Terézvárosi Tudástér Alapítvány A Terézvárosi Tudástér Alapítvány adószáma:
18506264-1-42


Akkreditált Kiváló Tehetségpont

DSD vizsgaközpont

Határtalanul! program


SuperGym Sport és Fitnesz Központ

TÁMOP-3.1.4.-12/1-2012-0055 "Innovatív két tannyelvű oktatás Terézvárosban"TÁMOP 3.1.4. „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben”
A sport legyen a tied! program

Mérj, vizsgáld meg, kísérletezz! emléklap

Tudásbajnokság Oklevél

Iskolai programok (archívum)

Tartalom:
2017-2018-es tanév
2016-2017-es tanév
2015-2016-os tanév
2014-2015-ös tanév
2013-2014-es tanév
2012-2013-as tanév
2011-2012-es tanév

Iskolai programok a 2017-2018-as tanévben

Lenti tábor

2018. augusztus 13-17.

2018. augusztus 13. és 17. között iskolánk 12 tanulója tölthetett el 5 napot Terézváros testvérvárosában, Lentiben. A kerület három másik iskolájából is érkeztek gyerekek, hiszen ez kerületi tábor, amely az Önkormányzat támogatásával jött létre.
Nagyon változatos programban volt részük a gyerekeknek. Jártak Tihanyban az apátságban, meglátogatták Szentgotthárdon az Opel gyárat. Az egyik délután folyamán csoportokban dolgoztak. Városi portya keretében feladataik között szerepelt interjú készítése, képeslap írása és feladása, szelfi készítése, virágkompozíció előtti fotózkodás és egyéb kreatív feladatok megoldása. Este kézműves foglalkozáson vettek részt a gyerekek. A polgármester ajándékaként a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban tölthettek el egy napot. Jártak Velemérben, ahol megtekintették a Szentháromság templomot, amit a „Fény templomának” is szoktak nevezni. Természetesen nem maradhatott el a kalandpark sem. Idén is a Zalaszabaron található Zobori Kalandparkban töltötték a napot. Hófánkoztak, csúszdáztak, kötélpályán másztak. Este játékos vetélkedő tette próbára őket.
Pénteken sport- és sorversenyekkel, valamint finom ebéddel zárták a hetet. Búcsúzáskor a saját maguk által készített kis ajándékkal köszönték meg a szíves vendéglátást.

Fotók megtekintése


Dunabogdány – felsős tábor

2018. augusztus 11-17.

Idén nyáron a felső tagozatosok számára sportos, kirándulós tábort szerveztünk. Az augusztus 11-i induláskor még esőben vártuk a buszt az iskolánál, de mire leértünk Dunabogdányba, már tisztult az ég. Ennek örömére rögtön ebéd után bele is vágtunk az első kirándulásba, és gyalogosan, illetve komppal Kisorosziba látogattunk, ahol egy nagy sétát tettünk az apadó Duna partján. A társaság itt kezdett összerázódni, sokan kavicsokat, kagylókat gyűjtöttek. Vacsorára érkeztünk vissza a táborba, majd sötétedésig még az udvaron játszhattak, sportolhattak a gyerekek.
A második napon csapatokat szerveztünk az öt nyolcadikos diákunk vezényletével. Innen kezdve ez az 5 csapat vetélkedett egymással az egész tábor ideje alatt különböző ügyességi, sportos, illetve szellemi feladatokban. Az első megmérettetés egy vidám sorverseny volt. Délután kihasználva, hogy nagyon szép az idő, pancsolhattak a gyerekek a medencében, később pedig zsinórlabda bajnokságon mérték össze erejüket a csapatok.
Harmadik napon a délelőttöt ismét csapatversennyel kezdtük, ezúttal a medencében kellett mindenféle ügyességi, gyorsasági feladatot teljesíteniük. Mivel az idő ekkor már jó meleg volt, nagy élvezettel vetették magukat a vízbe a gyerekek. Az ebéd utáni csendespihenőt követően Visegrádra kirándultunk, ahol az Apátkúti-patak völgyében tettünk egy kisebb túrát, és felkerestük a Kaán-forrást, illetve az Ördögmalom-vízesést. Visegrádra visszaérve egy nagy fagyival pihentünk ki a fáradalmakat.
Negyedik napon ismét Visegrád volt az úticél, de ezúttal a Fellegvárba látogattunk el, majd onnan átgyalogoltunk a bob-pályához, ahol kezdetét vette az önfeledt szórakozás. Mindenki kihasználta a lehetőséget, és boboztunk jó sokat. Nagyon jól éreztünk magunkat. Innen gyalog túráztunk vissza Dunabogdányba, ahol már nagyon finom vacsorával vártak minket.
Ötödik napon délelőtt kosárlabdában mérhették össze ismét erejüket a csapatok. A csendespihenő után egy kis logikai feladatlapot kaptak a csapatok, melyet több-kevesebb sikerrel tudtak megoldani. Délután pedig a zsinórlabdát a vízbe helyeztük át, és ott játszhattak egymás ellen mérkőzéseket. Nagyon jó hangulatban teltek a rangadók. Erre az estére már mindenki nagy lelkesedéssel vetette bele magát a sportolásba, egészen sötétedésig kinn játszottak a gyerekek az udvaron. Sötétedés után kezdetét vette egy izgalmas rókavadászat.
A hatodik napra már eléggé elfáradtak a gyerekek, így versenyeket már csak a vállalkozó szelleműeknek hirdettünk. Délelőtt szinkronúszás jellegű táncos produkciókat mutattak be néhányan a vízben, melyek igen színvonalasra sikeredtek. Délután tettünk egy kisebb sétát a faluban, melyet sütizéssel és fagyizással kötöttünk egybe. Este pedig még egy kreatív versenyt hirdettünk, a feladat homokvárépítés volt. Nagyon klassz építmények születtek.
Utolsó napra már nem maradt más feladat, mint összepakolni és a szobákat kiüríteni. A délelőtt hátralévő idejét a medencében, illetve az udvaron töltötték a gyerekek különböző játékokkal. Ebéd után jött értünk a busz, és ezzel a tábor véget ért. Nagyon tartalmas, élménydús hetet töltöttünk együtt a gyerekekkel.

Fotók megtekintése


Nyaralás Dunabogdányban

2018. augusztus 4-10.

Eljött a nyár és a várva várt nyaralás Dunabogdányban. 49 gyermek jelentkezett az alsós tanárok által szervezett táborba.
2018. augusztus 4-10. között miénk volt a szünidő legforróbb hete, ezért aztán folyamatosan hűtöttük magunkat kívül-belül. Sok gyerek kedvence volt a medence, de a Duna-parti lábáztatás is nagy sikert aratott.
Barangolásra, kirándulásra, gyűjtögetésre, megfigyelésekre is jutott idő. Hozzáértő szakemberek hozták el állatkáikat, kedvet csinálva ezzel nekünk is a természet élőlényeinek megfigyelésére.
A sok szabadtéri játék mellett kézműveskedtünk is. Az égetett kerámiamedálok mellett karkötők, krokodilok, nemezlabdák készültek.
Ellátogattunk a helyi péküzembe, a Mogyoró-hegyre, a Kisoroszi révhez és Visegrádra. Még okosító feladatokhoz is hozzá lehetett jutni egy verseny keretén belül, csak meg kellett találni az elrejtőzött tanárokat!
A sok szabadon választható és "melegen ajánlott" program mellett - egész héten át élveztük a nyári tábor kényelmét, a szívélyes vendéglátást és a szabadságot.
Jó volt együtt játszani és új barátokat szerezni! 7 fantasztikus napot töltöttünk el együtt!

Beszámoló képekben

Erdei iskola Obervellachban

2018. június 24-29.

1. nap
A korai, reggel 6 órás találkozás után fél hétkor indult az iskola németes diákjainak egy csoportjával az autóbusz Ausztriába, Obervellachba, a Möll völgyében fekvő kisvárosba. Az utazás célja a német nyelv gyakorlása, valamint a szomszédos ország természeti és kulturális kincseinek megismerése. Ezt a célt szolgálják a délelőtti, anyanyelvi tanárokkal folyó nyelvórák, valamint a délutáni programok, ahol szintén mód nyílik a nyelv megértésére és használatára.
Az első nap nagyrészt utazással telt, de azért már ezen a napon is volt felejthetetlen élményük a gyerekeknek, hiszen megálltak Klagenfurtban, a Wörthersee mellett fekvő városban, Karinthia fővárosában, és megnézték a Minimundusban kiállított építészeti remekműveket. Itt a világ, Európa, a szomszádos országok, valamint Ausztria nevezetes épületeinek és egyéb emberi kéz alkotta műveinek (kisvasutak, hajók stb.) kicsinyített másait lehet látni. Mindenki örömére magyar épületegyüttes, a Halászbástya és a Mátyás-templom is bekerült a kiválasztott épületek sorába. Ezután a Reptilienhausban ismerkedtek a hüllők világával: terráriumban tartott mindenféle hüllők és pókok mellett a szabadban teknősöket és kígyókat tanulmányozhattak, sőt a bátrabbak meg is simogathattak egy – szerencsére békés - kígyót.
Este érkeztek meg Obervellachba, ahol a háziak finom vacsorával várták őket.

2. nap
A délelőtt a tanulás jegyében telt: először kisebb csapatokban járták a gyerekek a falu főterét, és megpróbáltak választ találni az előzetesen megkapott kérdésekre, melyek a kisváros nevezetességeivel, kultúrájával, hagyományaival, mindennapi életével voltak kapcsolatosak. Hogy válaszolni tudjanak, meg kellett szólítaniuk a városka lakóit is. Ezután a helyi iskola tanárai tartottak németórát a gyerekeknek. Délben elindultak a Möll völgyébe, a meredek, kanyargós úton majdnem 2000 méteres magasságba buszoztak, és megnézték Ausztria legnagyobb völgyzáró gátját, a Staumauert. Míg a völgyben szép napsütéses idő volt, addig fent a hegyen nagy eső és szél fogadta a csoportot. Leérve a hegyről ismét szép lett az idő, így a Porsche Múzeum megtekintése után gyönyörködhettek a Bonsai Múzeum szebbnél szebb kis fáiban is.

3. nap
Ez a nap is nyelvórákkal kezdődött, majd ismét buszra szállt a csapat. Az első megálló Heiligenblut városában volt, ahonnan felvonóval mentek fel a Schareck nevű hegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a környező több ezer méter magas hegyekre és a köztük húzódó völgyekre, de a felvonóból a hegyek élővilágát is megszemlélhették, például a meredek hegyoldalon legelésző teheneket. A hegyről leereszkedve tovább buszoztak. Izgalmas kaland várt rájuk a közelben. Egy órás kimerítő túra után megérkeztek Goldgräberdorfba, egy aranymosó helyre, ahol megfelelő öltözéket és eszközöket kaptak (gumicsizma, aranymosó tál, lapát), és a gyors folyású hegyi patakban állva igyekeztek aranyat vagy más szép kőzetet találni. Majd visszatértek Heiligenblut városába, és rövid séta keretében megismerkedtek a város nevezetességeivel. A napot ismét naplóírással fejezték be, és maradt egy kis idő arra is, hogy a foci világbajnokság egyik mérkőzését megnézzék (természetesen német adón német nyelvű kommentálással).

4. nap
Eső, napsütés, szivárvány, szél, köd, hó. Ez a sokféle időjárási jelenség mind belefért egy napba. Nem is csoda, hiszen a délelőtti tanórák és a városi program (stadtrally) után a Mölltal Gletscherhez ment fel a csapat. Így a napsütéses, kellemes tavaszi idő után egyszeriben téli táj fogadta őket a hegytetőn, ahol még hógolyózni is tudtak. Majd végigsétáltak a Groppensteinschlucht turisták számára kiépített kalandos útvonalán, és miközben felfelé haladtak a sziklafal oldalában kiépített ösvényen, megcsodálhatták a szakadékban lezúduló patakot, a hatalmas vízeséseket. Visszaérve még volt néhány vállalkozó kedvű diák, aki elment a falu határában lévő sportpályára focizni. Este megírták a napi eseményekről a naplóbejegyzést, és készültek a másnapi búcsúestre.

5. nap
Az utolsó itt töltött nap is élményekben gazdagon telt. A délelőtti nyelvóra után a csapatok interjút készítettek egy helyi lakossal. Utána ismét útra keltek. Ezúttal Spittal városába látogattak, és felvonóval érték el a település felett magasodó Goldeck csúcsát. A hegytetőről csodálatos panoráma nyílt a környező hegycsúcsokra. Délután a Millstätti-tavon hajókáztak szélcsendes, kellemes időben. Vacsora után meglepetés várta a gyerekeket: a város főterén Lázár bácsi, a panzió vezetője egy-egy buktával vendégelte meg a gyerekeket. A bukta egy helyi vállalkozó ajándéka volt. A gyerekek pedig egy kis versikével köszönték meg Lázár bácsi egész heti gondoskodását. Este, a záró programon a csapatok előadták az előre elkészített versüket és jelenetüket, amelynek természetesen a tábor életéhez, heti programjához kellett kapcsolódnia. Ekkor került sor az egész héten minden nap megoldott feladatlapok eredménye, valamint az esti előadások értékelése alapján a csapatverseny eredményhirdetésére. Sajnos ezen az estén már a másnapi hazautazásra is gondolni kellett, ezért elkezdődött a pakolás.

6. nap
Az utolsó nap sem telt el izgalmas programok nélkül. Hazafelé még megálltak Landskron váránál, ahol először a vár tövében működő Affenbergben megismerkedtek a japán makákó majmok életével, majd a várban madárröptető bemutatót láttak. Mindkét program közelebb hozta a gyerekeket az állatok világához, hiszen a majmokat természetes életkörülmények között figyelhették meg testközelből (előfordult, hogy a majmok a látogatók mellett néhány centiméterre szaladtak el), a különböző madarakat – hollót, baglyot, vércsét, sólymot - pedig néhány méterről csodálhatták röptükben, zsákmányszerzés közben. Majd elindultak Budapest felé, és késő este szerencsésen megérkeztek.
Az egy hetes kint tartózkodás alatt a gyerekek sokszor használták a német nyelvet, bővült szókincsük, biztosabban, bátrabban tudtak megszólalni az idegen nyelven. Megismerkedtek Ausztria Kärnten tartományának több nevezetességével, és izgalmas élményekben volt részük.
Az ausztriai erdei iskola megvalósulását Terézváros önkormányzata is támogatta az iskola alapítványának, a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak juttatott összeggel.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Tanévzáró ünnepély

2018. június 19.

2018. június 19-én délután tartotta tanévzáró ünnepségét a Terézvárosi Magyar-Angol, Magyar-Német Két Tannyelvű Általános Iskola. Az iskolai kórussal közösen a Himnusz eléneklésével kezdődött a program, melyet a 2. a osztály zenés, táncos tanévbúcsúztató szórakoztató műsora követett. Martikán Beatrix intézményvezető asszony néhány mondatban összegezte a tanév eredményeit, tanulságait, majd pedig az oklevelek és jutalomkönyvek átadására került sor a kitűnő tanuló diákok és azon szülők részére, akik az iskola munkáját a tanév során nagyban segítették. Az igazgatónő ünnepélyesen befejezettnek nyilvánította a 2017/18-as tanévet, melyet a diákok háromszoros vakáció felkiáltással üdvözöltek. A Szózat eléneklésével zárult a rendezvény.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Ballagás

2018. június 15.

Iskolánk nyolcadik osztályos diákjainak ballagására június 15-én került sor. A végzősök osztályaikból indultak ballagási dalokat énekelve, és végigjárták az ismerős termeket, végül megérkeztek az aulába, ahol rokonaik már várták őket. Az alsó és felső tagozatos diákok alkotta kórus, és a hetedik osztályosok búcsúztak ünnepi műsorral. A két nyolcadik osztály is elbúcsúzott az intézmény minden dolgozójától, és köszönetet mondtak az őket tanító tanároknak, osztályfőnökeiknek, szüleiknek a sok türelemért, támogatásért, hasznos tudásért, jó tanácsokért, végezetül fényképek segítségével felidézték az eltelt nyolc esztendőt. Martikán Beatrix igazgatónő néhány útravalónak szánt gondolattal búcsúzott, és átadta az okleveleket, jutalomkönyveket , kupákat azoknak, akik tanulmányi és közösségi munkájukért, sporttevékenységükért elismerésben részesültek. A ballagás jövőre nézve állandó dekorációjának megvalósítását iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatta.

Fotók megtekintése


Mobil Suli Program

2018. június 14.

Június 14-én került sor a Mobil Suli Program zárórendezvényére és eredményhirdetésére, mely a közlekedésért felelős szaktárca megbízásából a Közlekedéstudományi Intézet szervezésében valósult meg. A 6.a osztály csapata - tagjai Bődi Hanna, Ölbey Luca, Nagy Regina - különdíjat kapott (mindannyian egy-egy rollert) előadóművészet kategóriában.


Énekkari kirándulás

2018. június 13.

Június 13-án az énekkaros alsó és felső tagozatos diákok, 36 fő, autóbuszos jutalomkirándulásra mehettek egész éves szorgalmas munkájuk elismeréseképpen. Az iskola vezetése ezzel szerette volna meghálálni kitartásukat a próbák alatt, szép szereplésüket a karácsonyi és nyárköszöntő koncerteken, iskolai ünnepségeken, versenyeken. Az úti cél Visegrád volt, ahol játékkal, sétával, énekléssel és bobozással múlatták az időt. Nagyon jól érezték magukat, és az időjárás is kegyes volt hozzájuk. A kirándulást a Terézváros Önkormányzata által kiírt civil pályázaton elnyert támogatásból finanszírozta iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány.

Fotók megtekintése


BKIK projekt

2018. június 12.

A Danube Transnational Programme az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, mely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével megvalósuló projekt. A projekt hivatalos blogja: www.dolgozvatanulj.wordpress.hu.
Ennek keretében június 12-én látogattak el iskolánkba a program koordinátorai, melynek célja a duális szakképzés (Learning by doing) népszerűsítése a 13-14 éves, továbbtanulás előtt álló diákok körében. A duális képzés lényege, hogy a tanuló egyszerre jár iskolába, és egyszerre próbálhatja ki magát a gyakorlatban is, cégeknél. Sőt, még ösztöndíjat is kaphat a képzés ideje alatt. Diákjaink az interaktív foglalkozás során általános tájékoztatást kaptak erről a képzési típusról, beszélgettek a koordinátorokkal a különböző szakmákról, majd egy kvízt kellett megoldaniuk csoportokban, melynek győztesei kis ajándékcsomagot kaptak. A többi résztvevő se távozott üres kézzel, és sok hasznos információval is gazdagodtak a gyerekek.


„Nyárköszöntő” koncert

2018. június 8.

2018. 06. 08-án 17 órától „Nyárköszöntő” koncertet tartottunk iskolánk aulájában, melyen fellépett a Tóth Aladár leánykar, a Tóth Aladár Zeneiskola szolfézsos csoportja, iskolánk felsős és alsós kórusa, az 5.b osztály tanulói, hegedült Berkes Amanda és Sas Vera, szólót énekelt: Lytvyienko Liza (7.b) és Paszternák Hanna (6.a).

Fotók megtekintése


Terézváros kiváló diákja díjátadó

2018. június 7.

Június 7-én délután került sor iskolánk aulájában a „Terézváros kiváló diákja” díjátadó ünnepségre. Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata azokat az általános iskolás kiváló diákokat kívánta megjutalmazni, akik fővárosi, országos, nemzetközi tanulmányi és sportversenyeken dobogós helyen végeztek, és eredményeikkel öregbítették a kerület jó hírét. Rövid műsorral kezdődött az ünnepség, melynek keretében Paszternák Hanna zongorázott majd Berkes Amanda hegedült. Iskolánkból 18 diákot jutalmaztak eredményeikért. Az okleveleket és a vele járó jutalmakat Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Simonffy Márta alpolgármester adta át.

Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Határtalanul – értékelés, beszámoló

2018. június 7.

2018. június 7-én a 7. évfolyammal értékelő órát tartottunk. A felkészülés és a kirándulás során vezetniük kellett egy füzetet, egy úti naplót. A feljegyzéseik segítségével idéztük fel az erdélyi élményeinket. A beszámolók és a fotók segítségével a legfontosabb eseményekről tablókat készítettünk, melyek kiállítottunk az iskola aulájában. A fotókból többen prezentációt készítettek, illetve a videófelvételeinkből videós élménybeszámoló is készült.
Ugyanezen a napon a felső tagozatosok részére tartottunk még egy élménybeszámolót az aulában, ahol bemutattuk prezentációinkat, videonkat és minden napunkról részletes élménybeszámolót tartottunk.

Videó és prezentáció megtekintése


Természetjáró szakkör

2018. június 3.

A természetjáró szakkörösök záró kirándulása 2018. 06. 03-án volt. Különleges túrán vehettek részt, ugyanis az iskola alapítványának támogatásával neveztek a K&H 7. Mozdulj! kerékpáros nap versenyére, amelynek keretében Gárdonyból indulva körbetekerték a Velencei-tavat. A nevezési díj fejében minden versenyző pólót kapott ajándékba. Néhányan vonattal vitték le a bicikliket, volt olyan gyerek, aki kocsival érkezett a gárdonyi Sport Beachre. Az út során néhány helyen megálltak pihenni, nettó idejük 2 óra 6 perc volt. Fürödtek a tóban, ettek jégrémet, lángost. A túra végén átvették a befutó csomagot, ami vizet, almát, müzli szeletet tartalmazott. Fáradtan, de a teljesítményükre büszkén tértek vissza Budapestre.

Fotók megtekintése


Pedagógusnapi kitüntetések

2018. június 3.

Pedagógusnap alkalmából iskolánk öt pedagógusa kapott elismerést Terézváros önkormányzatától: Kós Gáborné átvehette a „Terézváros közoktatásáért” kitüntetést, Balaskóné Hózer Éva, Borosné Kapus Bernadette, Nagyné Bedők Ágota és Sallai Dóra pedig a „Kiemelkedő pedagógiai munkáért” elismerésben részesült.

Hatoscsatorna beszélgetés Kós Gábornével


Angol est

2018. június 1.

Idei Angol estünket június 1-jén tartottuk meg. A nyolcadik osztályból két diák vállalta a műsorvezető szerepét. Szántó Aisa Tünde magyar, míg Markó Dániel Gergely angol nyelven köszöntötte a vendégeket, a kedves szülőket és hozzátartozókat, iskolánk tanulóit és tanárait estünkön, amelyen az iskola angolul tanuló diákjai mutatkoztak be dallal, tánccal, versekkel.
Iskolánk intézményvezetője, Martikán Beatrix igazgató asszony kedves szavakkal nyitotta meg a rendezvényt, és kívánt jó szórakozást a vendégeknek.
Az estet hagyományosan a nyolcadik osztályosok látványos és méltóságteljes angol keringője nyitotta meg, melyet a közönség hatalmas ovációval fogadott.
A műsorfolyamban egymást váltották a modern, népszerű dallamok, és a tradicionális skót és ír zenére koreografált táncok. A mozgásos produkciók között a kerületi angol nyelvű szavalóversenyek díjazottjai: Kaszonyi Léna, Hadházi-Borsos Zsigmond, Bán Adrienn, Füzi Lilla szavalták el azt a versüket, mellyel helyezéseiket elérték.
Zárásképpen a tanárok is színpadra léptek egy esernyős műsorszámmal. A show a gyerekek közös énekével fejeződött be, amelyben arról énekeltek, mennyire büszkék iskolájukra. Az est hátralévő részében tombolahúzás, majd tánc következett. A tombolahúzást adományaikkal támogatták: az Egyesült Államok Nagykövetsége, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Golden Dance Tánciskola, a Health Pharma, az International Business School, a Nemzeti Színház, az Office Depot, az Oxford University Press, a Parázs Thai Étterem, a Supergym Sport és Fitnesz Központ, és a Vörös Oroszlán Teaház. A civil pályázaton keresztül a rendezvényt Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata is támogatta.
Az est bevétele iskolánk alapítványát, a Terézvárosi Tudástér Alapítványt gazdagítja.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Osztálykirándulás

2018. május 25.

Május 25-én, egy esős pénteki napon iskolánk apraja-nagyja útra kelt, hogy tapasztalataikat ne csak az iskolapadból alakítsák a nagyvilágról, hanem közvetlen élmények útján is. Az időjárás ugyan nem volt kegyes hozzájuk, mégis feltalálták magukat, és nem futamodtak meg. Az alábbiakban a rövid beszámolókat olvashatják a színes, változatos programokról.

Az 1. a osztály Egerbe és környékére látogatott el május 25-én. Délelőtt az egri várat tekintették meg, majd Eger óvárosi részein néztek körül. Délután a Szalajka-völgyben található kisvasúttal utaztak a Fateleptől a Fátyol-vízesésig. Kisebb kirándulást tettek a környéken. Programjukat az ottani erdei játszótéren fejezték be.
Sok szép élménnyel és új ismeretekkel tértek haza.


A 2.a osztály a Kacár-tanyára kirándult. Amíg felgyalogoltak a fennsíkra, ismerkedtek a mezei növényekkel, és gyönyörködtek a Börzsöny szépségében.
Pista bácsi elmesélte a tanya és a saját kezűleg felépített épületek történetét. A gyerekek kisebb csoportokban kenyeret dagasztottak, a többiek megtanulták a "csülkös" játékot. A kovácsműhelyben mindenki készített magának egy patkót. Közben a kenyerek is megkeltek, és bekerültek a kemencébe. Míg megismerkedtek a tanya állataival, a kenyerek is kisültek. A kóstolás és dicséretek után elbúcsúztak vendéglátóiktól. Kenyérrel a hátizsákokban, sok-sok élménnyel gazdagodva hazafelé vették útjukat.

A 2.b osztály az egyik szülőpár meghívására Nyáregyházára utazott.
A falusias környezetben megismerkedtek a házőrzőkkel és a lovakkal. Gergő és az édesanyja segítségével nyeregbe is pattanhattak. A kecskék nyugodtan tűrték, hogy simogassák őket. A kotlósok türelemmel viselték a kíváncsiskodókat. A kakasok hangos kukorékolással adták tudtukra, hogy ők az urak a portán.
A friss levegőn jóízűen falatozták az ebédet és a friss szamócát. Az esőben beengedték őket a fiúk birodalmába, ahol legozhattak és társasozhattak.
Fájó szívvel mondtak búcsút a nap végén.
Köszönik ezt a szép, tartalmas napot Mátrai Gergőnek és szüleinek.

A 3.a osztály az egri vár megtekintését tűzte ki célul, melyet szilvásváradi kirándulás követett. Élmény volt a kisvasutazás és a Fátyol-vízesés látványa.
Az esős időjárás ellenére változatos programokban vettek részt, melyeket nagyon élveztek a gyerekek.

A 3.b osztály Zebegénybe kirándult vonattal, ahol a Szőnyi István Emlékmúzeumban A festő bőröndje és a Végy egy tojást.... című foglalkozásokon vett részt. Megismerkedtek Szőnyi István életével, családjával és alkotásain keresztül a művészetével is. Sajnos az interaktív községi séta az időjárás miatt elmaradt. Helyette a Hajózástörténeti Múzeumba mentek, ahol hajózással kapcsolatos szerszámokat, tárgyakat láttak. Utána kisütött a nap, és elmentek fagyizni is.

A 3.c osztály a Millipop Mosolygyárba, Buda vidámparkjába látogatott el ezen a napon. A helyszín egy három szintes játszópark, ahol mászókakomplexum, trambulinok, csúszdák, labdatenger és még sokféle egyéb játék várta 2000 négyzetméteren a gyermekeket, ahol négy órát töltöttek el.

A 4.a osztály repülőtér látogatáson vett részt. Megtekintették a szabadtéri kiállítást, melynek során régi gépek belsejébe mehettek be. Repülőtéri különbusz vitte őket körbe, láthatták közelről az érkező gépeket a kifutópályán és a reptéri tűzoltóságot is. A rossz idő dacára nagyon jól sikerült a kirándulás.

4.b
Eredetileg kirándulásukat a Normafához tervezték. Sajnos a kedvezőtlen viharos időjárás keresztül húzta számításukat. Szakadt az eső, és reményük sem volt arra, hogy eláll. A videó kamerák fenn a hegyen is zuhogó esőt mutattak. Olyan helyet kerestek, ahol a gyerekek szabadon szaladgálhatnak. A Millenáris Park játszóháza bizonyult a legkönnyebben megközelíthető, és erre a célra legalkalmasabb helynek. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták, hogy odamehetnek.
A játszóház 2000 négyzetmétere beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A sokféle játék, csúszda, sporteszköz használata nagy örömöt okozott nekik. Megunhatatlannak bizonyultak. Öt óra játék, szaladgálás, mászás után is alig akartak eljönni. Azt mondták, ez volt az év egyik legjobb napja, és szívesen megismételnék ezt a kalandot.

Az 5. a osztály Ópusztaszerre kirándult autóbusszal.
Tettek egy nagy sétát a Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol megnézték az Árpád-emlékművet, a Szobor Parkot, a Skanzent, a gyógynövénykertet, a jurtákat.
12 órától részt vettek a Nomád Parkban az "Ezer éve a hadak útján" című foglalkozáson. Itt a honfoglalás kori hadászat főbb csatáit, a lovas íjász harcászat főbb vonásait ismerhették meg. A foglalkozás során kézbe is vehették a gyerekek a különböző fegyvereket, fel is vehették a különböző felszereléseket.
Délután megtekintették a Feszty-körképet.
Este 7 órára érkeztek haza.

Az 5. b osztály Tatára, a vizek városába tervezte a tanulmányi kirándulást. Az előzetes programjukban szakvezetővel megtekintették volna a Fényes-tanösvényt, valamint a tatai várban kértek egy foglalkozást. Sajnos az időjárás keresztülhúzta a számításukat. A szakadó eső miatt törölték – balesetveszély miatt - a tanösvényen a látogatásukat. Szerencsére a múzeumpedagógiai foglalkozást előbbre tudták hozni, ahol meghallgattak Mátyás királyról egy mesét, majd elkészítették a jelmezeket. Minden gyereknek jutott valami szerep, a foglalkozás végén elő is adták a történetet.
A várkertbe kilépve verőfényes napsütés fogadta őket. Miközben a gyerekek bújócskáztak, meg is száradtak. Sétáltak a tó partján, végül felszálltak a vonatra, és a tervezett időben értek vissza Budapestre.


Az 5. c osztály Kemencén járt két napos kiránduláson.
Volt kerti sütés, fagyizás, utaztak kisvasúttal a Fekete völgybe, és meglátogatták a helytörténeti kiállítást.

A 6.a osztály tavaszi osztálykirándulásra Egerbe utazott vonattal, amely helyszín nagyon jól kapcsolódik az ez évi tanulmányaikhoz. Először a várat keresték fel, ahol a kiállítások megtekintése, a vár bebarangolása után még korabeli fegyverbemutatón is részt vehettek. Ezután ellátogattak Gárdonyi Géza házába, ahol az Egri csillagok c. regénye is született. Majd városnéző séta után, amelyen a Dobó teret is érintették, elmentek az Eszterházi Károly Egyetemre, ahol felkeresték a Varázstornyot. Itt különböző csillagászathoz, fizikához kapcsolódó előadásokat, bemutatókat láthattak, és a camera obscura segítségével felülnézetből is megcsodálhatták a várost. Utána rövid látogatást tettek a székesegyházban, majd az érseki kerthez vették az irányt, ahol önfeledt játékkal zárták ezt a tartalmas, kellemes napot. Késő este érkeztek vissza. Nagyon jól érezték magunkat!


A 6.b osztály kétnapos kiránduláson vett részt.
Első nap reggel Egerbe utaztak, ahol a Dobó István Vármúzeumot látogatták meg.
Az időjárás ekkor nem volt kegyes hozzájuk, szakadó esőben vettek részt a várbeli, kicsit módosított útvonalú csillagtúrán. Hamarosan jóra fordult azonban minden, mert a múzeumpedagógiai foglalkozást fedett helyen, korabeli környezetben élvezhették. Stratégiai játékot játszottak, Az ostrom 38 napja címmel. A magyarok újra győztek!
Az eső is elállt, mire délután újra vonatra szálltak, és Szilvásváradra utaztak. Itt megtekintették a református Kerektemplomot, majd a Ménesudvarban a lipicai csikókat, méneket és a róluk készített filmet. Este csoportokban vetélkedőt tartottak.
Másnap kisvasúttal utaztak fel a Szalajka-völgybe, majd gyalogosan kirándultak vissza a patak mentén a faluba. Megcsodálták a Fátyol-vízesést, a Szikla forrást, a pisztrángos tavat és a vadaskertet.
Ebéd után még volt idejük egy számháborút megvívni, majd Eger érintésével visszavonatoztak Budapestre.

A 7.a és b osztályok a hetet a Határtalanul program keretében Erdélyben töltötték. Az ő beszámolójukat külön programként olvashatják honlapunkon.

A 8.b a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepet célozta meg. Szakadó esőben értek ki, de amikor enyhült az eső, kiindultak a terepre. Sajnos, szinte azonnal zuhogni kezdett újra. Több, mint egy órán keresztül vártak, hogy csituljon, aztán a telepvezető is lebeszélte őket az esőben való mászkálásról a vihar közeledte miatt biztonsági okokból. Viszont kárpótlásul mindenkit bevittek kocsival a HÉV megállóig, így még egyszer nem kellett azoknak bőrig ázniuk, akik semmiféle eső elleni ruhát, ill. esernyőt nem hoztak magukkal (!).
Szóval kint is voltak, de nem is látták a telepet...
Kb. fél egyre érkeztek vissza a Deák térre, még mindig esőben.

(Délután kisütött a nap...)


Határtalanul!

2018. május 22-25.

200 éve született Arany János – Irodalmi barangolás Erdélyben

A Határtalanul! program keretében a 7.a és 7.b osztály 31 tanulóval és 3 kísérő tanárral Erdélybe látogatott. A program célja, hogy a diákok megismerkedjenek a határon túl élő magyarság mindennapjaival, a mai napig nagy hányadban magyarok által lakott településekkel, irodalmi témájuk kapcsán megismerjék, felelevenítsék több nagy költő életútját, munkásságát.
A program 2018. május 22-étől 25-éig tartott.

