 2018. március 3-án. A diákok egy online matematikai tehetségazonosító feladatokból összeállított feladatsort oldottak meg. A megoldások értékelésekor az egyes tanulói eredményeket vizsgálják, tanulócsoportra, intézményre vonatkozó elemzés nem készül. A tanulói eredmények elemzését követően a részt vevő diákok a TehetségKapu online felületén 2018 májusától kaphatnak tájékoztatást saját eredményükről, illetve ennek az országos eredményekhez való viszonyáról.
A mérés eredményei:
- felső 1%-a 741 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló: 1 fő 746 pontot ért el
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló: 3 fő
- felső 25%-a 568 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret: 8 fő
A diákjaink által elért legalacsonyabb pontszám 456.


DSD 1. - Német szóbeli próbanyelvvizsga (Pilotprüfung) hetedikeseknek

2018. február 16.

Az ezévi hivatalos nyelvvizsga keretében két 7.a osztályos tanulónak nyílt lehetősége vizsgát tenni. A diákok a 8. osztályosok, a vizsgaelnök és német nyelvtanáraink jelenlétében adhattak számot tudásukról. A vizsgaelnök nagyon elégedett volt tanulóink felkészültségével. Mindkét tanuló, Kertész Borbála és Gaál Zsolt, a nyolcadikosoktól elvárt B1 szintet magasan teljesítette, amiről tanúsítványt is kaptak. A vizsga keretében Kertész Borbála Liszt Ferencről, Gaál Zsolt Naprendszerünkről tartott magas színvonalú prezentációt.
Gratulálunk nekik, és szorítunk nyolcadikosainknak a márciusi nyelvvizsgához!


Terézváros Ifjú Tehetsége


Terézváros önkormányzata ebben az évben is pályázatot hirdetett a tehetséges kerületi fiatalok támogatása érdekében a Terézváros Ifjú Tehetsége önkormányzati támogatásra. A pályázat benyújtása egész évben folyamatosan történhet. A pályázás feltételeiről Terézváros honlapján olvashatnak.


Karácsonyi koncert

2017. december 18.

December 18-án, hétfőn délután 16 órakor tartottuk idei karácsonyi koncertünket az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban. A koncerten fellépett az alsó tagozatosokból álló Kicsinyek kórusa, az 5.b osztály kamaraegyüttese furulyával, a felsős diákok kórusa és csengősei, a Tóth Aladár Zeneiskola tanárainak kamarazenekara és növendékei. A műsort megtisztelte jelenlétével Zoltán atya, a templom plébánosa, és karácsonyi gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket. Ünnepi beszédet mondott iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix, és Juhász Gyula: Karácsony felé című költeményével kívánt áldott ünnepeket. A koncert végén a kórus Eilers ír karácsonyi áldásával kívánt békés karácsonyi ünnepeket a jelenlévőknek.

Fotók megtekintése


Adományozás

2017. december 16.

A nyolcadik b osztály tanulói ötödikes koruk óta minden évben részt vesznek egy karácsonyi adománygyűjtő akcióban. Van, aki otthon a családdal állítja össze a doboz tartalmát és olyanok is vannak, akik közösen állítanak össze egy-egy ajándékcsomagot.
Tavaly a Mikulásgyárban adták át csomagjaikat, az idén a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójában vettek részt, és a Deák téri gyűjtőpontra juttatták el adományaikat, olyan játékokat, könyveket, édességeket és sok minden mást tartalmaztak, amelynek bármely gyerek örül.


Új eszközök

2017. december

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 27 darabos ritmuskészletet vásárolt az énekórák színesebbé és élményközpontúbbá tételére 100 000 Ft értékben, valamint a néptánc órák zenei hangosítására egy bluetooth hangszórót 65 000 Ft-ért.A Belső-Pesti Tankerületi Központtól decemberben a következő eszközöket kaptuk a Közép-Magyarországi Régiót érintő informatikai eszközfejlesztés keretében: 20 db számítógépet és monitort, 10 db laptopot és 10 db projektort. Az új számítógépekkel és monitorokkal az informatika terem elavult eszközparkját sikerült kicserélnünk a legkorszerűbbekre.