Beszámoló:
Első nap kora reggel indultak az iskolától, mert már erre a napra is sok látnivaló várt rájuk. Első állomásuk Nagykároly volt, ahol Arany János többször is megfordult vándorszínészként. Arany és Petőfi barátságára emlékezve koszorút helyeztek el Petőfi szobránál. Ezután nagy sétát tettek a városkában, miközben több fontos látnivalót érintettek: AranySzarvas-fogadó, Piarista gimnázium, megyeháza, református templom, a templom kertjében Károli Gáspár szobra. Sajnos a Károlyi-kastélyba nem tudtak bemenni filmforgatás miatt, de kívülről megcsodálhatták a gyönyörű épületet és a környező parkot. A nagyjából két órás séta után egy rövid busz úttal elérték Érmindszentet, ahol az Ady-kúriát, az emlékmúzeumot és Ady Endre szülőházát, benne a család régi bútoraival, tekintették meg. Útjuk során még egy megálló várt rájuk, Szilágynagyfalu, ahonnan Arany János szülei származnak. A falu határában elterülő nádasok ihlették a költőt a Toldi írásában. A költő szobránál egy Arany János-vers kíséretében koszorút helyeztek el. Ezután Kolozsváron keresztül haladva az esti órákban érték el Magyarfenest, ahol a szállásuk volt. Egy kiadós és nagyon ízletes vacsorával zárták a sűrű napot.
Második nap a reggeli után a közeli Tordaszentlászlóra látogattak el a helyi általános iskolába. Nagy szeretettel fogadták őket, meghallgatták a faluhoz kötődő Szent László legendát, és mindannyian kaptak egy-egy követ, mely a legenda szerint arannyá változik. Ezután átadták adományaikat, és bemutatták az ottani diákoknak iskolájukat. Ezt követően a gyerekek az udvaron foci- és kosármeccseket játszottak egymás ellen, a tanárok pedig az ottani tanárokkal beszélgettek az iskolarendszerről, a mindennapi életükről. Nagyon tanulságos találkozás volt. Útjukat Kolozsvár felé vették, ahol tartalmas városnézés várt rájuk. Igyekeztek minél több nevezetességet megtekinteni, többek között a Szent Mihály-templomot, a Mátyás-szobrot és Mátyás szülőházát, a Karolina-oszlopot, Reményik Sándor szülőházát, a Farkas utcai református templomot, a Házsongárdi temetőt, a Babes-Bolyai Tudományegyetem épületét. Egy rövid szabadprogram után visszatértek Magyarfenesre, majd a vacsora után még tettek egy sétát a faluban. Rátaláltak a helyi focipályára, ahol nagy meglepetésükre a tordaszentlászlói iskolások fociztak, így a fiúk gyorsan csapatot alkottak, és fociztak velük. A többiek is jólesően szaladgáltak a pályán, levezetve az egész napos városnézést. A naplemente sokakat fotózásra ihletett.
Harmadik napjuk döcögősen indult, hosszas buszozás után érkeztek meg Szamosújvárra. Itt már várta őket egy idegenvezető, aki megmutatta az örmény templomot, és sokat mesélt a falu örmény lakosságáról, történelméről, és elmesélte a Rubens-festmény kalandos történetét is. Ezt követően elkalauzolta őket Rózsa Sándor sírjához, ahol néhány gyerek tolmácsolásában meghallgatták Arany János Rózsa Sándor című versét. A visszafelé vezető úton Válaszúton álltak meg, ahol Kallós Zoltán gazdag néprajzi gyűjteményét tekintették meg, és egy kézműves foglalkozáson is részt vettek a gyerekek, ahol a nemezelés rejtelmeibe vezették be őket. Megtekintették még kívülről a mostanság elhanyagolt állapotban álló Bánffy-kastélyt, Wass Albert szülőházát, és a szintén renoválásra váró református templomot. Szállásukra visszatérve megvacsoráztak, majd a vacsora után egy kis irodalmi vetélkedés vette kezdetét. A gyerekek csapatokat alkottak, verset kellett írniuk, melyben szerepelnie kellett az Arany János által leggyakrabban használt öt szónak: szép, ember, nap, király, Toldi. Nagyon érdekes, ötletes verseket fogalmaztak a gyerekek, a zsűri nagyon nehezen tudott győztest hirdetni.
A negyedik, utolsó napjuk korábban indult, mint az előzőek, mert még rengeteg látnivaló várt rájuk. Elsőként Csucsán álltak meg, ahol megnézték a házat, ahol Ady Endre Csinszkával élt, valamint a Boncza-kastélyt, mely ma Goga múzeumként üzemel. Útjukat folytatva a Király-hágón tartottak egy rövid szünetet, gyönyörködtek a tájban, majd tovább haladtak Nagyváradra. Itt megnézték a felújítás alatt álló Püspöki Palotát és a Székesegyházat, ahol nagyon érdekes tárlatvezetésben volt részük a kincstárban. Sajnos idő szűke miatt a várost csak a buszból láthatták, mert tovább siettek Nagyszalontára. Először a „Csonka-torony”-ba tértek be, ahol egy csodálatos Arany kiállítást láthattak. Felemelő pillanat volt, mikor a gyerekek az idegenvezetővel kórusban szavalták A walesi bárdokat. Ezt követően megkeresték a szoborparkban Arany János szobrát, ahol koszorút helyeztek el. Végezetül Arany János szülőházára vetettek egy gyors pillantást, és megkezdték útjukat hazafelé, Budapestre. Sűrű, élménydús napjaik voltak, melyekről még sokáig fognak beszélni. De talán a legfontosabb tapasztalat, hogy úgy jártak külföldön, hogy valójában Magyarországon voltak.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Nyertes pályázataink


2018 tavaszán összesen 823 925 Ft értékben pályáztunk és nyertünk különböző programjainkra pénzösszegeket:
Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi Civil pályázaton 360 000 Ft-ot nyert:
- az általunk szervezett kerületi történelem versenyre,
- az iskolai kórus kirándulására,
- pódiumbérlésre az angol estre,
- év végi jutalomkönyvek és egyéb jutalmak vásárlására.
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. tavaszi kulturális pályázatán iskolánk 250 000 Ft-ot nyert költészet napi programok megvalósítására:
- a Sebő együttes fellépésére
- nyomdai költségek finanszírozására, ezen belül „Suliantológiánk” megjelentetéséhez
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. sporttámogatási pályázatán 125 000 Ft-ot kapott iskolánk beltéri kerekes ping-pong asztal, labdák és ütők, valamint pöttyös labdák és műanyag tornakarikák vásárlására.
A Terézvárosi Önkormányzat Környezeti nevelés támogatására kiírt pályázatán 88 925 Ft-ot kaptunk növényekre, növényápolásra, szelektív hulladékgyűjtők vásárlására.


Jutalomkirándulás

2018. május 14.

Május 14-én, hétfőn a kerületi történelem verseny győztes csapataival jutalomkirándulást tettünk a Margitszigeten. Iskolánkból 3 csapat és a Bajza utcai Általános Iskolából szintén 3 csapat vett részt a kiránduláson.
A program 10 órától 13 óráig tartott.
Megtekintettük a Domonkos rendi apácakolostor és királyi udvarház romjait. A romoknál rövid előadást tartottunk a gyerekeknek a Margitszigetről és a IV. Béla által alapított kolostorról.
Sétánk során meglátogattuk a Vadaskertet, a zenélő szökőkutat.
A program zárásaként piknikeztek a gyerekek a parkban, eközben egy totót kellett kitölteniük, amelyben a Margitszigetről, a kolostorról, IV. Béláról, Szent Margitról szóló kérdések szerepeltek.
Összességében elmondható, hogy a gyerekek nagyon jól éreztek magukat és érdeklődtek, hogy jövőre is lesz-e történelem verseny.


Tanulmányi kirándulás

2018. május 8-11.

A 8. b osztály utolsó, több napos tanulmányi kiránduláson vett részt május 8-11. között.
A kirándulás célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyes területeinek megismerése volt. (Az osztály már jár a Nemzeti Park területén, amikor két évvel ezelőtt Keszthelyen elszállásolva vezetett túrát tettek a Kis-Balaton területén.)
Szállásunk a Nemzeti Park Igazgatóságának területén, a Park Villa Panzióban volt.
Az első nap megismerkedtünk Csopakkal, illetve megfürödtünk a Balatonban.
A második nap Tihanyba utaztunk (vonattal és menetrend szerinti autóbusszal), ahol szakavatott vezető segítségével jártuk be a Tihanyi-félszigetet. Utunkat a Belső-tó partján kezdtük, majd szürkemarha csordát és ürgéket láttunk, illetve ezek fontosságát is megismertük. Az erdőben gyíkokat, odukban madárfiókákat is láthattunk. A híres geológiai képződményre, az Aranyháznak nevezett sziklatömbre is felmásztunk.
Visszasétálva a Belső-tó partjára a Levendula Házban Látogatóközpontban folytattuk programunkat. A házban nemcsak a félsziget és a Balaton földtani történetét ismerhettük meg, hanem a környék jellegzetes növényéről, a levenduláról is sok ismeretet szereztünk, sőt filmet is láttunk ennek a növénynek a fontosságáról a különböző történelmi időkben. Végül csoportmunkában kvízt töltöttünk ki.
Ezután egy kis szabadidő következett, amikor ebédeltünk. Délután a bencés apátságot tekintettük meg szakvezetővel. Láttuk I. András királyunk sírját és a tihanyi alapítólevél másolatát is.
A harmadik nap külön autóbusszal jártuk be a Balaton-felvidék tájait: először a Hegyestű magaslatára kapaszkodtunk fel, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárult elénk: láthattuk a Balatont, a tanúhegyeket, a Balaton-felvidéket körben.
Utunkat Köveskál felé folytattuk, ahol egy régi mosóházat tekintettünk meg. Ezután a Kornyi-tavat vettük szemügyre, egy furcsa szoborcsoport mellett. Birkanyájat is láttunk! Kékkútra indultunk, ahol a híres Theodóra ásványvizet termelik ki a föld mélyéből. A forrásból meg is kóstoltuk a finom, hideg és tiszta vizet.
Szentbékkálla kőtengeréhez kis sétával jutottunk el. Itt a fiúk megmásztak jónéhány furcsa kőalakzatot. Jól esett nekik a mozgás a buszozás után.
A nap utolsó állomása a salföldi major volt, ahol hagyományos magyar háziállatokat vehettünk szemügyre, majd egy látványos lovasbemutatót is végignéztünk.
A hazautazás napján délelőtt újra strandoltunk. Szerencsére nagyon jó időt fogtunk ki.
Egy órakor indult vissza vonatunk Budapestre.
Szép élményekkel feltöltődve érkeztünk haza utolsó kirándulásunkról.


Természetjáró szakkör

2018. május 5.

2018.05.05-én a természetjáró szakkörösök kirándulni mentek a Dunakanyar egyik legszebb részére a Rám-szakadékba.
Mivel Dömösön szálltak le a buszról, először megtekintették a prépostságot és káptalant, amit a XII. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapított. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a XVIII. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható. Dömösön állt egykor I. Béla király udvarháza is.
Mielőtt a szakadékhoz indultak volna, betértek egy cukrászdába, hogy legyen egy kis energiájuk.
A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is.
Mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg szélessége helyenként a 3 m-t sem éri el.
A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak.
Falain a mintegy 15 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység nyomai láthatóak. A kitörések során a láván kívül dácitos, andezites vulkáni por és törmelék is a felszínre, majd a tengerbe jutott. Az ezt követő évmilliók során a hegyek fokozatosan kiemelkedtek, majd megkezdődött azok eróziója. A csapadékvíz munkájának köszönhetően a puha tufában magas, függőleges falak, az ellenállóbb lávarétegeken vízesések, zúgók alakultak ki.
Útjuk során megismerkedtek a gyerekek ezekkel az érdekes természeti jelenségekkel, láttak védett rovarokat-gyászcincért és szarvasbogarat is. A kirándulás nagyon jó hangulatban telt, kellemesen elfáradva érkeztek vissza Budapestre.

Fotók megtekintése


Euroexam

2018. május 3-4.

2018. május 3-4-én 6-7-8. évfolyamos diákjaink, összesen 15 fő az EuroExam próbanyelvvizsgát tehették le iskolánkban angol nyelvből B1, B2 és C1 szinteken. Először az írásbelikre került sor, majd a szóbeli vizsgákkal folytatódott péntek délutánig. A tanulók jól felkészültek a megmérettetésekre tanáraik segítségével, és most izgatottan várják az eredményeket.


Iskolapszichológus


Tisztelt Szülők!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az iskolában továbbra is iskolapszichológus dolgozik a tanév végéig, illetve az őszi félévtől is keddi és pénteki napokon. Az éves munka során az iskolapszichológus az osztályokban tesz látogatásokat, illetve igény szerint egyéni és csoportos formában dolgozik a gyerekekkel. A csoportos és egyéni, pszichológus által tartott foglalkozások természetesen a szülők tájékoztatásával és írásos beleegyezésével történnek.
Az iskolapszichológus, Csaba Eszter elérhető az eszter.csaba@gmail.com e-mailcímen, illetve keddi és pénteki napokon az iskolában.


Tánc világnapja

2018. április 26.

1982 óta április 29-én - a híres francia balettművész, Jean-Georges Noverre születésnapján ünnepeljük a nemzetközi táncnapot. Ebből az alkalomból április 26-án, csütörtökön délelőtt iskolánk aulájában diákjaink és a nálunk működő Négy Muskétás SE táncosai léptek fel rövid műsor keretében.
A fellépők voltak:
- a 6. b osztályból: Jackson Szófia, Kis Georgina Lilla
- az 5.a osztályból: Gergely Anna, Hicz Katalin, Kecskés Laura,Maurer Dominik, Steinbacher Julianna, Szabó Dóra, Szőlősi Abigél, Tarazi Sophie (ők a Négy Muskétás SE táncosai)

Fotók megtekintése


Horvát-magyar angol nyelvi tábor, Zadar

2018. április 23-28.

2018. április 23-28. között iskolánk 21 hetedik és nyolcadik évfolyamos angol két tannyelvűs diákja és három tanár látogat el a horvátországi Zadarba egyhetes cserediák programra, mely a VI. kerületi Önkormányzat támogatásával jön létre idén második alkalommal.

1. nap
Időben indultunk, és kb. fél 4-re megérkeztünk Zadarba, 21 gyerek és 3 tanár.
a tanárok már vártak ránk. A horvát gyerekek csak a tanítás után jöttek, így volt időnk elfoglalni szállásunkat és kicsomagolni a legfontosabbakat.
Szállásunk a Youth Hostel Zadar, közvetlenül a tengerparton egy jachtkikötő mellett található. Mindannyiunk egy folyosón vagyunk. Egy-egy szobában 3-4-5-6 gyerek van. Minden szobához külön fürdő tartozik.
Hamarosan megérkeztek a horvát gyerekek. Először kicsit nehezen ment a barátkozás, bár őket már a szeptemberi dunabogdányi táborból ismerhettük. Hamarosan azonban közös angol nyelvű foglalkozás indult, melynek célja az egymásra hangolódás volt közös tulajdonságok keresésével-így a tanulók nemcsak az angol nyelvet gyakorolták, hanem beszédbe is elegyedtek egymással.
A vacsora után hosszú séta következett a tengerparton. Megcsodálhattuk a naplementét is. Öröm volt látni, hogy egyre több tanulónk beszélget horvát gyerekkel. Végtére is ez a tábor fő célja!
A horvát gyerekekért fél kilenc után jöttek szüleik. A mieink még egy ideig fenn maradhattak, de reméljük, hogy kissé fáradtan az utazástól hamar el is alszanak…

2. nap
Ninbe, a horvát történelem jelentős városába utaztunk, ahol az egyik horvát kolléganő ismertette angolul a város múltját, illetve kitért a tavalyi nagy vihar és tengeráradás pusztítására is. Ezután megtekintettük a helytörténeti múzeumot, a római kori emlékeket, a középkori királyi magánkápolnát és más érdekes helyeket és szobrokat, valamint sétáltunk az óvárosban.
Ebéd után a gyerekek vegyes csoportokban feladatlapot oldottak meg: be kellett járniuk a várost és bizonyos helyeken fényképeket kellett készíteniük különböző szempontok alapján. A képeket az esti közös munkánál használtak fel.
Elhagyva Nin városát egy történelmi jelentőségű aprócska templomhoz másztunk fel, majd visszatértünk Zadarba és a modern sportstadionban még kosárlabdázhattak is a gyerekek.
Vacsora előtt újra angol foglalkozáson vettek részt a gyerekek: a délelőttivel megegyező csoportokban dolgozták fel az akkor készült képeket és válaszoltak a feladatlap kérdéseire, így felidézhették a látottakat. A legügyesebb csoport megkapta a „The Group of the Day” címet.
Vacsora után kis séta és szabadidő következett villanyoltásig.

3. nap
Egész napos túrán vettünk részt a Paklenica Nemzeti Parkban.
A park bejáratánál a gyerekek először az újonnan megnyitott kiállítást tekintették meg, amely interaktív módon mutatja be a nemzeti park természeti értékeit, valamint betekintést nyújt a hegymászók különleges és veszélyes világába. (A nemzeti park szinte függőleges sziklafalai kiváló terepet nyújtanak a sziklamászáshoz.)
A túrát horvát-magyar vegyes csoportokba osztva teljesítették a gyerekek. Az út első része köves, sziklás, felfelé meredek, lefelé pedig csúszós is, ezért komolyan oda kellett figyelni a lábuk alá. A fárasztó szakasz után lankás, sétálós terep következett, majd az emelkedő és szinte sík szakaszok váltogatták egymást.
Kb. három órás gyaloglás után érkezett meg a csoport a turistaházhoz, ahol finom bableves várta a megfáradt és megéhezett társaságot. Volt idő a pihenésre is.
Szerencsére a visszaút is problémamentesen telt- a gyerekek betartották a tapasztalt túrázó horvát kollégák utasításait, kéréseit.
A szállás felé tartó buszban többen szundikáltak a fáradtságtól, de a vacsora után újra tele voltak energiával- sokan fociztak vagy kosaraztak, mások kis esti sétán vettek részt. Tíz óra után már csak néhány hangos szó hallatszott a szobákból. Aludtak.

4. nap
Reggel helyközi busszal utaztunk át a városon, hogy látogatást tegyünk a testvériskolába. Az épület belül tágas, tiszta, rendezett, hatalmas tornateremmel, nagy könyvtárral, óriási ebédlővel és saját konyhával rendelkezik. Hatalmas sportudvara, továbbá olajfa ültetvénye és hangulatos pihenőkertje is van- csupán néhány méterre a tengertől.
Miután az iskola igazgatónője köszöntött minket, körbe vezette a tanárokat az épületben. A gyerekek vegyes csoportokat alkottak és horvát társaik vezetésével járták be az iskola termeit, sőt egy-egy órára be is kukkanthattak.
Külön busszal haladtunk tovább a Vrana Tavi madárrezervátumba, ahol angol nyelvű vezetést kaptak, és megismerték Horvátország legnagyobb tavának állatvilágát.
A kiadós ebédet egy felújított török udvarházban költöttük el, majd Benkovac település várát tekintettük meg, ahol szintén angol nyelven történt az idegenvezetés. Végül pedig a rómaiak által alapított Asseria város romjai között sétáltunk.
A sok látnivaló során sok fénykép is készült, nemcsak az élmények megörökítésére, hanem azért is, mert ezek egy részét a péntek délutáni foglalkozáson fel fogják a gyerekek dolgozni egy tabló elkészítéséhez.
A sok program elfárasztotta a gyerekeket, és elég későn is érkeztünk vissza szállásunkra, vacsora után mégis nagy lelkesedéssel fogadták, hogy megmártózhatnak a tengerben. Szinte feltöltődtek újra energiával!

5. nap
Helyi járattal utaztunk be Zadar belvárosába, illetve ott a Városházára. Itt mindkét alpolgármesterrel találkoztunk, akik köszöntötték a magyar és horvát gyerekeket, és méltatták a program jelentőségét. Kitértek arra is, hogy továbbra is készek a folytatásra. Mi megköszöntük a szíves fogadtatást, a vendéglátást, az érdekes és tartalmas programokat, és külön köszönetet mondtunk a horvát tanároknak, akik nemcsak velünk voltak minden nap, de akikhez bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulhattunk. A programban részt vevő magyar tanárok és gyerekek ajándékot is kaptak, amelyek a város nevezetességeihez kötődtek.
Ezután múzeumlátogatások következtek. A gyerekek először a Városháza terén található művészeti galériát járták végig, majd a régészeti múzeumban ismerkedtek meg a város és a környék történelmi hagyatékával. A múzeumok előtt és után rövidebb-hosszabb ideig vegyes csoportokban járhatták a várost, amikor is a horvát gyerekek idegenvezetőként mutatták be a nevezetességeket az előzőleg megbeszéltek szerint.
Egy belvárosi étteremben ebédeltünk. Az asztaloknál a horvát és magyar gyerekek vegyesen ültek, így a beszélgetés angol nyelven folyt.
Az iskolában két csoportot alkotva kézműves foglalkozásokat tartottak a helyi tanárok: az egyik teremben hajót varrtak cérnával, majd a művet kagylókkal díszítették. A másik csoportban vitorláshajót készítettek fából. Mind a két művet hazavihették emlékül.
Uzsonnára kétféle süteményt és üdítőitalt kaptak a gyerekek.
Haza ismét helyi buszjárattal mentünk.
A vacsora után ismét volt lehetőség egy kis fürdésre a tengerben. A víz kissé hideg volt, de mindenki nagyon élvezte.

6. nap
A délelőtti várva várt program a hajózás volt. A szálló előtti kikötőbe sétáltunk át, ahol három csoportban vettünk részt egy-egy 30-45 perces hajózáson egy jachton. Jó idő volt. A nap sütött, az ég kék volt, Zadar óvárosa a tengerről pedig csodás. Sok gyerek életében először tapasztalta meg a vitorlázás élményét, még pedig rögtön egy yachton és a tengeren - felejthetetlen volt.
Miután a csoportok elhagyták a fedélzetet, a kikötő melletti partszakaszon lehetőségük volt a gyerekeknek újra megmártózni a tengerben. Volt, aki csak bokáig merészkedett bele, a merészebbek le is merültek, és játszottak a hihetetlenül tiszta vízben. Azután szárazra törölközés következett, és irány az ebédlő. A horvát gyerekek is velünk együtt, a szállóban ebédeltek.
Kis szabadidő után helyi buszjárattal utaztunk Zadarba. Itt a gyerekek ismét vegyes csoportokban oldották meg a kiadott feladatokat: térkép segítségével kellett a megjelölt helyeket megtalálni, és ott fényképeket készíteni.
Haza is helyi buszjárattal mentünk.
A vacsora után az utolsó program következett, a búcsúest. Először a horvát tanárok mondtak köszönetet a magyar tanároknak és gyerekeknek az együtt töltött napokért, majd minden résztvevő tanúsítványt kapott a programban részvételről. Ezután a magyar tanárok köszönték meg a sokszínű programokat és az együttes munkát, majd a magyar gyerekek adták át a terézvárosi önkormányzat által küldött ajándékokat. Ezt követte a zenés-táncos együttlét, sok-sok beszélgetéssel, sőt már búcsúzkodással is.

7. nap
Reggel minden kapkodás nélkül telt az idő. Reggeli után 9 órakor indultunk haza. Sok horvát gyerek és mindhárom kolléga eljött egy utolsó búcsúzásra. Nehéz volt itt hagyni őket…
Az út probléma mentesen telt. A csomagolt szendvicseket egy-két helyen egyéb étellel egészítettük ki. A gyerekek nagyon csendben voltak, láthatóan fáradtan, álmosan.
Este 6 órára érkeztünk az iskola elé sok-sok élménnyel.
Köszönjük Terézváros Önkormányzatának, hogy lehetővé tette ezt a nagyszerű hetet, amely során a gyerekek angol nyelvű kommunikációs készségének fejlődésén túl igaz barátságokkal, gyönyörű élményekkel lettek gazdagabbak! Long live the Project! Éljen a projekt!

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Petőfi Irodalmi Múzeum

2018. április 23.

A 7.a és 7.b osztály tanulói a Határtalanul! program keretében április 23-án ellátogattak a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol egy rendhagyó tárlatvezetés keretében tekintették meg azt az Emlékkiállítást, melyet Arany János születésének 200. évfordulójára rendeztek. A múzeumpedagógus nagyon érdekes, tartalmas beszélgetést folytatott a gyerekekkel először Arany és Petőfi barátságával kapcsolatosan, majd Arany János műveiről és életútjáról. A beszélgetés végén a gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen lehetett Toldinak a különböző erőpróbákat kiállni, vagy hangulatjelek segítségével Arany János szavait rap-dallá állíthatták össze. Ez a látogatás jó alkalom volt arra is, hogy megtapasztaljuk, milyen sok mindent megjegyeztek a gyerekek a dunabogdányi héten látott, hallgatott előadásokból. Felkészülten várjuk az erdélyi utazást!


Dunabogdány

2018. április 16-21.

Iskolánk 5.b osztályos tanulói nagy izgalommal várták az április 16. és 21. közötti napokat, hiszen ekkor mehettek az Önkormányzat dunabogdányi üdülőjébe erdei iskolába. A derűs jókedvet a hétfői nap szomorkás időjárása sem tudta elrontani, keddtől viszont nem csak a hangulat, hanem az ég is végig felhőtlen volt, hozzájárulva a kirándulások és a szabadtéri programok megvalósításához.
Az első napon a délutánt a település felfedezésével és a Kálvária-dombon számháborúzással töltötték a gyerekek. Mind a két csapat - a piros és a fekete – heroikus küzdelmet folytatott a győzelemért több fordulóban.
Kedden az Áprily-völgyben tett séta után bobozással múlatták az időt. Természetesen menet közben a környező terület felszínformáit is megfigyelték és megtanulták a környező hegyek nevét, ahogyan a jellegzetes növénytársulás megismerése sem maradhatott el. A fáradhatatlan társaság este még kincskeresésbe fogott a tábor területén, sőt gyümölcssalátát is készítettek.
Szerdán a Mogyoró-hegyi kirándulás következett, ahol közkívánatra ismét számháborús csatában küzdöttek egymással a palánkvár védői és ostromlói. Délután tűzzománc technikával készítettek medált. Sötétedés után egy sejtelmes, rejtelmes és „szellemes” éjszakai séta zárta a tartalmas napi programot.
Csütörtökön Esztergomba utazott az osztály. Itt a Bazilikát ismerték meg a tanulók egy rendkívül érdekes és szakszerű látogatóvezetés keretében. Betekintést kaptunk az érseki kincstár ereklyéinek és kincseinek titkaiba is. A program komolyságát fagylaltozás oldotta. A nap végén a helyi pékségbe sétáltak a gyerekek és finomságokat is megkóstoltak.
A hazautazás előtti napon elsétáltak a kisoroszi révhez. Áthajókáztak a Szentendrei-szigetre, és a szigetcsúcson csodálhatták meg a környező hegyek ölelésében szétágazó Dunát.
A hét során különféle sportversenyeken, tollaslabda bajnokságon is részt vehettek az osztály tanulói. Időjárási naplót vezettek, ismerkedtek a térképpel.
A túrák során egyre edzettebbek lettek, és a nagyvárosi nyüzsgésből kiszakadva megtapasztalták a természet áradó nyugalmát.

Fotók megtekintése


Csokigyár

2018. április 24.

Az 5.c április 24-én látogatta meg a csokoládégyárat.
Rövid filmbemutató után megtekinthettük a kakaófát és termését, és meséltek nekünk a csokoládé történetéről. Megtudtuk, hogyan nyerte el mai szilárd formáját a csoki. Az üzemben nem lehetett fényképezni, de bőséges ajándékot kaptunk távozáskor!


Föld napja

2018. április 21.

2018. április 21-én, szombaton a Föld napjának alkalmából a 7.b osztály diákjai osztályfőnökükkel a Hunyadi térre látogattak, ahol a Terézvárosi önkormányzat által kihelyezett gyűjtőponton átadták az iskolai diákönkormányzat által gyűjtött veszélyes hulladékot, valamint elhozták azokat a muskátlikat, amelyeket szintén ebből az alkalomból kaptunk.

Fotók megtekintése


Éneklő Ifjúság

2018. április 19.

2018. április 19-én iskolánk alsós és felsős kórusa részt vett a kerületi Éneklő Ifjúság című rendezvényen az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Az iskolai kórustalálkozón több kerületi iskola is képviseltette magát: az Erkel Ferenc Általános Iskola, a Derkovits Gyula Általános Iskola és a Kölcsey Ferenc Gimnázium. Iskolánk egyesített kórusa műsorát egy marokkói kánonnal kezdte, majd Szőnyi Erzsébet Postaváró című művével folytatta. Zárószámként Dobszay-Meskó Ilona Autós-dal című gyerekkari művét adta elő, melyet a zeneszerző ebből az alkalomból írt az iskola kórusa számára, s melynek ősbemutatójára ezen a rendezvényen iskolánk énekkarának jóvoltából került sor. A kerületi eseményen maga a zeneszerző-karmester hölgy is megtisztelt minket jelenlétével a gyerekek nagy örömére. Az énekkarosok autóbuszos kirándulást nyertek a Terézvárosi Kulturális Nonprofit Zrt. jóvoltából a szép szereplésért.


Szlovák táncház

2018. április 19.

Április 19-én, csütörtökön délután a Terézvárosi Szlovák Önkormányzat elnöke, Petró László és elnökhelyettese, Sutyinszki Mária látogatott el iskolánkba egy tánctanárral, és szlovák táncházat tartottak a 3.a osztály diákjainak a tornateremben. A táncok megtanításában segített a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium négy diákja. A gyermekek nagyon élvezték a tanítást, ügyesen mozogtak, hiszen a magyar néptáncórákon hetente táncolnak. Egy teljes koreográfiát megtanultak a negyvenöt perces foglalkozáson. A tánc végeztével egy kis édességet és innivalót is kaptak a vendégektől.

Beszámoló Terézváros honlapján


Mobil Suli

2018. április 18.

A 2017/18-as tanévben iskolánk is bekapcsolódott a Mobil Suli közlekedésbiztonsági programsorozatba, melynek keretében a 6.a osztály diákjai április 18-án vettek részt egy interaktív foglalkozáson. Célja gondolatébresztés a közlekedésbiztonság kapcsán, mellyel a közlekedésre felkészítést kívánják támogatni, összhangban a Nemzeti Alaptantervvel. A foglalkozást megelőzően egy, a közlekedési szokásokat felmérő attitűd-kérdőívet töltöttek ki a gyerekek.
A workshop során a következő tevékenységeket végezték:
• irányított interaktív párbeszéd zajlott a diákok és a trénerek között prezentáció és videó segítségével
• interaktív, döntésekre épülő játékot játszottak az egyszerűbb döntésektől a közlekedésbiztonsági dilemmákat feldolgozó döntésekig
• csoportmunkában közlekedésbiztonsági dilemmát feldolgozó történetet dolgoztak ki közösen, mely történet végén közlekedésbiztonsági üzenetek megfogalmazására került sor
• a foglalkozás végén a csoportok által kiválasztott 1-1 üzenet művészeti alkotásként történő megvalósítására kérték fel a diákokat, melyek elkészítéséhez 4 db papír- és íróeszköz csomagot kaptak
A megszületett alkotások között országos versenyt hirdetnek, és értékes jutalmakat kapnak a nyertesek.
A programsorozat az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi „European Road Safety Tunes” projekt tapasztalatainak felhasználásával, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a Közlekedéstudományi Intézet gondozásában valósul meg.

Fotók megtekintése


Költészet napja

2018. április 10-11.


Április 10-én, egy nappal a költészet napja előtt már ünnepi hangulat uralkodott iskolánkban. A folyosókat a gyerekek által készített színes képek díszítették, az osztályok a szervezők által összeállított versenyfeladatok megoldásán törték a fejüket. Délelőtt az aulában gyűltek össze a diákok a Sebő együttes koncertjére. A zenekar Weöres Sándor, József Attila és más költők megzenésített verseit adta elő, és több dalt a gyerekek is lelkesen együtt énekeltek a zenészekkel. A jó hangulatú koncert előtt két diák felolvasta saját versét, és jutalmul megkapták a költészet napjára elkészült iskolai antológiát, melybe összegyűjtve az iskola tanulóinak, sőt egy vállalkozó kedvű szülőnek a versei kerültek.


Április 11-ére, a költészet napjára színesbe öltözött az iskola apraja-nagyja és az udvaron álló fák is. Minden osztály egy általa választott azonos színű pólót vett fel.
Az iskolába érkezők már korán reggel olvashatták az osztályok által „örökbe fogadott” és versdíszbe öltöztetett fákon vagy az ablakokból lelógatott rajzlapokon a gyerekek kedvenc verseiből vett idézeteket. Napközben az aulában folyt versmondás, az osztályok váltották egymást az előre megadott időrend szerint, kora délután pedig az udvaron élőképben jelenítették meg a gyerekek az ünnepet: az osztályonként eltérő színbe öltözött diákok a KÖLTÉSZET NAPJA 2018 feliratot formálták meg, majd Weöres Sándor: Vonzás című versének egy-egy sorát kiáltották az égbe, és a pólóikkal azonos színű léggömböt engedtek fel a levegőbe. A suliantológia elkészült példányait megkapták azok a tanulók, akiknek a versei bekerültek a gyűjteménybe, azok az osztályok, amelyek megfejtett a rejtvényeket, jutalomént szintén megkapták az antológia egy-egy példányát.

A Sebő együttes koncertjét és a suliantológia nyomtatási költségeit a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. által kiírt tavaszi kulturális pályázaton elnyert támogatásból finanszírozta az iskola.

Fotók megtekintése
Suli antológia megtekintése (PDF)Pályaorientációs nap

2018. március 28.

A 2017/18-as tanévben első alkalommal rendeztük meg pályaorientációs témanapunkat, melyet ezután minden évben megtartunk majd. Osztályonként más-más programban vettek részt a gyerekek, ezáltal gazdagítva tapasztalati tudásukat a világról. Az alábbiakban rövid ízelítőt adunk a színes programokból.


1.a: Ezen a napon a Minipolisz interaktív játszóházban felnőtt foglalkozásokkal ismerkedhettek meg az 1. a osztály tanulói. Gyakorlati úton tapasztalták meg az egyes szakmák szépségeit, pl. rendőr, fogorvos, postás, eladó, banki ügyintéző, stb.

1.b: Az osztály a Miniversumban tett látogatást, és a „Települések és mesterségek” című foglalkozáson vett részt. A gyerekek a településszerkezetekkel és a különféle településekhez kapcsolódó munkákkal ismerkedtek.

2.a: és 3.b A két osztály a Rendőrmúzeumban járt ezen a délelőttön. A rendőrség, a rendőrök munkájáról hallottak és láttak rövid ízelítőt a diákok. A gyerekek életkorát figyelembe véve a bűn- és balesetmegelőzésen volt a hangsúly. Megfigyelési- és szituációs játékokba kapcsolódhattak be, véleményt alkothattak. Rövid filmek megtekintésével a mindennapok veszélyeire és azok megoldására kaptak megoldásokat.


2.b: Tűzoltó leszek…, vagy bankár? Mátrai Gergő tanulónk édesapja többféle tevékenységben is aktív: tűzoltó, ejtőernyős, vadász. A gyerekek ámulattal hallgatták történeteit, sőt általa betekinthettek egy baleseti helyszínelő autóba is. Két segítőjét, a kutyusokat nagy örömmel simogatták. Az ejtőernyőt, amit kinyithattak, és amit emlékül itt hagyott nekik, gondosan őrzik. Bóna Vali édesanyja a titokzatos banki életbe kalauzolta el a gyerekeket, és a pénz világával kerültek közelebbi kapcsolatba általa.

3.a és 3.c: A gyerekek ellátogattak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérbe, ahol megismerkedhettek a színpadi jelenlét varázsával, valamint az előadóművészi és a hagyományőrző mesterek munkájával a húsvét témájának kapcsán.

4.a: Berzsényi Gergely operatőr látogatott el az iskolába, aki médiaismereti előadást tartott az osztálynak. Mesélt a szerkesztő, riporter, vágó, rendező és operatőr munkájáról. A kamerák, stadycam, fényvisszaverők, szűrők működését a gyakorlatban is bemutatta. Az eszközöket a gyerekek is kipróbálhatták.

A 4.b osztály Elek Szabolcs Károly tűzoltó segítségével a törökbálinti tűzoltó laktanyát látogatta meg, ahol a tűzoltók nagyon kedvesen megmutattak mindent a riasztástól a tűzoltófecskendőig, és a gyerekek ki is próbálhatták az eszközöket, sőt felfedezhették a laktanya épületét is.

5.a: Az első program reggel a Telekom Dob utcai székhelyén kezdődött, ahol Maurer Dominik édesanyja várta az osztályt. Körbevezette a gyerekeket az üzleti Call Centerben, és bemutatta a telefonos ügyfélszolgálaton dolgozók munkáját, majd az egyik munkatárs tartott előadást az Internet előnyeiről, hátrányairól, veszélyeiről. A végén minden diák kapott egy-egy ajándékcsomagot a Telekomtól. Majd Kecskés-Kazy Laura édesapja tartott az osztályteremben előadást, bemutatót az ötvös szakma szépségéről. Elsőként a nemesfémek felhasználását mutatta be az őskorig visszamenőleg. Hozott mintákat saját munkáiból, meg lehetett nézni közelről az egyes anyagokat, amelyekkel dolgoznak. Információkat kaptak többek között a gyűrűkészítés folyamatáról is. Fényképeket hozott az eddigi különleges, egyedi kérésre készített munkáiról is. A bemutató végén egy kis tesztet hozott, amelyet az elhangzottak alapján kellett kitölteni.

5.b: Az osztályban Gömöri Gréta édesapja, Gömöri Zsolt tartott pályaorientációs foglalkozást játékos formában. Beszélgettek a tanulás fontosságáról, szóláncot alkottak foglalkozásokból. A beszélgetés során kiderült, hogy melyik gyereknek mi a hobbija. Több gyerek is lelkes bélyeggyűjtő. Kiderült, hogy fontos a kitartás, és hogy azzal érdemes foglalkozniuk, amit szeretnek. Szó volt arról is, hogy az elmúlt 50 évben milyen foglalkozások szűntek meg, illetve milyen újabbak jöttek létre, pl. az infokommunikációval kapcsolatosan.

Az 5.c osztályban Bóna Alexander édesanyja, Pálfalvi Viktória tartott előadást a munkájáról. Szoftverfejlesztőként dolgozik egy bankban. Az interaktív PPT-s prezentáció közben a gyerekek különböző országok pénznemeit nézhették meg, majd házat kellett tervezniük lego-ból. A tervezés lépeseit követniük kellett, tervezés, egyeztetés, építőanyagigény felmérése, kivitelezés, stb. Később a Kisföldalatti Múzeumba látogattak el.

A 6.a osztály az idei pályaorientációs napon a Kodolányi János Főiskolán járt. A gyerekek betekintést nyerhettek a média és kommunikációs szakma rejtelmeibe. Részt vettek egy beszédtechnika foglalkozáson. Kipróbálhattak egy igazi rádióstúdiót, ahol interjút készítettek egymással, erről hangfelvétel is készült, majd igazi kamerák előtt is kipróbálhatták magukat egy tv-stúdióban.

6.b: Délelőtt 8-10 óra között a diákok tartottak kiselőadásokat, prezentációkat egy-egy általuk kiválasztott foglalkozásról. 10-től - 12.30-ig ellátogattak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, ahol részt vettek a „Gabonakaland – avagy mit eszünk reggelire?” című foglalkozáson.


7.a: Március 28-án a Pályaorientációs nap keretében az osztály a Csodák Palotájába látogatott el. A gyerekek kipróbálhattak mindent, ami a kiállítótérben található, az Öveges-teremben viszont ezúttal egy rendhagyó előadásban volt részük. A szokásos kísérleteken túl részletesen elmagyarázták nekik, hogy milyen utat kell végigjárni ahhoz, hogy valaki a CsoPa-ban dolgozhasson, illetve akár saját maga is kísérleteket mutasson be a közönség számára. Olyan dolgokat is megmutattak, amit a látogatók nem láthatnak.

7.b: A pályoorientációs napon Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztályáról Bunyikné Kijácz Krisztina szolgáltatási szakügyintéző tartott rövid ismertetőt a szakmákról, a pályaválasztás nehézségeiről. A diákok kitöltötték, majd értékelték azt a kérdőívet, amelynek segítségével választ kaphattak az érdeklődési körüknek megfelelő pályakörökről és szakmákról. Ezután egyes szakmákról készült kisfilmeket néztek meg. A foglalkozások bemutatásán túl a pályaalkalmasságról és a megfelelő képzésről is tájékoztatták a gyerekeket.


A 8.a osztály az Euronews szerkesztőségébe látogatott el. Tájékoztatást kaptak az Euronews működéséről - többek között például arról, milyen részlegek találhatók a szerkesztőségben, mit jelent a HR munka, mivel foglalkozik a napi szerkesztő, milyen feladatai vannak az újságírónak, ill. a vágónak, milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki ezt a munkát színvonalasan el tudja végezni. A tájékoztatás után az osztály tanulói csoportokba osztva „forgószínpadszerűen” kipróbálhatták az ott folyó tevékenységeket. A vágószobában megtekintették a vágóprogramot, valamint ők olvashattak fel híreket, gyakorolva a hangalámondást. Operatőrként kamerafelvételt készíthettek osztálytársukról, aki éppen hírriporterként egy eseményről tudósított. A harmadik „állomáson” megnézték, hogyan válogatnak az újságírók híreket, illetve miként szerkesztik azokat, vagyis mennyire sokrétű a munkájuk.

A 8.b osztály a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban járt. Először a vendéglátóipar három legfontosabb foglalkozásával ismerkedtek meg, vagyis a cukrász, a szakács és a pincér mesterséggel, mégpedig a 20. század elejének megfelelő környezetben. Csoportmunkában fel kellett ismerniük különböző cukrászeszközöket, készíthettek egy-egy menüsort, illetve kipróbálhatták, milyen ügyességet igényel a pincértől egy tálca „egyensúlyozása” a jövő-menő vendégek között. Érdekességeket hallottak a foglalkozások szépségéről és arról, milyen tantárgyak alapozzák meg ezeknek a foglalkozásoknak az elsajátítását, illetve gyakorlását. Ezt követően izgalmas nyomozásba kezdtek, amely során a fent említetteken kívül olyan mesterségeket is megismerhettek, amelyek jellemzőek voltak a 20. század eleji Budapestre. A nyomozás közben nemcsak ezekről tudtak meg sok mindent, de bepillantást nyertek a múlt vendéglátásának és kiskereskedelmének világába a kiállított tárgyakon, a berendezett helyiségeken keresztül.

Ezen a napon izgalmas, érdekes és tartalmas programokon keresztül ismerkedtek diákjaink a különféle szakmák, foglalkozások rejtelmeivel. Hasznos tanácsokat kaptak azzal kapcsolatban, hogy miként próbáljanak maguknak majd foglalkozást választani, ha arra kerül a sor. A pályaorientációs nap szervezése során elsősorban „saját erőforrásainkat” igyekeztünk hasznosítani, azaz azokat a vállalkozó szellemű és lelkes szülőket megtalálni, akik szívesen osztották meg tapasztalataikat és ismereteiket a fiatalokkal, hiszen a legjobb a példamutatás. Minden kedves együttműködő szülőnek köszönjük a felajánlott segítséget!

Fotók megtekintése


Tanfolyam megnyitó

2018. március 26.

Iskolánk tanulói adták a műsort a kerületi lakossági tanfolyamok indulásának nyitó ünnepségén. Hitz Kata 5.a osztályos tanuló egy tavaszt idéző verset mondott, a 2.a osztályosok sváb táncot jártak, az 5.a a kalózok kalandos életét elevenítette fel a színpadon, míg a 6.a osztály a vikingek hőstetteit idézte meg. A tanfolyamra jelentkezők nagy tapssal köszönték meg a gyerekek előadását.


Természetjáró szakkör

2018. március 24.

A februári hosszú túra után a természetjáró szakkörösök március 24-én egy rövidebb távot választottak.
Egy természetvédelmi terület tanösvényét járták be. A gyerekek bővíthették természetismereti, biológiai és földrajzi ismereteiket. Az útvonaluk: Apáthy-szikla - Árpád-kilátó - Fenyőgyöngye. Sajnos hideg volt, így a terület védett állatai még nem bújtak elő. A szélvédett helyeken még akár hógolyózni is tudtak volna. A hűvös idő ellenére ez a kirándulás is jó hangulatban telt.
Az Apáthy-szikla Budapest II. kerületében található. A szikla egy dolomitrög, amely az Ördög-árok lipótmezei szakasza fölé emelkedik, falszerű, meredek lejtővel, 242 méter magasságban. A dolomit aprózódó, helyenként porladó felszínét több helyen vörös agyagbetelepülések szakítják meg, a vörös színt vasoxidok adják. A védett területen 7 barlangot, nagyobb sziklaüreget tartanak nyilván, a legszebb a vörös agyagtöbörből kialakult Kőkapu.
Az Apáthy-szikla teteje alatt 7 állomásos tanösvény épült. A vaskereszttel díszített kiálló sziklán csodás kilátásban volt részük. Szemben a János-hegyre, Tündér-sziklára, Kis- és Nagy Hárs-hegyre, a Lipótmezőre és Hűvösvölgyre lehet látni.
Az Apáthy-szikla felszíne 1977 óta védett természeti érték.


Fotók megtekintése


Iskolába hívogató

2018. március 20.

Iskolába hívogató foglalkozást tartottunk a leendő elsős kisgyerekeknek. A két negyedik osztály izgatottan várta a kis vendégeket délután. Együtt énekeltek, játszottak, és készítettek egy kis játékfigurát az itt töltött délután emlékére. A szülők közben az iskola igazgatójának vezetésével körbejárták az épületet, megismerkedtek az iskola infrastruktúrájával, és közben mód nyílt a kötetlen beszélgetésre, kérdések megválaszolására is. Reméljük, gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezték magukat nálunk ezen a délutánon. Szeretettel várjuk őket jövő évi első osztályainkba.


Dunabogdány

2018. március 19-23.

A 7.a és 7.b osztályok erdei iskolában voltak Dunabogdányban. A hét fő témája a tanulás mellett a Határtalanul! pályázat keretében elnyert erdélyi utazás előkészítése volt. Utazásunk a „200 éve született Arany János – Irodalmi barangolás Erdélyben” nevet viseli, így a gyerekek különböző, Arany Jánoshoz kapcsolódó témákból készültek kiselőadással, melyeket a hét folyamán meghallgattunk és megbeszéltük a tudnivalókat. Az utolsó estén a héten tanultakból játékos vetélkedőt állítottak össze a gyerekek. Ezenkívül többször sétát tettünk a faluban, sportoltunk az udvaron, tűzzománcot készítettünk, és a víz világnapján az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumba is ellátogattunk. Itt a múzeum megtekintése mellett egy múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettünk, ahol a vízzel végeztünk különböző kísérleteket. Nagyon tartalmas öt nap áll mögöttünk, ahol a gyerekek és a tanárok is nagyon jól érezték magukat. Mindannyian nagyon várjuk már, hogy májusban ismét útra keljünk együtt!


Március 15.

2018. március 14.

Már a hónap elején ünnepi díszbe öltözött iskolánk, elkezdődött a készülődés március 15. megünneplésére. Az osztályok különleges nemzeti színben tündöklő alkotásokat készítettek a kokárda formáját újragondolva. Piros-fehér-zöld színű virágokból, szívekből, madarakból összeállított képek, installációk kerültek az osztálytermek és az aula falára.
14-én délelőtt pedig ünnepi műsort adott a 3.b osztály, megidézve 1848 hősies, felemelő pillanatait. A 3. osztály tanulói verses, zenés, táncos műsorral készültek. A színpad hátterében vetített állóképek, valamint egy különleges fényjáték tette még színesebbé az előadást, melynek technikai kivitelezésében egy kedves szülő működött közre.
A műsor előtt, ill. után az énekkar közreműködésével együtt énekeltük el a Himnuszt és a Szózatot.

Fotók megtekintése


Ovisok látogatása

2018. március 13.

Március 13-án délelőtt a Fasori Kicsinyek Óvodájának német nyelvet tanuló nagycsoportosai látogattak el iskolánkba, hogy belekóstoljanak az iskola világába, megnézzék, mi is vár rájuk szeptembertől. Az 1. a osztály kisdiákjai és a tanító nénik várták őket nagy szeretettel, valamint egy kis figyelmességgel, egy húsvéti nyuszi dísszel, amit saját maguk készítettek a vendégeknek. A vendégek sem érkeztek üres kézzel, mindenki kapott tőlük egy könyvjelzőt. Az óvodások beültek az iskolapadokba, és részt vettek egy nagyon vidám németórán. Énekeltek, mondókákat mondtak, táncoltak, végül pedig hóvirágot készítettek. Az órán nagyon jól érezték magukat, és elmondták, hogy már várják az iskolát.

Hatoscsatorna adás megtekintése


A Mátyás-templomban jártunk

2018. március 10.

A szombati munkanapon a 2.b osztály diákjai egy kicsit másképp tanultak: ellátogattak a Mátyás-templomba.
Útközben ellenőrizték, hogy a Lánchidat őrzik-e még az oroszlánok, a Dunát átszelő hidak megfelelő sorrendben állnak-e, az Országház gyönyörködik-e magában a folyó tükrében.
A ragyogó napsütésben a Mátyás-templom csipkés tornyai és a Halászbástya lenyűgöző képet mutattak. Budapest a lábaik előtt hevert. Nehezen is tudták otthagyni a látványt.
A templomban látottak és hallottak azonban hamarosan újabb ámulatba ejtették őket. Idegenvezetőjük rengeteg érdekességről mesélt nekik. A templom történetét olyan színesen tárta eléjük, hogy mindannyian feszülten figyeltek. Hallottak Mátyás királyról, a koronázási ékszerekről, Erzsébet királynőről, a királyok koronázási szertartásáról, az orgonáról, amit éppen hangoltak.
A program végén többen is megfogadták, hogy a szüleikkel is eljönnek erre a csodálatos helyre.


Akkreditált Kiváló Tehetségpont


Örömmel értesítjük Önöket, hogy iskolánk a 2017/18. évi akkreditációs folyamatban való részvétele eredményeként az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet nyerte el!


MaTalent3

2018. március 7.

Negyedik évfolyamos diákjaink közül 28 fő az Oktatási Hivatal MaTalent3 tehetségpályázatának keretében matematikai tehetségazonosító mérésben vett részt 2018. március 3-án. A diákok egy online matematikai tehetségazonosító feladatokból összeállított feladatsort oldottak meg. A megoldások értékelésekor az egyes tanulói eredményeket vizsgálják, tanulócsoportra, intézményre vonatkozó elemzés nem készül. A tanulói eredmények elemzését követően a részt vevő diákok a TehetségKapu online felületén 2018 májusától kaphatnak tájékoztatást saját eredményükről, illetve ennek az országos eredményekhez való viszonyáról.
A mérés eredményei:
- felső 1%-a 741 pont vagy e felett teljesített: átütő tehetségfejlődésű tanuló: 1 fő 746 pontot ért el
- felső 6%-a 662 pont vagy e felett teljesített: kiemelkedő tehetségfejlődésű tanuló: 3 fő
- felső 25%-a 568 pont vagy e felett teljesített: tehetségígéret: 8 fő
A diákjaink által elért legalacsonyabb pontszám 456.


Látogatás a Terror Háza Múzeumban

2018. március 1.

Március 1-jén a 8.a és b osztály vezetett múzeumlátogatáson vett részt, amely során a múzeum állandó kiállításait tekintették meg az épület történetéről, a két totális rendszer sötét oldalairól, valamint a Rákosi és a Kádár korszakról.
Az előadások és a kiállítás megtekintése kapcsolódott a 8. osztályos tananyaghoz, illetve a tanultakhoz sok háttér információt tettek hozzá. Az épületben kialakított korhű szobák, a sokféle kiállítási forma és különösen a pincerendszer megtekintése érzelmileg is hatott a tanulókra.
A 8.a és a 8.b osztály számára a múzeumlátogatás Terézváros önkormányzata támogatásával valósulhatott meg.


Korcsolya

2018. február 28.

Szépen elbúcsúztattuk a korcsolyázást a 7.a osztállyal.
Jövőre folytatjuk.


Látogatás a Terror Háza Múzeumban

2018. február 22.

Február 22-én rendhagyó történelemórákon vettek részt a 8.b osztályos tanulók a Terror Házában. Az ingyenes esemény a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kötődött. Először a nagy októberi szocialista forradalomnak nevezett szentpétervári államcsíny valós hátterét ismerték meg „Az akció fedőneve: Lenin - Német pénzzel Oroszország ellen” című kiállításhoz kapcsolódó előadásokból. Ezután a kitelepítések történetével ismerkedtek meg, különösen tekintettel a háború utáni kitelepítésekre. Mindkét előadás interaktív volt, a tanulók szabadon kérdezhettek az előadóktól.


Színházlátogatás

2018. február 19.

A 7.a és a 7.b osztály február 19-én a Határtalanul utazásra készülve látogatott el a Magyar Színházba, ahol a Képmutogató című előadást tekintették meg. Ez egy zenés látványszínház volt Arany János műveiből, amelyben a művészek Arany János balladáit jelenítették meg mai formában, zenével, tánccal, énekkel és vetítéssel. Az előadás után egy héttel egy színházpedagógus tartott a diákoknak foglalkozást, hogy az előadás során használt szimbólumrendszert jobban megérthessék.


Természetjáró szakkör

2018. február 18.

Pilisszentiván és Nagykovácsi között találjuk a Budai-hegység Európa Diplomás*, fokozottan védett, kopár és kerek kúpokból álló Nagy-Szénás (550 m) hegyet. Ide kirándultak 2018.02.18-án a természetjáró szakkör tanulói, 11 gyermek és 2 pedagógus. Nagykovácsiig busszal mentek, onnan gyalog tették meg az utat. Mivel előző nap este hó esett Pest megyében, így ismét tudtak szánkózni, építettek hóembert is. A budai hegység egyik legszebb kilátásában gyönyörködhettek. Hazafelé Remeteszőlősre egy kellemes sétaúton jutottak el, majd ott buszra szálltak, s tértek vissza Budapestre. A túratáv hosszúra sikeredett, majdnem 10 km-es volt, de a jó társaság és a környék szépsége megérte a fáradságot.
*Európa Diploma kitüntető címét különleges jelentőséggel bíró európai területeknek ítéli oda az Európa Tanács. Azon védett területek érdemelhetik ki, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel bírnak, és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű. A jelenleg 26 országra kiterjedő, 70 diplomás területet felsorakoztató összeurópai természeti értéklistán 3 magyarországi terület található. A pilisi lennek otthont adó Szénás-hegyek és a világhírű Ipolytarnóci Ősmaradványok 1995-ben, a Tihanyi félsziget utóvulkáni képződményei pedig 2003-ban érdemelték ki az Európa Diplomát.

Fotók megtekintése


DSD 1. - Német szóbeli próbanyelvvizsga (Pilotprüfung) hetedikeseknek

2018. február 16.

Az ezévi hivatalos nyelvvizsga keretében két 7.a osztályos tanulónak nyílt lehetősége vizsgát tenni. A diákok a 8. osztályosok, a vizsgaelnök és német nyelvtanáraink jelenlétében adhattak számot tudásukról. A vizsgaelnök nagyon elégedett volt tanulóink felkészültségével. Mindkét tanuló, Kertész Borbála és Gaál Zsolt, a nyolcadikosoktól elvárt B1 szintet magasan teljesítette, amiről tanúsítványt is kaptak. A vizsga keretében Kertész Borbála Liszt Ferencről, Gaál Zsolt Naprendszerünkről tartott magas színvonalú prezentációt.
Gratulálunk nekik, és szorítunk nyolcadikosainknak a márciusi nyelvvizsgához!


Terézváros Ifjú Tehetsége


Terézváros önkormányzata ebben az évben is pályázatot hirdetett a tehetséges kerületi fiatalok támogatása érdekében a Terézváros Ifjú Tehetsége önkormányzati támogatásra. A pályázat benyújtása egész évben folyamatosan történhet. A pályázás feltételeiről Terézváros honlapján olvashatnak.


Svábbál

2018. február 9.

A farsangi időszakot hagyományosan a Svábbál zárja a iskolánkban. A rendezvényen a német két tannyelvű osztályok mutatják be német nyelvű zenés-táncos műsorszámaikat a kicsi elsősöktől a ballagó nyolcadikosokig. Az estet a szokásoknak megfelelően a legnagyobbak bécsi keringője nyitotta meg, ezt követően az alsós osztályok svábtáncokat jártak.
A műsor második részében időutazásra invitálta a közönséget a két műsorvezető német és magyar nyelven. A képzeletbeli időgép elrepített minket Noé bárkájához, egy viking csatába, újra felfedezhettük Amerikát Kolumbusz Kristóf társaságában, túléltünk egy kalóztámadást is a hajóút során. Az Újvilágban cowboyokkal és indiánokkal is találkozhattunk. Szemtanúi lehettünk Don Quijote szélmalomharcának. Majd egy nagyot ugrottunk az időben a robotok világába. Történelmi korok táncai egészen az ókortól napjainkig villantak fel ezután. Fergeteges sikert aratott a némettanárok színpadra lépése. Ősemberként, lovagként, vikingként, kalózként, indiánként és cowboyként ismerhettek tanáraikra a diákok. A műsor zárásaként mindenki egyszerre állhatott a színpadra egy zárószámra. Szülők és diákok vastapssal köszönték meg a látványos műsort gyermekeiknek és tanáraiknak. Ezzel nem ért véget az este, mert tombolasorsolás és tánc következett. Bécsi virslivel, sült kolbásszal és fánkkal csillapíthatták éhségüket a vendégek.
A rendezvényt támogatta Svájc Nagykövetsége, az Osztrák Intézet, az Átrium Film – Színház, a Radnóti Miklós Színház és a szülők közül is sokan.
A belépőkből és a tombolából befolyt pénzösszeg (254 990 Ft) az iskola Terézvárosi Tudástér Alapítványának számlájára került.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna adás megtekintése


Természetjáró szakkör

2018. január 27.

A természetjáró szakkörösök január 27-én az ország legmagasabb pontját vették célba, a Kékest. A 13 tanulót 2 pedagógus kísérte.
Mátraházáig busszal utaztak, onnan indultak a „csúcstámadásra”. 1,5-2 óra alatt küzdötték le a mintegy 300 m-es szintkülönbséget. Útjuk során kipróbálták az újonnan vásárolt csúszkákat, hógolyóztak is. Az egész kirándulás alatt ragyogó napsütésben volt részük. Gyönyörködtek a panorámában, élvezték a hegység különleges levegőjét.
Sokat szánkóztak, gyorsasági csúszóversenyt rendeztek. Mátraházára leszánkóztak, majd buszra szálltak. Élményekkel telve értek Budapestre.

Fotók megtekintése


"Hótündérek" a jégen
Farsang

2018. január 30-31.

Január 30-án, kedden az alsósok, 31-én, szerdán délután a felsősök tartották farsangi mulatságukat az iskolában. Az alsósok elsőként a Lóca együttes műsorán szórakozhattak, akik farsangi dalokat játszottak, verseket, mondókákat mondtak, viccelődtek, a gyerekek pedig velük együtt táncoltak, énekeltek. A koncertet követően a jelmezesek bemutatkozása következett osztályonként. A felvonulás után az osztályok termeikbe mentek egy kis uzsonnára, végül az aulában táncos vigadalommal zárult a program. A felsősök először osztályaikban vetélkedőn vettek részt, majd levonultak az aulába, ahol bemutatták jelmezeiket a maguk által választott zenékre. Voltak, akik beöltöztek az ABBA zenekar tagjainak, és még táncoltak, énekeltek is. Mások koreográfiát mutattak be zenére, megint mások zeneszóra vonultak föl. A bemutatkozások után zenés-táncos játékok következtek, majd a vetélkedők eredményhirdetése, végül a diákok által összeállított zenei blokkra táncoltak. Mindenki nagyon jól érezte magát!

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna adás megtekintése


A magyar kultúra napja

2018. január 22.

A magyar kultúra napja alkalmából 2018. január 22-én az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér szervezésében rendhagyó történelemórán vett részt a 7.a és 7.b osztály. Az előadás címe: A magyar néptánc évszázadai.
Az előadás történeti szemszögből mutatta be a Kárpát-medence hagyományos tánctípusait, kiemelve a terület etnikai sokszínűségét. Összefüggéseiben láttatta az egyes nemzetek – magyarok, románok és cigányok – táncait. Az előadó Novák Ferenc néprajzkutató, koreográfus volt. Közreműködtek a Bihari Táncegyüttes tagjai és a Bekecs zenekar.


Karácsonyi koncert

2017. december 18.

December 18-án, hétfőn délután 16 órakor tartottuk idei karácsonyi koncertünket az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban. A koncerten fellépett az alsó tagozatosokból álló Kicsinyek kórusa, az 5.b osztály kamaraegyüttese furulyával, a felsős diákok kórusa és csengősei, a Tóth Aladár Zeneiskola tanárainak kamarazenekara és növendékei. A műsort megtisztelte jelenlétével Zoltán atya, a templom plébánosa, és karácsonyi gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket. Ünnepi beszédet mondott iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix, és Juhász Gyula: Karácsony felé című költeményével kívánt áldott ünnepeket. A koncert végén a kórus Eilers ír karácsonyi áldásával kívánt békés karácsonyi ünnepeket a jelenlévőknek.

Fotók megtekintése


Adományozás

2017. december 16.

A nyolcadik b osztály tanulói ötödikes koruk óta minden évben részt vesznek egy karácsonyi adománygyűjtő akcióban. Van, aki otthon a családdal állítja össze a doboz tartalmát és olyanok is vannak, akik közösen állítanak össze egy-egy ajándékcsomagot.
Tavaly a Mikulásgyárban adták át csomagjaikat, az idén a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójában vettek részt, és a Deák téri gyűjtőpontra juttatták el adományaikat, olyan játékokat, könyveket, édességeket és sok minden mást tartalmaztak, amelynek bármely gyerek örül.


Ünnepi készülődés

2017. december

Mint minden évben, úgy idén is többféle módon készültünk az adventi időszakban karácsony megünneplésére. Felelevenítettük a magyar népszokásokat, megismerkedünk más népek karácsonyi szokásaival. December 6-án megérkezett a Mikulás, rendeztünk Mikulás-kupát, karácsonyi koncertet műsorral, feldíszítettük az iskolát, a tantermeket, technika órán az osztályok mézeskalácsot és egyéb finomságokat sütöttek, készítettünk adventi koszorút és még sok más izgalmas és érdekes dolgot. A karácsonyváró szombat délelőttjén az osztályok termeiket díszítették, és változatos kézműves ajándékokat készítettek, néhány helyen a szülőket is bevonva a tevékenységekbe. 11 órától az osztályok elkészült termékeiket kipakolták tantermeik elé, és a nagyközönség, testvérek, szülők és nagyszülők előtt megnyitottuk kapuinkat. Megvásárolhatták a kész termékeket. A tanteremdíszítő kézműves foglalkozások költségeit a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt kulturális pályázatán elnyert 100 000 Ft-ból finanszíroztuk. A kézműves vásár termékeinek anyagköltségét iskolánk alapítványa támogatta.


Új eszközök

2017. december

Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány 27 darabos ritmuskészletet vásárolt az énekórák színesebbé és élményközpontúbbá tételére 100 000 Ft értékben, valamint a néptánc órák zenei hangosítására egy bluetooth hangszórót 65 000 Ft-ért.A Belső-Pesti Tankerületi Központtól decemberben a következő eszközöket kaptuk a Közép-Magyarországi Régiót érintő informatikai eszközfejlesztés keretében: 20 db számítógépet és monitort, 10 db laptopot és 10 db projektort. Az új számítógépekkel és monitorokkal az informatika terem elavult eszközparkját sikerült kicserélnünk a legkorszerűbbekre.


Mikulás kupa

2017. december 5.

Csapattagok: Markó Katalin, Kiss Veronika, Kaszonyi Léna, Fehér Tamás, Fehér Sándor, Boros Kristóf, Kálmán Richárd, Kertész Máté, Nagy Kristóf, Molnár Márk, Bükszegi Marcell


Terézvárosi műjégpálya megnyitója

2017. december 1.

December 1-jén, pénteken a Hunyadi téri műjégpálya megnyitóján a 7.a osztály lányai vettek részt. Gyönyörű napsütésben élvezhették a gyerekek a korcsolyázást, nagyon jól érezték magukat.


Természetjáró szakkör

2017. november 25.

A természetjáró szakkörösök novemberben a Börzsönyben található Királyrétre utaztak. Kismarostól kisvasúttal mentek. Királyréten néhány 100 m-es séta után betértek a Hiúz házba, ahol igen érdekes interaktív kiállítást tekintettek meg. Itt mindent meg lehetett fogni, ki lehetett próbálni. Különféle állatok szőrét, hangját kellett felismerni. Megismerkedtek a kameracsapda jelentőségével is. Kódfejtő rács segítségével titkosírást olvastak. Miután kijátszották magukat a gyerekek, elindultak a tanösvényen. A 9 állomás játékos feladatokon keresztül ismerteti meg a gyerekeket a Duna-Ipoly Nemzeti Park természeti kincseivel, régi korok tájhasználatának, gazdálkodásának emlékeivel. Útjuk során lábnyomokat kerestek, megfigyelték az erdő jellegzetességeit. Találtak zuzmót, mohát, foltos szalamandrát. A kirándulás végére alaposan elfáradtak.

Fotók megtekintése


Diótörő

2017. november 20.

Bár idén az adventi készülődés későn, december 3-án kezdődik, számunkra november 20-a borongós, esős délutánján mégis megelevenedett karácsony estéjének és titokzatos éjszakájának hangulata. Iskolánk több mint 300 diákja tekinthette meg a Ram Colosseumban Csajkovszkij Diótörő című művének adaptációját a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola előadásában. A jegyeket is ők ajánlották fel tanulóink számára. Az előadásban a klasszikus zenét mai zenei alapra helyezve ismerkedhettek a gyerekek a zeneszerző művével, ahogyan a klasszikus balettet is ötvözte a rendezői koncepció a modern tánc elemeivel, ezzel is közelebb hozva az éppen 125 éves alkotást a mai gyerekek ízlésvilágához.
Iskolánk tanulói közül Szabó Mirella, Szabó Zsófia és Tarazi Sophie Linda is szerepel az előadásban.


Népek napja

2017. november 17.

November 17-én délután világjáró körútra indultak alsó tagozatos diákjaink. Brazília, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Elefántcsontpart és Afrika, valamint a Fülöp-szigetek földrajzával, kultúrájával, szokásaival ismerkedtek meg a gyerekek. A képzeletbeli utazás megkezdése előtt az aulában mutatkozott be az öt ország. A képekkel színesített ismertető mellett különböző produkciókkal készültek az osztályok és a szülők: volt ének, tánc, jelenet, sőt maga II. Erzsébet királynő is ellátogatott az iskolába. A megnyitó után kis csoportokban keltek útra a gyerekek. Öt teremben a szülők által készített játékok és kvízkérdések várták őket, és megkóstolhatták az adott ország jellegzetes ételeit is. A rövid látogatás során arra is volt idő, hogy egy kis emléktárgyat készítsenek, melyet magukkal is vihettek. Így az utazás végén teli kis hátizsákkal tértek vissza az aulába a diákok. Itt ismét meglepetés várta őket: Kéri György skót dudás játékát hallgathatták, sőt közös éneklésre is sor került. A délután szerzett ismeretek segítségével megoldottak még egy kvízt a gyerekek, majd afrikai táncházzal ért véget a délután.
Megtisztelte jelenlétével a Népek napja programot Isaura Sachiocola asszony az Angolai Nagykövetség képviseletében, Ali Achoni úr, Algéria Nagykövetsége első titkára, Entz Boldizsár Péter, Ghána Köztársaság Főkonzulátusának tiszteletbeli főkonzulja, valamint Csőváriné Gurubi Judit, a Belső-Pesti Tankerületi Központ tanügyigazgatási szervezeti egységének vezetője.
A Népek napja program megvalósulását támogatta Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata, valamint az iskola alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány az önkormányzat civil pályázatán elnyert pénzösszeggel.
Külön köszönet illeti az öt vendéglátó osztály szülői közösségét áldozatos munkájáért.

Fotók megtekintése
Herceg Éva fotói a 3.a osztálybólMárton-nap

2017. november 10.

November 10-én, pénteken tartották Márton-napi rendezvényüket a német két tannyelvű osztályok. A lampionokat már hét közben elkészítették a gyerekek. Délután öt órakor a lampionos felvonulással kezdődött a program. A menet élén maga Márton ült lován, és vezette az éneklő tömeget a környező utcákon. Ezt követően az aulában a 6.a osztály diákjainak német nyelvű előadását tekinthettük meg, akik fölelevenítették Szent Márton életének történetét egy árnyjátékban. A műsor után stílszerűen vendégül láttuk a jelenlévőket libazsíros, lilahagymás kenyérre, és az osztályok leülhettek saját megterített asztalaikhoz egy kis beszélgetésre. Újdonságként az idei tanévtől jótékonykodás is színesítette az eseményt. A műsort előadó 6. osztályosok gyűjtést kezdeményeztek a Bethesda Gyermekkórház javára. Az eseményen befolyt pénzt a gyerekekkel együtt juttatjuk el az intézménynek. Az előadáshoz a díszletet a 6.a osztály szülői készítették. A programban felmerült költségeket a Terézváros Önkormányzata civil pályázatán elnyert összegből iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány, valamint a Terézvárosi Közhasznú Kulturális Nonprofit Zrt. kulturális pályázatán elnyert összegből finanszíroztuk.

Fotók megtekintése


Kirándulás

2017. október 26.

2017. 10. 26-án a sport-és egészségnapi vetélkedő nyertesei (3-8. osztály) egy buszos kiránduláson vettek részt. Korai indulást követően, 10:30 körül értek a Diósgyőri várhoz, ahol korhű ruhában idegenvezetésben részesültek. A kicsik és nagyok okosan válaszoltak a feltett kérdésekre. Ezután aki akart, vásárolhatott emléket magának, vagy a szüleinek.
Ismét buszba szálltak, elmentek a Molnár Csárdába, ahol kétfogásos ebéddel várták a csoportot. Húsleves és rántott csirkemell, savanyúság volt a menü, valamint mindenki kapott 2,5 dl üdítőt is. A finom ebéd után ellátogattak a lillafüredi Anna-barlangba.
A mésztufa a mélyből feltörő karsztforrásokból válik ki a felszínen. Az üregrendszer különleges, csipkefinomságú forrásmészkő képződményei miatt egyedi értéket képvisel. Ilyen máshol nem található az országban, emiatt a barlang európai viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű. A barlanglátogatás után még tettek egy sétát a Palotakertben, majd visszaindultak Budapestre, ahova a kora esti órákban érkeztek. Élményekkel teli kirándulás volt.

Fotók megtekintése


Halloween

2017. október 26.

Október 26-án az aula szép őszi díszítése kissé megváltozott. A fák ágain mindenfelé denevérek jelentek meg. Sőt a lépcsőkön különböző színű, formájú, mintázatú, ruhájú faragott világító tökök tudatták velünk a tényt, hogy itt a Halloween. Szülők és gyerekek, németesek és angolosok egyaránt izgalmasabbnál izgalmasabb, ötletesebbnél ötletesebb tököket faragtak. Az iskola apraja és nagyja izgatottan nézegette a nagyon kreatív munkákat. Nehéz volt eldönteni, hogy kire is szavazzanak. A délelőtt folyamán lehetett leadni a szavazatokat, majd számlálás következett, végül kihirdették azt, aki a legtöbb szavazatot kapta. Bár eredmény ide vagy oda, mindenki csak nyert a színes programmal. Volt, aki azzal, hogy kiélhette kreativitását, más azzal, hogy megcsodálhatta a különleges munkákat, esetleg azzal, hogy kedvet kapott arra, legközelebb ő is aktívan kivegye a részét az alkotásból.

Fotók megtekintése


Természetjáró szakkör

2017. október 21.

2017. 10. 21-én, szombaton a természetjáró szakkörösök korán reggel találkoztak Újpest – Városkapunál. Az úticéljuk a visegrádi bobpálya volt. A korai indulás ellenére 11 gyermek ment kirándulni. A buszról Visegrád - Szentgyörgypusztánál szálltak le, onnan sétáltak fel a pályához. Útközben megálltak a játszótérnél pihenni, enni. Bár nem volt verőfényes az idő, a köd is szitált, a jókedv maradéktalan volt. Nagyon élvezték a gyerekek a bobozást, egy kis játék után indultak vissza. A busz érkezéséig maradt idő a Dunaparton is körülnézni.

Fotók megtekintése


Ünnepi megemlékezés

2017. október 20.

Az 1956. október 23-ai forradalmi események történései elevenedtek meg egy fiktív terézvárosi kisgyermek emlékei alapján iskolánk aulájában október 20-án délelőtt a 7.b osztály diákjainak ünnepi műsorában. Előadásukkal felidézték az akkori eseményeket, és mindazt, hogyan élhette meg a történelmi napokat egy kisgyermek.

Fotók megtekintése


Rendhagyó természettudományos órák a Trefortban

2017. október 17.

2017. október 17-én a hetedik osztályosok (7.a,7.b) rendhagyó laborórákon vettek részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában.
Biológiából és kémiából tananyaghoz kapcsolódóan bővíthették ismereteiket, valamint a gimnázium tanárai számos laboratóriumi eszköz és eljárás megismertetésével fokozták a gyerekek kísérletező kedvét. Így megtanulták a metszet- és nyúzatkészítés fortélyait, és érdeklődően szemlélődtek a fénymikroszkóp keltette mikrovilágban. Kémiai alapismereteik tovább erősödtek, különféle oldatokat készítettek, felismerték az oldhatóság megannyi összefüggését is.
Mindenképpen sikeres napot zártak, a tanulók büszkén, újabb tudásra szomjazva folytathatják útjukat a természettudományok rögös, ám annál izgalmasabb útjain…


Nyertes pályázataink


2017 szeptember-októberében összesen 665 000 Ft értékben pályáztunk és nyertünk különböző programjainkra pénzösszegeket:
Iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi Civil pályázaton 300 000 Ft-ot nyert:
- az alsó tagozaton novemberben megrendezésre kerülő Népek napjára,
- Márton-napi és Halloween programokra,
- a nyolcadik évfolyamosoknak a Sport-és egészségnapon edzőterem látogatására,
- egy projektor megvásárlására a rajzterembe.
A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt őszi kulturális pályázatán iskolánk 153 000 Ft-ot nyert:
- Szent Márton-napi díszletekre és dekorációra,
- Karácsony az iskolában című programra, azon belül kézműveskedéshez, dekorációhoz eszközök, anyagok vásárlására.
Az Eötvös 10 Kulturális és Közhasznú Zrt sporttámogatási pályázatán 110 000 Ft-ot kapott iskolánk tornaszőnyegek, szivacs kézilabdák, ping-pong ütők vásárlására, valamint teremfocihoz.
A Terézvárosi Önkormányzat Környezeti nevelés támogatására kiírt pályázatán 102 000 Ft-ot kaptunk növényekre, növényápolásra, szelektív hulladékgyűjtők vásárlására.


Alapítványi est

2017. október 13.