Nyertes pályázataink


2017 szeptember-októberében összesen 665 000 Ft értékben pályáztunk és nyertünk különböző programjainkra pénzösszegeket:
Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi Civil pályázaton 300 000 Ft-ot nyert:
- az alsó tagozaton novemberben megrendezésre kerülő Népek napjára,
- Márton-napi és Halloween programokra,
- a nyolcadik évfolyamosoknak a Sport-és egészségnapon edzőterem látogatására,
- egy projektor megvásárlására a rajzterembe.
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt őszi kulturális pályázatán iskolánk 153 000 Ft-ot nyert:
- Szent Márton-napi díszletekre és dekorációra,
- Karácsony az iskolában című programra, azon belül kézműveskedéshez, dekorációhoz eszközök, anyagok vásárlására.
Az Eötvös 10 Kulturális és Közhasznú Zrt sporttámogatási pályázatán 110 000 Ft-ot kapott iskolánk tornaszőnyegek, szivacs kézilabdák, ping-pong ütők vásárlására, valamint teremfocihoz.
A Terézvárosi Önkormányzat Környezeti nevelés támogatására kiírt pályázatán 102 000 Ft-ot kaptunk növényekre, növényápolásra, szelektív hulladékgyűjtők vásárlására.


Mamma mia!

2017. október 5.

Iskolánk dolgozói meghívást kaptak kerületünk polgármesterétől, Hassay Zsófiától a Mamma mia! c. musical megtekintésére a Madách Színházba.
A felhőtlen kikapcsolódás mindannyiuknak nagy élmény volt. Köszönjük a lehetőséget!


Iskolagyűlés

2017. október 5.

Az év első iskolagyűlésén felidéztük az elmúlt hónap eseményeit. Két diák beszámolt a zadari diákokkal közösen Dunabogdányban töltött egy hét eseményeiről. A táborban készült képek illusztrálták beszámolójukat. Ezután Bea néni az októberben sorra kerülő nagy programokra hívta fel a figyelmet, valamint gratulált azoknak a diákoknak, akik szeptemberben kiváló versenyeredményt értek el. Végül ismét közös éneklésre került sor: egy mindenki által ismert dal rögtönzött – kánonban történő! – előadására.


Adó 1%

2017. szeptember 22.

Kedves Szülők!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint iskolánk alapítványa részére 544 664 Ft érkezett a 2017. évi szja 1 %-ából.

Köszönjük támogatásukat.

Terézvárosi Tudástér AlapítványIskolai hírek 2016-2017-es tanév

1. félévi nyertes pályázatok


Az Eötvös 10 őszi Kulturális pályázatán Márton-napi molinó csináltatására 70.000 Ft-t, és karácsonyváró kézműveskedésre, programokra 101.540 Ft-t nyertünk.
Az Eötvös 10 őszi sport pályázatán 200.000 Ft-t nyertünk ugródomb vásárlására.


Gyümölcs


Az 1-6. évfolyamok az iskolagyümölcs program keretében kapnak gyümölcsöt és gyümölcslevet hetente. Ezt kiegészítendő a hetedik és a nyolcadik évfolyam az önkormányzat által biztosított keretből kap heti rendszerességgel banánt és mandarint novembertől.


Tájékoztató – Terézvárosi Tudástér Alapítvány

Kedves Szülők!

Köszönjük, hogy hozzájárultak az alapítványi est sikeréhez. Nagyon sokan vásároltak támogatói jegyet, sokaktól kaptunk felajánlást a tombolához, és nem utolsó sorban sokan eljöttek személyesen, hogy együtt töltsenek velünk egy tartalmas estét. Reméljük, jól érezték magukat.

Az este más szempontból is sikeres volt: a költségek levonása után 318.650 Ft tiszta haszon keletkezett, melyet befizettünk az alapítvány számlájára.

Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy az alapítvány a Terézváros önkormányzata által kiírt civil pályázaton 260.000 Ft-ot nyert három iskolai rendezvényre: a sport- és egészségnapra, a Márton-napra és az országos német nyelvi versenyre.


Iskolai hírek 2015-2016-os tanév

Adomány

2016. április 25.

Egykori tanítványunk édesapja jóvoltából nagy csomag érkezett a Coats Hungary Kft.-től. A dobozokban fonalak, kötő- és horgolótűk, hímzőkeretek, csatok, patentok és más, kézimunkázásra alkalmas anyagok rejtőztek. Mindezeket jól tudjuk használni technika órákon, de akár a nyári táborokban is. Köszönjük az adományt.