13-án, pénteken tartottuk idei alapítványi estünket, amely a babona szerinti szerencsétlenséget jelentő dátum ellenére nagyszerűen sikerült.
Öt óra tájban kezdtek gyülekezni a vendégek, akiket az alapítvány tagjai üdvözlőitallal fogadtak. Az este programjait Lakatos Gergely konferálta fel. A vendégeket először Kis Ernő, az alapítvány alapítója, majd Martikán Beatrix, az iskola igazgatója köszöntötte. Ezután Feke Pál előadóművész műsora következett. Az idei program újdonságaként különböző szórakoztató játékok következtek: a szülők különféle ismereteit tesztelő kvízjátékok után (például megnéztük, hogy tudnak-e annyit, mint egy ötödikes)befejeztük az aula dekorációját egy csapatjáték keretében (az iskola folyosóin elrejtett – a gyerekek által kivágott és megrajzolt - faleveleket kellett összegyűjteni és a falon elhelyezett stilizált faágakra ragasztani). A kétfogásos vacsora után fergeteges táncos mulatság következett.
A szülők a belépőjegyek, a támogatójegyek és a tombolajegyek megvásárlásával az iskola alapítványát támogatták. A bevétel, 596 005 Ft az alapítvány számlájára került. Felhasználásáról a kuratórium dönt. Mint eddig is, az alapítvány támogatja az iskola által szervezett programokat, és segíti az oktatást segítő eszközök beszerzését. Minderről tájékozódhatnak honlapunkon, hiszen folyamatosan jelezzük, ha valamely program megvalósulásához az alapítvány hozzájárult.
Nagy öröm, hogy idén ismét többen jöttek el az alapítványi estre, amely alkalmat teremtett a szülők és a pedagógusok találkozására oldottabb, kötetlenebb formában.

Fotók megtekintése


Sport- és egészségnap

2017. október 13.

Október 13-án, pénteken délelőtt sport-és egészségnapot tartottunk iskolánk összes diákjának több helyszínen változatos és színes programokkal. Az alsó tagozatosokat az aulában tanítóik irányításával hulahopp karikás verseny, a kis tornateremben akadálypálya várta, a nagy tornateremben focimeccsek zajlottak, a templomkertben rolleres és kerékpáros feladatokat hajtottak végre, míg a tornaszobában a gyógytornász, Kati néni tartott tartásjavító tornát. A felsősök közül az ötödik évfolyam vetített és gyakorlattal egybekötött oktatásban részesült Somogyi Zsófia védőnő előadásában és irányításával, melynek témája az elsősegélynyújtás volt, majd a tornatermekben zsinórlabda és focimeccsek zajlottak részvételükkel. A 6. és 7. évfolyamosokra a kerületi Sportpontban vártak változatos foglalkozások: zumba, erősítő edzés és sztretching. A nyolcadikosok a délelőttöt a Hajós utcai SuperGym Sport és Fitnesz Központban töltötték el, ahol belekóstolhattak a ThaiBoxba, részt vehettek erősítő órán és SpinRacing edzésen, személyi edzők irányításával kipróbálhatták a különböző gépeket is a teremben. Mindezek mellett pingpongozhattak, sóbarlangba mehettek, és a wellness részleget is használhatták. Harmadik osztálytól nyolcadikig osztályonként a délelőtt folyamán az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos kvízfeladatokat oldottak meg három fős csapatokban a gyerekek. Előzetes feladatként készíthettek tablót és ppt bemutatót. Minden osztály legeredményesebb csapata, összesen 42 diák jutalomképpen részt vehet az iskola által szervezett és a VI. Kerületi Önkormányzat által finanszírozott egynapos autóbuszos jutalomkiránduláson Diósgyőrbe és Lillafüredre október 26-án.

Fotók megtekintése


Mamma mia!

2017. október 5.

Iskolánk dolgozói meghívást kaptak kerületünk polgármesterétől, Hassay Zsófiától a Mamma mia! c. musical megtekintésére a Madách Színházba.
A felhőtlen kikapcsolódás mindannyiuknak nagy élmény volt. Köszönjük a lehetőséget!


Iskolagyűlés

2017. október 5.

Az év első iskolagyűlésén felidéztük az elmúlt hónap eseményeit. Két diák beszámolt a zadari diákokkal közösen Dunabogdányban töltött egy hét eseményeiről. A táborban készült képek illusztrálták beszámolójukat. Ezután Bea néni az októberben sorra kerülő nagy programokra hívta fel a figyelmet, valamint gratulált azoknak a diákoknak, akik szeptemberben kiváló versenyeredményt értek el. Végül ismét közös éneklésre került sor: egy mindenki által ismert dal rögtönzött – kánonban történő! – előadására.


A zene világnapja – október 1.

2017. október 2.

Október 2-án, hétfőn az egyik szünetben az iskola aulájában gyűltünk össze megünnepelni a zene világnapját. A 6.a osztály tanulói elénekelték Beethoven Örömódáját, majd Alexa néni, iskolánk énektanára közös éneklésre hívta a gyerekeket. Az előző hetekben megtanult kis dallam kánonban való eléneklése nagy élmény volt mindenki számára.


Természetjáró szakkör

2017. október 1.

A Természetjáró szakkör első kirándulására 2017. október 1-jén került sor. Havonta egy alkalommal, szombaton kirándulunk, a mostani alkalom rendhagyó volt, hiszen az elmaradt szeptemberi kirándulást pótoltuk.
A gyerekekkel a Nyugati téren találkoztunk. Úticélunk: Normafa – János-hegy – Makkosmária volt. Gyönyörű időben túráztunk. Az első pihenőnk a felújított játszótérnél volt, amit a gyerekek nagyon élveztek. Megmásztuk a János – hegyen az Erzsébet kilátót, ahol csodálatos panorámában gyönyörködhettünk. Megnéztük a környező hegyeket, próbáltuk Budapest nevezetességeit is megtalálni. Egy rövid játék után indultunk el visszafelé.

Fotók megtekintése


"Több húron pendülve"

2017. szeptember 26.

A Magyar Művészeti Akadémia pályázatának köszönhetően az Értéktudatos Fejlődésért Egyesület szervezésében mai magyar költők megzenésített verseit hozta el az iskolába a Palinta Társulat - "Több húron pendülve" című rendhagyó irodalomóra keretében 2017. szeptember 26-án.
Az első és második évfolyam négy osztályának tanulói vettek részt a rendezvényen, amibe hangszerekkel, ritmustapssal, játékos mozgásokkal, sőt daltanulás utáni énekléssel is bekapcsolódtak.
Nem maradtak el a Palinta Társulat sajátos kellékei, az óriás síkbábok sem, amelyek Müller Péter Sziámi Mit tudjon egy bohóc? című versét jelenítették meg.

Fotók megtekintése


Horvát-magyar angol nyelvi tábor, Dunabogdány

2017. szeptember 18-24.

Egy héten keresztül a dunabogdányi gyermeküdülőben látja vendégül Terézváros Önkormányzata a horvátországi Zadar városából érkező diákokat és kísérőiket, valamint iskolánk 6-8. évfolyamos diákjainak egy csoportját és három pedagógusát.

1. nap szeptember 18., hétfő:
A magyar gyerekek korán reggel, a horvát csoport délelőtt 10 óra körül érkezett meg Dunabogdányba. Megreggeliztek, majd elfoglalták szobáikat az épületben. Csapatépítő programként délután sárkányhajózáson vettek részt. Mindenkinek nagyon tetszett, és az időjárás is kegyes volt a táborozókhoz. Este ünnepélyes tábornyitót és ismerkedési angol foglalkozást tartottak.

2. nap szeptember 19., kedd:
A délelőtt nyelvi foglalkozásokkal telt vendégeknek és vendéglátóiknak egyaránt, amelyeken három külön csoportban tevékenykedhettek a gyerekek.
Ebéd után egy órakor indult a csapat Pestre. Útközben megálltak Szentendrén, és ellátogattak a Szamos Marcipán Múzeumba. Budapestre érve autóbuszos városnézéssé alakult a program az egyik tanár kolléga vezetésével. A buszból számtalan látnivalóval ismerkedhettek meg. A Citadellánál kiszálltak, hogy elsétáljanak a Szabadság-szoborig, és megcsodálhassák a panorámát. Időközben nagyon hidegre fordult az idő, és az eső is elkezdett esni. Mivel nem akarták, hogy másnap a társaság egy része köhögjön és tüsszögjön, legnagyobb sajnálatukra nem mentek fel a Várba tervezett sétára. A késő esti órákban értek vissza Dunabogdányba, ahol már meleg és finom, bőséges vacsora várta a társaságot.
Az esti órákban kézműves foglalkozásokon múlathatták az időt az érdeklődők.

3. nap szeptember 20., szerda:
A délelőtt folyamán a táborozók ellátogattak iskolánkba. Az aulában az iskola vezetése és a felső tagozatos angolos diákok köszöntötték a vendégeket, majd kisebb csoportokban táborozó magyar diákjaink angol nyelvű vezetésével körbejártak az épületben, betekintettek az osztálytermekbe és más helyiségekbe, hogy megismerkedjenek az épülettel, tanulókkal, tanárokkal. Ezután átmentek az Avilai Nagy Szent Teréz Templomba, ahol a templom történetével ismerkedhettek meg, majd a toronyból megcsodálták a környéket felülnézetből. A horvát gyerekek nagy vágya volt, hogy ellátogathassanak a közelben lévő Starbucks kávézóba, amit a kulturális program után ejtettek meg. Ezután ünnepi ebéd következett, melyen Hassay Zsófia polgármester asszony köszöntötte a vendégeket, és átadta az önkormányzat ajándékait a vendégeknek. Nagyon meglepődtek, és őszintén örültek a gazdag ajándéknak.
Ebéd után a Hősök terét csodálták meg, majd az Állatkertet kis csoportokban járták be, a magyar diákok kalauzolták őket. Visszaérve Dunabogdányba rövid pihenőt tartottak, kicsit játszottak, sportoltak az udvaron. A vacsora után angol, valamint kézműves foglalkozásokat tartottak három csoportban.

4. nap szeptember 21., csütörtök:
Igaz, hogy egész nap esett az eső, és hideg is volt, de mégis sikeresnek mondható ez a nap (is).
A gyerekek „bírták a gyűrődést" - igaz, odafigyeltek a pedagógusok, hogy meleg holmi és esőkabát legyen rajtuk, sőt váltózoknit és nadrágot is vittek magukkal, ha esetleg bőrig áznának. (Nem áztak bőrig...)
Délelőtt az Országházat tekintették meg angol idegenvezetéssel, majd a kaland kedvéért tömegközlekedési eszközökkel értek ki az Örs vezér térre (kettes villamos, négyes metró, kettes metró). A metró a horvát gyerekeknek nagy élmény volt, ugyanis Zadarban nincs ilyen közlekedési eszköz.
A mieinket nagyon „kiképezték", hogyan segítsék a horvát gyerekeket a közlekedés során, így minden simán ment.
Az Örs vezér térről már különbusszal utaztak tovább a gödöllői kastélyba, annak megtekintésére. Amíg a vezetőre vártak, forró teát kaptak a gyerekek. "Már" fél hétkor visszaértek Dunabogdányba. A finom meleg vacsorát és kis szabadidőt követően angol és kézműves foglalkozás zárta a napot.

5. nap szeptember 22., péntek:
Végre megint kisütött a nap!
Délelőtt és délután is angol foglalkozások zajlottak kis csoportokban, illetve egy még kisebb csoport kézműveskedhetett. A gyerekek kaptak szabadidőt, hogy kihasználhassák a szép napos időt: ebéd előtt és után is labdázhattak, hintázhattak a kertben. Délután a foglalkozások előtt kisétáltak a faluba, és megnézték az áradó Dunát. Vacsora után is tartottak angol foglalkozást az egész csoportnak. A csapat az egész napot az üdülőben töltötte, és az nagyon kellemesen telt! Láthatóan mindenki szívesen veszi az angol nyelvi foglalkozásokat, sőt érdekesnek találják azokat.

6. nap szeptember 23., szombat:
A csoport délelőtt a visegrádi várba látogatott el. Sajnos az időjárás megint nem kedvezett a programnak, mert esett az eső. Délután Szentendrére mentek, hogy megismerkedjenek a város szépségeivel. A Hatos csatornának is zuhogó esőben adtak interjút a horvát és a magyar gyerekek.
Délutánra elállt az eső, és végre száraz időben látogatták meg a Kovács Margit Múzeumot, majd a gyerekek szabadidőt kaptak, hogy önállóan is barangolhassanak. Vegyes csoportokat alkotva nézelődhettek, vehettek otthonra ajándékokat.
A vacsora után búcsúestet tartottak. Mindenki kapott egy tanúsítványt arról, hogy részt vett a táborban, és az oklevél mellé egy igazi magyar specialitást, egy Túró Rudit is kaptak. Az est sírással-rívással ért véget - a gyerekek sajnálták, hogy véget ért ez a tartalmas hét, amely során új barátságok is köttettek.

Fotók megtekintéseAdó 1%

2017. szeptember 22.

Kedves Szülők!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint iskolánk alapítványa részére 544 664 Ft érkezett a 2017. évi szja 1 %-ából.

Köszönjük támogatásukat.

Terézvárosi Tudástér Alapítvány


Európai Mobilitási Hét

2017. szeptember 19.

Az Európai Mobilitási Hét keretében iskolánkban négy osztály vehetett részt a BKK által szervezett játékos vetélkedőn. A gyerekek tesztelhették környezettudatos magatartásukat a feltett kérdésekkel, és jelképesen elhelyezték ökológiai lábnyomukat válaszaik alapján a földgolyón. A játék után minden gyermek apró kis ajándékot kapott. A vetélkedőn vendégünk volt Violeta Bulc asszony, az Európai bizottság környezetvédelmi biztosa, dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, valamint dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója.

Fotók megtekintése


Tanévnyitó

2017. szeptember 1.

Intézményünkben szeptember 1-jén nyolc órakor tanévnyitó ünnepéllyel indult az új tanév. Az ünnepélyen jelen volt Terézváros Önkormányzatának képviseletében Papp László alpolgármester, valamint a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. képviseletében Bökönyi Anikó vezérigazgató. Az 56 kis első osztályos a tanító nénik kíséretében zenére vonult be az aulába. Ezután a 4.a osztály diákjai adtak elő vidám műsort, melyben megidézték a nyarat, ízelítőt adtak az iskolai mindennapokból, zenével, tánccal és versekkel köszöntötték az elsősöket és az új tanévet. Az iskola néhány tanulója és első osztályba jövő testvéreik is köszöntötték társaikat. A műsor után Martikán Beatrix intézményvezető asszony, majd pedig Papp László alpolgármester úr köszöntötte a szülőket és a diákokat, és átadta minden elsős kisdiáknak Terézváros Önkormányzata iskolakezdési csomagját.

Fotók megtekintése


Táborozás Lentiben

2017. augusztus 14-18.

Augusztus 14-én iskolánkból 8 gyermek utazott el Lentibe, Terézváros testvérvárosába. 5 csodálatos napot töltöttek el itt, a környék turisztikai érdekességeit keresték fel. Többek között jártak Kaszón a lombtanösvényen, ahol 10 m-es magasságban sétáltak, ellátogattak a szőcei láprétre, valamint sétáltak egy vulkán belsejében a Ság-hegyen. A Kemenes Vulkánközpontban interaktív foglalkozáson is részt vettek. A polgármester ajándékaként a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban strandoltak. Jártak a Zobori Kalandparkban Zalaszabaron. Többféle játékot kipróbálhattak: hófánk, kötélpálya, airsoft, óriáshinta, csúszdák, gokart... Nem maradhatott el a közös játék sem. Szalag-és számháborúztak, játékos vetélkedőn vettek részt. Az utolsó napon átadták Lenti polgármesterének Horváth Lászlónak és a vendéglátóknak a saját készítésű ajándékokat. Egy közös fotó és fagyizás után indultak vissza Budapestre.

Fotók megtekintése


Angol és német nyelvi tábor Dunabogdányban

2017. augusztus 4-10.

Közel negyven gyerekkel táboroztunk egy hétig a csodálatos dunabogdányi gyermeküdülőben. Nyelvi tábor lévén nagy hangsúlyt fektettünk a nyelvi foglalkozásokra, melyek témáját aktuális programjainkhoz igazítottuk. Programokban nem volt hiány. Megismerkedtünk a tűzzománc készítés rejtelmeivel, mindenki készíthetett egy saját tervezésű medált. Ellátogatott hozzánk egy solymász és állatbemutatót tartott nekünk. Részt vettünk a dunabogdányi falunapokon, ahol a helyi sváb kulturális egyesületek bemutatóit tekinthettük meg a Duna-parti szabadtéri színpadon. A sárkányhajózáson kipróbálhattuk teherbírásunkat. Hajókirándulást szerveztünk Esztergomba, ahol egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében fedezhettük fel a Bazilika szépségeit, majd a 416 lépcsőfok megtétele után a kupolából gyönyörködhettünk a kilátásban. A hajóúton visszafelé igazi báli hangulat alakult ki a fedélzeten. Dunabogdánnyal is részletesebben megismerkedtünk, nagy sétát tettünk a faluban, felmentünk a Kálvária dombra, ahonnan a merészebbek le is gurultak, majd a környéken méltán híres Heim pékségbe tettünk kóstolóval egybekötött látogatást. „Az alkalmazkodás mesterei” című kisállat bemutatón ismerkedtünk meg a városhoz egyre közelebb merészkedő vadon élő állatokkal. Egy egész napot töltöttünk még Visegrádon, ahol a Fellegvárból lesétálva a Salamon-torony érintésével jutottunk el a Mátyás palotába. Itt egy kis íjászkodás után zenés tárlatvezetésen vettünk részt. Ezután a történelmi játszótéren kapcsolódtunk ki. A sok színes program mellett jutott idő játékra, sportra, fürdőzésre a medencében és természetesen a tanulásra is. Nagyon jól éreztük magunkat, tartalmas hetet töltöttünk együtt és nagyon finomakat ettünk!Iskolai programok a 2016-2017-es tanévben

Tanévzáró

2017. június 16.

A tanévzáró ünnepély az elsős tanulók által előadott kedves műsorral kezdődött: a németes tanulók a tanév során megtanult kis dalt énekelték és játszották el, az angolosok pedig egy tanévet búcsúztató, a nyári örömöket felidéző kis műsorral készültek. A nagy sikerű produkciók után az intézmény vezetője átadta a kitűnő tanulóknak járó - az iskola alapítványa által a VI. kerületi önkormányzat civil pályázatán elnyert pénzből vásárolt – könyvjutalmakat, az énektanár könyvjutalmat adott a szép eredményeket elérő kórustagoknak, a testnevelő tanárok pedig az elismerő okleveleket a kiemelkedő sporttevékenységet végző tanulóknak.

Fotók megtekintése


Ballagás

2017. június 15.

Június 15-én búcsúztattuk nyolcadik osztályos tanulóinkat. A folyosókon és termeken ballagó diákokat tanáraik és iskolatársaik búcsúztatták. Az aulában tartott ünnepségen a hetedikesek emlékek felidézésével, verssel búcsúztatták a távozókat, de a ballagók is szép műsorral kedveskedtek az itt maradóknak: verset mondtak, általuk készített filmben idézték fel szép élményeiket, és az alkalomra összeállt kamarazenekaruk egy foxtrottot adott elő. Az intézmény vezetője átadta a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért, valamint a kiváló közösségi munkát végző tanulóknak a könyvjutalmat (melyet a Terézvárosi Tudástér Alapítvány által a kerület civil pályázatán elnyert pénzből vásárolt), a testnevelő tanárok pedig a kiemelkedő sporttevékenységért járó kupákat és okleveleket.

Fotók megtekintése


Iskolagyűlés

2017. június 13.

A tanév idei utolsó iskolagyűlésén megtapsoltuk azokat a diákokat, akik különböző sport- és tanulmányi versenyeken kimagasló eredményeket értek el. Bea néni kihirdette a teremdíszítési és teremrend verseny eredményét. Milák Klári tanárnő beszámolt a DÖK által kezdeményezett környezetvédelmi csapatversenyről, a felsős osztályok között lebonyolított Pet-palack versenyről, és annak helyezettjeiről. Ezek után képekkel illusztrált színes beszámolót hallhattunk a Határtalanul program keretében Erdélyben, azon belül Csángóföldön és Moldvában járt diákok előadásában kirándulásukról. 7. és 8. évfolyamos angolos tanulóink élménybeszámolót tartottak számunkra a horvátországi Zadarban tett testvérvárosi egyhetes útjukról, élményeikről, tapasztalataikról.
A következő órában a felső tagozatos diákok részvételével diákközgyűlés zajlott, ahol Bea néni válaszolt a tanulók kérdéseire, a felvetett problémákra, és szóba kerültek a következő tanév tervei is.


Átadtuk élményeinket

2017. június 12.

Június 12-én beszámolót tartottunk a hatodik évfolyam tanulóinak erdélyi és csángóföldi élményeinkről. Az ő osztályfőnökeik is pályáztak a program keretében erdélyi utazásra. Reméljük, élménybeszámolónkkal felkeltettük a tanulók érdeklődését.
Először ismertettük a program célját és lényegét, majd az utazás során készült fényképeket és az azokhoz fűződő élményeinket láthatták- hallhatták részletesen, napról napra. Végül kérdéseikre is választ kaphattak.
Beszámolónkat később az iskolagyűlésen is megismételtük, ahol az elsősöktől a nyolcadikosokig minden jelen lévő tanuló, továbbá a tanárok is osztozhattak élményeinkben. A résztvevő gyerekek egy-egy napot részletesen ismertettek, közben kivetített fényképek segítségével lehetett nyomon követni az eseményeket, amelyeket átéltek és a gyönyörű tájakat, amelyeket láttak.
A beszámoló nagy sikert aratott.
A résztvevő tanulók az utazás előtt plakátokat készítettek egy-egy kapcsolódó témában, amelyeket egyrészt az utazás előtt ismertettek társaikkal, másrészt az utazás után, már személyes élményeikkel kiegészítve újra előadtak társaik előtt. A legsikerültebb tablókat, valamint az utazás részletes fényképes leírását az első emeleti lépcsőfordulóban kiállítottuk.


A budai Várban jártunk

2017. június 12.

Június 12-én az iskolai történelem csapatverseny minden résztvevője tanulmányi sétán vett részt a budai Várban a történelemtanárok vezetésével.
Utunkat a Bécsi kapunál kezdtük, meglátogattuk az utolsó budai pasa, Abdurrahman Ali sírját, akinek vitézségét a végtisztesség megadásával ismerte el az utókor.
Elhagyva a furcsa, turbános síremléket, a régi ágyúk között haladtunk a Tóth Árpád sétányon, némelyiket el is foglaltuk.
Hamarosan a viszonylag épségben maradt Mária Magdolna templom felé kanyarodtunk, mely a középkori magyar közösség temploma volt.
A németek temploma, a Nagyboldogasszony templom (Mátyás templom) a turisták hada miatt szinte megközelíthetetlen volt, akárcsak István királyunk szobra és a Halászbástya.
A kisebb utcák már csendesebbek voltak, kapualjaikban gótikus ülőfülkék maradványaival.
A Sándor-palota előtti díszőrség előtt elhaladva már jól látszott a Várpalota hatalmas épülete, előtte Savoyai Eugén szobra.
Még felkerestük Mátyás kútját, melyet sajnos éppen felújítanak, így állványok takarták el a kompozíció egy részét, de Szép Ilonka alakja látható volt.
Miután eljutottunk a Várpalota legdélibb pontjához, még gyönyörködtünk az elénk táruló panorámában, majd nekiindultunk a Clark Ádám tér felé ereszkedő kanyargós lejtőnek.
Alaposan kimelegedve és elfáradva, de élményekkel gazdagodva tértünk vissza iskolánkba.


Iskolánk diákönkormányzatának környezetvédelmi csapatversenye

2017. június 9.

Idén először került megrendezésre iskolánkban a Diákönkormányzat által meghirdetett környezetvédelmi csapatverseny. A résztvevőknek PET-palackokból kellett székeket készíteniük. A tervezésben és a kivitelezésben szabad kezet kaptak. A résztvevő csapatok több héten át lelkesen gyűjtötték osztályaikban a kiüresedett palackokat, amelyeket a verseny hetében állítottak össze. Június 9-én az aulában mutatták be kreációikat, amelyeket egy önként jelentkező tanulónk tesztelt is kényelem és teherbírás szempontjából. A székeket és egy nyugágyat – a 6.a osztály alkotásán a fekvés is kényelmes volt – a DÖK képviselői értékelték több szempont alapján. A zsűri és a közönség kedvence a 8.a építménye lett. A bemutató és a székek versenye jó hangulatban telt, amelyért külön köszönet a “házigazdáknak”, Szántó Aisának (7.b) és Csontos Lászlónak (8.a). Tanulóink ismét bizonyították kreativitásukat és szorgalmukat, mivel nagyon lelkesen és eredményesen készültek a versenyre.

Fotók megtekintése


Zombimentők lettünk

2017. június 9.

A könyvhéthez kapcsolódóan Lesi Zoltán Karton és Matild - A zombimentők című könyvének interaktív bemutatóján vett részt június 9-én a 2. a és a 4. b osztály. A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria és a Móra Kiadó közös szervezésében megtartott eseményen az író olvasott fel első gyerekkönyvéből részleteket. Bemutatta a főszereplőket: Kartont és Matildot, a két lakótelepi testvért, akiknek ágya alatt különös világ rejtőzik, ahol Füli a zombifiú is él.
A foglalkozás során a gyerekek csoportokat alakítottak egy-egy részprojekt megvalósítására, melynek végeredménye a mese bevezető részének megfilmesítése lett. Voltak, akik bábokat készítettek, így megjelenítve a szereplőket, mások a szöveget korrigálták, és a narrátori szerepre készültek, egy csoport pedig a cselekmény helyszínét építette fel.
A program zárásaként megtekintettük az elkészült rövidfilmet, majd az író dedikálta könyvét a gyerekeknek.


Terézváros kiváló diákja

2017. június 8.

2017. június 8-án, csütörtökön a „Terézváros kiváló diákja” kitüntetések átadási ünnepségére került sor iskolánk aulájában, melyet Terézváros Önkormányzata adományoz már harmadik éve azon diákoknak, akik budapesti, országos és nemzetközi versenyeken a legjobb három helyezett között végeznek. Az ünnepségen megjelent Hassay Zsófia polgármester asszony és Simonffy Márta alpolgármester asszony. Az ünnepség polgármester asszony köszöntőjével kezdődött, majd a díjazott diákok közül ketten rövid műsort adtak. Kiss Zoltán 8.a osztályos tanuló Kodály: Bach preludiumát adta elő hegedűn. Zoli 2014-ben a „Virtuózok” komolyzenei tehetségkutató verseny korosztályos döntőjéig jutott, az első három helyezett között végzett. Az idei évben a XV. Országos Koncz János hegedűversenyen 1. helyezett lett. Második műsorszámként musical táncot adott elő Szabó Dóra és Tarazi Sophie 4. a osztályos tanuló. Szabó Dóra a Junior Táncművészeti Fesztivál Klasszikus Balett kategóriájában országos 2. helyezett lett. A műsort követően került sor az oklevelek és jutalmak ünnepélyes átadására, melyeket polgármester asszony és alpolgármester asszony adott át a 97 ünnepeltnek, közülük 34 a mi iskolánk tanulója volt.

Fotók megtekintése


Színházlátogatás

2017. június 7.

2017. június 7-én délelőtt az 5.a, a 6.a és a 6.b osztály tanulói színházba mentek. Nógrádi Gábor 70. születésnapja alkalmából a Hatszín Teátrumban a Pannon Várszínház (Veszprém) vendégjátékaként Nógrádi Gábor: Az anyu én vagyok című előadását nézhették meg. Az előadáson a gyerekek nagy örömére részt vett Nógrádi Gábor is, így a szünetben kérhettek tőle autogramot. Az előadás végén a színpadon köszöntötte fel őt egy szép tortával a színház vezetése, és mindannyian elénekeltük a Boldog születésnapot című dalt, majd a teremből kijőve a gyerekek üdítőt kaptak, és koccinthattak is az ünnepelttel. Kiváló előadást láthattunk, és a gyerekeknek maradandó élményt jelentett személyesen is találkozni az íróval.


Látogatás a Bonbonetti csokigyárban

2017. május 24.

A 6.a osztály május 24-én délután, hogy levezesse az országos kompetenciamérés fáradalmait, ellátogatott a Bonbonetti csokigyárba. Először egy rövid filmes történetet láthattunk a csokigyártás kialakulásáról és fejlődéséről, majd megtekinthettük a kakaóbab cserjéket, és különböző kakaóbabokat meg is tapogattunk. Egy kis kiállító teremben magának a Bonbonetti gyárnak a történetét ismerhettük meg, ahol régi eszközöket is láthattunk. Itt egy játékos vetélkedő közben megtudtuk, hogy mi a csoki négy titkos összetevője, de ezt sajnos nem árulhatjuk el.
Ezután következett a látogatás csúcspontja, amikor a gyártási területre léphettünk be, ahol testközelben láthattuk, hogy készül a csoki, milyen állapotban kerül fel, és hogyan kerül le a futószalagról. A cukorka készítő részlegre vezettek minket, ahol már a karácsonyi előkészületek áprilisban elkezdődtek, épp karamellás szaloncukrot készítettek. Ahogy lekerült a szalagról, rögtön meg is kóstolhattuk. Végül mindannyian kaptunk egy kis csomag kóstolót a Tibi-csoki termékekből.
Nagyon érdekes és édes kirándulás volt!


Zadar

2017. május 15-21.

2017. május 15-21. között iskolánk 22 hetedik és nyolcadik évfolyamos angol kéttannyelvűs diákja látogatott el a horvátországi Zadarba egyhetes cserediák programra, mely a VI. kerületi Önkormányzat támogatásával jöhetett létre.

Beszámoló megtekintése (PDF)
Fotók megtekintéseFocibajnokság

2017. május 19.

Május 19-én, pénteken délután rendeztük meg szülői focibajnokságunkat. Az 1.a, 2.a, 2.b és 6.b osztály apukái 3 csapatban mérték össze tudásukat. A szabályok betartására hivatásos bírót hívtunk. A mérkőzések jó hangulatban zajlottak. Az érintett osztályok diákjai az aulában szurkoltak, buzdítottak saját készítésű feliratokkal és rigmusokkal. Mivel 3 csapat volt, mindenkinek jutott helyezés és érem is.
Eredmények:
I. helyezett az 1.a és 2.b
II. helyezett a 6.b
III. helyezett a 2.a osztály csapata

A program megvalósulását iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatta.

Fotók megtekintése


Rendőrségi tájékoztató előadás

2017. május 3.

Május 3-án délután az érdeklődő szülők és pedagógusok részére tartottak előadást a 6. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai drogprevenció és internetes zaklatás témakörben. A mai kor fiatalokra leselkedő veszélyeivel ismertették meg az érdeklődő szülőket és pedagógusokat az előadók. Felhívták a figyelmet a megelőzés és az elterelés fontosságára. Olyan ismeretekkel gazdagították a hallgatóságot, amelyekkel felismerhetik a gyermekekre leselkedő veszélyt és sikeresen vehetik fel a harcot ellenük. Az előadás gyakorlati és élményszerű megközelítése biztosította, hogy a gyakorlatban is használható tudást szereztek az érdeklődők.


Csángóföldön jártunk


A Határtalanul! Program keretében iskolánk 7. és 8. osztályos tanulóinak 40 tagú csoportja 4 kísérő tanárral Erdélybe és a Csángóföldre látogatott.
A program célja, hogy a tanulók megismerkedjenek a határon túl is élő magyar kultúrával, a történelmi előzményekkel, az ott élők környezetével, a tájjal, a városokkal és falvakkal. Kiemelt cél, hogy a résztvevők találkozzanak magyar anyanyelvű emberekkel, elsősorban diákokkal, megismerjék az ott élők mindennapjait és törekvéseiket anyanyelvük és sajátos kultúrájuk, hagyományaik megőrzésére.

A program május 1-től 5-ig tartott.

A programról szóló részletes beszámoló ide kattintva megtekinthető.Angol est

2017. április 28.

Idei hagyományos angol estünket április 28-án, pénteken rendeztük meg. A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek az alkalomra, hetek óta várták a fellépést. Bevezetésképpen az iskola tanulóiból az erre az alkalomra gitáron, zongorán, fuvolán és dobon játszó gyermekekből összeállt zenekar lépett fel, és egy filmbetét dalt adtak elő a közönségnek. Az alsó tagozatosok énekes-verses műsorokat mutattak be, és a témának megfelelő jelmezekbe öltöztek. Két osztály skót néptáncot is előadott a szülők nagy tetszésére. A hatodik osztályosok egy musicalből adtak elő egy részletet. Nagy várakozás előzte meg a nyolcadik osztályosok fellépését, akik először angolkeringőt adtak elő, majd meglepetés összeállítással kedveskedtek a közönségnek: híres zeneszámokból állítottak össze egy egyveleget. Különlegessége volt produkciójuknak, hogy a modern táncokat szép keringőruhákban adták elő. Nagy tapsot kaptak! Az egyes osztályok bemutatkozása között egy-egy szavalatot hallhattunk olyan gyerekek előadásában, akik kerületi angol szavalóversenyen értek el kiváló eredményeket. A tanárok is felléptek: tapsos-ritmizáló előadásuk sikert aratott. Az utolsó műsorszám a közös dal eléneklése volt. Ezt már minden fellépő felszabadultan, lelkesen énekelte. Sok gyerek várta a tombolasorsolást, amelyben könyvek, játékok, és cégek által felajánlott különböző nyeremények kisorsolására került sor. A nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is volt számhúzás. A büfé enni- és innivalóval látta el a gyerekeket és felnőtteket. Az est skót néptánc tanításával folytatódott. A Budapest Skót Táncklub tagjai, Szili Mátyás és Cziráki Dóra tanította meg az érdeklődőket a skót tánc alapjaira. Később a táncban elfáradtak a Dagda együttest hallgathatták, akik skót népzenét játszottak. Az angol estet támogatta a Terézvárosi Tudástér Alapítvány a kerületi önkormányzat civil pályázatán nyert támogatásból, melyet a pódium bérlésére fordítottunk. Estünk tiszta bevétele (a belépő- és tombolajegyek árából, továbbá a pódium bérleti díjának pályázaton visszanyert összegéből) 313 470 Ft volt, amelyet a Terézvárosi Tudástér Alapítványnak fizettünk be.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Kézműves foglalkozás

2017. április 26.

Április 26-án délután első és második évfolyamos diákjaink kézműves foglalkozáson vettek részt az aulában. Különböző mintájú öntött gipszfigurákat festettek, és színes papírokból virágot készítettek anyák napjára. A foglalkozást Ásványi Anikó, az Alapvető Egyesület elnöke tartotta.

Fotók megtekintése


Svábbál

2017. április 21.

Svábbálunk idén a retró jegyében zajlott. A műsor a hagyományok szerint az alsósok népi tánc bemutatójával kezdődött, majd a nyolcadikosok keringője nyitotta meg az osztályok színes, zenés-táncos műsorszámaiból álló bemutatót. A tanárok ismét meglepetéssel készültek, ezúttal Maja, a méhecske jelmezébe és szerepébe bújtak. A közös dallal zárult a fergeteges hangulatú műsor, melyet együtt énekelt és táncolt minden fellépő. Az este táncos mulatsággal és tombolahúzással folytatódott. Fantasztikus nyeremények leltek gazdára a tombolán: pl. hozzájárulás német nyelvtanfolyamhoz az Osztrák Intézetben, jegyvásárlási utalvány kulturális programra, könyvek, játékok és torták.
A program megvalósulását a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatta a kerület civil pályázatán elnyert pénzzel, amelyet a pódiumbérlésre fordítottunk.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Költészet napja

2017. április 11.

Április 11-én „Aranyba foglaltuk” Arany nevét. A költészet napján Arany János születésének 200. évfordulójára is emlékezve különleges eseményekkel tarkított rendezvényt tartottunk. Már egy nappal előbb aranyba öltöztek az épület előtti fák: az osztályok az általuk örökbe fogadott növényt feldíszítették a maguk választotta módon: Arany János verseiből vett idézetek kerültek a fákra a legváltozatosabb formában. A folyosók falait már egy hete rejtvények borították: Arany-idézetek hiányzó sorait kellett kinyomozni a könyvtárban fellelhető kötetek vagy az internet segítségével.
Április 11-én reggel a hagyománynak megfelelően megnyitóval kezdtük a napot, ahol elhangzott egy olyan vers, amelyet egyik tanulónk írt, iskolánk igazgatója, Martikán Beatrix pedig egy Arany János-verssel nyitotta meg az egész napos programot. Közösen elénekeltük a Születésnapomra című verset József Attilától a Kaláka együttes megzenésítésében. Délelőtt folyamatosan hangzottak el a versek az aulában az egyes osztályok tanulóinak előadásában.
Kora délután újra találkoztunk együtt, ám ekkor már az épület előtt. Az osztályok aranysárga színű lufikat eresztettek a magasba, és az égbe kiáltották: Aranyba foglaljuk Arany nevét!
Délután néhány szülő és pedagógus az elejétől a végéig elmesélte a Toldit az érdeklődő diákoknak diafilmvetítés kíséretében.
A saját verset író tanulók műveiből antológiát készítettünk, melyet emlékbe kaptak maguk a kis költők, valamint a programban résztvevő szülők.
A költészet napi program a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával valósult meg.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése
Suli antológia megtekintése (PDF)


Látogatás a Magyarság Házába

2017. április 5.

2017. április 5-én a Magyarság Házába látogattunk a Határtalanul! programban részt vevő tanulókkal és kísérő tanáraikkal.
Először a Mi a magyar nyelv? című előadást hallgattuk meg, amely a világ nyelveinek sokféleségéről, az anyanyelv jelentőségéről és a tájnyelvek fontosságáról szólt. A rendkívül érdekfeszítő előadás teljesen lekötötte a hallgatóságot- még a fiúkat is!
Ezután a Mi, magyarok című kiállítást tekintettük meg, amely a magyar nyelv 10 gyönyörű szavához kapcsolódva egy-egy témában mélyítette el ismereteinket anyanyelvünkről és kultúránkról.
Ez a látogatás része volt a Határtalanul! program által támogatott csángóföldi kirándulásunknak, mintegy előkészítette azt.


Euroexam próbanyelvvizsga


Euroexam próbanyelvvizsgát tett a 6.b-ből 14, a 7.b-ből 13, a 8.b-ből 4 tanuló a következő vizsgaszinteken:
B1 szinten 20 tanuló
B2 szinten 9 tanuló
C1 szinten 2 tanuló
(a B2 középfokú, a C1 felsőfokú nyelvvizsgának felelne meg)


Iskolai történelem verseny

2017. március 29.

Hagyományteremtő szándékkal új típusú történelem versenyre hívtuk a felső tagozatos gyerekeket ez év tavaszán. Előre megadott választható témakörökben (100 éve, 500 éve, 1000 éve történt) készültek néhány perces prezentációval a csapatok. A 11 csapat két kategóriában - 5-6. és 7-8. évfolyam – vetélkedett egymással. A bemutatók többsége a versenyzők alapos felkészültségét mutatta. A zsűri három fő szempont alapján értékelte a csapatokat: szemléltetés, előadásmód, tartalom. A helyezést elért csapatok a Terézvárosi Tudástér Alapítvány jóvoltából kis ajándékcsomagot kaptak. A tanév utolsó napjaiban pedig a verseny minden résztvevője elmehet egy tanulmányi sétára a Várba.

Az eredmények
5-6. évfolyam:
I. 6.a: Balogh Fanni, Gyöngyösi Viola, Puszti Zsófia
II. 5.a: Bődi Hanna, Nagy Regina, Ölbey Luca, Schaffer Júlia
III. 6.b: Bertalan Mercédesz, Győre Botond, Orosz Levente

7-8. évfolyam:
I. 8.b: Bátori András, Eilinger Márk, Kerekes István, Szijártó Marcal
II. 8.a: Bencsik István, Csontos László, Tulkán Csaba
III. 7.b: Baba Jázmin, Szakács Júlia, Szántó Aisa

Fotók megtekintése


Ünnepi megemlékezés

2017. március 15.

2017. március 14-én tartottuk meg ünnepi megemlékezésünket az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről és hőseiről. A műsort a 3. b osztály tanulói adták elő. Versekkel, dalokkal, tánccal, valamint kis jeleneteken keresztül kaptunk bepillantást a történelmi múlt nevezetes történéseibe. A gyerekek nagy átéléssel, lendülettel szavaltak, énekeltek. Külön kiemelendő, hogy nem csak mi öltöztünk ünneplőbe a jeles nap tiszteletére, de ünnepi díszbe öltözött erre a napra az egész iskola is. A lépcsőkön a Nemzeti dal sorait olvashattuk, az aula mennyezetéről egy hatalmas kokárda borult fölénk. Félkörívben díszleteken elevenedett meg a Nemzeti Múzeum, a Pilvax kávéház, Landerer és Heckenast nyomdája és egy torockói toborzás képe. A falakon körben képek sorakoztak pl. egy lovas huszárról, valamint Petőfi Sándorról. A fiúk huszár öltözetének és a kislányok szoknyáinak díszítése, a kokárdák, a nemzetiszín virágok és az ünnepi asztal díszítése is mind a gyerekek és tanítóik munkáját dicsérik. Diákjaink nemcsak tudást, hanem esztétikai élményt is kaptak. Mindannyiunk számára nagy élmény és öröm volt ez a megemlékezés!


Határtalanul program

2017. március 14.

A tavalyi tanévben sikeresen pályázott intézményünk a Határtalanul programra, így 2017 májusában összesen negyven 7. és 8. évfolyamos diák és tanáraik utazhatnak Gyimesbe és Moldvába egy ötnapos kirándulásra.


János vitéz nyomában a Petőfi Irodalmi Múzeumban


Az 5.a osztály izgalmas múzeumi foglalkozáson vett részt. A Petőfiről szóló kiállítás termeiben, a kiállítás anyagait is felhasználva oldottak meg játékos, szórakoztató feladatokat Petőfi Sándor életével és a János vitéz történetével kapcsolatban. Az itt látható képeken egy feladat megoldása közben láthatjuk a gyerekeket, amikor is a János vitéz egy-egy részletét adták elő rövid jelenetben a kiállítás díszletei között.

Fotók megtekintése


Nőnapi kiállítás az Osztrák Intézetben

2017. március 6.

Az Osztrák Intézet vezetője, Lehoczkyné Gál Erika megkereste iskolánkat, hogy szeretné a két intézet közti kapcsolatokat megerősíteni. Ennek jegyében nyolcadik osztályunk meghívást kapott az Osztrák Intézet által szervezett nőnapi kiállítás megnyitó előtti megtekintésére. A kiállítás híres osztrák hölgyek életét mutatja be egy plakátkiállítás formájában.
Március 6-án, hétfőn ellátogattunk a 8.a osztállyal az intézetbe, ahol rendkívül kedves fogadtatásban részesültünk. A kiállítást interaktív formában tekintették meg a gyerekek. Az Intézet vezetője tartott egy rövid bevezetőt, majd diákjaink kaptak egy feladatsort, amelyhez a megoldásokat a kiállított plakátokon kellett megkeresni. Közel 45 percen keresztül lelkesen kutattak az információk után, és a teszt közös ellenőrzése után a megérdemelt jutalom sem maradt el: intézményvezető asszony klasszikus osztrák édességgel, Mozart Kugellel kényeztette el a nyolcadik osztályt.
A kiállítás kifejezetten érdekes, rendhagyó módon ismerteti meg a gyerekeket a női egyenjogúság történetével. A látogatás remek lehetőséget nyújtott egy iskolán kívüli tanóra megtartására, melyért ez úton is köszönetet mondunk az Osztrák Intézetnek és vezetőjének. Terveink szerint ezt a jövőben is megismételjük más osztályokkal más témákban.


Ovisok az első b osztályban

2017. március 1.

2017. március 1-jén 10 órára leendő első osztályosok érkeztek a Fasori Kicsinyek óvodájából. A 6 ovist 2 óvó néni és az óvoda vezetője kísérte el. Erasmus program keretében 2 török óvó nénit is fogadhattunk.
Az első osztályosok nagy örömmel, szeretettel várták a vendégeket, akik megszeppenve, megilletődötten érkeztek.
Türelmesen nézték végig a tanórát, amelybe időnként be is tudtak kapcsolódni. Sétáltak a tanteremben babzsákkal a fejükön, különböző szempontok alapján csoportokat alkottak és puzzle darabokból iskolatáskát raktak ki.
Láthatták, hogy milyen szépen írnak és olvasnak a kisdiákok.
A szünetben érdeklődve nézték az első osztályosok könyveit, munkafüzeteit és tolltartóit.
Örülünk, hogy érdeklődtek iskolánk iránt, és egy kicsi bepillanthattak a tanulás, a tudás megszerzésének örömteli pillanataiba.

Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Farsang

2017. február 24.

A Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolában február 24-én, pénteken jött el a farsangolás ideje. A program már délelőtt elkezdődött két osztály diákjainak a kiszézésével: végigjárták az összes tantermet, hogy elűzzék a telet, a hideget és minden rosszat az ősi rigmusokkal. Délután az osztályok bemutatták jelmezeiket. A szokásos felvonulás mellett most néhány osztály egységes jelmezt öltött, és a felvonulást táncbemutatóval, énekkel színesítette. Mivel a farsang hagyományosan a párkeresés ideje is, ezért elsőként a gyerekek az épületben különböző helyeken elhelyezett nyakba akasztható jeleket kerestek maguknak, majd az egyforma jelet viselők megkeresték párjukat. Minél több párt talált valaki a megadott idő alatt, annál több farsangi fagarast kapott jutalmul. Ezeket a garasokat egyébként az egész délután folyamán gyűjthették a gyerekek. Majd négy helyszínen folytatódott a játék: a nagy tornateremben a farsangi hagyományok által ihletett ügyességi játékokat lehetett játszani, az aulában farsangi fotózáson lehetett részt venni, valamint farsangi rigmusokkal fagarast gyűjteni, az egyik tanteremben pedig apró kiszebábokat készíthettek. A legkedveltebb helyszín – mint minden évben - a kis tornaterem volt, ahol a szülők által gazdagon megterített asztalok várták a versengésben megéhezett és megszomjazott gyerekeket. Azért egy feladatot itt is meg lehetett oldani: az álarc mögé bújt és úgy lefényképezett tanárokat kellett felismerni. A játékok után az aulában jelképesen elégették a kiszebábot a gyerekek, majd fergeteges közös tánccal fejeződött be az idei farsang.

A programról a Terézváros újság és a Hatoscsatorna televízió is beszámolt.

Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


The Champion Élménypark

2017. február 17.

A 6.a osztály február 17-én részt vehetett a The Champion Élménypark programján. 9 különböző állomáson próbálhatták ki a gyerekek a képességeiket. Interaktív eszközök segítségével mérték a súlypontemelkedést, a reflexet, gyorsulást, a periférikus látást és még sok egyebet. A belépéskor kapott teljesítménymérő segítségével visszajelzést kaptunk, hogy az egyes állomásokon hogy teljesítettünk. Egy állomáson többször is lehetett próbálkozni, ha valaki nem volt elégedett az eredményével. Ezenkívül kitöltöttünk játékos kvízt az egészséges táplálkozásról, logikai játékokat oldottunk meg, óriás kivetítőkön híres sportolóinkról vetítettek egy-egy sporteseményt. Virtuálisan elmerülhettünk egy életnagyságú medencében anélkül, hogy vizesek lettünk volna. Ki lehetett próbálni a VR szemüveget, amivel egy óriási stadion füvén, egy meccs közepén érezhettük magunkat. Végezetül egy személyre szabott oklevéllel jutalmaztak mindenkit, melyen feltüntették azt is, hogy a teljesítménye alapján kinek milyen sportágat javasolnak, miben lehetne jó. Néhányan felkerültek a napi bajnokok listájára, sőt, volt, aki az abszolút TOP 10-be is bejutott. Köszönjük a lehetőséget, mindannyian sikerélménnyel tértünk vissza az iskolába!


Könyvtári óra

2017. február 16.

A 6. b osztály tanulói egy februári szomorkás délutánon ellátogattak a Terézvárosi Gyermekkönyvtárba, ahol könyvtári óra keretében dolgozták föl Fekete István: A koppányi aga testamentuma című regényét, miután elolvasták azt. A könyvtár vezetője, Kaszás Veronika vezette a foglalkozást. Hogy minél jobban beleéljék magukat az eseményekbe, ő maga beöltözött török katonának. A lányok kendőket kaptak, hogy arcukat eltakarják, akárcsak a török lányok. A fiúk kardokat, botokat választhattak, hozzá járt egy rövid kiképzés is a fegyverek használatáról, majd ki is próbálták azokat párokba rendeződve, és akik kedvet éreztek hozzá, bemutatót tarthattak belőle. Ezek után fölelevenítették a regény fontosabb szereplőit, eseményeit, majd pedig el is játszották a jeleneteket. Észrevétlenül repült el az idő, nem is volt kedvük hazamenni. Másnap volt, aki azt kérdezte, hogy a következő csütörtökön is elmegyünk-e a könyvtárba.


Különleges program a magyar kultúra napja alkalmából

2017. január 20.

Iskolánk 7. osztályos tanulói január 20-án, a magyar kultúra napja alkalmából rendhagyó történelemórán vettek részt az Eötvös utcai kulturális központban.
Novák Ferenc néprajzkutató, koreográfus tartott előadást A magyar néptánc évszázadai címmel. A Kárpát-medence hagyományos tánctípusait a Bihari Táncegyüttes tagjai mutatták be a Bekecs zenekar közreműködésével.
A gyerekek megismerhették a legelterjedtebb magyar néptánc típusokat és többek között azt is megtudták, melyik táncunk a legrégibb és pl. honnan ered a csárdás elnevezés.
Az előadás külön jelentősége, hogy a iskolánk két hetedikes osztályának tanulói májusban a Csángóföldre látogatnak a Határtalanul program keretében és az előadás csángó tánccal indult, így bepillantást nyertek az ottani hagyományos népi kultúrába.
Köszönjük az előadóknak és a szervező Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt-nek, hogy megtekinthettük ezt az igazán különleges előadást!


Az internethasználat veszélyei - látogatás a rendőrségen

2016. december

December folyamán a felső tagozatos osztályok látogatást tettek a BRFK Teve utcai székházában, ahol a rendőrség szakemberei interaktív foglalkozások keretében hívták fel a gyerekek figyelmét az internethasználat veszélyeire . A foglalkozásokat nagyon hasznosnak és aktuálisnak tartottuk. A felvetett témákat osztályfőnöki órák keretében fogjuk továbbvitatni.


Minipolisz

2016. december 15.

A VI. kerületi Rendőrkapitányság jóvoltából december 15-én iskolánk tíz alsó tagozatos és 5. osztályos tanulója egy felejthetetlen délelőttöt tölthetett a Minipoliszban.
A rendőrség képviseletében Horváth-Szászi Erzsébet köszöntötte a vendégeket. A karácsonyi ünnepség keretében díjazták a közlekedési rajzpályázat résztvevőit. Minden tanuló oklevelet kapott, aki rajzban jelenítette meg közlekedéssel kapcsolatos élményeit. A legszebb rajzokból jelenleg egy kis kiállítás is megtekinthető a Minipolisz területén.
A gyerekek személyesen találkozhattak a Mikulással, akitől mindenki egy szép ajándékcsomagot kapott.
Ezután következett az önfeledt játék. A gyerekek "vásároltak" az élelmiszerboltban és a drogériában, ahol beülhettek a pénztárba is. Pizzát sütöttek, és felszolgálták azt a vendéglőben. Elkészítették egymás frizuráját a fodrászüzletben, és beülhettek az igazihoz teljesen hasonló fogorvosi székbe is. "Dolgoztak" postán, bankban, végigjártak kerékpárral és rollerrel egy mini KRESZ-pályát. Ízelítőt kaptak a rendőrség és a tűzoltóság munkájából, melynek során valódi vízzel történő "oltásra" is lehetőség nyílt.
Tartalmas és élményekkel teli délelőttben volt részünk.


Karácsonyi kézműves foglalkozás a 7.b osztályban

2016. december 21.

Az osztálykarácsonyozás után kézműves foglalkozásokon vehettek részt a 7.b osztályos tanulók. Karácsonyi díszeket vágtak ki méhviasz lapokból, zöld papírból fenyőfákat hajtogattak, sőt modern fenyőfa is készült egyszerű gallyakból.
Az elkészült munkákat hazavihették a gyerekek és feldíszíthették velük az otthoni karácsonyfát.


Mikulásgyárban a 7.b

2016. december 21.

A 7. b osztály már harmadik éve gondol azokra a gyerekekre, akik szűkölködnek karácsonykor is.
Az osztály tanulói 5. osztályos koruk óta vesznek részt az egyik szeretetszolgálat cipősdoboz gyűjtő akciójában, amely során ajándékokkal teletöltött dobozokat visznek el a gyűjtőhelyre, ahonnan továbbítják az adományokat a rászoruló gyerekeknek.
Az idén a Mikulásgyárhoz vitték szépen becsomagolt dobozaikat, melyekbe plüss játékok, bizsuk, tisztálkodó szerek, karácsonyi dekorációk, könyvek, édességek kerültek a gyerekek és a szülők jóvoltából.
Tizenhat dobozt adtak át a Mikulásgyárnak. Talán mindnyájan érezték, hogy nemcsak kapni, de adni is öröm!


Teremdíszítés

2016. december 20.

A teremdíszítési verseny második fordulója a karácsonyi ünnepkör köré épült. Az összes osztály megszépült, sok helyen saját készítésű, ötletes dekorációt készítettek, és volt, ahol a szülők is kivették részüket a csinosításból. Az Eötvös10 kulturális pályázatán több mint 100.000 Ft-t kaptunk, és ebből a pénzből a kézműves foglalkozásokhoz vásároltunk anyagokat, eszközöket. Mindenki izgatottan várta az eredményt, amelyet az év utolsó iskolagyűlésén hirdettünk ki. A pontozásban a diákönkormányzat képviselői, valamint a vezetőség vett részt.

Fotók megtekintése


Karácsonyi koncert

2016. december 19.

December 19-én, hétfőn délután tartottuk meg karácsonyi koncertünket az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban alsó- és felső tagozatos kórusunk közreműködésével. Zoltán atya néhány kedves szóval köszöntötte a gyermekeket és felnőtteket. Először az alsó tagozatos diákok szavaltak és énekeltek, majd a Tóth Aladár Zeneiskola növendékeinek és tanárainak műsorát hallhattuk. A német majd az angol két tannyelvű osztályok diákjainak és tanárainak dalcsokrai után hallhattunk szólóénekeket, hangszeres zeneszámokat és az énekkarból kivált kamarakórus tagjait. A koncertet a felső tagozatos diákok és tanáraik éneke zárta. A műsor után iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony című versével kívánt boldog karácsonyt az egybegyűlteknek. Végül együtt elénekeltük a Mennyből az angyal c. karácsonyi éneket. A kórusok Ujváry Éva és Gede Éva tanárnők vezényletével adták elő műsorszámaikat.

Fotók megtekintése


Teremdíszítési verseny


Az idei tanévben is folytatjuk tavaly elkezdett és idén már hagyománynak tekinthető teremdíszítési versenyünket.
Az ősz tematikus témaköréhez és a Márton-naphoz, valamint a Halloweenhez kapcsolódott az első díszítési időszak. A változatos és ötletes dekorálások között különleges és üde színfoltot jelentettek azok a munkák, amelyeknél az osztályok természetes anyagokat – színes őszi faleveleket, terméseket, ágakat – is felhasználtak.
A felső tagozatos osztályok termeit a diákönkormányzat képviselői járták végig, és szavazataik alapján alakult ki a nyertes osztályok sorrendje.
A teremdíszítési verseny következő témaköre természetesen a decemberi ünnepkörhöz kötődik.

Fotók megtekintése


Szent Márton nyomában – kirándulás Szombathelyre

2016. november 22.

A szent Márton év lezárásaképpen iskolánk ötven tanulója Szombathelyre látogatott hat kísérő tanárral. A gyerekek az iskolai Szent Mártonról és Pannóniáról rendezett versenyen osztályaik legeredményesebb csoportjai voltak a 3. évfolyamtól a 8. évfolyamig.

Gyönyörű, napos időben indultunk útnak. A szombathelyi Iseum Savariense Múzeumot látogattuk meg, ahol vezetett múzeumi sétán vettünk részt. Megismerkedtünk a római Pannónia provincia fontos városával, Savariával, tanulmányoztuk a város alaprajzát, az akkori életet, megértettük az Iseum szó jelentését. Sok-sok megmaradt tárgyat, festett falmaradványt, faragványt, oszlopfőt eredetiben is láthattunk a tárlókban. Vezetőink külön előadást tartottak Szent Mártonról és a korai keresztényekről.

A múzeum bejárása után foglalkozásokon vettek részt a gyerekek; a kisebbek a lovon ülő Mártont, mint római katonát öltöztették fel különböző anyagokból, a nagyobbak pedig római mintával ellátott tésztát szaggattak ki, amelyet később a kedves múzeumpedagógusok kisütöttek és névre szólóan átadtak a gyerekeknek.
A városban tett sétánkon a Fő téren újabb szobrokat, térplasztikákat találtunk, amelyek a római korra emlékeztettek. Megtekintettük azt a templomot is, amelynek helyén a legenda szerint Szent Márton szülőháza állt.
Jól esett a finom ebéd a foglalkozások és a séta után.
Még sok látnivalót szerettünk volna megnézi, de sajnos indulnunk kellett haza.

A kirándulás költségeire Terézváros önkormányzata saját költségvetéséből biztosított 300 000 Ft-t (autóbusz és ebéd). A múzeumi programot a Terézvárosi Tudástér Alapítvány finanszírozta a 6. kerületi önkormányzattól elnyert civil pályázatból.

Fotók megtekintése


Két tannyelvű általános iskolák országos német nyelvi versenye

2016. november 18.

November 18-án tíz iskola legjobb németes tanulói érkeztek az ország minden részéből iskolánkba, hogy összemérjék német nyelvtudásukat egyéni és csapatversenyben. Az ünnepélyes megnyitót megtisztelte Simonffy Márta alpolgármester asszony és Debnár László a KLIK VI. tankerületének képviseletében. A megnyitó ünnepségen a 6.a tanulói előadták a Szent Márton életét felidéző színdarabot (melyet egy héttel korábban a Márton-napi rendezvényen a templomban is bemutattak), amely az 1700-as kerek évforduló mellett azért is kapcsolódott a versenyhez, mert idén a kiemelt téma a német népszokások voltak. Az egyéni versenyzők egy nyelvvizsgához hasonló feladatsort oldottak meg, amely hallásértési, szövegértési és nyelvtani feladatokat tartalmazott, a csapatban versenyzők pedig bemutattak egy általuk választott témájú - a népszokások témakörhöz tartozó - prezentációt, majd többféle játékos feladatot oldottak meg. A verseny után kézműves foglalkozásokon vettek részt a gyerekek, majd sétát tettek Terézvárosban, megismerkedve kerületünk főbb nevezetességeivel az Andrássy úton. Az eredményhirdetésre délután került sor. Az egyéni versenyben szinte minden résztvevő iskola tanulója ért el helyezést, a csapatok között pedig a miskolci diákok voltak a legjobbak.
A verseny megvalósulását támogatta Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata, a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ VI. Tankerülete, a Német Nagykövetség, a Raabe Klett Kiadó, a Svájci Államszövetség Nagykövetsége és az iskola alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány.

Fotók megtekintése


Bogármese

2016. november 15.

2016. november 15-én, kedden alsó tagozatos diákjaink a RaM Colosseumba látogattak a Bogármese című előadás megtekintésére. A jegyeket a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola ajánlotta fel ingyenesen. Az előadáson a gyerekek megismerkedhettek a zene és a tánc sajátos kifejező eszközeivel és erejével. Külön örömet jelentett számunkra, hogy volt tanítványunkat, Engelmann Andrást is viszont láthattuk a világot jelentő deszkákon!


Márton-nap

2016. november 11.

Iskolánk ebben az évben Szent Márton napját az 1700. évforduló kapcsán a megszokottól eltérően ünnepelte. A német hagyományokhoz kötődve a németes osztályok eddig is minden évben lampionos felvonulással és kis színdarabbal emlékeztek meg a püspök életéről, idén azonban a kerek évforduló miatt az egész iskola részt vett a Márton-napi (sőt heti) programokon. A 11-ét megelőző héten a gyerekek megismerkedtek a püspök életéhez kötődő történetekkel, az első és második osztályosok rajzokat készítettek, a 3-8. osztályokban pedig játékos vetélkedőt tartottak. A győztes csapatok jutalma egy autóbuszos kirándulás lesz Szent Márton szülővárosába, Szombathelyre, ahol interaktív múzeumi foglalkozáson vesznek majd részt a Szent Mártonról rendezett kiállításon. 11-én délelőtt a Teréz-templomban rövid előadást hallgattak meg a gyerekek Szent Mártonról, az angolos osztályok pedig megtekintették a délutáni színdarab főpróbáját. Délután öt órakor kezdődött a hagyományos Márton-napi program. A püspök életét és tevékenységét felidéző színdarabot idén az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban adták elő a hatodikosok a németes osztályoknak és a szülőknek. Az ezt követő lampionos felvonulást a környező utcákon ebben az évben egy igazi ló és lovasa, Szent Márton vezette, a gyerekek énekét pedig a szomszédos Zeneművészeti Szakközépiskola diákjainak rézfúvósai kísérték. A felvonulás után a gyerekeket a szülők által készített finomságokkal teli asztalok várták az iskola aulájában és tornatermében, a szülőket pedig libazsíros kenyérrel kínáltuk.
A program a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatásával valósult meg: egyrészt a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata által kiírt civil pályázaton elnyert támogatásból, másrészt saját költségvetéséből.

Fotók megtekintése


Október 23.

2016. október 21.

2016. október 21-én ünnepeltük meg iskolánkban az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Eredeti filmfelvételek, dokumentumfilm megtekintésével, versekkel, dallal idézték fel felső tagozatos diákjaink, énekkarunk az eseményeket. Riportokat készítettek arról néhány diákkal és tanárokkal, kinek mi jut eszébe 1956-ról. Minden osztály készített egy plakátot, azokból kiállítást rendeztünk az aulában.


Mesemúzeum

2016. október 26.

Az 5.a osztály október 26-án a Mesemúzeumban járt. A múzeum változatos programmal várta a gyerekeket. Először egy társasjáték keretében vetélkedtek egymással a csapatok. Majd körbejárták a mesevilág varázslatos helyszíneit, találkoztak varázserejű mesei szereplőkkel, fölmásztak egy fa tetejére, hogy megérintsék a sárkánytojást, belenéztek a feneketlen kútba, kiszabadították a királyfit a labirintusból, maguk is beöltöztek mesehősök ruháiba, és végül legyőzték a hétfejű sárkányt is.

Fotók megtekintése


Obervellach 2016.


Német nyelvi táborunkat október elején Ausztriában bonyolítottuk le. Az utóbbi években már hagyománnyá vált, hogy utazásunk időpontjának megválasztásában nagy szerepet játszik a szüreti hálaadási fesztiválon való fellépés is, mivel a kisváros polgárai szeretettel fogadják tanulóinkat, és szívesen nézik meg színvonalas műsorunkat. Ebben a tanévben a fellépést követő héten vettek részt tanulóink a nyelvi foglalkozásokon és a kirándulásokon.
1. nap: Az egész napos utazás fáradalmait az affenbergi látogatás keretében pihentük ki. Megálltunk Ossiachban, ahol megtekintettük a makákó majmok birodalmát.
2. nap: Ezen a napon a szüreti fesztiválon vettünk részt. Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, időnként szemerkélt az eső, ennek ellenére sikerült megnéznünk a szüreti felvonulást is. Fellépésünk nagy sikert aratott, a 4. osztályosok sváb táncot adtak elő, az 5. osztályosok felcsíkit, a 6., 7. és 8. osztályosok pedig moldvai táncokkal szórakoztatták az osztrák közönséget.
A délután folyamán még egy programot sikerült megvalósítanunk. A BIOS házban két csoportba osztva néztünk meg egy nagyon szép természetfilmet a Hohe Tauern nemzeti park állat- és növényvilágáról, valamint interaktív játékok segítségével lehetőségünk volt a négy elem tulajdonságaival megismerkedni.
3. nap: Délelőtt elkezdődtek a német nyelvi foglalkozások az osztrák tanárok vezetésével, ezt követően pedig elindultunk a programokra. Ez a nap a túrázás jegyében telt el. Megtekintettük a Ragga-szurdok csodálatos vízesését, majd elutaztunk Roseggbe, ahol az állatparkot látogattuk meg,
4. nap: A nyelvórák után a millstatti tavon hajókáztunk, majd szerettünk volna felmenni magashegyi felvonóval a Kaiserburgra, de sajnos a nagy szél miatt ezt nem tudtuk megvalósítani, mivel lezárták délutánra a felvonót. Ehelyett tehát ellátogattunk Feld am See-be, ahol állatsimogató és az Afrika Múzeum található. Már többször jártunk ezen a helyen, de minden évben találkozunk valami újdonsággal, amit érdemes megnéznünk.
5. nap: Délután először a Mölltal gleccserre mentünk fel. 3100 méteren már havazott, míg a völgyben szépen sütött a nap. Nem sok időt tudtunk fent eltölteni, hiszen máris indultunk tovább Maltatalba Ausztria legnagyobb völgyzáró gátjához.
6. nap: A hazautazás napján egy utolsó programmal búcsúztunk Ausztriától: megálltunk Klagenfurt mellett, és megnéztük a Minimundust. A felújítás már teljesen befejeződött, vagyis idén már minden része látogatható volt, amit nagy örömmel fogadtunk.

8. osztályos tanulók véleménye az obervellachi táborozásról


Rendőrségi nyílt nap

2016. október 19.

Október 19-én a 6.a és a 4.c osztály részt vett a 6. kerületi Rendőrkapitányság nyílt napján. Elsőként az előállító helyiséget és a szolgálatirányító helyiséget tekintettük meg, ahol a rendőrnő elmesélte, hogyan működik a rendszer, ha valakit egy bűncselekmény kapcsán előállítanak. De azt is megtudtuk, hogy itt őrzik azokat a gyerekeket is, akik szüleiktől elkeverednek, vagy esetleg tanítási időben az utcán vagy a plázában találják őket. Ezután a felismertető helyiség következett, ahol megmutatták nekünk, hogyan veszik nyilvántartásba azokat, akiket valamiért előállítottak, hogyan készül az ujjlenyomat és a nyilvántartási fotó. Azt is megtudtuk, hogy egy rendőrnek mivel kell igazolnia magát, pontosan hogyan néz ki a rendőrségi jelvény. Aztán egy fegyverszakértő különböző fegyvereket mutatott nekünk, majd megtekintettünk egy intézkedéstaktikai bemutatót. Ez nagyon izgalmas volt, láthattuk, hogyan hatolnak be a rendőrök egy zárt helyiségbe és hogyan fognak el egy bűnözőt. Végezetül egy bűnmegelőzési előadást hallhattunk, ahol sok hasznos tippet kaptunk, hogy hogyan ne váljunk bűncselekmény áldozatává. Nagyon sok hasznos dolgot láttunk, hallottunk, köszönjük a lehetőséget és a tartalmas programot a rendőrségnek!


Alapítványi est

2016. október 15.

Október 15-én, Teréz napján tartottuk immár hagyományosnak mondható alapítványi estünket. Az összejövetel célja az iskolai alapítvány anyagi támogatása mellett az is, hogy alkalmat teremtsen a szülők és a pedagógusok kötetlen, oldott hangulatú találkozására. Az alapítvány alapítójának, Kis Ernőnek, majd az iskola igazgatójának, Martikán Beatrixnak a köszöntője után szórakoztató műsor következett: táncbemutatót tartott a New Age Dance Academy és a Premier Művészeti Szakgimnázium, jazz-zenével szórakoztatta a közönséget három régi tanítványunk – Egri János, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián, énekelt Pecze Zsófia, aki korábban szolfézst tartott a zeneiskolás diákoknak, valamint Molnár Zsolt operaénekes kápráztatta el a publikumot híres operaáriák előadásával. Az ezt követő vacsora után Stefanidu Janula és zenekara élő zenéjére görög táncház kezdődött, ahol a vendégek megtanulhatták a görög néptánc egyszerűbb lépéseit. Vagy legalábbis megpróbálkoztak vele. A szülők és a Supergym edzőterem által felajánlott tombolatárgyak kisorsolása után lassan véget ért a kellemes hangulatú este. Az összejövetel sikeres lebonyolításában nagy segítségünkre voltak az Alapvető Egyesület szervezésében közösségi szolgálatot ellátó középiskolások.

Fotók megtekintése
Hatoscsatorna beszámoló megtekintése


Terézvárosi búcsú

2016. október 14.

A Terézvárosi búcsún idén 42 táncos lábú németes gyerek képviselte iskolánkat. A múlt szombaton az Eötvös 10 közösségi és kulturális színtér előtt felállított színpadon 4-8. osztályos gyerekeink sváb, felcsíki, moldvai táncokkal szórakoztatták a közönséget. Ezzel az előadásunkkal egy héttel korábban nagy sikerrel léptünk fel az ausztriai Obervellachban a szüreti fesztiválon.

Fotók megtekintése


Sport- és egészségnap

2016. október 14.

Október 14-én, pénteken sport- és egészségnapot tartottunk iskolánkban. Az alsó tagozatosok egy friss saláta elfogyasztásával kezdték a napot, majd erőre kapva az egészséges étel elfogyasztásától különféle játékos sport tevékenységekben vettek részt. Legyőzték egy akadálypálya nehézségeit, hula hopp karikával végeztek feladatokat, a tetőkertben sorversenyek zajlottak, az iskola előtti udvaron pedig rollerrel vagy kerékpárral járták végig az ott kialakított pályát.
Az ötödik, hatodik és hetedik évfolyam tanulói maguk készítették el és ízesítették a friss salátát az osztályonként összekészített hozzávalókból. A felsős akadálypálya teljesítése mellett részt vettek önvédelmi oktatásban is, valamint összemérték erejüket különféle labdajátékokban.
Nyolcadikosainkkal a sport- és egészségnap keretein belül a SuperGym edzőterembe látogattunk. A teremben nagyon változatos és izgalmas programokkal vártak minket, mint például crossfit edzés, thai box, kar és alakformálás profi személyi edzők segítségével. A gyerekeknek lehetőségük volt több edzésformába is belekóstolni, és a helyes kondigép használatot is elsajátítani. Az edzőtermi programokat egy házi crossfit versennyel zártuk, amit nagyon élveztek a résztvevő gyerekek és mi, nézők is. Összességében elmondható, hogy nagyon jól szervezett, jó hangulatú napot töltöttünk ott.
A gyerekek kóstolót is kaptak aszalt gyümölcsökből. Az osztályok a nap végén kis ajándékot vehettek át egész napi teljesítményük elismeréséül. Ezek az ajándékok szellemi tornaként kapcsolhatók a nap témájához. A sport- és egészségnap megvalósításához szükség volt az iskolai alapítvány, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány által a VI. kerületi önkormányzat civil pályázatán elnyert pénzre is, amelyből megvásároltuk a salátához szükséges alapanyagokat, az aszalt gyümölcsöket, az osztályoknak átadott ajándékokat, valamint a belépőt a nyolcadikosoknak a Supergym edzőterembe.


Fotók megtekintéseHorvát-magyar „CHAT” tábor Dunabogdányban

2016. szeptember 19-25.

Felejthetetlen hat napot töltöttünk el a kerület dunabogdányi gyermeküdülőjében mi, 44 gyerek és 6 tanár.
A tábor különleges voltát az adta, hogy a gyerekek fele - 22 tanuló és 3 kísérő tanár - egy horvát iskolából érkezett, Zadar városából.
Terézváros 2015-ben létesített testvérvárosi kapcsolatot a horvát tengerparti várossal, Zadarral. E kapcsolat keretében valósult meg a két iskola közötti együttműködés.
A tábor célja többrétű volt: a testvérkapcsolatot kihasználva a másik ország kultúrájának megismerése, kapcsolatok kialakítása az ottani gyerekekkel és nem utolsósorban az angol mint közvetítő nyelv használata a mindennapos kommunikáció során. Ez utóbbi elősegítette tanulóink nyelvi kompetenciájának fejlődését úgy, hogy közvetlenül a való életben használhatták a nyelvet.

Horvát barátaink hétfőn tíz órás autóbuszozás után érkeztek meg Dunabogdányba. Nagy volt az izgalom, vajon milyen lesz a társaság, és sikerül-e jó kapcsolatot kialakítani velük. Már az első pillanatokban kiderült, hogy ők is nyitottak az együttműködésre, és kíváncsian várták az együtt eltöltendő hetet.

A hétfő délután az ismerkedésről szólt, nemcsak a gyerekek és a tanárok ismerték meg egymást, hanem Dunabogdány települése is bemutatkozott: lesétáltunk a Duna-partra, meglátogattuk a pékséget. A parton papírhajókat készítettünk, és horvát, magyar, illetve uniós zászlócskákat az árbocukra tűzbe vízre bocsájtottuk őket.

Kedden, szerdán és pénteken délelőtt angol foglalkozásokat tartottak iskolánk angoltanárai. Ezek a foglalkozások mindig horvát-magyar közös csoportokban zajlottak (miként a szobákban is vegyesen szállásoltuk el a gyerekeket), hogy minél több alkalmuk legyen a közös munkára és az angol nyelv használatára. Változatos feladatokkal készültünk: volt feladat feliratos pólókkal kapcsolatban, lefordították a napi menüt angol nyelvre, játszva értették meg és fogadták el a kultúrák különbözőségét, és még sorolhatnánk a sokféle érdekes feladatot. E tevékenységek előtt pedig naplót írtak angolul az előző napok történéseiről, minden nap külön horvát-magyar szószedettel gazdagítva egymás közötti kommunikációjukat.