Papír zsebkendő adomány


Egy szülő felajánlotta, egy másik ideszállította, Bea néni szétosztotta, az osztályfőnökök elvitték... a gyerekek pedig megkapták...
A „legjobbkor”, a náthás időszak, az influenzajárvány közeledtekor kaptuk a raklapnyi papír zsebkendőt. Köszönjük a kedves szülőknek, hogy gondoltak ránk.


Ovis hívogató

A leendő első osztályosokat várjuk szeretettel játékos német nyelvi előkészítő foglalkozásokra 2015. november 26-tól, csütörtökönként 16.00-16.45-ig.
A foglalkozásokat Boros Detti néni tartja.
Az előzetes jelentkezéseket várjuk az iskola titkárságán, a 321-7349-es telefonszámon.


Kedves Szülők!

Iskolánk házirendjét a hatályos jogszabályok és iskolánk mindennapos működése alapján átdolgoztuk. 2015. október 13-tól megtekinthető honlapunkon, iskolánk könyvtárában 8 és 16 óra, és a titkárságon 8 és 17 óra között. Az új házirend 2015. október 19-én lép hatályba.


Tájékoztató

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány jóvoltából két projektorral gazdagodott iskolánk, melyeket a német és angol nyelvi munkaközösség kapott a nyelvoktatás színvonalának emelésére.

A földszinten lévő könyvtár melletti helyiséget Terézváros Önkormányzatának jóvoltából tornaszobává alakítottuk, felszerelve a szükséges eszközökkel, ahol a gyógytestnevelés órák zajlanak majd.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács illetékes szakmai bizottsága Tehetségpont működési kérelmünket elfogadta, és 2015. szeptember elsejével Regisztrált Tehetségpont lettünk.


Iskolai hírek 2014-2015-ös tanév

Német nyelvvizsga eredmények

Iskolánk a Német Tartományok Kultuszminisztérium Konferenciájának Magyar Állam által elismert DSD I. nyelvvizsgájának (Német Nyelvi Diploma) hivatalosan elismert vizsgahelye. Ez egy B1-es szintű egynyelvű komplex nyelvvizsga, melyet a nyolcadik évfolyamosok tehetnek le.
Ebben a tanévben mind a 19 tanulónk nyelvvizsgázott. Egy tanulónk az Osztrák Intézet akkreditált ÖSD B2-es nyelvvizsgáját tette le sikeresen. A többiek a DSD vizsgát választották.
A 18 tanulóból 15-en komplex B1-es nemzetközileg elismert nyelvvizsga bizonyítványt szereztek. Két tanuló A2-es bizonyítványt kapott, amelyben több részterületen B1-es szintet értek el.
A tanulók a nyelvvizsga bizonyítványukat a ballagáson vehették át.
Gratulálunk a sikeres eredményhez!


Óvodás látogatók

2015. március 11.

Látogatóban jártak nálunk a Fasori Kicsinyek óvodájának óvodásai. Az 1.a osztály német környezetismeret óráján vettek részt. Megnézték, hogy mennyi mindent tanultak már elsőseink az év eleje óta, és be is kapcsolódtak a foglalkozásba: együtt énekeltek és barkácsoltak a nagyokkal. Nem érkeztek üres kézzel: ajándékot hoztak az iskolásoknak; ők sem mentek el üres kézzel, mert egyrészt magukkal vitték a kis állatfigurát, amit az órán készítettek, másrészt azt a sok élményt, amit a nálunk töltött idő alatt szereztek.


Kompetenciamérés

A 2014 májusában a 6. és 8. évfolyamos tanulók részvételével lezajlott Országos kompetenciamérés eredményei a tanulók mérési azonosítóival megtekinthetők az Oktatási Hivatal honlapján.


Virtuózok

2014. november 24.

Kiss Zoltán 6.a osztályos tanulónk, a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny középdöntőjéig jutott. Gratulálunk!


Ovis hívogató

2014. november 7.

A leendő első osztályosokat várjuk szeretettel játékos német nyelvi előkészítő foglalkozásokra 2014. november 25-től, keddenként 16.00-16.45-ig.
A foglalkozásokat Boros Detti néni tartja.
Az előzetes jelentkezéseket várjuk az iskola titkárságán, a 321-7349-es telefonszámon.


Kedves Szülők!

2014. szeptember 19.

Tájékoztatjuk önöket, hogy iskolánk régi alapítványa, a Prófécia Alapítvány megszűnt. Új alapítványunk, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány azonban várja felajánlásaikat. Adójuk 1%-át viszont csak 2016. január 1-től tudja az alapítvány fogadni.