Esténként a vacsora után kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni. Az első estén nagyon sokan ültek le üvegmécsest díszíteni decoupage technikával. Később ezen kívül könyvjelzőket is készíthettek, és befóliázták őket, hogy tartósabbak maradjanak. A merészebbek hátizsákot is készíthettek, és ezeket a következő napokon büszkén hordták. (Természetesen minden saját készítésű munkát hazavihettek a gyerekek.)

A szerdai foglalkozások idején vendégeink is voltak: az Önkormányzat részéről Papp László alpolgármester úr és munkatársai, valamint igazgatónőnk kereste fel a tábort. Megismerkedtek az ott folyó munkával, beszélgettek a gyerekekkel és a tanárokkal is. Az alpolgármester úr angolul köszöntötte a gyerekeket. A terézvárosi televízió, a „hatoscsatorna” is készített felvételeket és riportokat – mint később is többször a tábori programok során.
Félnapos és egész napos kirándulásokon is részt vettek a tanulók és tanáraik. Kedden autóbuszos városnézésre indultunk Budapestre - a közvetítő nyelv természetesen most is az angol volt. A horvát vendégek ámulva nézték fővárosunk nevezetességeit, a gyönyörű panorámát a Gellért-hegyről és a Halászbástyáról, megcsodálták a Hősök terét és környékét.

Szerdán délután Esztergomban jártunk. Mindenkit lenyűgözött a Bazilika impozáns mérete, és felmásztunk a kupolába, ahonnan beláttuk a várost, és megcsodálhattuk újra a Dunát és az egész Dunakanyart. A Vármúzeumban angol nyelvű idegenvezetés során ismerkedtek meg horvát vendégeink az újabb látnivalókkal. Kérésükre Szentendrén folytattuk szerdai programunkat, és a hangulatos sétálóutcában a híres Szamos cukrászda süteményeit kóstolhatták meg, többek között az év tortáját is.

Pénteken a délelőtti angol foglalkozások és az ebéd után a visegrádi várba kirándultunk. A táj a Dunával itt is lenyűgözte vendégeinket – és minket is, mint mindig. Nagy sikere volt a kalandparki programnak, ahol mindenki mászhatott és kipróbálta ügyességét. Jó volt látni, ahogy segítették egymást a gyerekek a lent és fent rájuk ügyelő felnőttek szavait tolmácsolva, és szurkolva egymásnak és a pályákon lévő tanároknak egyaránt. Akik nem a magasban tették próbára ügyességüket, a földön, a gokart pályán versenyezhettek egymással igazi autóverseny hangulatot teremtve.

Csütörtökön délelőtt az iskolánkba látogattunk. Itt iskolánk vezetője, Martikán Beatrix köszöntötte a vendégeket, majd a táborban részt vevő magyar gyerekek kis csoportokban végigvezették horvát társaikat az iskola területén, és megmutatták a különböző termeket, természetesen angolul. A tanárok megismerték a tanári szobát, és szakmai kérdéseket tettek fel a tanítás mindennapjairól, majd az igazgatónővel kötetlen beszélgetésen vettek részt. Ezután átmentünk a Teréz templomba, és felmehettünk a toronyba, hogy onnan vessünk egy pillantást az iskola környékére és Terézváros egy részére. Köszönet ezért Horváth Zoltán plébános atyának!
A toronyjárás után a horvát vendégek kérésének tettünk eleget, amikor átvezettük őket a Starbucks kávézóba. Nagyon örültek ennek, mert náluk ilyen kávézó nincs, és már hétfő óta nógattak minket, hogy ha lehetséges, iktassuk be a programba. (Inkább ajándékokat vettek itt, min kávéztak…)
Ebédre a Seasons étteremben vártak bennünket. Itt csatlakozott a csoporthoz a zadari önkormányzat oktatásért felelős vezetője, aki a horvát kollégáktól és gyerekektől közvetlen információkat kapott a táborról és az ellátásról. Igazgatónőnkkel is tudott beszélgetni, mégpedig német nyelven.
Ebéd után meglepetés-program következett: a Croatica horvát kulturális központba sétáltunk el. Nagy örömmel fogadták horvát vendégeink, hogy anyanyelvükön (is) fogadtak bennünket, és bemutatták az egyesület tevékenységét, a stúdiót és a nyomdát. A kedves vendéglátáson kívül mindenki ajándékot is kapott. Köszönetet mondunk ezért Szántóné Mezei Gabriellának és Horváth Csaba ügyvezető igazgató úrnak!
A délután folyamán még meglátogattuk az Operaházat, ahol angol nyelven vezették körbe a csoportot. A dús aranyozású, gazdagon díszített épület kívülről és belülről is ámulatba ejtette vendégeinket.

Szombaton is izgalmas és érdekes programjaink voltak: délelőtt az országházat néztük meg, természetesen angol nyelvű idegenvezetéssel. Vendégeink nem győztek fényképezni a folyosókon, a lépcsőházakban és a termekben. Csak a Korona kupolatermében volt tilos a fényképezés. A Bazilika mellett elsétálva ismét a Seasons étteremben ebédeltünk, ahol az Önkormányzat vezetőivel, munkatársaival, valamint a horvát nagykövetség tanácsosával, Ivan Busiccsal is találkozott csoportunk. Hassay Zsófia polgármester asszony köszöntötte a csoportot és különösen horvát vendégeinket. Hangsúlyozta a tábor fontosságát nemcsak a tanulók, hanem a két város együttműködésének szempontjából is. A horvát tanácsos úr szintén kiemelte e rendezvény fontosságát.
Befejezésül minden résztvevő ajándékot kapott, amelyet személyesen a polgármester asszony, illetve az alpolgármester úr adott át.
A délutáni program az Állatkert megtekintése volt. Itt horvát-angol vegyes csoportokban, de szabadon sétálhattak a gyerekek, és ismerkedhettek meg a különböző állatokkal.

Szombaton vacsora után érkeztünk el a búcsúesthez. Először mindenki tanúsítványt kapott a tábori részvételről a magyar tanároktól, majd következett a zenés-táncos party. Eközben levetítettük az elkészült képeket, ahol minden felvételt nagy ováció fogadott. Kicsit tovább maradhattak fenn a gyerekek, de nem túlságosan, mert a horvát gyerekekre vasárnap egy tízórás utazás várt.

Vasárnap elérkezett a búcsúzás ideje. Ismeretségek, barátságok szövődtek ez alatt az egy hét alatt. Bizony, sokan könnyeztek, sírtak, hogy vége van ennek a hat napnak, és folytatódnak a mindennapok. Csak az vigasztalt mindenkit, hogy talán még ebben a tanévben újra találkozhatnak egymással – Zadarban!

Köszönetet mondunk a Terézvárosi Önkormányzatnak, hogy lehetővé tette ezt a csodálatos programot, segített minket szervezésben és anyagiakban egyaránt.

Köszönetet mondunk ezenkívül mindenkinek, aki fontosnak érezte és támogatta programunkat (akiket e beszámolóban megemlítettünk) - nem különben a dunabogdányi üdülő és a konyha munkatársainak (a finom ételekért és kedvességükért is).Fotók megtekintése
Hatoscsatorna tv adás megtekintése


Autómentes nap

2016. szeptember 17.

Az autómentes napon 13 lány vett részt a 6.a, 8.a, 8.b osztályokból. Lehetőségük volt kipróbálni biciklis gyorsaságukat speciális kerékpárokon, valamint csocsóztak, falat másztak és olimpiai kvízen is részt vettek. Ez a program az Európai mobilitási hét része volt.

Fotók megtekintése


Könyvtárban jártunk

2016. szeptember 8.

Szeptember 8-án volt az Olvasás Világnapja. Ez alkalomból a 4.c osztály ellátogatott a Terézvárosi Gyermekkönyvtárba. A mi osztályunk szeret olvasni, ezért a nyári szünet után jól eső izgalommal készülődtünk erre a programra. Nem is kellett csalódnunk! Miután fölidéztük, milyen rendszerben, hol bújnak meg a könyvek, és a helyszínen történt változásokat is fölfedeztük -, könyvbemutató drámajátékra invitált bennünket Veronika (a könyvtárosunk) . Csapatokat kellett alkotni, és egy választott könyvből jeleneteket megjeleníteni. A lapokhoz fehér lepedőt, a fedéltervhez színes bársonyt kaptunk. Kíváncsian fogadtuk el a játékfelhívást. Boldogan vetettük bele magunkat a tervezgetésbe. Hogy mi lett belőle? Élőképeinkkel magunkat is megleptünk. Hogy hogy sikerült? Nézzétek meg a képeken, és ha valakivel valami jó történik, mesélje el bátran nekünk!

Fotók megtekintése


Tanévnyitó ünnepély


2016. szeptember elsején 8 órakor tanévnyitó ünnepéllyel kezdődött az új tanév. A főszereplők kis első osztályos tanulóink voltak, akik az ötödikes diákokkal párban érkeztek a diákok tartotta kapun keresztül énekszó kíséretében tanító nénijeikhez. A hangulatos műsort a 4. b osztály tanulói adták, melyben igyekeztek kedvet csinálni az iskolához, tanuláshoz versekkel, dalokkal, tánccal és jelenetekkel. A műsor után iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix köszöntötte az egybegyűlteket, és megnyitotta a 2016/17-es tanévet. Végezetül az elsősök kis ajándékot kaptak az ötödikesektől. Az ajándékok megvásárlását a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatta.


Iskolai programok a 2015-2016-os tanévben

Táborozás LentibenIskolánkból kilenc fő vett részt a Terézvárosi Önkormányzat által szervezett táborban Terézváros testvérvárosában, Lentiben. A helyiek nagy örömmel és kedvességgel fogadták a kerület öt iskolájából delegált 45 gyereket.Minden napra jutott valami izgalmas program is. Meglátogattuk Öveges József szülőházát, ahol érdekes kísérleteket is kipróbálhattak a gyerekek. A közeli tájházban a múlt használati tárgyaival ismerkedhettek. A bátrak ügyességüket a márokföldi kalandparkban próbálhatták ki. Egész napos kirándulás keretében a Kis-Balaton élővilágát fedezhették fel, majd a Balatonban is megmártózhattak. A várost csapatokban egy felfedező játék keretében járták be, amelynek végén a fantasztikus sokmedencés strand várta őket. Jutott idő sportversenyekre, kézműveskedésre, fagyizásra, és természetesen új ismeretségek és barátságok megkötésére is. A tábor teljes költségét az Önkormányzat állta.


Német nyelvi tábor Tarján

2016. augusztus 8-12.

21 gyerekkel töltöttünk 5 napot a Tarján kisközség közvetlen közelében található német nemzetiségi táborban. Elsődleges célunk a zömmel svábok által lakott település és a sváb hagyományok megismerése volt. A helyi általános iskola volt énektanára tanított nekünk különböző magyar és német nyelvű énekeket, segítségére volt egy 10 éves harmonikás fiú, aki az egyik helyi zenekarban is zenél. Bő egy órás gyalogtúrával jutottunk be a faluba, a sváb falumúzeumban találkoztunk Marika nénivel, aki sokat mesélt nekünk a sváb hagyományokról és a mai napig jelen lévő szokásokról.
Marika néni a következő napon egy hagyományos sváb étel, a nudli (Schupfnudel) készítését mutatta meg nekünk, melynek munkálataiból minden gyerek alaposan kivette a részét, és ebédre a saját főztünket ehettük.
Német tábor lévén sok német foglalkozást is tartottunk az éppen aktuális olimpia jegyében. A gyerekek megismerték német nyelven a régi és újkori olimpiák történetét, az olimpia szimbólumait, sportágait. Készítettek plakátot egy-egy szabadon választott olimpiai sportágról és azt be is mutatták, medált terveztek, activityt játszottunk a különböző sportágakkal kapcsolatosan. Ezeken kívül folyamatosan nyomon követtük a riói olimpia eseményeit, és együtt örültünk a magyar sportolók fantasztikus szereplésének.
Nagyon sok időt tölthettek a gyerekek a szabadban, fociztak, labdáztak, bújócskáztak, voltak, akik különböző állatkákkal ismerkedtek. Kirándulást szerveztünk Tatabányára a Turul szoborhoz, ha jól számoltunk, 429 lépcsőfokon vezetett fel az utunk.
Utolsó este Ki mit tud?-ot rendeztünk, melyre nagyon készültek a gyerekek. Annyira jó hangulatot teremtettek, hogy egy kis diszkózásba fordult a búcsúeste.
Nagyon hamar eltelt ez a néhány nap, de még utolsó délelőttre is maradt egy kis program. Két csodálatos lóval érkezett az egyik helyi lovász, és a gyerekek sorban kipróbálhatták a lovaglást.
Jól éreztük magunkat ebben az igazán szép környezetben, és a tábor területén tartózkodó sváb zenekar és sváb tánccsoport nagyon jó hangulatot varázsolt egész hétre.

A táborban készült fotók az alábbi linken megtekinthetők:
https://goo.gl/photos/WyYiBjWKUGKTrwrc6


Táborozás Kisinócon

2016. július 18-22.

Idén nyáron a Börzsönybe, Kisinócra szerveztük az angol tábort.
5 vidám napot töltöttünk ott 31 gyermekkel július 18-22. között. Egy műemlék jellegű turistaházban laktunk, és helyben készített finom ételeket fogyasztottunk. Hatalmas kert tartozik az épülethez, amit megérkezéskor rögtön birtokunkba is vettünk. Az angolozás mellett csodálatos programokon vettünk részt. Nagy túrát tettünk föl a Királyrétre. Hajtányoztunk, kisvonatoztunk, megnéztük Kismarost és egy sváb múzeumot. Átballagtunk Törökmezőre. Kipróbáltuk a kalandpályát. Magas fák koronái közt bujkáltunk, mit Robin Hood. Összehasonlítottuk az angol íjat a magyarokéval, és ki is próbálhattuk. Minden tevékenységünk összefüggött az angol kultúrával. Nagy-Britannia országaival ismerkedtünk, sokféle érdekes feladatot oldottunk meg csoportmunkában. Voltunk kisállatkertben, és néhány állatot (bogarat) házhoz hozott a gazdája. Kézbe is vehettük őket. Egyik nap a faluba akartunk menni, ám a sorakozónál észrevettük, hogy Ági néni nincs sehol! Elrabolták!!! Szerencsére üzenete és az általa elszórt nyomok alapján megtaláltuk! Amellett, hogy tanultunk, sokat fagyiztunk, és játszottunk a fűben vagy a medencében. Villámgyorsan elrepült ez a néhány nap!

A táborban készült fotók ide kattintva megtekinthetők.


Dunabogdányi tábor – beszámolóAz idei nyári dunabogdányi táborozásunkon 48 tanuló vett részt – 3-7. osztályig.
A nagy hőségben a legnagyobb élmény természetesen a medence volt. Kora délelőtt, késő délután, ill. vacsora után fürödhettek a gyerekek a medencében. A déli órákban – tekintettel a nagy hőségre - benti elfoglaltságot biztosítottunk a számukra, a házban és a társalgóban játszottak, beszélgettek, pihentek, olvastak, készültek a „Ki mit tud”-ra stb. A fürdés mellett sportolásra is volt lehetőség, rendeztünk asztalitenisz-bajnokságot, tollasoztak, kosaraztak és fociztak, de a csocsó és a billiárd is nagyon népszerű volt. Emellett hintáztak, homokoztak, homokvárat építettek, vagy csak egyszerűen labdáztak, kártyáztak, társasoztak, beszélgettek a jó levegőn.
A vacsora utáni esti fürdést követően filmet nézhettek, gyöngyöt fűzhettek. Készültek karkötők, nyakláncok, valamint gyöngyállatkák is. Vasárnap a táborosok nagy része izgatottan készült a magyar – belga focimeccsre, és együtt szurkoltak a magyar csapatnak.
Egy nyaralásnál nem hiányozhat a fagyizás sem. Elmentünk Dunabogdány egyik híres cukrászdájába, ahol a legfinomabb a fagylalt, valamint egyik délután lángost is rendeltünk a gyerekeknek, és mindenki kiválaszthatta, milyen feltéttel szeretné enni.
Hétfőn, amikor nem tűzött annyira a nap, és a levegő is kissé felfrissült, elmentünk hajókázni. A hajó a kisoroszi révtől indult, és tett egy órás sétát a Dunán le egészen a Szentendrei-sziget csúcsáig. A hétfői nap egyébként programokban gazdag nap volt. Délelőtt tűzzománc foglalkozáson vettek részt a tanulók, kézműves mesterek segítségével hűtőmágnest készítettek. A tűzzománc foglalkozás immár hagyomány nálunk a táborban: az első évben medált, második évben pedig képeslapot terveztek és alkottak a gyermekek. A mostani a harmadik munkájuk volt, és már egész ügyesen elsajátították a visszajáró táborozók a tűzzománc-festés technikáját. Ezen az estén, vacsora után állatbemutatót tartottunk. A meghívott madarász-vadász szakember Magyarországon honos kisállatokat hozott magával (házi egér, házi patkány, róka, görény, nyest és borz), bemutatta az állatokat, mesélt az életmódjukról, szokásaikról. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élményt jelentett.
Habár a dunabogdányi táborhely rengeteg lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és a játékra, igyekeztünk kirándulásokat is szervezni. A megérkezést követő napon ellátogattunk bérelt busszal Visegrádra, felmentünk a Fellegvárhoz, és megnéztük a várat. Fentről gyönyörködtünk a táj, a Dunakanyar szépségeiben, végigjártuk a Fellegvárban lévő kiállításokat. A második buszos kirándulásra a tábor vége felé került sor. Szentendrén voltunk a Szamos Marcipán Múzeumban, ahol a kiállított „marcipán-csodavilágot” tekintettük meg. A múzeum után fagyit kaptak a tanulók, és sétáltunk a városkában és a parti sétányon.
A tábor utolsó délutánján „Ki mit tud” versenyt rendeztünk. A gyerekek nagyon ügyes műsorszámokkal léptek fel; volt versmondás, ének-tánc (musical), rap, jelenet. A hetedikes lányok vállalták a zsűrizést. A versenyt a 3.a osztályos kislányok nyerték meg Hófehérke színdarabjukkal.
A tábor jól felszerelt, a tanulók napi négyszeri étkezést kaptak a korszerű táplálkozásnak megfelelően, emellett minden nap volt gyümölcs is. Az ott dolgozók gyermekszeretők és segítőkészek.
Nagyon jól éreztük magunkat, jövőre ismét elmegyünk!


Tanévzáró

2016. június 22.

2015/16-os tanévünk ünnepélyes lezárására június 22-én 15 órakor került sor iskolánk aulájában.
A kedves búcsúztató műsort a 3.a osztály diákjai adták elő. Felidézték a tanév jellegzetes pillanatait, énekeltek és táncoltak, majd pedig eljátszották, hogyan képzelik el a nyaralást, milyen élmények várnak rájuk augusztusig.
A műsor után iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix mondott a nagy melegre és a foci EB magyar meccsére tekintettel rövid beszédet. Megemlékezett az elmúlt tanév emlékezetes programjairól, eredményeiről, kitekintett a következő tanév várható eseményeire. Köszönetet mondott egy díszoklevél kíséretében azoknak a szülőknek, akik önzetlen munkájukkal segítették programjaink színvonalas megvalósítását, az iskolai alapítvány működését.
Záró akkordként a kitűnő tanuló és kiemelkedő közösségi munkájukért elismerésben részesülő diákok vehették át jutalomkönyveiket és okleveleiket.
A jutalomkönyveket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól kapott keretből és a Terézváros Önkormányzata által kiírt civil pályázaton az iskolai alapítvány által elnyert pénzösszegből biztosítottuk tanulóiknak.
Az ünnepség után osztálytermeikben vehették át osztályfőnökeiktől bizonyítványaikat a diákok.


Ballagás

2016. június 15.

Június 15-én 11 órakor szólalt meg a két nyolcadikos osztály tanulóinak a jól ismert csengődallam, majd elindultak osztályfőnökük után, hogy még egyszer végigjárják együtt az iskola folyosóit és tantermeit. Az aulában került sor a búcsúünnepségre, amelyet ezúttal is a hetedikesek rendeztek. Versekkel, zenével, énekkel és beszédekkel búcsúztak el egymástól a távozó nyolcadikosok és a jövőre az iskola legidősebb diákjaivá váló jelenlegi hetedikesek. Az intézmény igazgatója beszédében jelképes útravalóval töltötte meg a ballagók tarisznyáját, majd átadta a könyvjutalmakat a legkiválóbb tanulóknak és azoknak, akik sokat tettek az osztályközösségért, valamint a kis kupákat és okleveleket azoknak, akik rendszeresen részt vettek az iskola képviseletében a kerületi sportversenyeken. A jutalomkönyvek vásárlása a KLIK-től kapott keretből, valamint az iskola alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány által a kerületi civil pályázaton nyert pénzből vált lehetővé. A program végén a hetedikesek egy meglepetésdallal kedveskedtek a nyolcadikosoknak, amellyel felidézték az együtt töltött évek hangulatát.


Témahét: "Határ a csillagos ég"

2016. június 6-10.

Iskolánkban a 2016. június 6-ával kezdődő hét a csillagászattal, az űrkutatással és az űrhajózással való ismerkedés jegyében telt el. A témahét címe "Határ a csillagos ég" volt. Több tanórán foglalkoztak a tanulók a csillagok, a világűr titkaival, információkat gyűjtöttek az interneten, filmeket néztek az űrkutatásról, és maguk is készítettek rajzokat. A tanórai foglalkozásokat remek programok egészítették ki. Az első három évfolyam hétfőn megnézhette a Palinta társulat csillagokról, bolygókról szóló koncertjét, együtt énekelhettek a zenészekkel. A koncert költségét a Terézvárosi Tudástér Alapítvány állta. Kedden az iskola minden diákja a Planetáriumba látogatott. Korosztályonként különböző előadásokat néztek meg: A világűr meghódítása, Csodálatos Univerzum, Az űrkutatás története. A belépőket három forrásból tudtuk megvásárolni: a Terézvárosi Nonprofit Zrt. tavaszi kulturális pályázatán, ill. az önkormányzat által kiírt civil pályázaton az iskolai alapítvány által nyert összegből, valamint a polgármesteri keretből erre a célra kapott pénzből. Szerdán szintén különleges program várta a diákokat: a negyediktől a nyolcadik évfolyamig a tanulók neves előadók ismertetésében kaptak információkat az űrkutatásról, a magyar űrhajózás történetéről: Dr. Szabó József a közös űrrepülés előkészítéséről és végrehajtásáról, Dr. Remes Péter az űrrepülés orvosi szempontjairól, Dr. Both Előd az elmúlt két évtized magyar űrtevékenységéről, Dr. Bacsárdi László pedig Földközelben a világűr címmel tartott előadást. A gyerekek saját maguk által tervezett leszállóegységgel is kísérletezhettek. A cél az volt, hogy sértetlenül földre juttassák több méter magasságból a leszállóegység belsejében elhelyezett nyers tojást. A gyerekek kiváló munkát végeztek, a legkülönfélébb technikával megalkotott szerkezetek jó része megfelelt a kitűzött célnak.
A témahét során élménydús programok során széleskörű ismereteket szerezhettek a diákok a csillagok, az égbolt világáról, az űrkutatás, a magyar űrhajózás történetéről.
Köszönjük támogatóinknak a programok megvalósításához nyújtott segítséget.

Ez Történt a Héten 2016.06.13. VII. rész. hatoscsatorna


Közlekedésbiztonsági témahét

2016. május 23-27.

Május 23. és 27. között közlekedésbiztonsági témahét volt alsó tagozatos osztályainkban. A Közlekedéstudományi Intézet által kezdeményezett programba kapcsolódtak be diákjaink. Az órákon felidézték és gyakorolták a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályait, közlekedési társasjátékot játszottak, sőt még kis KRESZ-pályát is felállítottak néhány teremben. A termeket és a folyosókat a témával kapcsolatos rajzokkal, makettekkel díszítették. Pénteken, a zárónapon az iskola előtti udvaron kialakított gyakorlópályán mérhették össze tudásukat a gyerekek, ahol ügyességi és elméleti feladatokat kellett megoldaniuk. Az egy hetes program a versenyeken elért eredmények ismertetésével és a díjak átadásával zárult. Minden diák kapott egy csomagot, amely oktatási segédanyagokat (pl. egy láthatósági mellényt) tartalmazott, az első helyezést elért osztály pedig belépőt a Tarzan-parkba.


Kresz Géza Mentőmúzeumban járt a 4.a

2016. május 5.

Május 5-én a Kresz Géza Mentőmúzeumban voltunk. A mentés történetéről szóló kiállítás megtekintése után mentőruhát kaptunk, és szituációs játékokban kipróbálhattuk, hogyan kell segíteni a különféle balesetet elszenvedőkön. Megtanultuk a stabil oldalfekvés alkalmazását, és próbababán gyakorolhattuk az újraélesztéshez szükséges lélegeztetést és szívmasszázst. Nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, lesz még lehetőségünk ilyen foglalkozásokra visszatérnünk.


Angol est

2016. április 15.

Hagyományos angol estünkön 11 osztály mutatta be műsorát a szülőknek és más vendégeknek. A műsor keretében a kerületi, ill. országos versenyeken kimagasló eredményt elért tanulóink elszavalták a közönségnek azt a verset, amellyel helyezést értek el.
A közel két órás műsor után tombolahúzás következett, amelyre a nyereményeket a szülők, valamint a pedagógusok által felkeresett szponzorok küldték. Az ajándékok között igen értékesek is voltak: éttermi vacsora, utazás, nyelvvizsga előkészítő szakkönyvek, sőt nyelvtanfolyam is.
A tombolahúzás után táncos mulatság következett. A tanárok, szülők és diákok együtt táncoltak, énekeltek. Akik pedig beszélgetni vágytak, a hátul kialakított fehér asztaloknál fogyaszthatták el ételüket-italukat.
Az este zökkenőmentes lebonyolításában az Alapvető Egyesület volt segítségünkre, mégpedig a kerület iskoláiból érkező önkéntesek munkájának megszervezésével (a diákok ott voltak a ruhatárban, árulták a tombolajegyeket, felügyelték a felsőbb szinteket).
Az est tiszta bevétele 398 760 Ft volt. Az összeg tovább növekedett azzal, hogy iskolánk alapítványa a kerület által kiírt civil pályázaton megkapta a pódiumbérlés összegét, 63 500 Ft-ot.


Könyvgyűjtés

2016. április 12.
Könyvgyűjtés

Iskolánk tanulói – más kerületi iskolák diákjaival együtt – könyveket gyűjtöttek a horvátországi Laskó település iskolai könyvtára számára. A könyveket az önkormányzat képviseletében Bundula Csaba alpolgármester adta át a laskói diákoknak. Az eseményről Terézváros honlapján is lehet olvasni.


Költészet napja

2016. április 11.

Április 11-ét, a költészet napját idén „versmaratonnal” ünnepeltük az iskolában.
Valójában a költészet napjából költészet „kéthete” lett, hiszen már az azt megelőző héten két felhívásnak tettek eleget a gyerekek és a pedagógusok egy része is.
Posztolj verset! – így hangzott az egyik, s valóban, az iskola falain megjelentek tanulóinknak, tanárainknak kedvenc vagy maguk alkotta versei.
Írj verset! – szólt a másik felhívásunk. Remek alkotások születtek, igazi költők mutatkoztak be.
József Attila születésnapjának reggelén aki akarta sem tudta volna elfelejteni, hogy milyen nap van, hiszen nemcsak az iskola, de az udvar is versbe borult ekkorra. Még az ablakokból is versek lógtak.
A napot egy rendhagyó iskolagyűléssel kezdtük, ahol a saját verseiket adták elő a legjobb költőnek ítélt tanulóink. Majd igazgatónőnk, Martikán Beatrix furulyakíséretével közösen énekeltük el József Attila Rejtelmek című versét, s ezzel kezdetét vette a hat teljes órán át tartó folyamatos szavalás. Az évfolyamok egymásnak adták át az aulában a szót, a szünetekben pedig a Kaláka együttes megzenésített verseit hallgattuk.
Egy verstotó gondoskodott arról, hogy a nap végeztével se feledkezzünk meg a versolvasásról, legyen mit olvasnunk, legyen min a fejünket törnünk a hét hátralevő részében. 13+1 tábláról kellett megállapítani, hogy az azon szereplő három vers közül melyiket írta József Attila. A helyes megfejtők a hét végén vehették át oklevelüket és jutalmukat.


Parlamentben volt a 4.a

2016. április 4.
Parlament

A 4.a osztály ellátogatott az Országházba. Megcsodálták a díszlépcsőcsarnok különlegesen ritka gránitoszlopait. A kupolacsarnok alatt a koronázási ékszereket tekintették meg. Körben - a csillagágak között - a magyar történelem legnevesebb uralkodóival ismerkedtek meg. Érdeklődésük jutalmaként bemehettek az ülésterembe, ahol az ott folyó munkáról, a szavazás és a felszólalás menetéről hallottak beszámolót.


Mentőmúzeum

A 4.b osztály márciusban ellátogatott a Kresz Géza Mentőmúzeumba.
Megismerhettük a névadó életét, a mentőmúzeum történetét. Pár perc erejéig mi is mentősökké válhattunk igazi ruhát öltve. Nagyon hasznos tanácsokat kaptunk, hogy mit tegyünk, ha sérült vagy ájult emberrel találkozunk utunk során. A pincekórház láttán elakadt a szavunk. Eredeti állapotban hagytak mindent, viaszfigurák voltak a betegek és az orvosok. Sokan megborzongtunk.
Kifelé jövet egy igazi mentőautó belsejébe is betekinthettünk.


Néprajzi Múzeumban járt a 4.a

2016. március 22.
Tojásfestés

Második alkalommal vettünk részt a Néprajzi Múzeum által szervezett tojásfestő programon. A gyerekek örömmel idézték fel az írókás tojásdíszítés jelrendszerét, a színek jelentéseit. Az előadást követően lelkesen készítették saját húsvéti tojásaikat. A programot követően volt még lehetőségünk megnézni a Néprajz napjainkban c. kiállítást is, ahol többek között megcsodáltuk az 1800 darabos, különbözőképpen díszített tojásgyűjteményt.


Március 15.

2016. március 11.

Iskolánkban 2016. március 11-én tartottuk meg műsorunkat az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére.
Az előadást a 4.b osztály tanulói tartották. Csanádi Imre, Juhász Gyula, Petőfi Sándor verseivel, táncokkal, dalokkal, a szabadságról szóló szép gondolatokkal és Krúdy Gyula: Sánta Matyi című jelenetével tisztelegtek diákjaink a hősök előtt.
A jelenethez a képi megjelenítést és a hangeffektusokat Körmendi Janka 4.b osztályos tanuló édesapja, Körmendi Balázs készítette, amit ezúton is nagyon köszönünk.


„Hajrá huszárok!”


A Palinta Társulat - http://www.palintatarsulat.hu/ - vezetője Veres Andi Palinta látogatott el iskolánk 1. c osztályába. Interaktív gyermekkoncert keretében ismertette meg a gyerekeket az 1848-as forradalom és szabadságharccal, természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelően.
A dalok és a közös éneklések során a tanulók megismerkedhettek a huszárok öltözékének sajátos ruhadarabjaival: a csákóval és a mentével. Átérezhették a katonák önzetlen hazaszeretetét és hősies helytállását a harcok során.
A műsornak a közönség is tevékeny részese volt: a címadó dal „Hajrá huszárok!” megtanulásával, hangszerhasználattal (különféle csörgőkkel és kishangszerekkel), óriás síkbábok használatával, a dalok mozgásos megjelenítésével.
A koncerthez kézműves foglalkozás is kapcsolódott, ahol a műsor során használt síkbábokat a tanulók is elkészíthették és emlékül hazavihették.

Veres Andi a félév során még háromszor tart foglalkozást az osztályban:
„Sárgarépás jó napot!” – húsvét
„Tavaszi zsongás” – tavasz
„Palinta – Gyermeknap” lesznek a koncertek témái.


Német próbanyelvvizsga 7. osztályosok részére

2016. február 22.

Idén február 22-én zajlott le a három hetedikes tanuló szokásos szóbeli próbanyelvvizsgája - Pilotprüfung (több tanuló vizsgájára nincs lehetőség), mely kötelező része a DSD (Deutsches Sprachdiplom) 1. nyelvvizsgarendszernek. Ugyanezt a vizsgát fogják nyolcadikosaink, de már „élesben”, írásbelivel kiegészítve, egy hónap múlva letenni. Ez egy B1-es szintű komplex nyelvvizsga, melynek sikeres letétele esetén a gyerekek német diplomát kapnak. Mind a három 7. osztályos tanulónk (McAllister John, Sirály Benő és Szabó Vince) sikeresen, magas szinten teljesítette ezt a nyolcadikosok számára előírt szintet, de mivel ők írásbeli vizsgát nem tehetnek, így bizonyítványt még nem kaphatnak. Majd jövőre biztosan!
Gratulálunk mind a három fiúnak!


Farsang

2016. február 12.

Az alsó tagozat idén is megrendezte szokásos közös, télbúcsúztató mulatságát. A program már délelőtt kiszézéssel kezdődött. Körbevittünk egy kiszebábot, melyre minden osztály adhatott egy ruhadarabot. A gyerekek a hét folyamán összeírhatták azokat a rossz dolgokat, melyektől szabadulni szerettek volna, és ezeket is összegyűjtöttük.
A farsang ebéd után a jelmezek felvonulásával kezdődött. Eközben szót ejtettünk az ide kapcsolódó népi hagyományokról, majd kezdődhettek a játékok:
A sort a párkereső játék és a csoportalakítások nyitották.
A gyerekeknek az iskolában elrejtett különféle színű és különböző ábrákkal megjelölt koronák közül kellett egy darabot felvenniük. A fejükre téve kellett megtalálni a párjukat, akin egy pontosan ugyanolyan másik korona volt. Adott időn belül a párjukkal együtt kellett visszatérniük az aulába. A koronák színe egyben a csoportok színét is jelezte, így 20 darab 12 fős vegyes csoport alakult.
A játékok 4 helyszínen folytak: adománygyűjtő játék szerte az iskolában, farsangi játékok a nagy tornateremben, daltanulás a kis tornateremben és busóálarc készítés egy osztályteremben.
Végül táncmulatsággal és a kisze jelképes elégetésével zárult a farsang.


Svábbál

2016. február 5.

Február 5-én, az idei Svábbál napján végre felvontuk zászlóinkat, felhúztuk a horgonyt, és megkezdtük Föld körüli utunkat.
Az este első részében egy kis szicíliai faluba látogattunk, engedve a 8.a maffia-keringője csábításának, majd az alsó tagozatos gyerekek tartottak bemutatót hazánk hagyományos sváb táncaiból. A folytatásban az 5.a tarkabarka csónakjával Hamburgba eveztünk, ahol az 1.a osztályosok utcazenéjére mulathattunk. Ezt követően együtt örülhettünk a 2.a-val egy marokkói nagynéni látogatásának. Mielőtt újra elkezdtünk volna bepakolni a bőröndünkbe, a strandon sütkérezve Tinával, Mariával és a kis olasz 3.a-sokkal élveztük a Földközi-tenger melengető napsütését, majd egy az óceánt átívelő repüléssel egyenesen a Vadnyugaton találtuk magunkat, ahol a 4.a bebizonyította nekünk, hogy autó nélkül is remekül lehet haladni, csak akarni kell. Azonban nem időztünk sokáig az új világban, hiszen a 6.a temperamentumos flamenco dallama egy ibériai-félszigeti utazásra hívott minket. A 7.a legjobb játékosaiból álló focicsapatának izgalmas mérkőzése következett, ahol a bátor németek és spanyolok meccse ígérkezett igen izgalmas találkozónak. Ezzel utazásunk végéhez érkeztünk, ami egykor egy kis szicíliai faluban kezdődött, és végül a csillogó, izgalmas Chicago-ban ért véget a 8.a lendületes Charleston-jával. Ráadásként a meglepetésnek szánt, ám minden évben várva várt tanári tánc csalt mosolyt a mulató vendégek arcára.
Az est második részében késő estig táncoltunk a pilisvörösvári sváb zenekar, az Ungarndeutsche Jungs muzsikájára. Külön köszönet a szponzoroknak csodálatos adományaikért, melyekkel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is izgalmas tombolát rendezhessünk.
Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el Bennünket, hogy idén Urs Brönnimann svájci követ-tanácsost és Terézváros Alpolgármesterét, Papp Lászlót is vendégül láthattuk e jeles ünnepen.

(A bál tiszta bevétele 255.750 Ft, mely a Terézvárosi Tudástér Alapítvány számlájára került.)

Ez Történt a Héten 2016.02.08. hatoscsatorna
Téma: Svábbál (Az iskolánkról szóló rész 7:27-nél kezdődik.)


Karácsonyi koncert

2015. december 17.

2015. december 17-én délután 16 órakor tartottuk meg hagyományos karácsonyi koncertünket az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban. Iskolánk kórusa nyitotta meg a koncertet, majd Martikán Beatrix, iskolánk igazgatónője üdvözölte a fellépőket és a közönséget, és megköszönte a lehetőséget, hogy évről évre ilyen csodálatos díszletek, a templom falai között ünnepelhetjük együtt a karácsonyt. Végül Márai Sándor szavaival kívánt mindenkinek szeretetteljes, boldog ünnepeket. Ezután László atya köszöntötte az egybegyűlteket. A műsorban hallhattunk verseket, dalokat iskolánk tanulóitól. A felső tagozatosokból álló kórus a műsor folyamán több alkalommal énekelt karácsonyi dalokat. A Tóth Aladár Zeneiskola tanárai, valamint iskolánk jelenlegi és korábbi zeneiskolai tanulói egy kis zenei blokkot adtak elő. Az iskola német tagozatosai tanáraikkal együtt elénekelték a Stille Nacht című karácsonyi dalt, majd az angol tagozatos diákok és tanáraik a Christmas Lullabay-t. Ezután a Hópelyhek evangéliuma című jelenetet adták elő ötödikes és hatodikos tanulóink. Szülők, gyerekek, pedagógusok közösen adták elő a Halld az angyalok énekét, végezetül a kórus és a közönség közösen énekelte el a Mennyből az angyalt.


Látogatás az idősek otthonában


Az idei tanévben a 4.b osztály kilenc tanulója örvendeztette meg a Margaréta Idősek Otthona lakóit karácsonyi műsorával. A Betlehemi királyokat együtt énekelték el a gyerekekkel, majd megnézték a Pici veréb és a fenyőfa című színdarabot. Elénekeltek egy dalt ismét, végül Ady Endre: Karácsonyi rege című versét hallgathatták meg. Volt, aki könnyekig hatódott a kedves műsortól. Végül az otthon lakói megvendégelték a gyerekeket saját készítésű süteményekkel és szörppel.


Karácsonyváró szombat

2015. december 12.

December 12-én, szombaton karácsonyváró szombat címmel tartottuk meg hagyományos programunkat. Ezen a napon az ünnepre hangolódás jegyében kézműves foglalkozások színesítették a délelőttöt az alsós és felsős osztályokban. Színes papírokból készültek angyalkák, ajándékkísérő kártyák, karácsonyfadíszek, Mikulások és még sok minden más. Voltak, akik mézeskalácsot is sütöttek. Illatos méhviasz lapokból mézeskalácsformák segítségével készítettünk hangulatos díszeket. Az 1.c és a 4.a osztályban a szülőkkel és tanítóikkal közösen töltötték el a napot a gyerekek. Többféle tevékenységet folytattak csoportokban a felnőttek segítségével. Megszépültek az osztálytermek is, az elkészült alkotásokkal karácsonyi díszbe öltöztették azokat. A gyerekek most izgatottan várják, melyik lesz a legszebb osztályterem. A méhviasz lapokat a kézműves foglalkozásokhoz a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt őszi pályázatán elnyert 60.000 Ft-ból vásároltuk meg. A szükséges rafiát iskolánk alapítványa vásárolta.


Mikulás-nap és iskolagyűlés


Mint minden hónap első péntekjén, most is összegyűltek az osztályok az aulában. Bea néni felidézte az elmúlt hónap legfontosabb eseményeit, és beszélt arról, hogy milyen nagy programok lesznek decemberben. Ezután gratulált azoknak, akik novemberben kiemelkedő eredményt értek el iskolánk képviseletében valamelyik kerületi, budapesti vagy országos versenyen, és azoknak is, akik iskolán kívül végzett sport- vagy egyéb tevékenységük keretében értek el sikert. A mostani iskolagyűlésnek vendége is volt, mégpedig a Mikulás, aki az egész napot az iskolában töltötte, és meglátogatta az osztályokat is krampuszai kíséretében. Apró ajándékkal jutalmazta a szépen éneklő gyerekeket.


Cipősdoboz akció


Lezárult iskolánkban a cipősdoboz akció. A gyűjtés nagyon jól sikerült. Mint a képek is mutatják, számtalan szép ajándékdobozt készítettek tanulóink szüleik segítségével. Két osztály, az 5.b és a 6.b személyesen vitte el a gyűjtőhelyek valamelyikére az összeállított csomagokat. A többi ajándékot a beküldött tartós élelmiszerekkel együtt már elszállították. Reméljük, örülni fognak azok a gyermekek, akiknek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány továbbítja küldeményeinket.


Népek napja

2015. november 27.

A Népek napján öt ország várta tárt ajtókkal az alsós gyerekeket ezen a pénteki délutánon, akik kis hátizsákjukkal bejárták a nagy utat Erdélytől Indiáig, Kanadától Olaszországig és Oroszországig. Mindenhol gazdag program várta őket. Erdélyben rovásírásos névkártyát késztettek, Erdély-kvízt oldottak meg, találós kérdéseket fejtettek meg, népi játékot játszottak, valamint padlizsánkrémet és pogácsát ettek. Indiában mandalát színeztek, mitológiai alakokkal ismerkedtek puzzle formájában, hennával a karjukra festették a nevüket, megtanulták az indiai tánc néhány mozdulatát, és mangó lassit kóstoltak. Kanadában karkötőt készítettek juharlevél szimbólummal, megtanulták a kanadai himnuszt, „jéghokiztak”, és juharszirupos palacsintát ettek. Olaszországban kiszínezték Mona Lisa képét, karkötőt fűztek az olasz színeket idéző tésztából, fociztak a csocsóasztalon, megismerkedtek az olasz gesztusnyelvvel, és kóstolót kaptak a szintén az olasz zászló színeit felvonultató étkekből (mozzarella, paradicsom, bazsalikom). Oroszországban társasjátékot játszottak az orosz nevezetességek megismerésével, cirill betűkkel leírták nevüket egy könyvjelzőre, szamovárból kaptak teát, pirogot ettek, fakanalat festettek, és orosz népmeséket is nézhettek diafilmen.
Hogy ez a nagy utazás megvalósuljon, sokak segítségére volt szükség: elsősorban a szülők áldozatos munkájára az 1.c, a 2.a, a 3.a, a 3.b és a 3.c osztályban. További támogatást kaptunk a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-től, a Terézvárosi Tudástér Alapítványtól, a Kanadai Nagykövetségtől, az Indiai Kulturális Központtól, a Trattoria Pomo D’oro étteremtől, a Budapesti Olasz Kultúrintézettől, az Alfavit Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítványtól, az Orosz Kulturális Központtól és az 1000 Út Utazási Irodától.Erdei iskola

2015. november 16-20.

November 16-20. között a 6.b osztály Dunabogdányban, erdei iskolában vett részt.
Hétfőn és pénteken két nagy kirándulást tettünk.
Hétfőn Komáromban jártunk, ahol a Monostori erődöt tekintettük meg. A vezetett séta során megismerkedtünk az erődrendszer történetével, múltjával, végigjártuk sok, hosszú folyosóját és számos teremben is megfordultunk.
Megtekintettük az erőd területén található Pékmúzeumot is, ahol a kenyérkészítést és a pékek munkáját mutatták be.
Délután interaktív foglalkozáson vettek részt a gyerekek: túlélési technikákról hallgattak előadást és a hallottakat a gyakorlatban is kipróbálták. (A fiúknak egy vízgyűjtő és –tisztító eszközt kellett készíteni, a lányok feladata egy menedék-készítés volt egyszerű anyagokból. Az előbbi sikerült jobban...)
A pénteki kirándulást Esztergomba szerveztük. Először a vízügyi múzeumot tekintettük meg, ahol a víz sokféleségét, erejét, a vizes élőhelyek világát mutatták be a helyi vezetők. A gyerekek nagy élvezettel próbálták ki a víz különböző mozgását bemutató medencét, ahol volt bőven víz és vizezés! A legérdekesebbnek a zsilipezés kipróbálása bizonyult a makett segítségével.
Magyarország űrfelvétele is megmozgatta a gyerekek fantáziáját, mert a terem padlóján elhelyezett képen fel kellett ismerniük különböző folyóinkat és tavainkat.
A látványtárban számos más érdekességet láthattak a vízzel kapcsolatban, és számítógépes kvíz játékot is játszhattak.
A múzeum után egy kis séta következett a kissé csípős időben a Bazilikáig. Mivel derült idő volt, felmásztunk a Bazilika kupolájában kialakított kilátóba. De sok lépcsőt kellett megmásznunk! A látvány fentről viszont minden fáradozást megért: láttuk a kanyargó Dunát, az esztergomi hidat, a várost és a Duna túlpartját is.
Később közelről is megszemléltük Melocco Miklós István király szobrát a templom mellett, és a Macskaúton (ahol a macskák is járnak, de autók nem) ereszkedtünk le a templomdombról a városba. Keddtől csütörtökig is elfoglaltuk magunkat. Tanultunk: főleg angolt és geometriát, de kibírtuk!
Volt kézműves foglalkozás, tűzzománc készítés, üvegfestés, mértani testek szerkesztése és papírból elkészítésük, később ezekből egy város kialakítása. Minden este naplót írtunk angolul a nap történéseiről. (Ez már hagyománnyá vált a tavalyi erdei iskola után.)
Levegőztünk is: elsétáltunk a Duna-partra, köveket keresgéltünk és dobáltunk a vízbe, élveztük a csodálatos novemberi napsütést, fociztunk és kosárlabdáztunk az üdülő pályáin. Meglátogattuk a helyi pékműhelyt és megfigyelhettük, hogyan készülnek a finom pékáruk. Meg is kóstoltuk őket – tényleg finomak!
Esténkét szabadidőnk is volt, de szerencsére tévét nézni senki nem akart.
Csütörtök este közösen zártuk a tábort: mindenki írt egy kívánságot, amelyet valaki más kapott meg és olvasott fel a többiek előtt. Értékeltük egymás magatartását és közösségi aktivitását is.
Összefoglalva: egy jól sikerült hetet töltöttünk el együtt munkával, kirándulásokkal, sok-sok szabadidős tevékenységgel. Mindez erősítette a jó közösség kialakulását, az osztályon belüli baráti kapcsolatok erősödését.


A Sport Legyen a Tied!

2015. november 16.

Iskolánk a Nemzeti Sportfejlesztés keretében részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Diáksport Szövetség által szervezett A Sport Legyen a Tied! elnevezésű programban. November 16-án délután két sportág, a tollaslabda és a kung-fu képviselői tartottak bemutatót az alsó tagozatosoknak. A gyerekek megtanulhatták a kung-fu néhány alapmozdulatát, és kipróbálhatták a tollaslabdázást az ajándékba kapott ütőkkel. A vendégek ugyanis tollaslabda készleteket is hoztak magukkal ajándékba. Ezenkívül 100 db frizbit is átadtak diákjainknak.


Márton-nap

2015. november 11.

Iskolánk egyik legfontosabb ünnepe idén is a hagyományos Szent Márton-napi lámpás körmenettel vette kezdetét, pontosabban az erre való ráhangolódással: ragasztottunk, vágtunk, énekeltünk, meséltünk, festettünk. A várva várt nap egy osztályt különös izgalommal töltött el. A hetekig tartó próbák sorozatának, díszlet- és jelmezkészítésnek és nem utolsó sorban a csapat összehangolódásának szép eredménye lett: „Was ihr getan habt einem von diesen meinen geringsten Brüdern, das habt ihr mir getan. – Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, énvelem cselekedtétek meg. (Mt 25,31-46) A Szentírás ezen örökérvényű mottója jellemezte a 6.a hagyományos Márton-napi színdarabjának sikeres előadását, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt megmutatta, hogy rohanó, konzumorientált, szelfiző világunkban mennyire aktuális az igény egy olyan példaképre, mint amilyen Márton volt. Ahogyan őt ünnepelték szerzetes testvérei, úgy iskolánk is lakomával zárta idei Márton napját.


1956 - Emlékezzünk

Emlékezzünk, hisz van mire emlékeznünk.
Sok ezer honfitársunkra, kiket elvesztettünk.
Forradalom volt, azt elmondhatjuk ma már.
Közös sírjuk fölött egy kopjafa áll.
Emlékezzünk rájuk, a bátor ifjakra,
Kik életüket adták a Magyar forradalomban.


2015. október 22-én tartottuk ünnepi megemlékezésünket 1956 októberének hőseire. A forradalom eseményeit, történéseit a 8.a osztály diákjai adták elő mély átéléssel. Egy rövid jelenetet, és néhány verset is hallhattunk előadásukban.


Hello, Halloween!

2015. október 19.

Mint sok éve már, az idén is megemlékeztünk az Amerikában népszerűvé vált napról, Halloweenről. (október 31.)
A gyerekek tökfaragó versenye nagy érdeklődés váltott ki. Ötvenhárom kifaragott tök nevezett. A gyerekek leleményessége és kreativitása széles határon belül mozgott: volt hagyományos, ijesztő tök, vigyorgó tök, kedves tök, baglyos tök, boszorkányos tök, villogó tök, sőt!: fekete tök és fehér (bagoly-)tök cica-tök, macskák a tökben-tök, óriási tök és pindurka tök. A lépcsőkön elhelyezett művekből a gyerekek szavazatai alapján a legjobban tetsző tíz művet díjaztuk.
A gyerekek kívánságára kedden délután Halloween partit is rendeztünk a felső tagozatosok számára. Az esemény kvízjátékkal kezdődött- természetesen a Halloween-i hagyományokkal kapcsolatos kérdések hangzottak el -, majd a csoportok egy-egy Halloween-i tréfát mondtak el a többieknek. Egy rövid animációs filmet is megnéztünk a mexikói Halloweennel kapcsolatban. Mindez természetesen angolul hangzott el.
A jelmezverseny után táncos-zenés mulatozást csaptak a boszorkánynak, szörnynek, vámpírnak felöltözött gyerekek. A bulizás után a boszorkányok és szörnyek újra gyerekekké változtak, és szépen hazamentek.


A 7.a osztály a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban

2015. október 19.

Iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói már harmadik éve vesznek részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának partneriskolájaként természettudományos laborgyakorlatokon.
A „Mérj, vizsgáld meg, kísérletezz!” című EU-s program keretében - amely a természettudományok komplex és interaktív módon való megközelítését tűzte ki céljául - idén elsőként a 7.a osztályos tanulók vettek részt 2015. október 19-én.
Témája: Az égés szűkebb és tágabb értelmezése, az égés oxidációs-redukciós folyamatként való magyarázata.
Az élményközpontú tanulás legmagasabb szintje valósulhatott meg!
Köszönet illeti a gimnázium tanárait, laboránsait a számos izgalmas kísérletet lehetővé tevő munkájukért.
A témanap ismereteinek további feldolgozása projekt tablók formájában ezután történik.

Prezentáció letöltése (PPTX)


Alapítványi est

2015. október 16.

2015. október 16-án 18 órától rendeztük meg harmadik Alapítványi estünket Teréz napjához kapcsolódva, iskolánk alapítványa a Terézvárosi Tudástér Alapítvány tagjainak szervezésében. Az estet idén is az alapítvány elnöke, Kiss Ernő, majd iskolánk igazgatója Martikán Beatrix nyitotta meg rövid köszöntővel. Hangulatos műsorral indult az este. A műsor vezetését 3.c osztályos tanulónk édesapja, Lakatos Gergely vállalta magára. Elsőként az Önként és dalolva társulat adott elő magyar és külföldi számokat. Radics János második alkalommal szerepelt nálunk, az idei évben testvérét, Radics Fernandót is magával hozva. A harmadik műsorszám Fazekas András dobiskolája, a Drumkiller dobshow volt. Ezt szünet és vacsora követte. Választani lehetett töltött káposztát, marhapörköltet vagy rántott zöldségeket. Aki nem rendelt vacsorát, az a büfében vásárolhatott szendvicset, süteményt. Szünet után a Szarkaláb Banda népzenei műsorát hallgathattuk meg, akik a Vakok Szakiskolájából érkeztek hozzánk. A program korábbi tanítványunk, Svébis Dóra lélegzetelállító légtornász műsorszámával folytatódott, majd Peller Károly teremtett fergeteges hangulatot a nézőtéren, aki a Budapesti Operettszínház társulatának egyik vezető szólistája, táncos-komikus. A műsort Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes alapítója, zeneszerzője, szövegírója és énekese zárta. A műsor után Stefanidu Janula görög zenekara táncoltatta meg a szülőket és tanárokat egyaránt, majd akinek még mindig nem fáradt el a lába, az magyar és külföldi disco számokra táncolhatott tovább. Éjjel egy órakor ért véget a tartalmas este. Szeretnénk köszönetet mondani a műsorvezetőnek, fellépőinknek, hogy műsorukkal hozzájárultak az este sikeréhez, a szülőknek, tanároknak, akik eljöttek, és részvételükkel emelték az este fényét, és azoknak is, akik nem tudtak eljönni, de felajánlásaikkal támogatták a tombolasorsolást, és támogató jegyeket vásároltak, valamint az alapítvány tagjainak a szervezést, kollégánknak, Száraz Katalinnak a hangulatos díszítést, Ásványi Anikónak és az Alapvető Egyesületnek a Szinyei Merse Pál Gimnázium önkénteseit, akik a pakolásban, ruhatárban, kapuügyeletben segédkeztek. Évről évre egyre többen vagyunk az esteken, idén már nyolcvan fölött volt a létszám. Jövőre velünk ugyanitt!

A bál tiszta bevétele 286 070 Ft, ami a tavalyi évhez képest jelentős emelkedés (110.000 Ft).


Sportnap

2015. október 16.

Az idén második alkalommal megrendezett Sportnapunkat Teréz napjához kötöttük. Alsó és felső tagozatosaink változatos mozgásformákat próbálhattak ki. A felsősök labdajátékokban mérhették össze tudásukat, kosárlabdában, kézilabdában, foci és zsinórlabdában. Az alsó tagozatosok négy helyszínen végeztek változatos tevékenységeket. A nagy tornateremben akadályversenyt rendeztek az osztályoknak, a kis tornateremben ügyességi akadálypályát építettek számukra, az aulában hula-hopp karikával végezetek feladatokat, és vetélkedtek is, míg az udvaron rollerverseny zajlott. Aki kedvet érzett hozzá, az szellemi sportot is folytathatott, ki lehetett próbálni a sakkozást. Az időjárás sajnos nem kedvezett néhány szabadba tervezett programnak, de azért így is tartalmasra, változatosra és izgalmasra sikeredett ez a péntek délelőtt!


Múzeumlátogatás

2015. október

Utazó múzeum látogatott el a 7.a, 7.b, 5.a és 5.b osztályokba. Meghívásunkra a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársai keresték fel iskolánkat leendő múzeumlátogatók felkutatása reményében, és tartottak rövid tájékoztatót a múzeum különböző programjairól. Ezután a barokk kor konyhájával ismerkedtünk festményeken keresztül, majd ízelítőt is kaptunk belőle. A gyerekek gyümölcsöket, zöldségeket aprítottak, ízesítettek, alkothattak és kóstolhattak.
Szeptember végén a Néprajzi Múzeumba is elmentünk, és a Kapun innen és túl című kiállítást múzeumpedagógus vezetésével jártuk be. Régi tárgyakat, így például zsindelyt, sulykolót, stoppoló gombát stb. foghattunk kézbe. Láttunk harangláb makettet, interaktívan szerkeszthettünk székely kaput, és a végén kérdésekre válaszolva bizonyíthattuk megszerzett tudásunknak. Nagyon érdekes és hasznos tudással gazdagodtunk, a jövőben is el fogunk látogatni ide.


Múzeumpedagógiai program

2015. szeptember

A „Fény évéhez” kapcsolódóan az 5.b osztályosok múzeumpedagógiai programon vettek részt a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A kiállítás megtekintése után világító mécseseket készítettek a diákok.
A Néprajzi Múzeum Kapun innen és túl múzeumpedagógiai interaktív foglalkozásán az 5.b osztályos diákok Szinte Gábor gyűjteményét tekinthették meg, melynek témája: Székelykapu, kopjafa, harangláb, guzsaly, zsindely. Megbeszélték, mi is rejlik az elnevezések mögött, hogyan készültek a tárgyak, milyen jelképeket hordoznak.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tematikus múzeumpedagógiai órát tartott a 7. és 5. évfolyamosoknak. A tananyaghoz kapcsolódóan a nagyobbak a „Korok konyhája-barokk” című foglalkozáson vehettek részt, és édes gyümölcskoktélt készítettek. Az ötödikesek az egészséges táplálkozásról, érdekes konyhai eszközökről tudhattak meg új dolgokat. A foglalkozás végén zöldségszobrok készültek.


Erdei iskola Ausztriában

2015. szeptember 6-11.

Iskolánk német munkaközössége ebben a tanévben is megszervezte hagyományos ausztriai erdei iskoláját. Intézményünk 38 tanulója 3 tanárnő vezetésével szeptember 6-11-ig hat felejthetetlen napot töltött Ausztria Karinthia tartományában Obervellachban.
Délelőttönként a gyerekek a helyi iskolában osztrák tanár vezette nyelvórákon vettek részt, ill. a városkában kellett különböző interaktív feladatokat csapatokban megoldaniuk. Délutánonként buszra szálltunk, és kirándulásokat tettünk a környező Hohe Tauern Nemzeti Parkban, ill. Karinthia tartomány nevezetességeit kerestük fel. Izgalmas szurdok túrát tettünk, utaztunk különböző erdei vasutakkal, kísérleteztünk a „Bios” tudományos játszóházban, a Minimundusban megcsodáltuk a világ építészeti csodáinak makettjeit, a hüllőparkban kígyót tartottunk a nyakunkban, felkerestünk egy alpesi vadasparkot, Granat-ot bányásztunk, meglátogattuk a gurki apátságot, kipróbáltuk állóképességünket több órás magashegyi gyalogtúra keretében, hajókáztunk egy alpesi tavon, hogy csak néhányat említsünk színes, változatos programunkból.
Úgy láttuk, a gyerekek élvezték, hogy anyanyelvi környezetben próbálhatták ki eddig megszerzett német tudásukat, amit a hét során tovább bővítettek. Biztosak vagyunk abban, hogy motivációt kaptak további tanulásukhoz. Már mindenki alig várja a következő őszi ausztriai táborozást.


Tanévnyitó 2015-2016

2015. szeptember 1.
Tanévnyitó 2015-2016

Szeptember elsején elkezdődött a tanév. Az ünnepi műsort a 2. b osztály tanulói adták. Fantasztikus hangulatú programot varázsoltak elénk, melyben megelevenedett a keszeget hajtó balatoni gyerek, a rémisztő Wind Szörny, valamint fiúk és lányok örök dilemmája Lackfi János tollából, aztán a többi gyerek nevében megígérték, hogy mostantól már „mindig jók lesznek”. A műsor után az immár felső tagozatba lépő ötödik évfolyamos diákok köszöntötték a három első osztály kis tanulóit. Ajándékkal kedveskedtek nekik, melyhez a támogatást iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány biztosította. Iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix nyitotta meg az új tanévet, köszöntötte a diákokat, pedagógusokat és szülőket, bemutatta intézményünk új tanárait, tanítóit. Átadta az okleveleket a tavaly év végén rendezett szorobánverseny díjazottjainak. Köszönjük a tartalmas műsort az osztálynak és felkészítő tanítóiknak, és mindenkinek élményekben, sikerekben gazdag tanévet kívánunk!Terézváros Önkormányzatának honlapján is beszámoltak tanévnyitónkról.

A hatoscsatorna beszámolója az évnyitókról: Önkormányzati Percek 2015.09.07. I. rész.


Iskolai programok a 2014-2015-ös tanévben

Német nyelvi tábor - Magyarkút-Verőce

2015. július 27 - augusztus 2.

2015.július 27-én indultunk 20 tanulóval (11 felsős és 9 alsós) Magyarkút-Verőcére német nyelvi táborba.
A helyszín gyönyörű erdei környezetben volt.
A hűvösebb idő ellenére is nagyon jó programokkal vártuk a gyerekeket.
Minden nap német nyelvi foglalkozásokat tartottunk, ahol életkor szerint több csoportra osztottuk a gyerekeket. A táborra készítettünk egy foglalkoztató füzetet, és ezt dolgoztuk fel a hét folyamán.
Közös programként a gyerekek A brémai muzsikusok c. mesét tanulták meg és a táborzáró műsoron ezt elő is adták.
Elsétáltunk Kismarosra, majd onnan az erdei kisvasúttal mentünk Királyrétre.
Éjszakai séta során megtapasztaltuk az erdő hangulatát, miközben rengeteg információt kaptunk az ezen a napszakra jellemző állatokról (nagyvadak, denevérek, baglyok, stb.). A gyerekek a sötétségtől való félelmüket bátorságpróba keretein belül küzdhették le.
Egy előadáson „testközelből” találkoztunk kisragadozókkal (róka, vadászgörény, borz, nyest), illetve a környezetünkben élő "túlélőművészekkel", mint a házi egér és a patkány. Megismerkedhettünk életmódjukkal, szokásaikkal, a táplálékláncban betöltött szerepükkel, vadászati technikáikkal.
Kirándulást tettünk Berkenyére, ahol a helyi gyűjtésű, száz évnél is régebbi használati tárgyakat, munkaeszközöket rendezték be a tájházban, múzeumban. Schmidt Józsi bácsi vezetett minket végig, és sok érdekes dolgot mesélt nekünk. Megcsodáltuk a gyönyörű kis falu takaros utcáit, házait.
Egyik nap Verőcén, a Duna parton fagyiztunk és sétáltunk.
A legemlékezetesebb kaland az volt, mikor egy vaddisznót pillantottunk meg a táborhoz közel.
Sok élménnyel és új barátságokkal tértünk haza és reméljük, hogy jövő nyáron is újra találkozunk!
Táborunk költségeit a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta.


Angol nyelvi tábor - Magyarkút

2015. július 20-24.

Angol tábort szerveztünk Magyarkútra július 20-24 között. Az 5 nap nyelvi anyaga és programjai egy hajótörés története köré épültek fel. Hétfőn a partraszállást követően kerestünk egy kilátót, hogy megtudjuk, hová kerültünk, de sajnos azt, az előző kalózok lebontották. Találtunk viszont nyomokat, melyekből kiderült, hogy indiánok élnek itt, tehát rájöttünk, hogy felfedeztük AMERIKÁT! A környék állataival is találkozhattunk egy kisállat bemutató alkalmával. Kedden Franciaországba (Visegrád) hajóztunk át. Egy szép reneszánsz palotában jártunk (Mátyás királyéban), és megismertük a kor szokásait. Megmentettünk elrabolt hercegnőket, és kalandoztunk, kalandoztunk… Szerdán a görög tengerpartra vetődtünk, és ha már ott voltunk, meg is mártóztunk a vízben(a gödi strandon). Este görögdinnyét csemegéztünk, és megidéztük a felhők fölött „élő” isteneket! A csütörtök az egyiptomiaké volt. Az ő isteneik – ahogy az életük is - mások! Az Irma-forrás melletti kiserdőben Hórusz (az ég ura) fejéről sólymot reptettünk. Félelmetes volt! Pénteken ős-magyarokká váltunk, és a mi kis szigetünkön megtanultunk nyilazni! Sok új ismeretet szereztünk angolul, és ezt hajónaplóban rögzítettük. A témaköröket felölelő óriástársast is készítettünk! Vidám közösségünk jó hangulatához élénk fantáziánk is hozzájárult! Nem csak a koponyánk körül utazgattunk, hanem a valóságban is vonatoztunk, hajókáztunk, kirándultunk. A 23 alsós programjait két tanító néni szervezte: Kovács Ágnes (Ági néni) és Svébis Györgyné (Ili néni). Élményekben gazdag kalandozás volt!
A tábor költségeit a Terézvárosi Tudástér Alapítvány támogatta.


Nyári tábor Dunabogdányban

2015. június 20-26.

2015. június 20-tól 26-ig iskolánk 42 tanulója, harmadiktól hatodik évfolyamig a Terézvárosi Önkormányzat dunabogdányi üdülőjében kezdte meg nyári szünidejét. A kiváló időjárásnak köszönhetően szinte minden nap fürödtek a medencében, és napfürdőztek is. Kirándultak a Mogyoróhegyre és Visegrádra, hajókáztak a Dunán, majd iszapvárat építettek. Sportversenyeken drukkoltak egymásnak, kézműves foglalkozásokon ajándékokat készítettek. Az idő gyorsan elröpült, nagyon jól érezték magukat. Úgy búcsúztak, hogy jövőre szeretnének visszatérni.


Angol nyelvű próba nyelvvizsga

Iskolánk angol nyelvet tanuló diákjainak nincs lehetőségük a német DSD nyelvvizsgához hasonló vizsgára, amelyet a német állam jóvoltából ingyen tehetnek le, ezért mi próba nyelvvizsgát szerveztünk tanulóinknak. (Egy „éles” nyelvvizsga 20 és 30 ezer Ft között lenne, a próba nyelvvizsga ára ennek töredéke volt.)
A próba nyelvvizsga célja az, hogy egyrészt a tanulók objektív mérésen mutathassák meg nyelvi készségeiket, ezáltal visszajelzést kapjanak erősségeikről és gyengeségeikről, vagyis az eredmények ismeretében még tudatosabbá tegyék nyelvi tanulmányaikat; továbbá hozzászokjanak a z írásbeli és a szóbeli vizsga feladataihoz és folyamatához; másrészt hogy a tanárok is visszacsatolást kapjanak tanítványaik nyelvi tudásáról és ennek függvényében tervezhessék további munkájukat.
A City & Guilds nyelvvizsgáztató központ Elementary szintű próba nyelvvizsgáját választottuk. Ez kb. az A2 nyelvi szintnek felel meg, ezért a 6. és 7. osztályosok között hirdettük meg a lehetőséget.
A vizsgára 2015. március 18-19. között került sor; írásbeli és szóbeli részből állt. A szóbeli részét a fenti vizsgaközpont tanára vezette le.
Eredményeink:
1. A 6. b osztály mind a 26 tagja részt vett a vizsgán. Írásbeli átlaguk 82,5%, ami jónak mondható. Kiválóan megfelelt 18 fő (a részt vevők 72%-a), Megfelelt 5 fő (20%), nem felelt meg 1 fő (4%).
A szóbeli vizsga átlaga 86%. Kiválóan megfelelt 15 tanuló (a részt vevők 65%-a), megfelelt 6 fő (26%), nem felelt meg 2 tanuló (9%).
A próba nyelvvizsga eredménye tudatosabb tanulásra motiválta a tanulókat, és a megmérettetés jól előkészítette az év végi országos nyelvi mérést.
2. A 7. b osztályból 10 tanuló jelentkezett a próba nyelvvizsgára, ez az osztály 53%-a. Írásbeli átlaguk 90,2% volt, ez az ő nyelvi szintjük szerint el is várható. Kiválóan megfelelt 9 tanuló (a részt vevők 90 %-a), megfelelt 1 fő (10%).
A szóbeli vizsga átlaga86%. Kiválóan megfelelt 6 tanuló (a részt vevők 75%-a), megfelelt 1 fő (12,5%), nem felelt meg 1 fő (12,5%).
Feltételeztük, hogy a 7.b-s tanulók nyelvi tudása már meghaladja az Elementary szintet, de motivációs célból, továbbá a vizsgakörnyezethez való hozzászokást figyelembe véve javasoltuk a tanulóknak ezt a szintű vizsgát. Ebben az esetben is jó volt az objektív visszajelzés, különösen a megfelelt és nem felet meg értékelést kapott tanulók esetében.

A fentieket figyelembe véve a jövő tanévben is tervezünk próba nyelvvizsgát az angolul tanuló diákoknak, de magasabb szinten. Amennyiben az „éles” (de drága) nyelvvizsgára megfelelő számú jelentkező van, annak megszervezésére is lesz lehetőség.


Vízprojekt 5.b és 8.a

2015. június 15.TÁMOP zárórendezvény

2015. június 10.


2015. június 10-én tartottuk a TÁMOP-3.1.4-12/1-2012-0055 projektünk záró rendezvényét iskolánk aulájában. Meghívott vendégeink voltak Simonffy Márta alpolgármester asszony, Debnár László tankerületi igazgató úr, Magyar Margit, a Tóth Aladár Zeneiskola igazgatója, Szabó Gyuláné, a projekt szakmai vezetője és Darvas-Horváth Katalin, az Adepto-Futuro Kft. tagja, több programunk szervezője. Jelen volt és felvételt készített a Hatoscsatorna tévé stábja, valamint a Terézváros c. újság újságírója.
A kétéves projekt lezárásaként először a 2.c és a 3.a osztály tanulói mutatták be zenés-táncos produkciójukat. Majd az iskola igazgatója, a projekt menedzsere, Martikán Beatrix tartott power point bemutatót a projekt szakmai megvalósításáról, felidézve a sok élményt, amelyet a gyerekek ez alatt az idő alatt szereztek. Végül a 2.a osztályosok léptek fel, majd az angolosok egy közös dallal zárták a programot.
A vidám hangulatú projektzáró rendezvény még emlékezetesebbé tette az elmúlt két év eseményeit.


Mindennapos testneveléshez kapcsolódó mozgásprogramok

2015. június 9.


A TÁMOP projekt utolsó eseményeként június 9-én az egész iskolát érintő sportnapot tartottunk „Mindennapos testneveléshez kapcsolódó mozgásprogramok” címen. Az alsó tagozat négy helyszínen vett részt különböző foglalkozásokon: a nagy tornateremben sorversenyeket tartottak, a kis tornateremben akadálypályán kellett végighaladniuk a gyerekeknek, az aulában hula-hopp karikával és babzsákokkal végeztek ügyességi gyakorlatokat, az udvaron pedig roller- és kerékpárverseny volt. A felsősök közül szintén sokan végigmentek rollerrel vagy kerékpárral a kiépített pályán, a nagy és a kis tornateremben pedig foci-, zsinór- és kosárlabda bajnokság zajlott forgó rendszerben az osztályok között. A versenyeken mindenki nyert: ha nem is első helyezést, de szép élményeket biztosan szerzett mindenki ezen a napon.


Comenius zárórendezvény

2015. június 8.


(a képeket készítette: Steindl Gabriella sajtóreferens, fotóriporter, Terézvárosi Önkormányzat)

Comenius iskolák közötti együttműködések
“Environment reflects culture” csoport (2013. szeptember-2015. június)

Iskolánk egy kétéves multilaterális, azaz több iskola közötti együttműködésben vett részt, melynek a befejezéséhez érkeztünk. A partnerországok a következők voltak: Törökország, Spanyolország, Portugália, Szlovákia és Bulgária.
2013 őszén kezdődött az együttműködés, amit egy előkészítő látogatás előzött meg Törökországban, amelyen a koordinátorok képviselték iskolájukat, illetve hazájukat minden partner intézményből. A törökországi, Mersin városában lezajlott találkozón Garami Eszter, Gyéresi Norbert, Németh Laura és két kísérő tanár vett részt. A második találkozó 2014 márciusában volt Budapesten, melyen 42 külföldi vendég vett részt. A 24 cserediák 16 fogadó családnál volt elhelyezve. Májusban Spanyolországban folytatódott a közös munka Almayate városában. Iskolánkat 5 tanuló: Stoffel Tamara, Nemes Jázmin, Kondricz Péter, Knee Klara Olivia, Fan Allen Edwin és két kísérő tanár képviselhette. Októberben Bulgária fővárosa adott otthont a közös projekt tevékenységnek. Iskolánkból Gáspár Laura, Tóth Dorottya és két angoltanár vett részt a találkozón. 2015 februárjában pedig 2 angoltanár látogatott el a szlovákiai Tvrodosínbe, hogy tapasztalatot cseréljen a programban részt vevő országokkal.
Az öt ország diákjaival folytatott közös tevékenységek 2015 májusában értek véget az utolsó projekt találkozón, mely Portugáliában került megrendezésre a fővároshoz közeli Oeirasban. Intézményünkből 6 tanuló utazhatott: Balázs Flóra, Bánki Sarolta Réka, Gáspár Dorina, Szegedi Márk, Szegedi Petra, Varga Dominik, valamint iskolánk igazgatója és két angoltanár.
A két év tapasztalatát egy záró rendezvényen foglaltuk össze, amelyen a “Hatoscsatorna” tévéadó is jelen volt. A záró rendezvényt iskolánk “comenius-os diákjainak” képekkel, videókkal kísért élménybeszámolói tették még emlékezetesebbé.
A kétéves együttműködés során nagyon sok felejthetetlen pillanatot éltünk át mindannyian. Diákjaink lehetőséget kaptak arra, hogy valamelyik partnerintézményhez elutazzanak, megismerjék az adott ország kultúráját és természeti kincseit, és használják az angol nyelvet. A közös tevékenységek során tanulóink gyakorolhatták a prezentáció-, ill. plakátkészítést, a különböző számítástechnikai eszközök használatát. A projekt találkozókat minden esetben alapos felkészülés, gyakorlás előzte meg, mely során az adott témában készültek tanulóink tánccal, dalcsokorral vagy prezentációval.
A projekt zárás a koordinátorok találkozójával ér véget 2015 júniusában Törökországban.
Reméljük, hogy később is lesz lehetőségünk hasonló programokban részt venni, mert nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk a kétéves együttműködés során.

Kovács Ágnes
koordinátor


Nyelvi témahét

2015. június 1-5.


Június 1. és 5. között a TÁMOP projekt keretében nyelvi témahetet tartottunk. Ezen a héten szinte minden az angol és a német körül forgott. Szóba került a célnyelvi országok kultúrája, földrajza, történelme, művészete. Több órán plakátot is készítettek a gyerekek, amelyek a folyosókon és az aulában láthatóak. A hét eseményei közé került Comenius projektünk záró programja is, ahol a gyerekek angol nyelven számoltak be társaiknak egy-egy prezentáció formájában a projekt során szerzett élményeikről. A hét utolsó napján pedig műsorral készültek az osztályok, amelyben ízelítőt adtak abból, amit a tanév során tanultak, illetve amivel a hét során foglalkoztak.


Koncert

2015. május 26.


A Tóth Aladár Zeneiskola iskolánkba járó növendékei két koncertet adtak tanulóinknak. Bemutatták, milyen magas fokú tudásra tettek szert a hangszertanulással eltöltött évek során. A változatos, sok ismert dallamot felidéző műsort Gede Éva néni szervezte, és ő volt a műsorvezető is. A kiválóan sikerült program után talán van olyan gyermek, aki épp most kap kedvet a zenetanuláshoz.


Hagyományok háza

2015. május 20.

2015. május 20-án a 4.a, 4.b és az 5.a osztályokkal a Hagyományok Házában voltunk. Két csoportban tartották a foglalkozásokat. Először egy filmet néztünk meg a kenyérsütésről. Népi dalokat, játékokat tanultunk szintén ebben a témában. Majd a gyakorlatban is hasznosítottuk a látottakat, hallottakat, ugyanis megsüthettük saját mákos pogácsánkat, és egy érdekes nevű süteményt, a tubukát is elkészíthettük. A végén eleget tettünk a közmondásnak, miszerint „Ki mit főzött, egye meg!” – befaltuk saját készítésű péksüteményeinket. Jól éreztük magunkat, ide máskor is szívesen elmegyünk.


Erdei iskola, 8.b

2015. május 18-22.

2015. május 18-22-ig a 8.b osztály egy hetet töltött erdei iskolában, Dunabogdányban. Tartalmas programokban bővelkedett a hét, főként a sport jegyében, szerencsére az időjárás is partner volt abban, hogy minden megvalósulhasson. Megtanultak kenuzni, és Pilismaróttól Dunabogdányig szakavatott túravezető kíséretével tették meg az utat. Kipróbálták a visegrádi kalandpark embert próbáló pályáit, vizes élményekkel gazdagodtak a Termál Hotel Visegrád medencéiben, a fiúk focibajnokság keretében vezethették le, még fölös energiáikat. Kézműves foglalkozásra is sor került, tűzzománc ékszert készítettek egyik délután, majd éjszaka nagyméretű csillagászati távcsővel kémlelhették az eget, és hozzá érdekes információkat hallgattak. Elégedetten, jól elfáradva érkeztek haza azzal a jó érzéssel, hogy méltó befejezése volt mindez az eltelt nyolc évnek.


Erdei iskola, 2.a

2015. május 18-22.

A dunabogdányi erdei iskolában töltöttünk egy hetet a 2.a osztállyal. A gyerekek számára változatos programokat állítottunk össze. Sokat kirándultunk,sportoltunk. Megmásztuk a Kálvária dombot, homokvárat építettünk a Dunaparton.
Visegrádon izgalmas programokon vettünk részt. A Mátyás király történelmi játszópark nagy élmény volt számunkra. Ezt csak a lovagi torna megtekintése múlta túl. Felfedeztük a Visegrádi vár építményrendszerét. Kalandjainkat csak tovább fokozta az éjszakai csillagvizsgálás, a sólyomröptetés, látogatás a péküzemben.
Ki mit tud vetélkedő, daltanulás zárta ezt a szép hetet.
Máris visszavágyunk!


Hagyományok háza

2015. május 6.,13.


Májusban a Hagyományok Házában jártak iskolánk harmadik - hatodik évfolyamos diákjai is, akik ezúttal a pünkösdi és vásári népszokásokkal ismerkedhettek meg. A programra a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. tavaszi pályázatán kulturális témakörben elnyert pénzösszegből került sor. A bemutatók, előadások és foglalkozások keretében a gyerekek előadást hallottak a Pünkösd eredetéről, népi játékokat próbáltak ki, melyek a hagyomány szerint annak a megmérettetésére szolgáltak, hogy ki legyen a pünkösdi király. A gyerekek komolyan vették a feladatot, minden erejüket és ügyességüket összeszedve küzdöttek meg egymással a megtisztelő címért. Ezt követően koszorút fontak, ügyességi játékot készítettek, majd a program zárásaként táncoltak és énekeltek.


6. Comenius találkozó (Portugália, Oeiras)


A hatodik és egyben utolsó Comenius találkozónak a Lisszabon melletti Oeiras nevű városban lévő partner iskola biztosította a helyszínét, mely május 4-8-ig került megrendezésre. Iskolánkat 6 tanuló (Szegedi Petra 6.b, Szegedi Márk 6.b, Balázs Flóra 7.b, Bánki Sarolta 8.b, Gáspár Dorina 8. b, Varga Dominik 8.b), valamint 3 kísérő tanár (Martikán Beatrix – intézményvezető, Puskás Enikő – angol tanár, Kovács Ágnes –koordinátor) képviselték.
A programok között számos iskolai és iskolán kívüli tevékenység szerepelt. Az iskolai feladatok során a 6 országból érkező tanulók csapatépítő játékokban vettek részt, majd megismertették egymást saját kulturális- és természeti kincseikkel. A legemlékezetesebbek a kirándulások voltak talán, amelyek során a főváros és annak közelében lévő kulturális értékeket csodálhattuk meg. Megtekintettük Lisszabon legfőbb nevezetességeit, ellátogattunk a fővároshoz közeli Pena palotába, mely egyike az UNESCO által nyilvántartott világörökségeknek. Jártunk a Szikla-foknál (Roca Cape), mely Európa legnyugatibb szárazföldi pontja, illetve az Espichel-foknál, mely szintén lélegzetelállító látványt nyújtó tenger fölé magasló sziklás partvidék. A programban résztvevők kipróbálhattak több vízi sportot is oktatók segítségével. Az utolsó napon tiszteletünket tettük a régió polgármesterénél is, ahol körbevezettek minket a hivatal impozáns épületében és kertjében.


Kerületi Gyermekrajz Kiállítás


Minden évben bemutatkoznak a kerület iskolái rajzaikkal a Liszt Ferenc téri Gyermekkönyvtárban.Idén május 12-én volt az ünnepélyes megnyitó. Hagyományosan a komplex rajzverseny díjkiosztó ünnepségére is itt kerül sor. Iskolánkból a következő tanulók kaptak oklevelet és jutalmat : Szilvágyi Boldizsár 8.b - a versenyen elért I. helyezéséért, Szabolcs Mátyás 5.b - III. helyezésért, Nagy Eszter 7.a - a könyvtár különdíját nyerte el. Gratulálunk a szép eredményekhez.


Rendhagyó rajzóra!

2015. május 7.

A 6.b és 7.b osztályosok múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt az "Artpool P60" galériában. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt évben hányan kaptak vagy küldtek postán képeslapot egy-két diák jelentkezett csak. A kommunikációnak ez a formája már szinte ismeretlen a mai gyerekek körében.A kiállítás az 1970-es évekbe repített vissza bennünket, amikor a művészek postán juttatták el nyugat-európába alkotásaikat. Ezeknek egy borítékban el kellett férni, ezért többnyire vázlatok, fotók, versek vagy csak egy ötlet leírásai voltak. A kiállításon megtekintett "küldemények" adták a foglalkozás alapját.A gyerekek régi képeslapokat alakítottak át saját ötleteik megvalósításához. A bátrabbak, a még ma is élő művészeknek el is küldhették képeslapjaikat.


Tánc Világnapja

2015. április 27.

1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ a tánc világnapját! Iskolánkban erről harmadik éve emlékezünk meg.
Idén kissé rendhagyó módon a társas- és néptánc mellett ritmikus sportgimnasztika és modern tánc produkció is helyet kapott a műsorban!
Műsorszámok:
- 2.a ugrós néptánc
- 2.c kapuzós
- Szalagos produkció a 4.a osztályos tanulók előadásában: Bere-Tóth Zsófia, Péter Szonja Fanni, Puszti Zsófia Réka
- 3.b. Jackson Szofia
- Az ötödik számot a Karibi tánc klub két tanítványa Rácz Dóra Csenge és Kormos Kristóf táncolta. Versenytánc programjuk cha-cha-cha és jive. Négy éve táncolnak együtt.
Végül, de nem utolsó sorban az 5.a-s Knee Klara és Mcllister Shannon mutatták be produkciójukat, akik a testnevelés órák alatt, saját maguk készültek fel rendkívül nehéz, akrobatikus elemekkel tarkított látványos produkciójukra!
A műsort összeállította és vezette: Purzsás-Montvai Éva


Alapítványi est

2015. április 18.

2015. április 18-án, szombaton rendezte meg iskolánk alapítványa, a Terézvárosi Tudástér Alapítvány második Alapítványi Estjét.
Célja adományok gyűjtése az iskola fejlesztésére, programok megvalósítására, diákok támogatására az alapítvány által, valamint részt venni egy kellemes esten, ahol együtt kapcsolódik ki szülő és pedagógus.
A programot Kis Ernő, az alapítvány alapítója, majd Martikán Beatrix intézményvezető, az alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg rövid köszöntővel.
Az adakozáshoz a kedvet Rendek Zsuzsanna tanítónő, ügyeletes „boszorkánk” igyekezett meghozni versbe foglalt noszogatójával. Ezután következett a színes műsor, melyben a komolyzenei előadásoktól a könnyűzenei fellépőkig és táncos produkciókig minden megtalálható volt.
A műsort meleg vacsora és tombolasorsolás, majd görög táncház követte, végül, akinek még nem fáradt el a lába, diszkózenére bulizhatott tovább. Éjfélkor ért véget a kiválóra sikeredett este.

Műsor:
- Kiss Zoltán: hegedű
- Nagy Rebeka, Zalaba Gyöngyi: fuvola
- Bogár Zsófia: zongora
- Radics János: ének
- Vágó Zsuzsi: ének
- Talán Attila: ének
- Gerő Tibor: zongora
- Brebán Katalin, Kalicza Ticia: hastánc
- Kayamar – Göncz Renáta: ének
- Indonéz táncos

Önkormányzati Percek 2015.05.04. III. rész. hatoscsatorna


Megemlékezés


Március 12-én megemlékeztünk az 1848-as forradalom- és szabadságharcról. Műsorunkban bemutattuk, hogyan született a Nemzeti dal, ellátogattunk Petőfi Sándor szüleihez, gitároztunk, zongoráztunk, fuvoláztunk. Az előadást színesítette az iskola énekkara. Sok verset, szöveget tanultunk, de még a hosszú próbákat is élveztük. Az előadás előtt nagyon izgultunk, majd egyre jobban belemelegedtünk. Végül nagy tapsot kaptunk. Az ünnep előtt ellátogattunk az Aranykereszt Idősek Otthonába és ott is előadtuk ezt a műsort.
Felkészítő tanáraink: Landl Márta, Várkonyi Andrea voltak.
4.b osztály


Sporthét

2015. február 23-27.

Sport télen! Egy héten át benti és kinti programok várták öt osztály tanulóit. Látogatást tettek az Állatkertben; kendo bemutatón vettek részt, sőt ki is próbálhatták a sportágat. Az alsósok egy egész napot töltöttek az Elevenparkban, egy másik napon pedig sóbarlangban és sóhomokozóban játszottak. A felsősök szerdán Királyrétre kirándultak, ahol végigjárták a tanösvényt, a hét utolsó napján pedig egy egész délelőttöt töltöttek a SuperGym nevű edzőteremben. A gazdag programot projektmunka egészítette ki. A sporttal kapcsolatos és a hét során szerzett élményeiket az osztályok tablók és power point bemutatók formájában is megörökítették.


Pilotprüfung

2015. február 17.

2015. február 17-én tartottuk iskolánkban a 7. osztályosok bemutató próbanyelvvizsgáját. Minden évben lehetőségük van a 7. osztályos tanulóknak, hogy vállalkozzanak a DSD 1 (Deutsches Sprachdiplom) német nyelvvizsga szóbeli részére, és megmutathassák tudásukat a vizsgabizottság előtt. A vizsgán való részvétel azonban korlátozott, míg 8. osztályban minden tanuló jelentkezhet a nyelvvizsgára, addig a hetedikesek közül csak három tanuló teheti le a szóbeli nyelvvizsgát.
Habár ebben az esetben még csak próbanyelvvizsgáról beszélünk, – a 7. osztályosok még nem kapják meg írásbeli vizsga hiányában a hivatalos nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítványt, - a felkészülés ugyanolyan kemény és komoly mint a 8. osztályosoké. A követelmények és a vizsgáztatás is megegyezik, hiszen a nyolcadik osztályosok, akik megtekinthetik a bemutató nyelvvizsgát, láthatják, mit kell nekik teljesíteni ahhoz, hogy elérjék a B1-es szintet.
Ebben a tanévben három 7. a osztályos tanuló (Budaházy Hanna, Bóka Berta és Nagy Bálint) sikeresen tette le a Pilotprüfung-ot, és nagyon szép eredménnyel teljesítették a DSD 1 nyelvvizsga szóbeli részén a B1-es szintet.
Gratulálunk nekik a kiváló eredményhez!


SVÁBBÁL

2015. február 13.

Iskolánk ebben az évben 2015. február 13-án rendezte meg a svábbált, melynek témája a „filmslágerek” volt.
Ennek megfelelően a németes osztályok ismert filmek németnyelvű főcím- és betétdalait választották műsorszámnak, melyeknek szövegét megtanulták, majd elkészítették hozzájuk a koreográfiát is némettanáraik segítségével.
A bál a 8. osztály búcsúzó keringőjével indult, ezt követték a németes néptánccsoportok műsorszámai, ill. a filmslágerekhez készült előadások.
A tanári tánc és a közös dal után, melyek a program első részét zárták, következett maga a bál: tombola, mulatozás, tánc. Ebben az évben a zenét a Lohr Kapelle együttes szolgáltatta. A tombolasorsoláson rengeteg szép és értékes ajándék talált gazdára támogatóinknak és a szülőknek köszönhetően. A bál nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek pedig izgatottan várják már a jövő évi rendezvényt.


Farsang

2015. február 5.

Február végén rendeztük meg az alsó tagozatosok hagyományos farsangi mulatságát.
A délután a jelmezek felvonulásával nyílt meg az aulában. Sok ötletes, egyedi megoldást láttunk.
Ezt követően a gyerekek birtokba vették az iskolát, hiszen a játékos tréfás feladatokat tartalmazó vetélkedők szerte az egész épületben folytak.
Akik megéheztek, a kis tornateremben berendezett büfében kóstolhatták meg a sok-sok finomságot, amit a lelkes szülők készítettek.
A buli diszkóval zárult az aulában.
Köszönjük a farsang két szervezőjének, Zsóka néninek és Judit néninek a kellemes délutánt.


Jégkarnevál

2015. február 3.


Angol est

2015. január 30.

Hagyományos angol estünket („English Variety Show”) ebben a tanévben január 30-án tartottuk meg.
Az est első részében angolos két tannyelvű osztályaink mutatták be műsoraikat a vendégeknek. A legkisebbek gyermekdalokat, mondókákat adtak elő és táncoltak. A nagyobbacskák angol meséket, jeleneteket adtak elő. A legnagyobbak angolul énekeltek, illetve táncokat adtak elő.
A műsor után a várva várt tombola következett, amelyre egyrészt a gyerekek és szüleik hoztak nyereményeket, másrészt pedig vállalatokat, boltokat, magáncégeket kerestünk meg, hogy adományaikkal támogassák rendezvényünket. Köszönjük nekik és a szülőknek az érdekes és értékes tárgyakat, amelyek sok örömet szereztek a tombolázó gyerekeknek!
Az est második részében a Lohr Kapelle zenekar élő zenével szórakoztatta az egybegyűlteket.
Az angol est bevételét az iskola alapítványának fizettük be.Látogatás az idősek otthonában

2014. december 19.

2014. december 19-én 2/B osztályos tanulóink látogatást tettek a Margaréta Idősek Otthonába, ahol karácsonyi műsorukkal nagy örömet szereztek az ott élő időseknek.


Karácsonyi koncert

2014. december 18.

2014. december 18-án 16 órakor tartottuk hagyományos karácsonyi koncertünket a velünk szomszédos Avilai Nagy Szent Teréz Templomban.
Iskolánk intézményvezetője, Martikán Beatrix nyitotta meg rövid köszöntőjével a műsort.
Ezt követte a felső tagozatos gyermekek karácsonyi dalainak csokra, a zeneiskola gitáros diákjai, K. Szabó Zsuzsa tanítványainak Vivaldi: Concerto Andantéja, majd a 6. b osztály színjátszó körének betlehemes játéka. Végezetül iskolánk tanári kórusa énekelt a zeneiskola tanáraival együtt, aminek újdonságát az jelentette, hogy lelkes szülők is csatlakoztak hozzánk. A tanári kórust a már megszokott módon Ispánkiné Gede Éva vezényelte, szólót énekelt Kiss Kamilla, zongorán kísért Bogár Zsófia. Utolsó műsorszámként a templomban jelenlévők együtt énekelték el a Mennyből az angyalt.
A nagyszerű műsort a gyermekkórussal és a betlehemezéssel Ujváry Éva tanárnő tanította be és szervezte meg. Köszönjük az ő munkáját, valamint a Tóth Aladár Zeneiskola tanárainak munkáját is. A koncerten részt vett, és a tanári kórusban is együtt énekelt velünk a zeneiskola igazgatónője, Magyar Margit.
Zoltán atya is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, a végén néhány kedves szót is mondott búcsúzóul az egybegyűlteknek.
Iskolánk dolgozói nevében áldott, békés karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Mindennapos testneveléshez kapcsolódó mozgásprogramok

2014. december 13.

2014. december 13-án, szombaton valósítottuk meg a TÁMOP-projekt keretében ezt a programot, amelyen az iskola minden tanulója részt vett.
Az alsósok az iskolában sportnapot tartottak: különböző helyszíneken eltérő feladatokat kaptak a gyerekek: volt sorverseny, akadályverseny, játék a hula-hopp karikával, tartásjavító torna és játék, játék, játék...
A felsősök nagy része barlangtúrát tett a Szemlő-hegyi –barlangban, két osztály pedig Dunabogdányban tartott sportos délelőttöt különböző csapatjátékokkal (foci, zsinórlabda) és táncversennyel, táncbemutatóval.


Bio-Mikulás

2014. december 5.

Az idén is meglátogatta iskolánk tanulóit a Mikulás.
Hagyományainkat felelevenítve az idén a szaloncukros édességek helyett egészséges finomságokkal ajándékozta meg az osztályokat.
A szellemi előételt a felsős osztályok DÖK vezetői – jó krampuszként – szolgáltatták, akik kérdésekkel irányították a figyelmet arra, hogy nem csupán finomak, hanem egészségünk megőrzésének szempontjából is nagyon hasznosak a különféle aszalt gyümölcsök és olajos magvak. A gyerekek rácsodálkozva, de örömmel fogadták az újdonságokat. Aszalt szilva, barack, áfonya, ananász és vegyes gyümölcsök, dió, mandula, kesudió, mogyoró volt a bemutató tálakon.
A Mikulás kedves és humoros szavakkal üdvözölte a gyerekeket, akik magyarul, angolul és németül is énekelve köszöntötték Őt.
Együtt szerencsésen megbirkóztak a legnehezebb kérdésekkel is. A gyerekek jutalmul egy nagy tálcán lévő finomságokkal távozhattak. Emellett még egy szintén egészséges étkekkel töltött mikuláscsomagot is kaptak.
A hangulatos ünnepség tárgyi feltételeit megteremtő felnőtteknek köszönet az élményért!Advent in Graz

2014. november 17.

Korábbi évek sikeres hagyományát kívánjuk feleleveníteni, amikor néhány év kihagyás után ebben az évben is meghirdetjük tanulóink és szüleik számára autóbuszos kirándulásunkat. Gyerekek csak szülői kísérettel vehetnek részt a programon.
A korábbi évektől eltérően az idei évben az úti célunk az adventi Graz a hagyományos karácsonyi vásáraival (Christkindlmarkt), az egyedülálló jégszobraival, betlehemével, hangulatos belvárosával, óratornyával.

Időpont: 2014. december 6. (szombat)
Gyülekezés az iskola előtt: 5.15 óra
Indulás: 5.30 óra
Érkezés Budapestre: a késő esti órákban
Az utazáson való részvételhez érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre van szükség. Az utazáson ellátást nem biztosítunk. Csoportos biztosítást kötünk.
Költség: 6.500 Ft/fő (utazás+biztosítás)

Jelentkezni a teljes összeg befizetésével ill. név, születési dátum adatok megadásával legkésőbb 2014. november 20-ig (a szabad helyek függvényében) lehet Boros Detti néninél vagy Sztojalov Andi néninél.


MARTINSTAG – LATERNENUMZUG

2014. november 11.

Márton-napi lampionos felvonulás
Mint minden évben, idén is november 11-én tartottuk hagyományos Márton-napi ünnepségünket. Már hetekkel előtte elkezdtük a felkészülést, készítettük a lampionokat, és tanultuk a dalokat. A 6.a osztály tanulói Szent Márton legendáját felelevenítő német nyelvű színdarabbal készültek.
Elérkezett a várva várt nap. Reggeltől kezdve lázasan készülődtünk, díszítettük az épületet, berendeztük az aulát, kentük a libazsíros kenyeret, főztük a teát, zajlottak a próbák, kipróbáltuk a lampionokat, és átismételtük a német dalokat.
Öt órakor, mikor besötétedett és a szülők is megérkeztek (és a sütik is :)), elindult a felvonulás a környező utcákon a színesen világító lampionokkal. A rövid sétát követően bevonultunk az aulába, és megtekintettük a 6. osztályosok nagyon színvonalas előadását.
Ezt követően mindannyian - szülők, gyerekek, tanárok - átmentünk a tornaterembe, ahol már vártak a megterített asztalok. Ezzel a kellemes „sütifalatozással” ért véget a Márton-napi ünnepünk.Október 23.

2014. október 22.


Halloween

2014. október 20.

Az angolszász Halloween hagyományairól megemlékezve, ez évben is megrendeztünk a Tök Szépségversenyt.
A gyerekek otthon készítették el a töklámpásokat, amelyeket az őszi szünet előtti hétfőn és kedden állítottunk ki az iskola lépcsőin.
Nagy volt a lelkesedés, mert 46 pályamű érkezett. Nagy örömünkre nemcsak az angolosok, hanem sok németet tanuló gyerek is benevezett a versenybe.
Minden gyerek részt vehetett a szavazásban, ahol a szavazócédulára a nekik leginkább tetsző tök számát kellett ráírni. Nehéz volt a választás, mert voltak hagyományos, ijesztő és vigyorgó tökfejek, voltak művészien faragottak, voltak játékosak és egészen egyediek is.
Egy-egy szünetben meggyújtottuk a tökök belsejében elhelyezett mécseseket, gyertyákat, így világítottak az arcok a (borongós idő miatti) félhomályban. Jó kis hangulat kerekedett az iskolában!
Akinek kedve támadt a következő tökversenyre benevezni, jövőre szeretettel látjuk a művét!SPORTNAP

2014. október 17.

2014. október 17-én sportnapot rendeztünk a TÁMOP 3.1.4. keretében. Ezt a rendezvényt hagyománnyá szeretnénk tenni iskolánkban.
Ezen a napon nem volt tanítás, helyette mindenféle színes programban vehettek részt a diákok.
Mindjárt kezdésként McAllister John 6.a osztályos tanuló dominó projektjét követhettük figyelemmel. A mű megvalósításában néhány osztálytárs segédkezett: Horváth Ákos, Puszti Dániel és Tulkán Csaba. A gyerekek az egész csütörtök délutánt az iskolában töltötték este 11 óráig, hogy megvalósítsák John elképzelését az egész kistornatermet betöltő képről, ami aztán néhány másodperc alatt ledőlt.
Ezután kezdődtek a sport programok. Alsó és felső tagozatosoknak sorversenyek, musical óra, kontakt improvizációs foglalkozás, kalandok a sport területén címmel játékos feladatok, freestyle foci bemutató, kispályás focibajnokság és modern táncstílusok kipróbálása követték egymást.
A programok zárásaként a Baross Imre Artistaképző bemutatóját láthattuk.
Izgalmas, érdekes eseményekben bővelkedő gazdag programnak lehettünk részesei.Comenius projekt, 4. találkozó

2014. október 13-17.

Október 13-17. között iskolánk kicsiny csapata (Kovács Ágnes, Papp Rita tanárok és Tóth Dorottya, Gáspár Laura 6.b osztályos tanulók részvételével) Bulgáriába utazott, hogy a Comenius Projektben résztvevő országok tanáraival és diákjaival tovább mélyítsük a már meglevő remek kapcsolatunkat, és fejlesszük diákjaink szociális és nyelvi készségeit. A látogatás kiválóan sikerült, mindannyian új élményekkel, kedves emlékekkel a szívünkben tértünk haza. A kint töltött egy hét alatt volt lehetőségünk bepillantani az ottani oktatási rendszerbe, részt vettünk hagyományos és bemutatóórákon is. Időnk nagy részében Szófiában voltunk, de szerencsére volt alkalmunk meglátogatni a meseszép, UNESCO világörökség részét képező rilai kolostort, és egy napot eltöltöttünk a varázslatos Banskoban is. Volt még sok-sok projektmunka, néptánc- és népzenebemutató, tradicionális babakészítés, wellness és kirándulás.Énekkarunk a Terézvárosi Búcsúban

2014. október 11.

Október 11-én, szombaton, iskolánk is képviseltette magát a hagyományos Terézvárosi Búcsúban, ahol ének szakkörös diákjaink ABBA-dalokat adtak elő, jó hangulatot teremtve a vásári forgatagban nézelődő embereknek.
Az Eötvös u. 10. szám előtt, az utcán felállított színpadon a gyerekek megízlelhették a siker ízét, csakúgy, mint a fellépésért ajándékba kapott tejszínhabos kakaóét, melyet a szereplés után jóízűen elfogyasztottak.

Ujváry Éva
kórusvezető


Német diákok iskolánkban

2014. október 7-11.

A németországi partneriskolánk diákjai viszontlátogatására került sor 2014. október 7-11. között, amely a két héttel ezelőtti megismerkedés remek folytatása volt. A gyors egymás utáni találkozás lehetővé tette, hogy a megismerkedésből szorosabb kapcsolat alakuljon ki. A német és magyar cserediákok kölcsönösen megismerhették egymás iskoláját, otthonát, hobbiját, barátait, családját, szűkebb hazáját. A közös német nyelv már nem volt igazán akadály a jó hangulat megteremtésében. A csereprogram résztvevői: Puszti Dániel, Csontos László, Sirály Benő, McAllister John, Nagy Bálint, Mezei Emilia, Szlonkai Hanna, Budaházy Hanna, Bóka Berta és Bakos Anett. Szomorú szível vettünk egymástól búcsút a reptéren, de két év múlva újra találkozunk és addig is tartjuk a kapcsolatot. Köszönjük szépen a szülők és családtagok szíves együttműködését is, ami hozzásegített a program megvalósításához. Kellerné Marton Eszter, Száraz Katalin és a német munkaközösség.Alpesi erdei iskola – Obervellach

2014. szeptember 30 - október 6.

Iskolánk 43 németes tanulója 3 tanárnő vezetésével szeptember 30 - október 6. között erdei iskolai táborozáson vett részt Ausztria Karintia tartományában Obervellachban. Az utazás a TÁMOP pályázatunk támogatásával valósult meg.
Délelőttönként a gyerekek a helyi iskolában osztrák tanár vezette nyelvórákon vettek részt, ill. a városkában különböző feladatokat kellett csapatokban megoldaniuk. Délutánonként kirándulásokat tettünk a környező Hohe Tauern Nemzeti Parkban, ill. Karintia tartomány nevezetességeit kerestük fel.
A program zárásaként vasárnap délután meghívott díszvendégként részt vettünk a település szüreti felvonulásán, ünnepén. Tanulóink magyar és sváb népi táncok bemutatásával színesítették a programot.
Aki a részletes beszámolónkra kíváncsi, kattintson ide.


Diákcsereprogram Kirn-ben

2014. szeptember 22-27.

Kis csapatunk megérkezett németországi tanulmányútjáról. A 2012 óta fennálló diákcsereprogramunk keretében ismét egy hetet töltöttünk KIRN-ben. Nagyon jól sikerült. Mindenki jól érezte magát, senki nem volt beteg, a honvágyat nem ismertük. Élveztük a német nyelvi környezetet. Megismertük a környék mondavilágát pl. a Mäuseturm, a Felsenkirche, a Lorelei történetét. Készítettünk hozzá képregényt, kiszíneztük az egerek tornyát és utolsó nap már együtt énekeltük a német diákokkal a Lorelei-t. Az időjárás kedvezett nekünk, ezért élvezhettük a Barfußpfad-ot (a mezítlábas tanösvényt), az egynapos Rajna-Romantik-Tour-a keretében hajóztunk, libegőztünk, megtekintettük a régi várromokat és a szellemes játszótéren próbálta ki mindenki révész képességét. :)
Most egy hét pihenés és akklimatizálódás következik, és utána várjuk és szeretettel fogadjuk a német cserediákokat.Tanévnyitó ünnepély

2014. szeptember elsején iskolánk 404 tanulója számára indult el az új tanítási év, melyet iskolánk igazgatónője, Martikán Beatrix nyitott meg.
A tanévnyitó ünnepélyen részt vett és beszédet mondott Czuppon Zsolt önkormányzati képviselő úr, VI. kerület önkormányzatának képviseletében, aki egyben az iskola Intézményi Tanácsának tagja.
58 kis első osztályos diák megilletődötten vonult be az aulába, ünneplőjükön a tavalyi negyedikes tanulók és tanító nénijeik által készített névre szóló kitűzőkkel.
A tanévnyitó műsort a 3. b osztályosok adták Rendek Zsuzsa és Rákóczi Ágnes tanító nénik irányításával.
Köszönjük a műsort a diákoknak, a felkészítést a kollégáknak.
Mindenkinek eredményes tanévet kívánunk!


Iskolai programok a 2013-2014-es tanévben

Ballagás

2014. június 13.


Terézvárosi Jégnap

A Terézvárosi Jégnapon iskolánkat 82 gyerek képviselte.


Népek napja

2013. november 15-én pénteken iskolánkban megrendeztük a hagyományos népek napját. Bemutatkozott Indonézia, Thaiföld, Egyiptom, Görögország és az Amerikai Egyesült Államok. Ezúton is szeretnénk megköszönni a sikeres lebonyolításban részt vevő szülők és tanárok munkáját.

Iskolai programok a 2012-2013-as tanévben

Terézvárosi Jégkarnevál

Iskolánkból 40 diák vett részt az eseményen.


Tökfaragó versenyÁllatok Világnapja


Iskolai programok a 2011-2012-es tanévben

Tánc Világnapja

Iskolánkban a Tánc Világnapja alkalmából 2012. április 27-én bemutatót tartottak alsós diákjaink, akik különórák keretében járnak az iskolai tánc órákra. A műsorban láthattunk standard, latin-amerikai társasági és néptáncokat.
A műsorszámokat koreografálta és megtanította:
Purzsás-Montvai Éva, társastánc pedagógus
Sturcz Anna, néptánc oktató


Iskolai Sportnap

Iskolai sportnapot rendeztünk 2012. április 21-én, diákjaink részére.
Célunk, az egészséges életmódra nevelés és a sport közösségformáló erejének erősítése.
A két tornaterem dugig telt gyerekekkel és kíváncsian szurkoló tanárokkal.
Megmérettették magukat, kosárlabdában, fociban, zsinórlabdában.
Nagy kihívás volt az akadálypálya teljesítése is.
Az iskola előtti tér, a „drótszamáron”közlekedőké volt. Ők, egy biciklis ügyességi pályán kellett végig tekerjenek. A rollerezők is jól teljesítették ezt a feladatot.
A sportnapon alsó és felső tagozatos diákok vettek részt.
Az esemény eredményhirdetéssel, díjazással és jókedvvel ért véget.

Dálya Emília
Testnevelő tanár


Mikulás Gyár

Iskolánk a DÖK szervezésében csatlakozott a Mikulás Gyár programjához. Ezen adományozó rendszer keretében tanulóink egy-egy játékukat ajánlották fel hátrányos helyzetben lévő társaiknak. Az összegyűjtött adományokat a DÖK képviselői juttatták el a Mikulás Gyárba 2011. december 19-én.


Karácsonyi koncert

Iskolánk advent negyedik vasárnapjához közel, 2011. december 15-én, az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban tartotta hagyományos karácsonyi hangversenyét. Az ünnepi várakozás örömét iskolánk kórusai, a tanári kórus, a zeneiskolások gitáregyüttese, és szólóhangszereseink előadásában elhangzott művek tették meghitté, szeretetteljessé. Reméljük hallgatóságunknak sikerült rohanó világunkban néhány pillanatra megállni, s karácsony békéjét, szeretetét a családokhoz hazavinni.Történelmi vetélkedő

2011. november 28-án játékos történelmi vetélkedőt tartottunk az érdeklődő felső tagozatos tanulóknak.
A verseny témája II. Rákóczi Ferenc és szabadságharca volt, tekintettel a szatmári béke évfordulójára. Régi hagyományt elevenített fel ez az esemény.
3-4 fős csapatok jelentkezhettek, olyan tanulók, akik szívesen mérték össze tudásukon kívül ötletességüket, kreativitásukat, rajz- és zenei képességeiket is.
13 csapat vett részt az erőpróbán, melynek során sok szép alkotás, Rákóczi-zászló tervezet, induló született és került bemutatásra.
A sok kiváló versenyző közül végül az 5.b osztályosok egyik csapata győzedelmeskedett: Ábrahám Kira, Gáspár Dorina, Hegyi Mihály és Szakács Ákos.
Gratulálunk a győzteseknek, és kívánjuk minden résztvevőnek, hogy őrizze meg a történelem iránti érdeklődését a jövőben is.


Népek Napja – Nemzetközi Tolerancianap az iskolában

2011. november 16-án alsó tagozatos (és érdeklődő felsős) diákjaink négy nemzet kultúrájával és hagyományaival ismerkedhettek meg. A szülők lelkes és kreatív munkával egy-egy terembe varázsolták Franciaországot, Kongót, Koreát és Oroszországot. A nemzetek bemutatkozása után a gyerekek e négy országba „utaztak”. Kongóban a párás melegben pálmafa alatt itták a kakaót, hallgatták a dobot, készítettek könyvjelzőt. Franciaországban vajas csigák kellették magukat, miközben impresszionista festmények és zászlók készültek, petang-golyók gurultak. Oroszországban vidám „matrjoska babák” születtek gipszből, és a gyerekek szamovárban készült forró tea mellett énekeltek, készítettek zászlót. Koreában kipróbálhatták stratégiai rátermettségüket go játék segítségével, a koreai írással és nyelvvel, hangszerekkel ismerkedtek. A napot közös éneklés zárta.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a szülők aktív és alkotó munkáját!


Boszorkányos délelőtt – Halloween az iskolában

2011. október 28-án az angolos osztályok Halloweent ünnepelték. Ezt a kelta eredetű hagyományt a gyerekek szellemnek, kísértetnek, boszorkánynak és más ijesztő lénynek beöltözve idézték fel az iskolában. A 2.b és 3.b tanulói osztályról osztályra járva rémisztgették a többieket és a felnőtteket, és hagyományos angol versikéket kántáltak. A „Trick or Treat” zengett az iskola falai között. A szokásokhozhoz híven a gyerekek csokit kaptak viszonzásul.
A hagyományhoz kapcsolódóan tökszépségversenyt is rendeztünk. 46 szebbnél szebb, ötletes és rémisztő tökfej készült. Az iskola tanulóinak és dolgozóinak szavazata alapján a 10 legötletesebbet jutalmaztuk:
Fresli Viki 5.b
Király Zsófi 5.b
Végső Panna 3.b
Varga Zsófi 4.b
Nagy család
Bauer Márton 5.b
Labross Fanni 4.b
Zsoldos Diána 4.b
Baranyi Szimonetta 3.a
Varga Bori, Bartha Petra, Nemes Nadin 8.b